تاریخ شمسی ۲۷ شهریور ۱۳۶۶
تاریخ قمری ۲۴ محرم ۱۴۰۸
تاریخ میلادی ۱۸ سپتامبر ۱۹۸۷
خلاصه روز:
- آغاز دومین مرحله عملیات “ظفر” به همت نیروهای قرارگاه رمضان و مبارزان کرد عراقی در منطقه کانیماسی. پاتک دشمن برای شکستن محاصره مقر تیپ “بیگاوه” لشکر ۳۸٫ اعدام جمال مسعود سلمان عامل بمباران شیمیایی سردشت. اعتراف عراق یه عملیات نیروهای قرارگاه رمضان در کانیماسی و سید صادق. تقسیر ایندیپندنت در مورد تصرف کانیماسی.
- عملیات کمین افراد حزب دمکرات در جاده روستای میشاو به هزارکانیان و محور اشنویه ـ ارومیه.
- همکاری دولت افغانستان با سازمان مجاهدین خلق برای ضربه زدن به جمهوری اسلامی ایران.
- حمله هواپیماهای عراقی به جزایر خارک، لاوان، منطقه نفتی بهرگان، اسکله نفتی چاههای اردشیر و کشتی قبرسی “اکتینبا” در سواحل ایران.
- ادامه گلولهباران تأسیسات نظامی اقتصادی جنوب عراق.
- سقوط یک فروند هواپیمای امریکا در خلیجفارس.
- فروش قایقهای تندرو از انگلستان به امارات متحده عربی.
- گزارش رادیو بی.بی.سی. و روزنامه ایندیپندنت درباره طرح ایران مبنیبر تشکیل یک هئیت داوری بینالمللی برای تعیین متجاوز. امریکا با تهدید از ایران خواست که بدون قید و شرط قطعنامه ۵۹۸ را بپذیرد. تمایل انگلستان و ایتالیا به برقراری تحریم تسلیحاتی علیه ایران و تأکید ایتالیا بر تعیین متجاوز.
- ادعای برخی مقامات سازمان ملل متحد مبنیبر تغییر موضع جمهوری اسلامی ایران در مورد پایان جنگ را وزارت خارجه رد کرد.
- مطالب روزنامه الپائیس اسپانیا، خبرگزاری یونایتدپرس و روزنامه نیویورک تایمز در مورد ریشههای جنگ ایران و عراق و آغازگر جنگ. گزارش یونایتدپرس از تأثیر اندک تحریم تسلیحاتی علیه جمهوری اسلامی ایران.
- دیدار و ملاقات هیئت اتحادیه عرب با فرانسوا میتران و مواضع فرانسه در قبال جنگ ایران و عراق به نقل از “المستقبل”. انتقاد ماهنامه “لوموند دیپلماتیک” از کشورهای اروپایی به دلیل اعزام کشتیهای جنگی به خلیجفارس و توصیف آن به عنوان یک اقدام سطحی.(۱)
تاریخ شمسی ۲۷شهریور ۱۳۶۵
تاریخ قمری ۱۳ محرم ۱۴۰۷
تاریخ میلادی ۱۸ سپتامبر ۱۹۸۶
خلاصه روز:
- پیگیری طرحهای عملیاتهای ایذایی در جلسه قرارگاه نیروی زمینی سپاه؛ بررسی اجرای عملیات در منطقه ماؤوت و دلایل منتفی دانستن عملیات در این منطقه.
- عملیات محدود ارتش جمهوریاسلامی در منطقه مهران و تصرف یک ارتفاع دیگر در این منطقه.
- حمله دو هواپیمای عراقی به خارک خسارت چندانی نداشت. فرمانده نیروی هوایی عراق: “در روزهای آینده حملات ما همانند کوه بر سر حاکمان تهران فرود خواهد آمد.”
- نماینده ایران در سازمانملل در نامهای به دبیرکل: از دهم تا بیستم شهریور بر اثر حملات عراق به مناطق مسکونی، ۴۱ تن شهید و بیش از ۳۰۰ تن مجروح شدهاند.
- وزارت خارجه کویت در خصوص حمله به نفتکش کویتی آلفونتاس، یادداشت اعتراضی به کاردار ایران در کویت تسلیم کرد. نیروی دریایی ایران یک کشتی فجیرهای با پرچم پاناما را توقیف کرد.
- اعزام سه گردان از نیروهای داوطلب استان کرمان به جبههها. آمار اعزام نیرو از کرمان و فارس.
- وزیر سپاهپاسداران: طبق تصویب هیئت وزیران، ۲۰ درصد از کارمندان دولت اجازه دارند که به صورت داوطلبانه به جبههها اعزام شوند. صنایع وزارت دفاع و صنایع سپاه ۸۰ درصد نیاز جبههها را تأمین میکنند. مطالعات ما در زمینه صنایع موشکی، در مراحل بسیار مثبت است.
- سفیر چین در انگلیس: ممکن است سلاحهای چینی از طریق کشورهای دیگر به ایران یا عراق ارسال شده باشد. چین از هیچ کدام از کشورهای ایران و عراق جانبداری نکردهاست.
- یکی از مشاوران وزارت خارجه امریکا: “اعتقاد به لزوم بر کنار نمودن صدام، در واشنگتن تقویت شدهاست. برای رفتن صدام، امریکا هماهنگیهایی با سوریه انجام خواهد داد. چند مشاور نظامی امریکا مشغول بررسی طرح حمله به مناطق اقتصادی ایران هستند.” یکی از مسئولان فلسطینی وابسته به سوریه: فعالیتهایی برای برکناری صدام در جریان است.
- هفتهنامه نوول آبزرواتور: “شیراک” نخستوزیر فرانسه، با تغییر سیاست خود درباره عراق میخواهد به سوریه و ایران ثابت کند که حامی عراق نیست.
- گمرک ایران اعلام کرد: میزان صادرات (در چهار ماهه اول سال ۱۳۶۵) از نظر وزن و ارزش نسبت به سال قبل، به ترتیب ۳۶ و ۸۰ درصد افزایش یافته و در همین مدت واردات از نظر وزنی ۱۴% و از نظر ارزش ۱۶% کاهش یافتهاست.(۲)
تاریخ شمسی ۲۷ شهریور ۱۳۶۱
تاریخ قمری ۲۹ ذیالقعده ۱۴۰۲
تاریخ میلادی ۱۸ سپتامبر ۱۹۸۲
خلاصه روز:
- اجرای مرحلۀ سوم عملیات چریکی حسنبن علی(ع) در منطقۀ میمک.
- تخریب ۲ منزل مسکونی و یک انبار قند و شکر در گلولهباران آبادان؛ قرارگاه عملیاتی ظفر با اعلام اینکه دولت عراق ۸ تن مواد شیمیایی به مناطق غربی کشور وارد کرده است، خواستار دریافت ماسکهای ضدگاز و آموزش و آمادگی نیروهای خودی شد.
- در پی تهدیدهای عراق و حملات اخیر عراق به جزیرۀ خارک شورای عمومی کشتیرانی انگلیس به صاحبان کشتیها توصیه کرد که از منطقۀ ممنوعۀ اعلامشده و جزیرۀ خارک دوری گزینند.
- ورود ۲۱ خودرو حامل مهمات و سلاحهای گوناگون از کویت، ۵۲ خودرو از اردن و ۵۱ خودرو از عربستان به عراق؛ پهلوگیری یک کشتی حامل سلاح در بندر شعیبۀ کویت؛ بارگیری سلاحهای پیشرفتۀ ساخت آلمان غربی در یکی از بنادر این کشور به وسیلهی چند کشتی متعلق به چین و کرۀ جنوبی به مقصد عراق.
- حملۀ نیروهای مسلح غیرقانونی به پایگاهی در جنوب سردشت که براثر آن ۳ نفر شهید و ۷ نفر مجروح شدند؛ در کمین گروههای مسلح در اطراف مریوان، ۳ نیروی جهاد گروگان گرفته شدند و خودرو آنان منهدم شد؛ برخورد یک خودروی ارتش با مین در منطقۀ پیرانشهر خسارتی جزئی در پی داشت؛ در منطقه پیرانشهر ۳ مین کشف و خنثی شد.
- شهادت یک بسیجی (عباس جمالیان) در خیابان مجیدیه تهران به دست عناصر سازمان مجاهدین خلق؛ ادعای دفتر پاریس سازمان مجاهدین خلق مبنیبر کشتن ۲۰۰ پاسدار در ۱۰ روز گذشته در تهران.
- اطلاعیۀ دادگاه انقلاب شیراز دربارۀ حکم محکومیت خسرو قشقایی.
- اطلاعیۀ دادستان انقلاب اسلامی مرکز مبنیبر اینکه افرادی که در شهر تهران یا حومۀ آن ملکی اجاره دادهاند مشخصات کامل طرفین (مالک و مستأجر) را به مناطق چهاردهگانۀ کمیتههای انقلاب تحویل دهند.
- دیدار وزیر پست و تلگراف و تلفن با امام خمینی، یادآوری صدمات وارد شده از جانب رژیم گذشته به جنبههای علمی کشور؛ تشویق کارگزاران برای تلاش بیشتر در سایۀ حمایتهای مردمی و توصیه به خدمتگزاری به مردم محروم از مهمترین محورهای بیانات رهبرانقلاب بود.
- تأکید آیتالله منتظری بر برآورده شدن شرایط ایران در جنگ، جایز ندانستن سستی و کوتاهی در جنگ تحمیلی عراق علیه ایران و تأمین مواد سوختی بخش کشاورزی برای رونق بخشیدن به این بخش در دیدار با وزیر نفت.
- پیام رئیس مجلس به دومین سمینار سالانۀ اتحادیۀ انجمنهای اسلامی دانشآموزان استان تهران.
- گزارش روزنامهی جمهوری اسلامی از تعیین محل نشست وزیران خارجه و سران عضو جنبش عدم تعهد.
- تأکید طه یاسین رمضان عضو شورای فرماندهی ارتش عراق بر آمادگی کشورش برای ادامهی جنگ با ایران.
- روزنامههای کویت، گروه فلسطینی ابونضال ـ که مقر آن در بغداد است ـ را مسئول ترور دبیر اول سفارت کویت در مادرید اعلام کردند؛ گزارش رادیو امریکا دراینباره.
- نتیجهی گفتوگوهای هیئت بازرگانی برزیل در تهران: آغاز صدور نفت ایران به برزیل در ۲ هفتۀ آینده و امضای قرارداد ۱۳۰ میلیون دلاری بین دو کشور.
- قتل عام صدها نفر از آوارگان فلسطینی در اردوگاههای صبرا، شتیلا و برجالبراجنه در غرب بیروت به دست فالانژها و با حمایت نیروهای اسرائیلی؛ گزارش خبرگزاریهای یونایتدسپرس و فرانسه از این جنایت.
- پناهندگی ۱۰ نفر دیگر از مردم عراق به ایران.
- اعزام نیروهای داوطلب مردمی از مناطق گوناگون کشور به جبههها.(۳)
تاریخ شمسی ۲۷ شهریور ۱۳۵۹
تاریخ قمری ۸ ذیالقعده ۱۴۰۰
تاریخ میلادی ۱۸ سپتامبر ۱۹۸۰
خلاصه روز:
- افزایش فعالیتها و تحرکات سیاسی و دیپلماتیک عراق در منطقه عربی درپی لغو یکجانبه قرارداد ۱۹۷۵ الجزایر ازسوی صدام حسین: احضار سفرای کشورهای عربی خلیجفارس به وزارت خارجه عراق؛ سفر نورالفیصل، وزیر اوقاف عراق، به الجزایر و تونس و تسلیم نامهی صدام حسین به مقامات این دو کشور؛ عزیمت برهانالدین عبدالرحمن، فرستاده ویژه صدام، به موریتانی و مغرب بهمنظور ابلاغ پیام رئیسجمهور عراق دربارهی اوضاع منطقه و تشریح تصمیم شورای فرماندهی عراق درمورد لغو قرارداد ۱۹۷۵؛ اعلام حمایت پادشاه اردن از عراق در مبارزه علیه ایران.
- لغو یکجانبه قرارداد مرزی ۱۹۷۵ میان ایران و عراق ازسوی صدام حسین در شب گذشته و بررسی اجمالی بازتاب گستردهی آن در رسانههای گروهی جهان که تاحدودی پرده از نیات رهبری رژیم بعث عراق درباره جنگ با جمهوری اسلامی ایران برمیدارد.
- گسترش دامنه درگیریهای مرزی میان قوای مسلح ایران و عراق از غرب تا دهانه اروندرود؛ گزارشهای متعدد مبنیبر تقویت بیشتر قوای عراق در مرزهای ایلام و کرمانشاه و احتمال حملات زمینی و هوایی ارتش عراق در روزهای آتی به مناطق هلامه ـ سومار ـ خسروی تا کرمانشاه؛ وخیمشدن وضعیت پاسگاههای تابع گروهان سومار؛ آتشباری عراق روی آبادیهای اطراف سومار و پاسگاههای میانتنگ، سانواپا، گیسکه و سلمانکشته؛ حملات توپخانهای عراق به پاسگاه خسروی؛ درگیری پراکنده در منطقهی عمومی قصرشیرین؛ حمایت عراق و شوروی از ارتشیان فراری ایرانی.
- تحرکات چشمگیر عراق در قالب تقویت و جابهجایی نیرو، تجهیزات مکانیزه و زرهی و پیشروی بهسمت نقاط مشرف در مناطق همجوار استان ایلام ازجمله دراطراف تپه شینو و پاسگاه انجیره؛ آمادهشدن ارتش عراق برای حملات زمینی و هوایی به مناطق مهران، دهلران، ایلام و سومار در ۲۸ و ۲۹ شهریورماه؛ عدم پرواز هواپیماهای عراقی در مناطق ایلام و خوزستان در روز جاری و احتمال آمادهشدن نیروی هوایی عراق برای حملات شدید در روزهای آتی؛ پشتیبانی نیروی هوایی ایران از واحدهای زمینی درگیر در دو استان ایلام و خوزستان با اعزام ۶ جنگندهی اف۵٫
- ادامه اعزام نیرو و ارسال کمکهای جنسی، دارویی و پزشکی به مناطق درگیر جنگ با عراق ازجمله: اعلام آمادگی مجدد مردم استان لرستان و عشایر عرب و نیز مردم و عشایر بختیاری رامهرمز خوزستان برای مقابله با مهاجمان عراقی؛ کمکهای نقدی و غیرنقدی مردم اسدآباد همدان و سنقر؛ اعزام اکیپ از خرمآباد به مناطق غرب کشور و… .
- نگرانی مسئولان نظامی و انتظامی استان خوزستان و استمداد آنها از مسئولان کشوری و لشکری درپی لغو یکجانبه قرارداد مرزی میان ایران و عراق ازسوی صدام حسین و ادعای عراق مبنیبر حق استیلای کامل این کشور بر اروندرود.
- لغو یکجانبهی قرارداد مرزی ۱۹۷۵ ازسوی عراق، نقطهی آغازی برای مناقشهها و درگیریهای میان قوای دو کشور در منطقهی آبی اروندرود و دهانهی فاو و خلیجفارس: اقدامات مقامات عراقی در راستای عملیکردن ادعای استیلای عراق بر اروندرود: لزوم نصب پرچم عراق بر روی کشتیهای عبوری از شطالعرب و پرداخت حق عبور به مقامات عراقی؛ اقدام مرزداران دریایی عراق در جلوگیری از حرکت یک کشتی تجاری ایران در دهانه اروندرود؛ درگیری شدید بین قوای نظامی ایران و عراق در منطقه مرزی شلمچه. ادعاهای عراق مبنیبر حملهی ایران به نفتکشها و کشتیهای عراقی.
- گزارش مرزبان خرمشهر به مرزبانی کل کشور درمورد برخورد مرزبان بصره به اعتراضات رسمی مرزبانی خرمشهر به حملات و تجاوزات مأموران عراقی در منطقه مرزی شلمچه و پاسگاههای مؤمنی و خین.
- تحرکات نظامی و حملات عراق درچند روز گذشته از یکسو و تشدید دیپلماسی عراق در میان کشورهای میانهرو عرب منطقه از سوی دیگر، حاکیاز حمله همهجانبه و قریبالوقوع عراق به مناطق خوزستان و ایلام است: گزارشهای متعددی از منابع نظامی و انتظامی مبنیبر حملهی حتمی عراق به خوزستان. (ضمیمه دارد)
- نبردهای شدید در مناطق مرزی خوزستان بهدنبال افزایش تحرکات عراق در این مناطق: درگیریهای خونین در پاسگاههای فکه و دویرج ایران؛ حملات توپخانهای عراق به پاسگاه سوبله و پاسخ متقابل نیروهای خودی؛ تیراندازیهای پراکنده میان قوای ایران و عراق در پاسگاه سعیدیه؛ انهدام بخشی از تأسیسات نفتی منطقه شیب عراق براثر آتش توپخانهی ایران؛ تخریب ساختمان پاسگاههای دویرج ـ صفریه ـ طاوسیه و سوبله ایران در حملات ارتش عراق؛ گزارشی از فعالیتهای امروز هواپیماهای خودی؛ استقرار ۱۵ تانک عراقی در مقابل پاسگاه دویرج.
- تحرکات چشمگیر عوامل داخلی وابسته به عراق و جاسوسان در مناطق و شهرهای همجوار مرزی: اعزام ۶ جاسوس عراقی به ایران برای خرابکاری؛ مسلحساختن عشایر هورنشین عراقی در منطقه هورالعظیم؛ رواج شایعات در شهرهای مرزی ازجمله احتمال بمباران نوار مرزی استان خوزستان؛ حملهی عناصر ضدانقلاب وابسته به عراق به خودرو ژاندارمری در جزیرهی مینو.
- همکاری گروههایی از عوامل بعث عراق با دمکراتها در منطقه اورامانات با هدف اجرای عملیات جدید در این منطقه؛ کمکهای مالی و نظامی عراق به حزب رستگاری برای انجام اقدامات خرابکارانه؛ درگیریهای شدید میان قوای خودی و گروههای مسلح غیرقانونی در منطقه باینگان؛ اطلاعیه ستاد عملیات مشترک غرب کشور و مهلت ۲۴ ساعته به گروههای مسلح ضدانقلاب برای تحویل سلاحهایشان.
- ادامه درگیریها و ناآرامیها در مناطق کردنشین ازجمله: درگیری و تیراندازی بین نیروهای خودی و گروههای مسلح ضدانقلاب در مهاباد و شاهیندژ؛ رسیدن ستون اعزامی از بوکان، به شهر سردشت؛ گزارش ستاد مشترک ارتش درباره اوضاع بیثبات و بحرانی سردشت و درخواست تشکیل هرچه سریعتر مقر سپاه در این شهر؛ ناامن بودن اوضاع شهر سقز بهرغم حضور نیروهای خودی در شهر؛ آزادی ۳ تن از علمای اهل سنت دیواندره که چهار روز پیش بهدست گروههای مسلح ضدانقلاب گروگان گرفته شده بودند؛ ادامهی پیشروی نیروهای مسلح خودی در منطقهی دیواندره باوجود تداوم درگیریها در این منطقه؛ دستور مرکز فرماندهی سپاه به کلیه واحدهای سپاه در غرب کشور مبنیبر اینکه صرفاً زیر نظر ستاد عملیاتی مشترک غرب کشور عمل کنند؛ تجمع افراد مسلح ضدانقلاب در روستای آویهنگ؛ برخورد یک خودرو ارتش با مین در منطقه تکاب. (ضمیمه دارد)
- تداوم ناآرامیها از نقده تا شمالیترین بخشهای آذربایجانغربی: حملهی عناصر ضدانقلاب به ستون نظامی ژاندارمری در حوالی کوسهکهریز؛ حملهی مهاجمان مسلح ضدانقلاب به کمیته کارخانه قند ارومیه و نیز پاسگاه ژاندارمری در امامکندی؛ اقدام عوامل وابسته به گروههای مسلح غیرقانونی به بستن جاده ماکو ـ بازرگان؛ توضیحات استاندار آذربایجانغربی درمورد علت بازبودن قسمتی از مرز شوروی و ایران در منطقه ماکو.
- نمونههایی از تحرکات گروههای سیاسی و غیرسیاسی مسلح معاند با نظام در مناطق مختلف کشور که با بهرهبرداری فرصتطلبانه از وضعیت دوگانه نهادی ـ انقلابی، به اوضاع ناامن و متشنج کشور دامن میزنند: حمله به کتابفروشی مجاهدین خلق (منافقین) در اصفهان؛ حمله به ساختمان جاما؛ ممنوعیت فعالیت گروههای سیاسی در زنجان و بابل؛ اطلاعیهی دفتر ریاستجمهوری مبنیبر پیگرد قانونی کسانی که به نام رئیسجمهور یا دفتر وی دست به اقدامات خودسرانه بزنند؛ تلگرام خانوادههای زندانیان وقایع دانشگاه اهواز به رئیسجمهور؛ دستگیری ۵ مهرهی خطرناک رژیم پهلوی ازجمله پرویز آموزگار و گزارش محرمانه سپاه درباره احتمال اغتشاش در زندانها توسط عوامل ضدانقلاب.
- واکنش برخی سازمانهای حقوقی و سیاسی خارج از کشور و طرفداری آنها از محمدرضا سعادتی درپی تبلیغات و عملیات روانی سازمان مجاهدین خلق (منافقین) در داخل و خارج از کشور؛ صدور اطلاعیهای ازسوی روابط عمومی دادستان کل انقلاب و احضار اکبر طریقی (سارق پرونده مقربی، جاسوس روسیه) به جلسه دادگاه سعادتی در روز ۲۹ شهریور برای ادای برخی توضیحات؛ مصاحبه رئیس زندان اوین درباره وضعیت رفاهی و تعداد زندانیان این زندان و تبلیغات مسموم برخی گروهها علیه این ارگان و… (ضمیمه دارد)
- جلسه مجلس شورای اسلامی و ادامه بحث درباره مسئله گروگانهای امریکایی؛ اظهارات ولایتی، نماینده مردم تهران، در انتقاد از دولت موقت و رفتار نرم آن با سردمداران امریکا و پاسخ ابراهیم یزدی و تذکرات مهندس بازرگان دراینباره.
اظهارات کارتر، رئیسجمهور امریکا، درباره مسئله گروگانهای امریکایی.(۴)
منابع :
۱- کتاب: اسکورت نفت کشها
۲- کتاب: ماجرای مک فارلین
۳- کتاب: عملیات مسلم بن عقیل
۴- کتاب: تصمیم صدام به جنگ علیه ایران
بازدیدها: 175