حجت الاسلام قمی: مسجد؛ پایگاه تربیت، مقاومت و حل مسائل مردم است

خانه / تازه ها / حجت الاسلام قمی: مسجد؛ پایگاه تربیت، مقاومت و حل مسائل مردم است

مسجد؛ پایگاه تربیت، مقاومت و حل مسائل مردم

رئیس سازمان تبلیغات اسلامی با تأکید بر اینکه مسجد نباید به محلی صرفاً برای عبادت و برگزاری مناسک دینی محدود شود، گفت: مسجد باید کانون تربیت نسل جوان، حل مسائل مردم، مقابله با ظلم و زمینه‌ساز تحقق جامعه توحیدی باشد.

به گزارش خبرگزاری مهر، همایش روز جهانی مسجد صبح امروز، ۲۹ مردادماه، با حضور ائمه جماعات، کارگزاران و فعالان مسجدی و با شعار «مسجد، پایگاه مقاومت و خونخواهی» در میدان فلسطین تهران برگزار شد.

حجت‌الاسلام محمد قمی، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی، در این مراسم با تشریح جایگاه مسجد در فرهنگ اسلامی اظهار کرد: مسجد تنها محل عبادت و انجام مناسک دینی نیست، بلکه تجلی توحید و یکی از مهم‌ترین بسترهای شکل‌گیری و تقویت جامعه اسلامی به شمار می‌رود.

مسجد در صدر اسلام؛ مرکز تربیت و مدیریت جامعه

قمی با اشاره به کارکردهای مسجد در دوران پیامبر اکرم(ص) افزود: مسجد در صدر اسلام تنها محل عبادت یا مشورت درباره مسائل جنگی نبود، بلکه در تربیت مؤمنان، ایجاد پیوندهای اجتماعی، ساماندهی امور جامعه و پیشبرد اهداف الهی نقشی اساسی داشت.

وی با اشاره به شرایط دشوار دوران امام حسن عسکری(ع) گفت: آن حضرت در سال‌های پایانی عمر خود در شرایط خفقان و محاصره شدید قرار داشتند و حتی حضور ایشان در مسجد گاهی به‌صورت مخفیانه انجام می‌شد. این حضور صرفاً جنبه عبادی نداشت، بلکه فرصتی برای ارتباط با مؤمنان، شناسایی، تربیت و مراقبت از افرادی بود که باید در مسیر ولایت و یاری حق ایفای نقش می‌کردند.

رئیس سازمان تبلیغات اسلامی تأکید کرد: این نمونه تاریخی نشان می‌دهد که مسجد در فرهنگ اهل‌بیت(ع) نهادی زنده و اثرگذار است که حتی در دشوارترین شرایط می‌تواند محل ارتباط مؤمنان، تربیت نیرو و حفظ جریان حق باشد.

مسجد باید در متن زندگی مردم حضور داشته باشد

قمی با تأکید بر ضرورت بازتعریف نقش مسجد در جامعه امروز اظهار کرد: مسجد نباید از مسائل واقعی مردم فاصله بگیرد. رسیدگی به نیازهای معنوی و عبادی، حمایت از فقرا و مستضعفان، حل مسائل فرهنگی و اجتماعی محله و توجه به موضوعاتی مانند سلامت، امنیت و حمایت اجتماعی. بخشی از ظرفیت‌های مسجد است که باید فعال شود.

وی افزود: مسجد زمانی می‌تواند جایگاه حقیقی خود را پیدا کند. که مردم آن را متعلق به خود بدانند. و احساس کنند این نهاد در شادی‌ها، مشکلات، دغدغه‌ها و مسائل روزمره در کنار آنان قرار دارد.

تربیت نسل جوان؛ یکی از مأموریت‌های اصلی مسجد

رئیس سازمان تبلیغات اسلامی یکی از مهم‌ترین وظایف مسجد را تربیت نسل جدید دانست. و گفت: مسجد باید بتواند نوجوانان و جوانان را تربیت کند، به آنان هویت ببخشد. و روحیه ایمان، مسئولیت‌پذیری، شجاعت و آمادگی برای دفاع از حق را در آنان تقویت کند.

قمی همچنین نترسیدن از غیر خدا را از ویژگی‌های انسان مسجدی برشمرد و اظهار کرد: مؤمنان در شرایط کنونی بیش از گذشته به روحیه شجاعت و ایستادگی در برابر جریان باطل نیاز دارند.

وی ادامه داد: مقابله با جریان‌های باطل به انسان‌هایی نیاز دارد که در مکتب مسجد تربیت شده باشند. این جریان‌ها ممکن است تنها در قالب یک فرد یا گروه ظاهر نشوند. بلکه گاهی به شکل یک اراده و حرکت جمعی در برابر جبهه حق قرار می‌گیرند.

مسجد و فرهنگ بسیج در جامعه

قمی با اشاره به مفهوم بسیج در بیانات رهبر معظم انقلاب گفت: بسیج تنها یک عنوان یا مفهوم نیست. بلکه شیوه حضور مؤمنان در میدان مسئولیت‌های اجتماعی است.

وی افزود: حرکت به سوی جامعه‌ای که هر ایرانی در آن روحیه و آمادگی بسیجی داشته باشد. نیازمند حضور فعال مردم در عرصه‌های مختلف است. و مسجد می‌تواند بستر مهمی برای شکل‌گیری این حضور اجتماعی باشد.

تحقق اهداف انقلاب نیازمند استقامت و همدلی است

رئیس سازمان تبلیغات اسلامی خطاب به ائمه جماعات، کارگزاران مساجد و بسیجیان اظهار کرد: فعالیت در مسجد مسئولیتی سنگین و در عین حال اثرگذار است. مسیر پیش رو طولانی و دشوار است. و تحقق اهداف بزرگ انقلاب اسلامی به استقامت، همدلی و استمرار نیاز دارد.

وی با مرور نقش تاریخی مساجد در تحولات کشور افزود: مسجد از سال‌های پیش از انقلاب و دوران پیروزی انقلاب اسلامی تا دفاع مقدس و حوادث مختلف. بارها نقش خود را به‌عنوان کانون حضور و سازماندهی مردم نشان داده است. اما این کارنامه نباید پایان راه تلقی شود.

قمی تأکید کرد: مسجد باید برای مأموریت‌های بزرگ‌تر آماده شود و نقش خود را در تحقق آرمان‌های الهی و ساخت جامعه توحیدی تقویت کند. بعثت و مسجد از یکدیگر جدا نیستند. و مسجد می‌تواند بستر تحقق مأموریتی باشد که انبیا و اولیای الهی برای هدایت و ساخت جامعه بر عهده داشتند.

مسجد؛ سنگر دفاع از حق و عدالت

رئیس سازمان تبلیغات اسلامی با تأکید بر نقش مسجد در تقویت روحیه مقاومت اظهار کرد: مسجد باید پرچم‌دار حرکت مؤمنان باشد. و این نقش را در عرصه‌های فرهنگی و اجتماعی نیز به نمایش بگذارد.

قمی با اشاره به شعارهای مردمی در حمایت از مقاومت و خونخواهی شهدا افزود: این شعارها برخاسته از باور و ایمان مردم است. و نشان می‌دهد مسجد همچنان ظرفیت ایجاد یک حرکت گسترده اجتماعی برای دفاع از حق و عدالت را دارد.

وی با تأکید بر ضرورت پیگیری خونخواهی شهدا در چارچوب منطق دینی گفت: دفاع از حق و مقابله با ظلم باید با راهبردی روشن و مبتنی بر منطق قرآنی دنبال شود. به‌گونه‌ای که نتیجه آن تحقق عدالت، جلوگیری از تکرار جنایت و حفظ حیات جامعه باشد.

مسجد، سازنده آینده جامعه اسلامی

قمی با اشاره به ظرفیت آینده‌ساز مساجد گفت: مسجد باید در کنار نقش دینی خود به نهادی جامعه‌ساز و آینده‌ساز تبدیل شود. و ظرفیت تمدنی خود را به‌درستی نشان دهد.

وی افزود: دفاع از مظلوم، مقابله با ظلم و خونخواهی شهدا نباید در سطح شعار باقی بماند. بلکه باید به یک حرکت اجتماعی و تربیتی تبدیل شود. و مسجد یکی از مهم‌ترین بسترهای شکل‌گیری چنین حرکتی است.

رئیس سازمان تبلیغات اسلامی در پایان خطاب به ائمه جماعات، کارگزاران مساجد و بسیجیان گفت: پرچم این حرکت در دست شماست. و باید در مساجد به اهتزاز درآید. با همدلی و استمرار می‌توان گامی عمیق‌تر و ماندگارتر برای تقویت جایگاه مسجد برداشت.

قمی همچنین ابراز امیدواری کرد با تعجیل در ظهور حضرت بقیةالله الاعظم(عج)، مساجد در نهضت نهایی و الهی حضرت ولی‌عصر(عج) نیز جایگاه شایسته خود را ایفا کنن. و جامعه مسجدی در شمار یاران و منتظران حقیقی آن حضرت قرار گیرد.

در این مراسم، حجت‌الاسلام علی نوری، رئیس مرکز رسیدگی به امور مساجد استان تهران، مدیران نواحی این مرکز و جمعی از ائمه جماعات و کارگزاران مساجد حضور داشتند. این برنامه همچنین با اجرای سرود توسط گروهی از نوجوانان و مداحی محسن محمدی‌پناه همراه بود.

eheyat

بازدیدها: 0

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *