معرفی کتاب سلوک عاشورایی

کتاب «سلوک عاشورایی» سلسله جلسات اخلاق و معارف اسلامی به قلم آیت الله آقا مجتبی تهرانی تدوین یافته است.

معرفی کتاب سلوک عاشورایی

در ایام عزاداری ماه محرم کتاب‌هایی در خصوص قیام امام حسین علیه‌السلام و فلسفه نهضت عاشورا وجود دارد و خواندنش به فهم بهتر فلسفه اشک و عزاداری و سینه‌زنی کمک می‌کند و در کنار احساسات و عواطف و شور، شعور و عقلانیت را قوت می‌بخشد.

معرفی کتاب سلوک عاشورایی

به برکت انقلاب اسلامی و لطف قلم و منبرهای پرمغز بسیاری از علما و روحانیون ایران اسلامی در سال‌های اخیر، کتاب‌های بسیار خوبی در زمینه عاشوراپژوهی منتشر شده است. هر کسی که به منبر و خطابه علاقه‌مند باشد، حتماً مرحوم آیت‌الله مجتبی تهرانی را می‌شناسد. شاگرد امام خمینی (ره) که سال‌های سال در خیابان ایران جلسات اخلاق و معارف اسلامی برگزار و عاشقان و علاقه‌مندان فراوانی را به خود جلب کرد.

این استاد اخلاق طی یک دوره ۱۰ ساله در ایام محرم به بررسی ابعاد مختلف قیام امام حسین علیه‌السلام پرداخت. بعد از چند سال این سخنرانی‌ها به صورت مجموعه کتبی تحت عنوان «سلوک عاشورایی» روانه بازار کتاب شد و به سرعت به چاپ‌های بعدی خود رسید. این مجموعه که تحت نظر و اشراف خود او چاپ شده است، با فهرست‌بندی کلی و تیترهای میانی و طراحی زیبا و با بیانی بسیار روان و مستند گردآوری شده است و بسیار خوانا است.

مجموعه عناوین این کتب عبارتند از: دفتر اول: تعاون و همیاری، دفتر دوم: امر به معروف و نهی از منکر، دفتر سوم: هجرت و مجاهدت ، دفتر چهارم: دین و دینداری، دفتر پنجم: استقامت و پایداری، دفتر ششم: حق و باطل، دفتر هفتم: عزت و ذلت، دفتر هشتم: غیرت دینی، دفتر نهم: بینش و نگرش و دفتر دهم: شرح خطبه منا.

کتاب «سلوک عاشورایی» سلسله جلسات اخلاق و معارف اسلامی به قلم آیت الله آقا مجتبی تهرانی با محوریت حق و باطل تدوین یافته است.

کتاب «سلوک عاشورایی» در 22 جلسه ارائه شده که در هر فصل، موضوعات و زیرشاخه هایی را مورد بررسی قرار می دهد.

معرفی کتاب سلوک عاشورایی

«جایگاه بحث حق و باطل در قیام امام حسین علیه السلام» و «قیام و حرکت امام، با علم به عاقبت بود» دو مبحث اصلی جلسۀ اول را تشکیل داده است.

در جلسه دوم پنج عنوان به بحث گذاشته شده که عبارتند از: «بررسی معنای کلمۀ حق»، تنها ابزار شناسایی حق»، «ویژگی ها و آثار حق و باطل»، «دلیل گریز انسان از راه حق» و «تطبیق بحث با قیام امام حسین علیه السلام».

برخی از عناوین اصلی جلسات سوم تا بیست و دوم شامل: «احکام الهی و خواسته های انسان»، «جایگاه عقل سلیم در مواجهه با حق»، «عوامل اخلال در شناسایی، اظهار و عمل به حق»، «اصلی ترین خطر برای جامعه اسلامی»، «تقوی، شرط لازم برای کسب شعور دینی»، «ابعاد مختلف وجودی انسان در رابطه با حق»، ابعاد بیرونی پذیرش حق»، رابطۀ اقامۀ حق و عمل به حق»، «ترس از ذلت، یکی از عوامل یاری نکردن حق»، «دو وجه افتراق حق و باطل» و….. می باشد.

کتاب «سلوک عاشورایی» سلسله جلسات اخلاق و معارف اسلامی به قلم آیت الله آقا مجتبی تهرانی در 341 صفحه از سوی مؤسسه فرهنگی پژوهشی مصابیح الهدی منتشر شده است.
عظمت قیام انسان ساز حضرت سیّدالشّهداء سبب شده است که نتوان تنها یک هدف برای آن در نظر گرفت یا تنها از یک بُعد و زاویه به آن نگاه کرد.

بر این مبنا، حضرت استاد تلاش کرده اند با مروری بر کلمات و جملات امام حسین(علیه السلام) در طول این حرکت، از مدینه تا کربلا، چارچوبی از اهداف و ابعاد این قیام ارائه کرده و ساختار بحث را با تکیه بر منابع و معارف غنیّ اسلامی، نظیر قرآن کریم و روایات اهل بیت(علیهم السلام) تکمیل نمایند تا مُراد از هر بُعد و هدفی که حضرت سیّد الشّهداء مطرح کرده اند، به درستی روشن شود.

در حقیقت، شیوه ی علمی مباحث استاد، نوعی «تفسیر روایت به آیات و روایات» است. در این شیوه، جملات کلیدی امام حسین(علیه السلام) مبنای «تئوری پردازی علمی» قرار گرفته و سپس به کمک آیاتی از قرآن کریم و سایر روایات اهل بیت(علیهم السلام) تبیین می شود. جاذبه و زیبایی این تفسیر در این است که مخاطب، در خلال این مباحث ضمن دست یابی به فهمی عمیق تر و دقیق تر از کلمات و جملات حضرت، متوجه می شود که هر یک از اهداف قیام عاشوراء را می توان از ابعاد گوناگونِ فقهی، سیاسی، اجتماعی، اخلاقی و عرفانی مورد بررسی قرار داد.

مؤسسه پژوهشی فرهنگی مصابیح الهدی، دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیت الله حاج آقا مجتبی تهرانی(دام ظلّه العالی) دوره های این مباحث را که تا کنون درباره «تحلیل قیام عاشوراء» توسّط استاد مورد بررسی قرار گرفته است چاپ می کند.

 

پایگاه اطلاع رسانی هیات رزمندگان اسلام

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *