عبدالعظیم حسنی یکی از برجسته ترین روات احادیث اهل بیت(ع)

خانه / تازه ها / عبدالعظیم حسنی یکی از برجسته ترین روات احادیث اهل بیت(ع)

اکرام و احترام به حضرت عبدالعظیم حسنی صرفا بخاطر امامزاده بودن و یا لنتساب نسبی به اهل بیت نیست بلکه ایشان از جمله روایت کنندگان احادیث اهل بیت و مورد تایید و وثاقت ایشان بوده است.

حضرت عبدالعظیم علیه السّلام روایت فرماید که روزی به وجود مقدّس حضرت امام جواد علیه السّلام عرض کردم : ای فرزند رسول خدا صلّی الله علیه و آله و سلّم حدیثی از پدران بزرگوارت علیهم السّلام برای من روایت فرمائید.

حضرت عبدالعظیم علیه السّلام به عنوان یکی از محدثین مشهور، روایات متعددی را از معصومین(علیهم السّلام) نقل نموده است.

حضرت عبدالعظیم علیه السّلام با چند واسطه از قول اسباط گوید :

در خدمت حضرت امام صادق علیه السّلام بودم . مردی از وی درباره آیه شریفه ( ان فی ذالک لایات للمتوسّمین ..و انها لبسبیل مقیم ) سوال می کرد ، راوی گفت: حضرت بدو فرمودند : مقصود از متوسّمین ما هستیم و سبیل مقیم نیز راهی است که ما آن را بپا داشته ایم ، یعنی باید از طریق ما بروند تا به سر منزل مقصود برسند.

حضرت عبدالعظیم علیه السّلام از امام رضا علیه السّلام روایت کرده که آن جناب فرمود:

سلام مرا به دوستانم برسان و به آنها بگو در دلهای خود از برای شیطان راهی باز نکنند و آنها را امر کن به راستگوئی در گفتار و ادای امانت و این عمل آنها موجب نزدیکی به من می شود.

حضرت عبدالعظیم حسنی علیه السّلام از حضرت جواد علیه السّلام ، ایشان از پدرش و او از جدّش روایت کرده که فرمود :

از حضرت صادق علیه السّلام شنیدم می فرمود : سرپیچی از فرمان و دستورات پدر و مادر از گناهان بزرگ است زیرا خداوند ( عاق) را ستمگر و بدبخت معرفی فرموده و او را به سخت ترین عذابها وعده داده است.

حضرت عبدالعظیم حسنی علیه السّلام فرمود :

به حضرت جواد علیه السّلام عرض کردم ، از پدرانت برای من حدیثی روایت فرما ، حضرت فرمود ، پدرم از جدش و او از پدرانش از حضرت امیر المومنین علیه السّلام روایت کرده که فرمود : شما هرگز نمی توانید مردم را بوسیله ثروت و مالی که در دست دارید به خود متوجّه سازید ، بلکه آنان را بوسیله اخلاق و روش صحیح به خود نزدیک کنید. گوید عرض نمودم بیشتر بیان نمائید ، فرمودند : بد توشه ای است برای روز قیامت دشمنی کردن با بندگان خدا…

حضرت عبدالعظیم حسنی علیه السّلام فرمود. از حضرت ابوالحسن هادی علیه السّلام شنیدم می فرمود :

مقصود از (رحیم) از رحمت و آمرزش دور شدن. و از درگاه خداوند رانده شدن میباشد (و او شیطان است) و هیچ مؤمنی او را به یاد نمی آورد مگر با لعن و نفرت.

حضرت عبدالعظیم الحسنی علیه السّلام از حضرت امام جواد علیه السّلام و او از پدرانش علیهم السّلام و آنها از حضرت امام سجّاد علیه السّلام روایت فرمودند که :

روزی سلمان فارسی ، ابوذر غفاری را به خانۀ خود میهمان کرد و از میان انبان ( کیسه ) ، تکّه نان ِخشکی بیرون کشید و قدری آب بر آن پاشید. ابوذر گفت : چقدر خوب می شد که همراهِ نان ، قدری نمک هم بود. سلمان برخاست و رفت و ظرف آب خود را گرو گذاشت. و مقداری نمک تهیّه کرد و آن را در مقابل ابوذر گذارد. ابوذر از آن نمک به آن نان می پاشید و میل می کرد. و می گفت : خداوند را سپاسگزارم که ما را تا این اندازه قناعت روزی فرموده : سلمان گفت : اگر قناعت در کار بود. ظرف آب به گِرو نمی رفت.

حضرت عبدالعظیم علیه السّلام می فرماید :

روزی به خدمت حضرت امام محمد تقی علیه السّلام رسیدم. و این گفتار دلنشین را از امام شنیدم که فرمود : ملاقاه الاخوان نشره و تلقیح للعقل و ان کان نظرا قلیلا دیدار دوستان آرامش و سلامت عقل را در پی دارد. اگر چه دیداری کوتاه باشد.

روزی حضرت امام رضا علیه السّلام رو به حضرت عبدالعظیم علیه السّلام فرمود وچند توصیۀ راهگشای اخلاقی به او آموخت تا به شیعیان و یاران ابلاغ کند. متن فرمایش چنین بود : ای عبدالعظیم ، سلام مرا به دوستان برسان و به آنها بگو:

شیطان را به دلهای خویش راه ندهند.
. درگفتار خویش ، راستگو باشند و امانت را ادا کنند.
. از جدال و نزاع بیهوده ای که سودی برایشان ندارد دوری کنند. و خاموشی را پیشه خود سازند.
. به همدیگر روی آورند و به دیدار و ملاقات هم بروند. « فان ذلک قربه الیَّ» زیرا اینکار موجب نزدیکی به من است.
. آنان خود را به دشمنی و بدگویی با یکدیگر مشغول نسازند. زیرا با خود عهد کرده ام که اگر کسی چنین کاری انجام دهد. و دوستی از دوستانم را ناراحت کند یا به خشم آورد. خداوند را بخوانم تا او را در دنیا با شدیدترین عذابها مجازات کند. و در آن سرا نیز از زیانکاران خواهد بود.

. به ایشان بگو : همانا پروردگار نیکوکارانشان را آمرزیده و از خطای گنهکارانشان درگذشته است. مگر کسانی که به خدا شرک ورزیده یا دوستی از دوستانم را آزرده. یا کینه آنها را با دل بگیرد. بدرستی که خداوند او را نخواهد بخشید. تا آنکه از کردار ناشایست خویش دست بکشد. هر گاه از این اعمال نادرست دوری گزیند. آمرزش خدا را شامل خود گردانیده است. وگرنه ، روح ایمان از قلبش بیرون رفته و از ولایت ما خارج گشته است. و بهره ای از ولایت ما نخواهد برد. و اعوذبک من ذلک.

روزی حضرت عبدالعظیم علیه السّلام از حضرت امام هادی علیه السّلام شنید که فرمود :

همانا پروردگار ، ابراهیم را دوست خود گرفت. زیرا که او بر حضرت محمد صلّی الله علیه و آله و سلّم و اهل بیتش علیهم السّلام بسیار صلوات می فرستاد.

حضرت عبدالعظیم علیه السّلام می فرماید :

روزی در محضر مبارک امام جواد علیه السّلام بودم . عرض کردم : ای فرزند رسول خدا صلّی الله علیه و آله و سلّم حدیثی از پدران بزرگوارت علیهم السّلام برای من روایت فرمائید. حضرت امام جواد علیه السّلام فرمود : پدرم علیه السّلام از جدّم علیه السّلام و او از پدرانش علیهم السّلام و آنان از حضرت امیرمؤمنان علیه السّلام روایت کرده اند که فرمود:
هر کس خود را بی نیاز بداند ( در امور مهم بدون مشورت عمل کند ) خود را درخطر افکنده است.
هر کس در دام خودبینی افتاد. نابود خواهد شد.
هر کس یقین کند آنچه را می دهد عوض دارد هرگز در بخشش و احسان کوتاهی نخواهد کرد.

حضرت عبدالعظیم علیه السّلام روایت فرماید که حضرت امام جواد علیه السّلام فرمود :

که وجود مقّدس حضرت امیرالمؤمنین علی ابن ابیطالب علیه السّلام فرمود : ارزش هر کس به اندازه اعمال نیکوی اوست.

حضرت امام محمّد باقر علیه السّلام به محمّد بن مسلم فرمود :

مردم تو را گول نزنند. زیرا که مسئولّیت کارهای تو ، به خودت متوجّه است. و به آنها ارتباط ندارد. ایّام عمرت را به کارهای بیهوده نگذران. روزهای زندگی را به چون و چرا به هدر مده. زیرا همراه تو کسانی هستند که کارهای روزانۀ تو را محاسبه و یادداشت می کنند. اگر عمل نیکی را انجام دادی. گرچه کوچک باشد. حقیر مشمار. برای اینکه آن را خواهی دید در جایی که تو را خشنود سازد. و اگر کار بدی انجام دادی. آن را نیز کوچک مشمار زیرا که به تو خواهد رسید. در هنگامی که تورا بدحال سازد. و نیکی کن ، بدرستی که من چیزی را ندیدم که انسان ر ا از زودتر به مقصد رساند. از عمل خوبِ تازه ای که در مقابل گناه کهنه ای انجام دهد.

حضرت عبدالعظیم علیه السّلام روایت فرماید که روزی به وجود مقدّس حضرت امام جواد علیه السّلام عرض کردم :

ای فرزند رسول خدا صلّی الله علیه و آله و سلّم حدیثی از پدران بزرگوارت علیهم السّلام برای من روایت فرمائید.
حضرت امام جواد علیه السّلام از قول پدر وجّد و از وجود مقدّس حضرت امیر المؤمنین علیهم السّلام روایت فرمود که:

المرء مخبوءٌ تحت لسانه.
دانش و شخصیت هر کس در زیر زبانش مخفی است.

ما هلک امرء عرف قدره.
هر کس قدر خود را بشناسد ، هلاک نمی شود.

التّدبیر قبل العمل یومنک من النّدم.
تدبیر و اندیشیدن پیش از انجام هر کار ، تو را از پشیمانی نگه می دارد.

 

چرا امام هادی(ع) عبدالعظیم حسنی(ع) را وکیل خود در ری قرار داد

بازدیدها: 0

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *