یکی از مسائلی که در فرهنگ قرآن و عترت بسیار بر آن تأکید شده، اهمیت خدمت، نیکی و تواضع در قبال پدر و مادر است. این موضوع منحصر به دوران توانمندی آنان نیست، بلکه حتی به خدمت و نیکی به آنان در دوران پیری و ناتوانی نیز توصیه شدهایم.
در همین راستا، امام صادق علیه السلام در حدیثی در اهمیت جایگاه این موضوع میفرماید:
عَن إبراهیم بنِ شُعیبٍ قَالَ قُلتُ لِأبِی عَبدِ اللَّه علیه السلام:
«إنّ أبی قَد کَبُرَ جِدًا وَ ضَعُفَ فَنَحنُ نَحمِلُه إذا أَرَادَ الحَاجهَ فَقَال إنِ استَطَعتَ أن تَلِیَ ذَلکَ مِنهُ فَافعَل وَ لَقِّمهُ بِیَدِکَ فإنَّه جَنَّهٌ لَکَ غَدًا»؛
ابراهیم بن شعیب گفت: به امام صادق علیه السلام عرض کردم پدرم بسیار پیر و ناتوان شده تا جایی که ما برای قضای حاجت به او کمک میکنیم.
حضرت فرمود: اگر میتوانی این کار را برای او انجام بده و با دستانت به دهان او لقمه بگذار که این کار، بهشت فردای تو است.
این موضوع نه تنها در احادیث، بلکه از سوی خداوند نیز در قرآن کریم مورد تأکید قرار گرفته است و در آیات زیادی با تعابیر مختلف تأکید بر نیکی و تواضع در برابر پدر و مادر شده است که در ادامه به برخی از آن آیات اشاره میکنیم:
«وَ اخْفِضْ لَهُما جَناحَ الذُّلِّ مِنَ الرَّحْمَهِ» (اسراء ۲۴)، وَ اعْبُدُوا اللَّهَ وَ لا تُشْرِکُوا بِهِ شَیْئاً وَ بِالْوالِدَیْنِ إِحْساناً» (نساء ۳۶)، «وَ وَصَّیْنَا الْإِنْسانَ بِوالِدَیْهِ حُسْناً» (عنکبوت ۸)، «أَلاَّ تُشْرِکُوا بِهِ شَیْئاً وَ بِالْوالِدَیْنِ إِحْساناً» (انعام ۱۵۱).
هیات رزمندگان اسلام
منبع: وافی، فیض کاشانی، ج۵، ص۴۹۸
بازدیدها: 138