فضائل و کرامات| شباهت امام جواد علیه السلام به پیامبران اولوالعزم
حضرت علی بن موسی الرضا علیه السلام از جمله ائمه ای بود که تا سن بیش از 40 سالگی اولادی پسری نداشت .وی قلیل اولاد بود. به همین جهت موجب گردید که مردم در امامت آن حضرت توقف کردند و مکتبهای انحرافی فراوانی پدید آمد. لذا امام رضا علیه السلام پیش از تولد امام جواد علیه السلام و پس از ولادتش او را به اسم و رسم و شخصیت معرفی می فرمود و در دوران کودکی او را به اصحاب خود نشان می داد و در وداع آخر تصریح به وجود او نمود. هنگامی که امام رضا عازم سفر به خراسان شد امام جواد علیه السلام چهار ساله بود. امام رضا علیه السلام او را به علم و تقوا، فضیلت و سخائت سفارش فرمود و اسرار امامت را به او سپرد .
دعای امام رضا علیه السلام قبل از تولد امام جواد علیه السلام:
امام رضا علیه السلام قبل از تولد فرزندش امام جواد علیه السلام فرمود: دعا کردم و از خدا خواستم که فرزندی به من عنایت فرماید که در مراحل کمال توحید یگانه عصر باشد.
سخن امام رضا علیه السلام بعد از متولد شدن امام جوادعلیه السلام: و چون امام جواد علیه السلام متولد شد امام رضا علیه السلام به اصحاب خود فرمود:
خداوند به من فرزندی عنایت فرموده که شبیه به موسی بن عمران علیه السلام است، یعنی او شکافنده دریاهاست و مانند عیسی بن مریم است که مادرش مقدس و منزهه و طاهره و مطهره آفریده شده بود.(1)
شباهت امام جواد علیه السلام با موسی بن عمران:
چهره امام جواد علیه السلام را از لحاظ غیرت و حمیت به موسی بن عمران توصیف کرده اند. اینکه امام رضا علیه السلام فرزندش امام جواد را به حضرت موسی علیه السلام تشبیه کرده به اعتبار این است که او شکافنده دریاهاست و به آیه 63 سوره شعرا اشاره دارد.
شباهت امام جواد علیه السلام با عیسی بن مریم:
نبوت: در مورد وجه شباهت بین او و عیسی نبی علیه السلام نیز باید گفت: خدا به عیسی علیه السلام در حالی که طفل شیرخواره ای بیش نبود کتاب و نبوت داد و او در گهواره سخن گفت.(مریم،31) خداوند به همین گونه در خردسالی به امام جواد علیه السلام امامت بخشید و او با مردم به کلام حکما و علما سخن می گفت در حالی که در سن کودکی قرار داشت.(2)
پارسائی: و لحاظ پارسائی وی را شبیه به عیسی بن مریم دانسته اند .آن حضرت محجوب ،عفیف، باحیا، موقر، بردبار و حلیم بود.
معرفی در میان مردم: امام جواد علیه السلام از میان مردم در حال کودکی و صغر سن، خود را به علم و فضل و کمال معرفی نمود، همانگونه که عیسی بن مریم علیه السلام خود را معرفی کرد و مردم با مشاهده معجزات متوالی و متواتر او پیشوای نهم امام جواد علیه السلام را شناختند.
مادر امام جواد علیه السلام:
مادر او سیده خیزران یا سبیکه یا ریحانه است و به این اسماء متعدد نامیده شده است.(از جمله نامهای دیگران می توان به توبیه، مریسیه، ام ولد، را نام برد.) .به سبب درخشندگی صورتش به نور امامت هنگامی که حامل به امام جواد علیه السلام بوده، ایشان را دره نامیدند و به سبب پرتو رخسارش که چون شمش طلا بود ،سُبکیه نامیده شد. امام رضا علیه السلام او را خَیزُران نامید و کنیه او ام الحسن است.وی از زنان منزه و با فضیلت بود که پیامبر درباره اش فرموده بود:
پدرم به قربان پسر بهترین کنیزان باد که از اهل نوبه و پاکیزه است.
حضرت رضا علیه السلام اضافه فرمود:
او را ازکینه می کشند پس اهل اسمان بر او می گریند، دشمن و ستم کنننده بر او مورد غضب خدای متعال قرار می گیرد که جز مدت کوتاهی نمی ماند و به عذاب دردناک و کیفری سخت مبتلا می شود. و همانطور که امام هشتم علیه السلام فرموده بود،ام فضل دختر مامون که این امام جوان را مسموم کرد،خودش به مرضی مبتلا گشت که علاج نداشت و می سوخت با به آتش جهنم ملحق گردید.
شعری در شباهت امام جواد علیه السلام و پیامبر صلی الله علیه و آله
همچنین امام جواد علیه السلام شباهتی به جد بزرگوارش حضرت ابی عبدالله الحسن و جد امجدش رسول صلی الله علیه و اله داشت که در حق او گفته اند:
یابن الذی بلاسنه و بیانه
هدی الانام و نزل التنزیل
ای فرزند آن کسی که بزبان و بیان او مردم هدایت شدند
و کتاب خدا نازل شد
عن فضلخ نطق الکتاب و بشرت
لقدومه التواره و الانجیل
و از فضل او و کمال او کتاب آسمانی (فرآن) گویا و ناطق است
و توراه و انجیل بقدوم او و آمدنش مژده داده اند
لولا انقطاع الوحی بعد محمد
قلنا محمد من ابیه بدیل
اگر نه بود که بعد از وجود مقدس محمدی وحی منقطع شده بود
ما می گفتیم که این محمد بدیل و عوض پدرش خواهد بود
هو مثله فی الفضل الا انه
لم یاته برساله جبرئیل
و او در فضل و برتری مانند پدرش است
جز اینکه جبرئیل بعنوان رسالت و پیام آوری بحضرتش نازل نمیشود.(2)(3)(4)
پی نوشت:
(1)اثبات الوصیه،ص 178.
(2)الکافی،ج1،ص321-322-382-384؛اثبات الوصیه،ص219،220؛ارشاد،ص616-618
(2)وفات الجواد المقرم،ص15.
(3)زندگانی حضرت امام محمد تقی جواد الائمه علیه السلام،مرحوم استاد حسین عماد زاده،حسینیه عمادزاده:1386،صص55-56.
(4)محمد بن علی علیه السلام؛امام جواد،مرضیه محمدزاده،قم:دلیل ما،1390،ص49-65.
بازدیدها: 0