دیدگاههای رئیسی درباره اینترنت و فضای مجازی چیست؟
هیات:کانال تلگرامی «کلیک» از دیدگاههای حجتالاسلام رئیسی در خصوص اینترنت نوشت. چکیدهای از این گزارش را در ادامه میخوانید:
دفاع از فضای مجازی با تأکید بر نقش شبکه ملی اطلاعات
ابراهیم رئیسی همواره کوشیده در صحبتهای انتخاباتیاش نگاهی مثبت به فضای مجازی داشته باشد، اما در عین حال بر لزوم کنترل آن تأکید داشته است. او یک ماه قبل (۲۶ اردیبهشت) در قالب مصاحبه انتخاباتیاش در شبکه خبر، درباره دیدگاهش نسبت به فضای مجازی گفت: «فضای مجازی بسیار خوب است و میتواند میسر باشد و از این فضا باید استفاده شود. ما شبکه ملی اطلاعات در کشور میخواهیم که به عنوان یک ضرورت باید انجام شود. ما اشتغال فضای مجازی میخواهیم.
بسیاری از کارها در حوزه کودکان و نوجوانان در دنیا میشود و ما دلار میدهیم و میخریم. این کار باید در داخل کشور انجام شود. فضای مجازی مثل اتوبان میماند؛ هم میشود درست مورد استفاده قرار گیرد و هم میتواند در آن ویراژ داده شود و احساس ناامنی کرد.»
وی در ادامه به نقش شورای عالی فضای مجازی هم اشاره و تصریح کرد: «شورای عالی فضای مجازی کارآمدی لازم را دارد. اگر داشت، بهرهوری ما بسیار بیشتر از این بود.» از این صحبت میتوان نتیجه گرفت که احتمالاً این شورا در دوران ریاستجمهوری او پرقدرتتر از گذشته فعالیت خواهد کرد و شاید شاهد تصمیمگیریهای بیشتر آن در خصوص فضای مجازی باشیم.
وعده اینترنت رایگان برای قشرهای جامعه
رئیسی ۱۵ خرداد در جریان ضبط یکی از برنامههای تبلیغاتیاش، به سؤالی در خصوص برنامه دولتش برای عرضه اینترنت رایگان پاسخ داد. وی تصریح کرد: «اینترنت و فضای مجازی مانند برق و تلفن از مهمترین ساختههای دست بشر است که زندگی مردم را تحت تأثیر قرار داده است… البته سرعت و گستره فراگیری اینترنت نسبت به دیگر ساختههای بشری بیشتر است و امروز میبینیم که بسیاری از امور زندگی شهری و روستایی و باسواد و بیسواد و زن و مرد و پیر و جوان و کودکان در فضای سایبری انجام میشود… برخی اقشار در جامعه امکان پرداخت هزینه اینترنت را ندارند و ما برای تأمین نیازها و تسهیل دسترسی آنها به اینترنت و فضای سایبر، یک میزان حداقلی از اینترنت را به صورت رایگان ارائه میدهیم.»
اینترنت بهترین فضا برای نظارت بر کار دولت
دیدگاههای ابراهیم رئیسی درباره اینترنت و فضای مجازی و نظارت بر آن هم قابل توجه است. رئیسی در جلسهای با جمعی از نوجوانان رأی اولی دهه هشتادی، به سؤالات این نسل در خصوص فضای مجازی هم پاسخ داد و فضای مجازی را بهترین ابزار برای نظارت بر کار دولتها دانست.
رئیسی گفت: «فضای مجازی فضایی است که خیلی زود زندگی انسانها را تحتتأثیر قرار داد. این فضا را نباید به منزله تهدید مورد استفاده قرار داد، بلکه فرصتی است که ارتباطات را تسهیل و دسترسیها را آسان کرده است. در نتیجه این را باید فضایی دانست که در آن ملت بر کار دولتها نظارت میکنند؛ یعنی طریقی برای بهترین نوع نظارت. دولتها باید بتوانند کل گردش کارشان را در این فضا تعریف کنند و ملت هم ارزیابی، نظارت و تذکر داشته باشند. این امر مهمی است.»
رئیسی پیش از این در دومین مناظره انتخاباتیاش هم به بحث نظارت اشاره کرده و گفته بود: «ما معتقدیم فضای مجازی بهترین بستر برای نظارت بر قوه قضائیه است. ما این را در دادگستری اجرا کردیم و مردم نسبت به عملکرد کارکنان و قضات نظر میدهند. در این زمینه ۳۵ سامانه فعال شد.»
فیلترینگ بستن جاده است
از دیگر دیدگاههای ابراهیم رئیسی درباره اینترنت و فضای مجازی، بحث فیلترینگ است. ابراهیم رئیسی در همین نشست با نوجوانان، به سؤال آنها درباره فیلترینگ و به ویژه فیلتر بودن فضای توئیتر پاسخ داد.
او گفت: «اینترنت به مثابه جاده است؛ درِ جاده را که نمیبندند. بسیاری در این جاده در رفتوآمدند؛ یکی میخواهد به خانه برسد، دیگری دنبال فروش است. وقتی کسبوکار مردم در یک فضا تعریف میشود، نمیشود جاده را بست. این بحث انحرافی است و بعضیها آن را سیاسی دیدهاند. هرچند طبیعتاً باید مراقب جاده بود، مقررات آن را رعایت کرد تا راهزنان نیایند اموال مردم را بدزدند. باید مواظب باشیم رهزنان وارد فضای خصوصی نشوند و اطلاعات افراد را هک نکنند.»
او تأکید کرد: «الان گسترش زیرساختهای فضای مجازی مهم است، زیرا نیاز مردم این است. من در دوران فعالیتم هیچ فیلتری را اعمال نکردم و مخالف فیلترینگ بودم.»
دیدگاههای ابراهیم رئیسی درباره اینترنت و فضای مجازی میتواند بر آینده فعالیت این فضا در ایران و رشد یا عدم رشد آن تأثیر مستقیم داشته باشد.
منبع: فارس
بازدیدها: 0