روز عید غدیر و اکرام سادات

خانه / مطالب و رویدادها / روز عید غدیر و اکرام سادات

از آنجا كه امیرالمؤمنین(علیه السلام) سرسلسه ی تمام سادات می باشند و تمام سادات فرزندان امام علی(علیه السلام) به حساب می آیند، نصب امام علی(علیه السلام) را به عنوان جانشین، بطور ویژه به سادات تبریك می گویند…

روز عید غدیر و اکرام سادات

از مرحوم صدوق نقل شده که امام صادق(علیه السلام) از پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلّم) روایت نموده‌اند که فرمودند: غدیر خم بهترین عیدهای امّت من است و آن روزی است که خداوند مرا مأمور ساخت تا برادرم علی(علیه السلام) را به جانشینی خود منصوب کنم.1

روز عید غدیر روز ولایت است و روز ولایت برای همه ی شیعیان عید است و همه باید در آن روز جشن و عید داشته باشند و آن روز را به یکدیگر تبریک بگویند لذا در روایات آمده که مؤمنین روز عید غدیر باید به هم بگویند: «الحمدالله الذی جعلنا من المتمسکین بولایت علی ابن ابی طالب و اولاده المعصومین»2

روز عید غدیر خم روز منصوب شدن حضرت امیرالمؤمنین(علیه السلام) به جانشینی سرور عالمیان حضرت محمد مصطفی(صلی ا… علیه و آله وسلّم) است و خداوند در این روز به وسیله تعیین امام علی(علیه السلام) به عنوان جانشین پیامبر خاتم دین خود را كامل كرد. اگرچه در روایات دیده نشده که روز عید غدیر اختصاصاً روز سادات باشد اما در ایران دید و بازدید از سادات در روز عید غدیر بعنوان آداب و رسوم و فرهنگی پسندیده است.

از آنجا كه امیرالمؤمنین(علیه السلام) سرسلسه ی تمام سادات می باشند و تمام سادات فرزندان امام علی(علیه السلام) به حساب می آیند، نصب امام علی(علیه السلام) را به عنوان جانشین، بطور ویژه به سادات تبریك می گویند و این عید را عید سادات می نامند. به عبارت دیگر سادات، جزو خانواده پیامبر و از نسل پاک او به شمار می روند و همان گونه که اهل بیت پیامبر(علیهم السلام) جایگاه والایی نزد پروردگار دارند، مقام و شأن فرزندان آنان نیز در نگاه مردم با احترام و تکریم همراه است. بزرگداشت و احترام سادات از سوی مردم در همه ی زمان ها صورت می گیرد، ولی این امر در روز غدیر که زمان به ولایت و امامت رسیدن حضرت علی(علیه السلام) است، به فرهنگ خاصی در میان مردم ایران تبدیل شده است. مردم ایران با رفتن به منزل سادات و تبریک گفتن چنین روزی، احترام و اکرام خود را به ایشان آشکار می سازند.

خانواده‌ی سادات نیز هر سال در ایام عید غدیر بخاطر نسبتی که با حضرت علی(علیه‌السلام) دارند و نواده ی ایشان محسوب می‌شوند، حال و هوای خانه‌هایشان رنگ و بوی دیگری دارد. مردم برای تبریک این‌ روز و زنده نگهداشتن واقعه ی غدیر و ولایت حضرت علی(علیه‌السلام) به دیدار سادات می‌روند و سادات هم در خانه‌هایشان از آنها پذیرایی می کنند.

 

پی نوشت:

 [1]. علامه محقق آیت‌الله سید علی بهبهانی، فروغ هدایت ص 377، با ترجمه علی دوانی نشر قدر.

[2]. مفاتیح‌الجنان، اعمال روز عید غدیر.

 

پایگاه اطلاع رسانی هیات رزمندگان اسلام

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *