زن دارای حق و حقوقی است که به منزله آن خود را مجاب به کار در اجتماع میداند. اسلام برخلاف دیگر ادیان حقوق بسیاری را برای زنان قائل شده است اما برخی از صاحب نظران این حوزه تساوی حقوق را برای هر دو زن و مرد میدانند.
شرط نیک بختی زن و مرد
شرط اصلی برای سعادت و نیک بختی زن و مرد حرکت کردن در مسیرصحیح الهی تا رسیدن به اهداف خود است. در این بین زنان علاوه بر مسئولیت اجتماعی به تربیت نسل نیز می پردازند. یعنی دارای دو مسئولیت الهی هستند. یکی در قبال خود و شناخت آن و دیگری تربیت نسل آینده. اگر یک زن در راه شناخت حقوق خود مستحکم باشد و بتواند رسالتی را که بر دوش خود دارد تا سر حد ممکن به طور صحیح انجام دهد به طبع پنجره ای رو به سعادت برای خود میگشاید.
در جامعه امروزی زن به عنوان تکمیل کننده شخصیت اخلاقی فرد بار سنگینی را بر دوش دارد. او با ایمان و تقوای خود میتواند مکتبی بسازد که هر کسی لیاقت حضور در این مکتب الهی را پیدا نکند .
مسئولیت پذیری زنان
تربیت نسل مهمترین نقش زنان است. جامعه در این مسیر حساس باید پشتیبان و حمایتکننده زنان در عرصه اجتماع باشد و حقوقی مناسب را در مقایسه تکالیف سنگینشان واگذار کند و در این صورت زن هم به مسئولیت اجتماعی فارغ از اشتغالش میرسد و هم به مسئولیت خانوادگیش و چه خوب میشود اگر دولتها حقوقی برای زنان خانوادهدار در نظر بگیرند تا آنان بدون دغدغه معاش و رسیدن پول همسر به هزینههای خانواده، به درستی ایفای نقش کنند.
مسئولیتپذیری زنان در عرصههای مختلف اجتماعی نمونه بارز کسانی است که جایگاهی بس والا دارند و در راه رسیدن به مقام از هر لغزشی گریزانند. در موقعی که اصلاح جامعه به اصلاح فرد وابسته است اصلاح و تغییر یک فرزند نیز بی تأثیر از خانواده به ویژه زن در زندگی نیست. زن موجودی توانا است که میتواند در حیطه ظهورش مردانی با ایمان و با تقوا را در دامان خود پرورش دهد.
این اراده قوی اوست که موجب عبور از میان راههای سخت و پر تلاطم میشود. خداوند هیچ گاه یک زن را بدون اهدافش خلق نکرده و به تبع در آفرینش خود هدفی داشته است. زن مهمترین رکن هر خانواده است. زندگی بدون رکن اصلی صدمات جبرانناپذیری را به دنبال خواهد داشت.
اهمیت جایگاه زنان
زن زیر بناییترین پایههای اخلاقی را در یک جامعه رقم میزند و با استفاده از پایگاه اجتماعی مختلف نقشهای گوناگونی را عهده دار میشود که در نهایت منجر به ترویج عدالت خواهد شد.
حضور یک زن در تمام لحظات زندگی و از ابتدای خلقت تاکنون مأنوس رفتار نیک مردان شده است. صحنههای اجتماعی مملو از زنان با توانمندیهایی است که پا به میدان گذاشتهاند و هر یک نقش سازندهای را به عهده داشتند.
اسلام کار کردن زنان در سطح جامعه را مجاز و همیاری آنها را در زندگی مشترک ضروری میداند اما در این میان حد و حدودی را برای یک بانو در نظر گرفته است. طبق قوانین زنان ملزم به رعایت یک سری عرف و فرهنگ هستند .
تفاوت میان حقوق زن و مرد
زن مسلمان نسبت به قوانین کشور خود مسئول است. همچنین زنان جامعه باید با در نظر گرفتن مسئولیتی که در قبال خانواده خود دارند به اشتغال بپردازند تا امکان بروز هر گونه مشکلی را در بطن خانواده به صفر برسانند.
بر اساس خصلت زنانه باید حقوقی در دایره مسئولیتهای آنها در نظر گرفته شود. البته رعایت حقوق در بین زن و مرد با یک سری اختلاف رو به رو است.
عدم انتخاب زنان به عنوان رهبر، بحث بر سر قاضی نشدن یک زن و مباحثی دیگر همچون دیه زن و مرد، گواهی دادن زنان در برخی از موضوعات در دادگاه که برای هر یک قوانینی در نظر گرفته شده و برخی به خاطر جنسیت لطیف و احساسی بودن زن را جایز به این انتخاب نمیدانند. بنابراین در یک نگاه کلی میتوان مشاهده کرد که در برخی موارد تفاوتهایی در قبال حقوق اجتماعی زنان در برابر مردان وجود دارد. شاید در اصطلاح به راحتی بر زبان جاری شود اما از لحاظ کاری تنها یک شعار به شمار میرود و حقوقی را به نفع زنان جامعه عوض نمیکند.
زن و مرد اگر چه هر دو آفریده خدا هستند اما تفاوت ها و تناقضهایی با هم دارند. شاید همین نیز بهترین دلیل برای پذیرش مسئولیت اجتماعی زنان در اسلام است. برای دقایقی چشمانت را ببند و نگاهی به درونت بینداز. هنگامی که رؤیای خود را دنبال می کنی، ممکن است دیگران تصور کنند که تو رنجور و ناتوانی اما آنچه دیگران فکر میکنند مهم نیست و در عرصه های اصلی قدرت فرهنگیات که خداوند آن را به تو عرضه داشته، درست و در راه الهی قدم بردار. بانو تنها چیزی که حقیقت دارد احساس تو به عنوان یک زن نسبت به خودت است. هر آنچه که فارغ از تعاریف غلط رسانههای شرق و غرب هستی تو را بهترین خواهد کرد.
تحریریه سایت حجاب_ بهنام صدقی.
انتهای مطلب/
بازدیدها: 0