تفسیر تسنیم ( تفصیلی)| جلد۱،پیشگفتار مفسر، فصل سوم؛حجیت تفسیر قرآن به قرآن

خانه / قرآن و عترت / قرآن / تفسیر تسنیم ( تفصیلی)| جلد۱،پیشگفتار مفسر، فصل سوم؛حجیت تفسیر قرآن به قرآن

اولین پرسش درباره شیوه تفسیرى قرآن به قرآن این بود که آیا چنین تفسیرى حجت و معتبر است یا نه ؟ در پاسخ باید گفت: برخى اشیا اصلا حجیت ندارد

حجیت تفسیر قرآن به قرآن

اولین پرسش درباره شیوه تفسیرى قرآن به قرآن این بود که آیا چنین تفسیرى حجت و معتبر است یا نه ؟ در پاسخ باید گفت: برخى اشیا اصلا حجیت ندارد، نظیر شهادت فاسق که در محکمه قضاى اسلامى هیچ گونه اعتبارى ندارد و بعضى از اشیا حجیت دارد، لیکن به تنهایى به نصاب حجیت و اعتبار نمى رسد؛ نظیر شهادت عدل واحد در محکمه که فى الجمله معتبر و حجت است، نه بالجمله. از این رو از آن به عنوان اعتبار تاءهلى و حجیت شاءنى یاد مى شود؛ یعنى اگر شهادت عدل دیگرى به آن ضمیمه شود، آنچه اهلیت اعتبار و شاءنیت احتجاج داشت به نصاب فعلیت مى رسد؛ لیکن حجیت شهادت عدلین گر چه به نحو استقلال است ولى به نحو انحصار نیست ؛ زیرا حجتهاى دیگرى نیز در قبال حجیت شهادت دو عادل دیگر در قبال شهادت این عدلین واقع مى شود و هر کدام حجت مستقل است، ولى هیچ کدام حجت منحصر نیست و همچنین حجیت امور دیگر، در برابر حجیت شهادت عدلین ؛ مانند علم قاضى و سوگند منکر.

قرآن کریم از آن جهت که کلام خداى سبحان است و با اعجاز خود دعوى انتساب به خداوند را اثبات مى کند، یکى از منابع دینى است که حجیت آن همانند حجیت قطع ذاتى است و محصول تدبر در آن و جمع بندى آیات متناسب آن با یکدیگر حتما حجت است و هرگز نظیر گواهى فاسق مردود نیست، تا اصلا حجت نباشد؛ لیکن مطالب قرآن بخشى به صورت نصوص ‍ و قطعى است و بخشى به صورت ظواهر و ظنى است که بخش نخست حجت قطعى و بخش دوم حجت ظنى است. به هر تقدیر، قرآن کریم به عنوان کلام صاحب شریعت، در ناحیه حجیت وامدار غیر خود نیست و حجیت آن ذاتى است.

بازدیدها: 45

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *