خانواده در نگاه اسلام جایگاه و شأن بسیار بالایی دارد و حریم مقدسی است که حفظ آن را برای همه انسانها واجب کرده است، زیرا مکانی است که جامعه از آن شکل میگیرد؛ بنابراین شکلگیری جامعه دینی وابسته به افرادی است که در محیط خانواده رشد معنوی یافتهاند. با این تعریف تا حدودی علت سختگیری دین اسلام نسبت به امورات خانواده و مراحل شکلگیری آن مشخص میشود. یکی از نکاتی که خداوند در قرآن وظیفه آن را بر دوش مسئول خانواده گذاشته است، موضوع تربیت و حفظ خانواده از مسائل منفی است.
متأسفانه اکثر والدین بیشتر از آنکه به رشد معنوی فرزندان خود توجه کنند، به پوشاک و خوراک او توجه دارند، این در حالی است که خداوند خانواده را محل رشد معنوی و صفاتی افراد قرار داده است. عدم توجه کافی به مسائل دینی، فراهم نکردن محیط معنوی در خانواده، عدم تقید لازم به امورات دینی، بردن خانواده به محیطهای منفی و ناسازگار با شأن انسانی از جمله مواردی است که برخی سرپرستان خانواده دچار آن هستند.
خداوند در آیه6 سوره تحریم این مسأله را به روشنی مورد توجه قرار میدهد و میفرماید: «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا قُوا أَنْفُسَكُمْ وَأَهْلِیكُمْ نَارًا وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَةُ عَلَیْهَا؛ ای کسانی که ایمان آوردهاید، خود و خانوادهتان را از آتشی که هیزم آن مردمان و سنگ است، حفظ کنید.» بر اساس این آیه خداوند اهمیت مسئولیت انسان در برابر خانواده را بیان میکند و تربیت دینی فرزندان را بر عهده مدیر خانواده قرار میدهد.
در روایات اهلبیت(علیهم السلام) ذیل این آیه برخی مصادیق تربیتی را اشاره کردهاند. به عنوان نمونه مردی از امام صادق(علیه السلام) درباره «قُوا أَنْفُسَكُمْ وَ أَهْلِیكُمْ ناراً؛ خود و خانوادهتان را از آتش حفظ کنید» پرسید. امام(علیه السلام) در پاسخ فرمودند: آنها را امر کند به آنچه خدا به آنها دستور داده است و نهی کند از آنچه خدا آنها را نهی کرده است؛ اگر اطاعت کردند، آنها را از آتش حفظ کردهای و اگر سرپیچی کردند، تو به وظیفهات عمل کردهای؛ یَأْمُرُهُمْ بِمَا أَمَرَهُمُ اللَّهُ وَ یَنْهَاهُمْ عَمَّا نَهَاهُمُ اللَّهُ فَإِنْ أَطَاعُوا كَانَ قَدْ وَقَاهُمْ وَ إِنْ عَصَوْهُ كَانَ قَدْ قَضَى مَا عَلَیْهِ.» (فقه منسوب به امام رضا(ع)، ص375)
انتهای مطلب/
بازدیدها: 144