مصاحبه و گفت و گو با حاج مهدی رسولی
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی هیات رزمندگان اسلام به نقل از شبکه اینترنتی رو در رو در جریان گفت و گو با حاج مهدی رسولی مداح مشهور اهل زنجان خاطر نشان کرد: جریان مداحی باید در خدمت صدور انقلاب باشد و خواستههای مستضعفان را به گوش مسئولین رسانده و عدالت طلبی کند.
مهدی رسولی جزو مداحان مشهور ترک زبان کشور است که نسل جوان با روضههایش انس گرفتهاند و اشعاری که او خوانده است را حفظ کردهاند. همانطور که از چهرهاش هم پیداست فردی متواضع و فروتن است، در حاشیه عزاداری و برنامههایش با مردم به گفتوگو مینشیند و با آنان عکس یادگاری میگیرد.
در سفر به ارومیه گفتوگویی با مهدی رسولی داشتیم که در طی آن این مداح شهیر علل پرداخت به مسایل انقلاب و استکبارستیزی را در برنامههایش تشریح کرد و به سوالات مختلفی پاسخ داد. این گفتگوی جذاب را در ادامه میخوانید:
از خودتان برای مخاطبان بگویید:
بنده مهدی رسولی، متولد شهر زنجان در سال 1367 هستم، با حضور در فضای جلسات اهل بیت و تلمذ از محضر اساتید در این راه شروع به قدم برداشتن نمودم و همچنان در حال حرکت هستم.
جریان مداحی باید در خدمت صدور انقلاب باشد/ حضرت آقا گفتند: «آذربایجان حسین اولکه سی دی»
مداحی در خصوص آذربایجان و شیعیان آن داشتهاید، چه طور شد که تصمیم به خواندن این شعر گرفتید و هدف از این مداحی چه بود؟
این اولین مداحی ما در این خصوص نبود و در سالهای گذشته چندین بار این اتفاق افتاده بود. در خصوص چرایی انجام این کار، بنده معتقدم که یکی از رسالتها و ظرفیتهای جریان مداحی این است که در خدمت صدور انقلاب باشد، ما در راستای خدمت به انقلاب و صدور آن در جبهههای مختلف به چنین کارهایی نیاز داریم، خصوصا در خطه آذربایجان که حضرت آقا در خصوص آن فرمودند: «آذربایجان حسین اولکه سی دی» ما از قفقاز تا قلب اروپا و قلب مسکو شیعیان آذری داریم و این ظرفیت عظیمی است و انشاالله ما بتوانیم تجمع این زبان از شیعیان را در یک ادبیات بروز عاشورایی تبدیل به یک جریان نماییم، نگاه ما این چنین است و امیدواریم برکت الهی نیز در این مسیر شامل حالمان گردد.
مداحی انقلابی را انتقال هویت انقلابی معنا میکنم/ ترجیح میدهم بیشتر مطالبات رهبری را مطالبه کنم تا اینکه از خود ایشان بخوانم
در مداحیها و سخنرانیهایتان تا چه اندازه استکبارستیزی و مقابله با جبهه استکبار را مطرح میکنید؟
در ابتدا باید در خصوص تعریف مداحی در طراز انقلابی صحبت کنیم، وقتی ما مداحی انقلابی را مطرح میکنیم منظور فقط مداحی گزارههای انقلابی است یا مداحی مبتنی بر هویت انقلابی؟ هویت انقلابی یعنی تفسیر درست از اسلام که به قول حضرت امام اسلام ناب است. ما باید بتوانیم این کار را در نگاهمان به عاشورا و جریان عاشورا و نگاهمان به حضرات معصومین نگاهی انقلابی کنیم. مداحی انقلابی یعنی جریان و هویت انقلابی را منتقل کردن، در این کار شاید ضرورتی نداشته باشد که مستقیم و اسمی بیان کرد بلکه به صورت غیر مستقیم باید ابراز داشت.
هویت انقلاب اسلامی استکبار ستیزی است، هویت انقلاب طرفداری از مستضعفین عالم است، هویت انقلاب حرکت به سمت عدالت است. گفتمان انقلاب اسلامی حرکت به سمت تحقق حاکمیت حجت خدا بر روی زمین است. لازم نیست برای بیان اینها لفظ انقلابی در مداحی بیشتر باشد. برای مثال ما نباید در مداحی بیشتر از شخص حضرت آقا بخوانیم بلکه باید مطالباتشان را بیشتر مطرح کنیم. من اعتقاد دارم باید مواضع انقلابی را صریح بگوییم ولی قطعا ما از رهبری میخوانیم و مواضع انقلابی مان را صریح می گوییم، اما بالاتر این است که خط کش خواندنمان را به آن جایی ببریم که از آن چیزی که رهبری مطالبه می کنند بخوانیم.
چه کسی است که از عدالتطلبی و آزادی خوشش نیاید؟/ من اینها را میخوانم و میسرایم
واکنش مردم نسبت به شخص شما و مداحیهایتان چگونه است و علت اینکه در این سن کم به چنین محبوبیتی رسیدهاید چیست؟
البته چنین نیست که شما میفرمایید، خداوند عاقبت همه ما را به خیر کند، حضرت سجاد فرمودند: «خداوندا ما را چنین قرار ده که مردم به خوبی ببینند.» من اعتقاد دارم اگر مبانی انقلابی را درست بیان کنیم و از شعار زدگی فاصله بگیریم، مردم فطرتا و عمیقا مبانی انقلاب را دوست دارند، همه از آزادی که اصل گفتمان اسلامی است استقبال میکنند، اکنون شاید تفسیرهای درستی در این باره نمیشود و عدهای به عنوان دست آویز سیاسی از آن استفاده میکنند، ولی آزادی با معنایی که در نهج البلاغه وجود دارد و در بیانات معصومین آمده ما در انقلاب اسلامی مشاهده میکنیم. همه عدالت و عدالت طلبی را دوست دارند و اگر ببینند که شما در آن مسیر حرکت میکنید، مردم همراه شده و حمایت مینمایند.
طبیعتا شاید عدهای باشند که سخنان ما زیاد برایشان مفهوم نباشد و بعدها متوجه شوند، یا عدهای جز مردم که به صورت مغرضانه برخورد میکنند و این ادبیات را بر نمیتابند. ولی ما راه خود را ادامه میدهیم و با بزرگان تبادل میکنیم و از همه مهمتر در ساحت اندیشه امام و رهبری ما اینها را عرضه کرده و عملی کنیم.
بلافاصله از میثم مطیعی حمایت کردم تا بدانند او تنها و تکصدا نیست/ فضای گفتمانی من و آقای مطیعی بسیار به هم نزدیک است
پس از این که در عید فطر آقای مطیعی مداحی انقلابی انجام دادند ساعتی بعد شما در حمایت از ایشان در اینستاگرام مطلبی منتشر کردید، علت حمایت شما چه بود و نظرتان در مورد سخن برخی که گفتند نماز جای این سخنان نیست چه میباشد؟
در مورد حمایت کردن من این که باید از کار خوب حمایت کرد، دوم این که فضای گفتمانی بنده و آقای مطیعی بسیار به هم نزدیک است، لذا قائل به این حرکت هستم و این مداحی اولین مداحی ایشان با چنین ادبیاتی نبود و قبلا هم از این مداحیها داشتند، دیگران و بنده نیز چنین مداحیهایی داشتیم ولی در آن موقعیت کمی متفاوتتر بروز کرد. علت حمایت بنده نیز این بود که این بزرگوار در همان ساعات اول مورد هجمه زیادی قرار گرفت، ما هم چنین کاری کردیم که بدانند این عزیز تنها و تک صدایی نیست بلکه این حرکت یک جبهه و گفتمان است.
ما تعهد کردهایم زبان مستضعفان باشیم/ چرا یک مداح مردمی با تحصیلات عالی حق سخن گفتن ندارد اما یک بازیگر هر چیزی را میتواند مطالبه کند؟
مطلب دیگر این است که آیا باید در آن جایگاه این موضوع مطرح میشد یا خیر، در این جا دو بحث وجود دارد. یکی اصل موضوع و دیگری شاخ و برگ موضوع است. اصل موضوع این که آیا تریبون نماز جمعه یا مداحی جای چنین سخنانی نیست، قطعا چنین نیست، تعهدی که معصومین از ذاکرین اهل بیت گرفتهاند این است که همیشه زبان گفتمان مستضعفین باشند، پس چرا نباید در چنین جایگاههایی این سخنان را نگوییم؟ پس در کجا باید مطرح شوند؟ یا واقعا چرا چنین میشود که مداحی با تحصیلات عالی که سالها در بدنه مردم زندگی کرده و به واسطه موقعیت جایگاه رجوع مردم است حق سخن گفتن ندارد و بازیگری که هیچ یک از شاخصههایی که این بزرگوار دارد مانند تحصیلات و شناخت عمیق از لایههای جامعه را دارا نیست، میتواند هر چیزی را مطالبه کند و کسی نیز ناراحت نمیشود ولی وقتی مداحی این را مطرح میکند همه ناراحت میشوند؟ در حالی که این وظیفه ذاتی ما است که امر به معروف و نهی از منکر کنیم.
ما اقامه عزا میکنیم تا به اقامه حق برسیم/مصداق اعلی امر به معروف و نهی از منکر نقد مسئولین و صاحبان قدرت است
جز این است که ما باید از اقامه عزا به اقامه حق برسیم؟ این درست نیست که مداحی فقط در اقامه عزا بماند. ما اقامه عزا میکنیم تا به اقامه حق برسیم، حال مداحی که میخواهد به اقامه حق برسد میتواند نسبت به مسائل عدالت بیتفاوت باشد؟ میتواند به امر به معروف و نهی از منکر بیتفاوت باشد؟ مصداق اعلی امر به معروف و نهی از منکر نقد مسئولین و صاحبان قدرت است. باید مردم و مداحان زبان مستضعفین باشند چرا که از آنها همین انتظار میرود. در درجه بالایی نیز این انتظار وجود دارد چرا که شاید دیگر عزیزان به دلیل سبک زندگی نتوانند آن طور که باید مطالبه کنند. مداحان از قدیم الایام محل رجوع مردم بودهاند و سبک زندگی نزدیک به مردم دارا هستند. مخصوصا آقای مطیعی که سبک زندگی مشخصی دارند. ما نمی توانیم اصل این موضوع را زیر سوال ببریم.
در ازای مداحی مزد نمیگیرم/ رسالت یکی ایجاب میکند مدافع حرم شود، رسالت من نیز مداحی است
آیا شما به مداحی به عنوان یک شغل نگاه میکنید یا خیر در کنار مداحی به فعالیت دیگری نیز میپردازید؟
شغل به معنای تعریف مدنی که در ازای کاری مزدی بگیرند، خیر اصلا به این گونه نیست، مداحی برای ما کاری از سر عشق و دغدغه و از همه مهمتر از سر ماموریت است. ما اعتقاد داریم امروز تمام جریان شیعه ماموریتی دارند، برخی با رسالت رسانه، بنده با رسالت مداحی، عزیزی در سنگر دانشگاه، کسی در عرصه سیاست و برخی در عرصه هنر و برخی به عنوان مدافع حرم، همه در این زمینه رسالتی دارند و مداح نیز به عنوان رسانه منحصر به فرد شیعه رسالت والایی دارد. خیر مداحی برای بنده شغل نیست.
فردی را که نسبت به مبانی انقلاب روشن نیست، غیرانقلابی میدانم/ به گروههای سیاسی چپ و راست قائل نیستم
آیا به جریانهای سیاسی اعتقاد دارید یا این که جریان انقلاب را به عنوان شاخصی در نظر گرفتهاید و آن را دنبال میکنید؟
قائل به جناح راست و چپ نیستم، من قائل بر انقلابی و غیر انقلابی هستم. اگر بخواهیم با تقسیم بندی در نگاه جهانی بررسی کنیم ادبیات دیگری دارد که امام نیز بیان فرمودند: مستضعف و مستکبر. من به این دو نگاه انقلابی و غیر انقلابی و هم چنین مستضعف و مستکبر اعتقاد دارم.
تعریف من از سیاست متفاوت است/ مداح باید به سیاست ورود کند
مداح نباید به جایگاه سیاسی منتصب باشد، جایگاه مداحی فراتر از جناحها میباشد. مداح باید به موضوعات سیاسی ورود کند به این معنا که برای مثال اگر امروز خدایی نکرده کسی دست به چادر ناموس ما ببرد این اتفاق ممکن است در محله و شهر ما هم باشد من قطعا نمیتوانم ساکت بمانم و کاری نکنم باید اقدام کنم و نباید بگویم که فقط در مورد خانواده خود برخورد میکنم. کار سیاسی یک رسالت واجب است اگر چنین نگاهی به سیاست داشته باشیم که زمینه سازی ما برای رسیدن حکومت به دست صالحین و امام عصر باشد، که بالاترین معروف است، چرا که والاترین معروف حکومت حجت خدا و بالاترین منکر حکومت طاغوت است، با این نگاه سیاست بسیار بالا و روحانی است، اصلا آخرین مرحله تکامل یک انسان این است که میگوییم خدایا ما را برای متقین پیشوا و امام قرار بده، این سیاست است که بالاترین مقام خود سازی را نشان می دهد، ولی سیاسی به معنای بازیها و جناح گراییها و امثال آن خیر، ما آن را سیاست نمیدانیم.
آیا در خصوص مستضعفین تا به حال مداحی داشتهاید؟
بله ما این چنین مداحیهایی داشتهایم، یکی از رکنهای عدالت این است که زبان مستضعفین باشی، ما این را در یک چهارچوب تاریخی مطرح میکنیم، مثلا بنده شعری را اجرا کردهام که با این مطلع شروع میشود و یک جمعی از شاعران جوان زحمت سرودن شعر را کشیدهاند: نزدیک صبح بود که طوفان شروع شد، کم کم بهانههای حسودان شروع شد.
که آخر این شعر مطالبات مردم مستضعفین است. رسانهها نیز باید کمک حال باشند تا جلوههای اینها دیده شوند و جریان ساز شوند. برای مثال این اولین کار ما نبود که برای شیعیان جهان خواندهایم و مخصوصا به دلیل این که خودمان نیز آذری زبان هستیم از این دست مداحیها زیاد داشتهایم.
گوش من اولین بار با صدای حاج اصغر زنجانی با روضه آشنا شد/ از اساتیدی همچون کلامی و شبیری بسیار بهره بردهام
در بین مداحان به چه کسی بیشتر علاقه مند هستید و آیا کسی را برای خود الگو قرار دادهاید؟
من به تمام مداحان علاقه دارم، هر گلی بویی دارد و من از همه استفادهای کردهام، از بزرگان، مکاتب مداحی عربی و فارسی، از مداحیهای شهرستان مختلف، از مداحی آذری که قوام و قدرت بالایی دارد. پس از صفویه هر روز تکامل داشته است. اولین روضههایی که گوش بنده با آن آشنا شده روضههای حاج اصغر زنجانی بوده، و امثال استاد کلامی و شبیری که بنده از محضر آنها بسیار استفاده نمودهام.
اگر در جلسهای 5 نفر باشند، باز من مداحیام را میکنم/ حضرت آقا توصیههایی داشتند که پیبش من امانت است
مداحی در نزد رهبر معظم انقلاب چه بازخوردهایی داشت و آیا حضرت آقا توصیهای به شما داشتند؟
بله چند مرتبه توفیق داشتهام، پس از مداحی یک سری فرامایشاتی حضرت آقا فرمودند که اینها برای خودم امانت است. این توفیق بزرگی بود که در محضر ایشان حضور پیدا کردم، قطعا همه علاقه دارند که در محضر نایب امام زمان عرض ادب کنند اما بالاتر از آن این است که انسان در هر کجایی باشد وظیفهاش را درست انجام دهد. حتی اگر من در جلسهای با پنج نفر میخوانم، باید خود قائل باشم که این مداحی من با طراز گفتمان حجت خدا برابر است یا نه؟ من اعتقاد دارم اگر چنین عمل کنیم ذات اقدس الهی بوی اویس را به مشام حبیب میرساند.
به پشتوانه انقلاب اسلامی آزادی داریم و مطالباتمان را مطرح میکنیم
اگر در پایان سخنی دارید بفرمایید:
اعتقاد دارم که ما اکنون در بین الطلوعین عالم قرار داریم. یعنی همه جا نوید از ظهور و فرج وجود دارد، هوا روشن است. اگر کسی میخواهد در این بین الطلوعین بخوابد، قطعا زمانی بیدار میشود که کار از کار گذشته است. اگر می خواهیم کاری انجام دهیم اکنون زمان آن است. روزیها را صبح تقسیم میکنند. اگر می خواهیم برای امام زمان کاری انجام دهیم اکنون به برکت انقلاب اسلامی همه چیز مهیا است. اکنون به پشتوانه انقلاب اسلامی آزادی داریم و مطالباتمان را مطرح میکنیم. افق فکری که نظام برای ما گشوده کرانه فعالیتمان را گسترش داده است، ولی فقیه اکنون پرچم را به دست دارند و در میدان هستند، هدایت میشود کسی که به راه افتاده است. باید پا به پای ولایت باشیم و خود سازی مان نیز در مسیر ولایت باشد.
پایگاه اطلاع رسانی هیات رزمندگان اسلام
بازدیدها: 3792