آیا بنابر روایات، آواز شبانگاهان جغدها، نوعی عزاداری برای امام حسین(علیه السلام) است؟

خانه / مطالب و رویدادها / آیا بنابر روایات، آواز شبانگاهان جغدها، نوعی عزاداری برای امام حسین(علیه السلام) است؟

با قطع و یقین، حیوانات فاقد عقل و شعور انسانی می‌باشند و نمی‌توان از آنها انتظار فهم و شعور واقعی و کامل را داشت. بنابر این، این نوع از روایات تنها بیان سوگواری به همان اندازه فهم این حیوانات می‌باشد.

شهادت امام حسین(علیه السلام) در راه خداوند، از مصائب بزرگی بوده که علاوه بر انسان‌ها، بسیاری از موجودات دیگر بر آن عزادار شده و حتی بر آن گریستند.این نوع از عزاداری‌ها تنها متعلق به موجوداتی چون فرشتگان و اجنه نبوده و حتی در برخی از روایات نقل شده است برخی از حیوانات نیز به اندازه فهم خود از این مصیبت سوگوار شده‌اند که البته قبول آنها باید با تأملاتی باشد که ذکر آن خواهد آمد.
از جمله این حیوانات «جغد» می‌باشد که در برخی از روایات چنین نقل شده است:
امام صادق(علیه السلام) درباره جغد فرمودند: «آیا کسی از شما آن‌را در روز دیده است؟» دیگران گفتند: خیر، ابداً در روز ظاهر نشده و تنها در شب پیدا می‌گردد. حضرت فرمودند: «این‌که این حیوان پیوسته در خرابه‌ها مسکن گرفته و در آبادى نمی‌آید به این جهت است که وقتى امام حسین(علیه السلام) شهید شدند این حیوان به واسطه قسم بر خود واجب نمود که ابداً در آبادى سکنا نکرده و منزلش تنها در خرابه‌ها باشد پس پیوسته در روز، اندوهناک و روزه‌دار است تا شب فرا برسد و وقتى شب در آمد از ابتداء آن تا صبح بر مصیبت امام حسین(علیه السلام) زمزمه و نوحه‌سرائى و مرثیه‌خوانى می‌کند».
امام رضا(علیه السلام) به یکی از اصحاب خود فرمود: «این جغد را می‌بینى؟ مردم پیرامون آن، چه می‌گویند؟» گفت: فدایت شوم آمده‌ایم که از شما سؤال کنیم. حضرت فرمودند: «این جغد در عصر جدّم رسول خدا(صلی الله علیه و اله و سلم) در منازل و قصرها و خانه‌ها سکنا داشت و هر وقت مردم مشغول خوردن طعام بودند این حیوان پَر می‌زد و در مقابل ایشان خود را می‌رساند و مردم طعام و غذا جلویش می‌ریختند و این حیوان طعام خورده و از آب خود را سیراب می‌کرد و سپس به منزلش بر می‌گشت ولى هنگامى که حضرت حسین بن على(علیه السلام) شهید شدند از شهر و آبادى خارج گشت و در خرابه‌ها و کوه‌ها و بیابان‌ها مکان گرفت و گفت: بد امّتى شما می‌باشید! پسر دختر پیامبر خود را کشتید و من نسبت به نفس خود از شما در امان نیستم».
امام صادق(علیه السلام) فرمود:
«…همان حیوانی است که آن‌را جغد می‌نامند؛ همانا این حیوان از روزی که امام حسین(علیه السلام) شهید شده در روز آرام است و در شب ندا سر می‌دهد».
«اى یعقوب! آیا تا به حال دیده‌اى که جغدى در روز آواز بخواند؟» وى گفت: خیر. حضرت فرمودند: «می‌دانى چرا؟» گفت: خیر. امام فرمودند: «براى این‌که طول روز را این حیوان روزه‌دار بوده و وقتى شب فرا رسید افطار کرده و از آنچه خداوند منّان روزى او کرده استفاده نموده سپس پیوسته تا صبح بر مصایب حضرت حسین بن على(علیه السلام) زمزمه نموده و نوحه‏سرایى می‌کند».
حال برای قبول یا عدم قبول این روایات باید، به نکات ذیل توجه داشت:
1. این محتوا در پنج روایت ذکر شده که چهار مورد از آنها در کتاب «کامل الزیارات» نوشته ابن قولویه (متوفی 367ق) و یک مورد در کتاب «الهدایة الکبری» نوشته حسین بن حمدان‏ خصیبى (متوفای 334ق) ذکر شده است و برخی منابع دیگر به کتاب‌ کامل الزیارات استناد کرده‌اند.
2. هیچ‌یک از این روایات دارای سند متقن و صحیحی نمی‌باشند؛ لذا به لحاظ سندی نمی‌توان آنها را در رده روایاتی دانست که اعتقاد به محتوای آنها ضروری و لازم است.
3. علاوه بر سند، برخی از فقرات این روایت‌ها، تأمل برانگیز است. برای نمونه یک فقره را ذکر می‌کنیم: «پس پیوسته در روز صائم و حزین است تا شب فرا برسد و وقتى شب در آمد از ابتداء آن تا صبح بر مصیبت حضرت امام حسین(علیه السلام) زمزمه و نوحه‌سرایى و مرثیه‌خوانى می‌کند»؛ «طول روز را این حیوان روزه‌دار بوده و وقتى شب فرا رسید افطار کرده و از آنچه خداوند منّان روزى او کرده استفاده نموده سپس پیوسته تا صبح بر مصایب حضرت حسین بن على… نوحه‌سرایى می‌کند»؛ با توجه به این‌که جغد مانند دیگر پرندگان دارای غرایزی بوده و به آنها نیز می‌پردازد، نمی‌توانیم او را همواره در حال عبادت و یا شیون بدانیم.
4. با قطع و یقین، حیوانات فاقد عقل و شعور انسانی می‌باشند و نمی‌توان از آنها انتظار فهم و شعور واقعی و کامل را داشت. بنابر این، این نوع از روایات تنها بیان سوگواری به همان اندازه فهم این حیوانات می‌باشد.
5. روایتی – آن هم بدون سند قابل اعتماد – وجود دارد که در مذمت جغد بوده و معارض با روایات فوق، می‌باشد. این روایت از این قرار است:
امام على(علیه السلام) درباره آیه‏ «إِنَّا عَرَضْنَا الْأَمانَةَ»فرمود: «خداوند امانت مرا بر آسمان‌هاى هفت‌گانه از نظر ثواب و عقاب عرضه داشت. آنها گفتند: خدایا! ما آن‌را از نظر ثواب و عقاب حمل نمی‌کنیم، ولى بدون ثواب و عقاب حمل می‌کنیم. خداوند امانت و ولایت مرا بر پرندگان عرضه داشت اول پرنده‌اى که ایمان‏ آورد بازهاى سفید و چکاوک بود و اول پرنده‌اى که انکار نمود جغد بود و لعنت شدند…».
زمانی که دو روایت معارض وجود داشته و وجه جمعی برای آنها نباشد و سندی چندان قوی نیز برای آن دو یافت نشده و یکی بر دیگری ترجیحی نداشته باشد، گرچه ضرورتاً نباید حکم به بطلان آنها داد، اما بر اساس قواعد، هر دو از حجیت ساقط می‌شوند.

منبع:اسلام کوئست

بازدیدها: 44

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *