آثار زیارت امام حسین (علیهالسلام)
زراره بن اعین گوید: «امام صادق علیه السلام فرمود: «زائرین حسین یک برتری نسبت به سایر مردم دارند» پرسیدم : برتریشان چیست ؟ فرمود: «چهل سال قبل از مردم وارد بهشت میشوند در حالی که دیگران هنوز در حال حساب هستند.
زیارت عاشورا
همه معصومان علیهم السلام در قلوب ما شیعیان عزیز و محترمند و درک مقام والای ایشان در درگاه حضرت باری تعالی در عمق وجود هر کس که با ایشان مختصر آشنایی داشته باشد احترام و ارادتی ژرف پدید میآورد . با این حال در میان ائمه علیهم السلام محبت و ارادت به امام حسین علیهالسلام رنگ دیگری دارد چرا که حادثه جانسوز کربلا هر وجدان خفتهای را به واکنش در میآورد.
حال که ما از وجود پر برکت ایشان محرومیم باید بکوشیم تا با زیارات وارده ایشان و زیارات قبور مطهرشان روح و جان خود را صفایی خدایی دهیم چرا که ایشان واسطه فیض و رحمتند و مشتاقان خود را دست خالی نمیگذارند.
امام رضا علیه السلام میفرماید: «هر امامی بر گردن دوستان و پیروانش عهد و پیمانی دارد و وفای به این عهد، با زیارت قبر آنان ممکن میباشد . و کسی که به شوق زیارت آنها و با تصدیق به فضیلت آنها به سوی قبور آنها برود مورد شفاعت ائمه در قیامت قرار میگیرد.
هر زائری که با معرفت و شناخت مقام صاحب این مرقد و اهداف او به زیارت برود، از صاحب قبر الهام میگیرد و اصول و تعالیم مکتب را به یاد میآورد ، و هر زیارت و سلام او سرشار از این آموزشها و الهامها است.
از طرفی زیارتنامههای وارده، و خواندن هر کدام از آنها، خواننده و زائر را به دقت و تفکر واداشته ، متذکر تاریخ و احوال انبیا و اولیای معصوم میگرداند. تأمل در زیارت عاشورا و دیگر زیارات ، این مطلب را به خوبی روشن میسازد که امامان به این وسیله در صدد ساختن انسانهای مؤمن و متعهد بودهاند ، لذا به آنها تعلیم دادهاند که در زیارت امام حسین علیه السلام از خداوند بخواهند که زندگی و مرگشان را «حسین گونه» قرار دهد، و آنها را در دنیا و آخرت همراه آن حضرت بدارد: «اللهم اجعل محیای محیا محمد و آل محمد ، و مماتی ممات محمد و آل محمد … و ان یجعلنی معحکم فی الدنیا و الاخره».
به امام صادق علیه السلام عرض کردند: کمترین اثری که برای زائر قبر امام حسین علیه السلام چیست؟ فرمود: «کمترین تأثیرش این است که خداوند متعال، او و خانواده و مالش را حفظ میکند تا به سوی اهل خویش برگردد ،و چون روز قیامت فرا رسد، خداوند حافظ او خواهد بود »
به امید به اینکه خداوند متعال توفیق زیارت حضرتش را در دنیا و شفاعتش را در روز قیامت نصیب ما گرداند، به آثار و برکاتی که زیارت سیدالشهدا علیه السلام به دنبال دارد میپردازیم:
۱- آرامش بخشیدن به زائر
در زیارت یک نوع کشش و نیاز الزام آوری انسان را وا میدارد که فشارها و فریادهای درونی را از راهی خارج کند . زائر آن مرقد شریف در پرتو دعا و گفتگو با پاکان و استمداد از ارواح پاک مقربان درگاه الهی، نیرو گرفته و نابسامانیها را با توسل بدانها بر خود هموار میسازند .
۲- در امان خدا بودن
به امام صادق علیه السلام عرض کردند: کمترین اثری که برای زائر قبر امام حسین علیه السلام چیست؟ فرمود: «کمترین تأثیرش این است که خداوند متعال، او و خانواده و مالش را حفظ میکند تا به سوی اهل خویش برگردد ،و چون روز قیامت فرا رسد، خداوند حافظ او خواهد بود ».(۱)
۳- زائر خدا محسوب شدن
زید بن شحام گوید: به امام صادق علیه السلام عرض کردم : برای زائر قبر امام حسین علیه السلام چه میباشد؟ فرمود: «همانند کسی است که خدا را در عرش دیدار نموده باشد». گفتم: برای کسی که یکی از شما را زیارت کند چه میباشد؟ فرمود:
«همانند کسی است که رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم را زیارت نموده است » . (۲)
۴- برآورده شدن حاجات و دفع پریشانی
امام صادق علیه السلام فرمود: «همانا نزد شما قبری است که هیچ فرد پریشانی نزد آن نمیآید مگر آنکه خداوند از او دفع پریشانی نماید و حاجتش را برآورد» .(۳)
و نیز به ابوصباح کنانی فرمود: «همانا نزد شما قبری است که هیچ فرد پریشانی نزد آن نمیرود مگر آنکه خداوند از او پریشانی را دفع نموده و حاجتش را برآورده مینماید، و همانا نزد او چهار هزار فرشته هستند که از هنگام شهادتش آشفته و غم آلود تا روز قیامت بر او میگریند. هر کس او را زیارت کند، وی را تا خانهاش بدرقه میکنند، و هر که مریض شود به عیادتش میروند، و هر که بمیرد جنازهاش را تشییع میکنند». (۴)
۵- زیادتی در عمر و رزق
امام باقر علیه السلام فرموده است : «شیعیان ما را به زیارت قبر حسین علیه السلام امر کنید ، زیرا زیارت او موجب فزونی در رزق و طول عمر و دفع بلایا و ناگواریها میشود » . (۵)
۶- آمرزش گناهان
امام صادق علیه السلام فرمود: «هر کس حسین علیه السلام را زیارت کند در حال یکه عارف به حق او بوده و به امامتش اقرار داشته باشد خدای سبحان ،گناهان گذشته و آیندهاش را میآمرزد». (۶)
و جابر ضعفی در ضمن یک حدیث طولانی از امام صادق علیه السلام روایت کرده است که فرمود: «چون از نزد قبر حسین علیه السلام بازگشتی ، ندا کنندهای تو را ندا میدهد که اگر آن را میشنیدی ، تمام عمر را نزد قبر شریف حسین علیه السلام اقامت میگزیدی. آن منادی گوید:خوشا به حال توی بنده خدا که سود فراوان بردی و به سلامت (در دین ) دست یافتی. عمل از سربگیر که گناهان گذشتهات آمرزیده شد» . (۷)
۷- محسوب نشدن ایام زیارت از عمر زائر
امام صادق علیه السلام فرمود: «همانا ایام زیارت زائران حسین بن علی علیه السلام از عمرشان محسوب نگشته و جزء حیاتشان به شمار میآید» . (۸)
۸- حفاظت زائر در دنیا و آخرت
عبدالله بن هلال به امام صادق علیه السلام عرض کرد: فدایت شوم، کمترین نصیبی که زائر امام حسین علیه السلام دارد، چیست ؟ فرمود: «ای عبد الله، کمترین چیزی که برای او میباشد، این است که خداوند او و خانوادهاش را حفظمی کند تا وی را به سوی خانوادهاش باز گرداند، و چون روز قیامت فرا رسد، خداوند حاف۰او میباشد» (۹)
امام صادق علیه السلام فرمود: «هر کس به زیارت قبر حسین علیه السلام برود در حالی که عارف به حق او باشد، خداوند نام او را در اعلی علیین مینویسد»
۹- عنایت و توجه سیدالشهدا علیه السلام
امام صادق علیه السلام فرمود: «حسین در نزد پروردگارش … به زائرانش نظر میکند . او نگاه میکند که چه کسی برای آن حضرت گریه میکند، پس برای او طلب آمرزش کرده و پدرانش را میخواند تا برای آن زائر دعا کرده و طلب آمرزش و مغفرت نمایند. سپس امام (حسین) میفرماید: اگر زائر من میدانست که خدا چه چیزی برای او عطا میفرماید شادی او بیشتر از جزع و بیتابی وی میگردید» . (۱۰)
و امام حسین علیه السلام فرمود: «هر کس مرا در زندگانیش زیارت کند، پس از مرگش بازدیدش خواهم کرد» . (۱۱)
۱۰- خیر و برکت زیاد
امام صادق علیه السلام فرمود: «اگر مردم میدانستند که چقدر خیر و برکت در زیارت امام حسین علیه السلام وجود دارد ، برای زیارت کردنش با یکدیگر مقاتله میکردند، و هر آینه اموالشان را برای رفتن به زیارتش میفروختند» (۱۲)
و امام باقر علیه السلام فرمود: «اگر مردم میدانستند که زیارت قبر شریف حسین علیه السلام چه مقدار فضیلت و برکت دارد، از شوق زیارت جان میسپردند و نفسهایشان از شدت حسرت بند میآمد» (۱۳).
۱۱- برابری زیارت قبر حسین علیه السلام با حج
عبدالله بن عبید انباری گوید: به امام صادق علیه السلام عرضه داشتم : فدایت شوم ، همه ساله وسایل تشرف به حج به رایم فراهم نمیشود. فرمود: «چون قصد حج نمودی و اسباب برایت فراهم نگشت ، به زیارت قبر حسین علیه السلام برو، که یک حج برایت نوشته میشود و چون قصد عمره نمودی و وسایل مهیا نشد ، عزم زیارت قبر حسین علیه السلام نما، که یک عمره برایت منظور میشود» (۱۴)
۱۲- نام زائر در اعلی علیین ثبت میشود
امام صادق علیه السلام فرمود: «هر کس به زیارت قبر حسین علیه السلام برود در حالی که عارف به حق او باشد، خداوند نام او را در اعلی علیین مینویسد» . (۱۵)
۱۳- غرق شدن در رحمت الهی
از امام صادق علیه السلام پرسیدند: ثواب کسی که قبر امام حسین علیه السلام را زیارت کند، در حالی که کبر و غرور نداشته باشد چیست ؟ فرمود: «برایش هزار عمره و حج مقبول نوشته میشود . اگر شقی باشد، سعید نوشته میگردد، و پیوسته در رحمت الهی غوطهور خواهد بود» . (۱۶)
۱۴- دعای معصومین برای زائر
معاویه بن وهب از امام صادق علیه السلام نقل نموده که فرمود: «ای معاویه، زیارت قبر حسین علیه السلام را از روی ترس وامگذار ، زیرا هر که آن را ترک کند ، چنان دچار حسرت میشود که آرزو نماید قبرش نزد او باشد . آیا دوست نداری که خداوند تو را در زمره کسانی به حساب آورد که رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم و علی و فاطمه و امامان معصوم علیه السلام برایش دعا میکنند؟» (۱۷).
و نیز فرمود: «همانا فاطمه سلام الله علیها دختر محمد صلی الله علیه و آله و سلم نزد زائران قبر فرزندش حسین علیه السلام حضور یافته و برای گناهانشان طلب آمرزش میکند». (۱۸)
۱۵- تجلی خدا
امام صادق علیه السلام فرمود: «به درستی که خدای تبارک و تعالی، قبل از اهل عرفات ، برای زائران قبر حسین علیه السلام تجلی مینماید، حوایج آنان را بر آورده میکند ، گناهانشان را آمرزیده و درخواستهایشان را به اجابت مقرون میسازد ، و سپس متوجه اهل عرفات شده و در مورد آنان نیز اینگونه عمل میکند». (۱۹)
۱۶- سعادت
امام صادق علیه السلام به عبدالملک خثعمی فرمود: «زیارت حسین بن علی علیه السلام را ترک مکن و دوستانت را نیز به آن فرمان بده، تا خداوند بر عمرت افزوده و روزیت را زیاد گرداند. خداوند سبحان زندگانی تو را در سعادت قرار خواهد داد، و نمیمیری مگر سعادتمند ، و تو را در سلک سعادتمندان خواهند نوشت » . (۲۰)
۱۷- تأثیر زیارت در روز عاشورا
امام صادق علیه السلام فرمود: «هر کس قبر حسین را در روز عاشورا زیارت کند ، همانند کسی است که در برابر او به خون خود غلطیده باشد» (۲۱).
۱۸- قرار گرفتن در جوار پیامبر و علی و فاطمه علیه السلام
امام صادق علیه السلام فرمود: «هر کس میخواهد در جوار پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم و علی و فاطمه علیه السلام باشد، نباید زیارت حسین بن علی علیه السلام را ترک کند» (۲۲).
رسول گرامی اسلام صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: «من تعهد میکنم که در روز قیامت هنگامه رستاخیز ، ضمن ملاقات با زائر حسین علیه السلام ، دستش را بگیرم و از مراحل هولانگیز و سختیهای قیامت نجاتش بخشیده و او را به بهشت وارد کنم»
۱۹- تأثیر زیارت در روز قیامت
امام صادق علیه السلام فرمود: «هیچ کس در روز قیامت نیست مگر آنکه آرزو میکند کهای کاش از زائرین امام حسین علیه السلام میبود زیرا مشاهده مینماید که با زائران حسین علیه السلام به واسطه مقامی که در نزد پروردگار دارند، چگونه عمل میشود» . (۲۳)
و نیز فرمود: «هر کس دوست دارد در روز قیامت بر سر سفرههایی از نور بنشیند پس باید از زائرین حسین بن علی علیه السلام باشد» (۲۴).
و زراره بن اعین گوید: «امام صادق علیه السلام فرمود: «زائرین حسین یک برتری نسبت به سایر مردم دارند» پرسیدم : برتریشان چیست ؟ فرمود: «چهل سال قبل از مردم وارد بهشت میشوند در حالی که دیگران هنوز در حال حساب هستند» . (۲۵)
۲۰- رهایی از شداید قیامت
رسول گرامی اسلام صلی الله علیه و آله و سلم فرمود: «من تعهد میکنم که در روز قیامت هنگامه رستاخیز ، ضمن ملاقات با زائر حسین علیه السلام ، دستش را بگیرم و از مراحل هولانگیز و سختیهای قیامت نجاتش بخشیده و او را به بهشت وارد کنم»(۲۶).
۲۱- نجات از آتش جهنم
امام صادق علیه السلام فرمود: «هر کس قبر حسین علیه السلام را به خاطر خداوند و در راه خدا زیارت نماید، خداوند او را از آتش دوزخ آزاد میسازد، و روز ترس بزرگ (قیامت) او را ایمن میدارد . از خداوند نیز هیچ حاجتی از حوائج دنیا و آخرت را طلب نمیکند مگر آنکه به او عطا مینماید»(۲۷).
این آثار و آثار دیگری که به خاطر اجتناب از طولانی شدن مطلب ذکر نکردیم ، همگی به برکت وجود حضرت سیدالشهدا علیه السلام است که امیدوارم هر چه زودتر توفیق زیارت مرقد مطهرش نصیب تمام عاشقان گردد.
پی نوشت ها :
- ثواب الاعمال شیخ صدوق ، ص ۱۱۶
- منتخب کامل الزیارات ، ابن قولویه ، ص ۲۸۱
- منتخب کامل الزیارات ، ابن قولویه ، ص ۳۳۷
- همان مأخذ.
- همان مأخذ ، ص ۲۸۹
- کافی ، مرحوم کلینی ، ج ۴ ص ۵۸۲
- منتخب کامل الزیارات ، ابن قولویه ، ص ۲۹۵
- وسائل الشیعه ، شیخ حر عاملی ، ج ۱۰ص ۳۲۲
- منتخب کامل الزیارات ، ابن قولویه ، ص ۲۴۷
۱۰ .امالی شیخ طوسی ، ص ۵۵
- بحارالانوار ، علامه مجلسی ، ج ۱ظ۱ ص ۱۶
- منتخب کامل الزیارات ، ابن قولویه ، ص ۸۷
- سفینه البحار، محدث قمی ، ج ۱ ص ۵۶۵
- منتخب کامل الزیارات ، ابن قولویه ، ص ۳ظ۶
- وسائل الشیعه ، شیخ حر عاملی ، ج ۱۰ص ۳۲۴
- منتخب کامل الزیارات ، ابن قولویه ، ص ۳۲۸
- منتخب کامل الزیارات ، ابن قولویه ، ص ۱۹۹
- منتخب کامل الزیارات ، ابن قولویه ، ص ۲ظ۴
- منتخب کامل الزیارات ، ابن قولویه ، ص ۳۴۶
- منتخب کامل الزیارات ، ابن قولویه ، ص ۲۹۲
- وسائل الشیعه ، شیخ حر عاملی ، ج ۱۰ص ۳۳۱
- وسائل الشیعه ، شیخ حر عاملی ، ج ۱۰ص ۲۳ظ
- وسائل الشیعه ، شیخ حر عاملی ، ج ۱۰ص ۳۳ظ
- وسائل الشیعه ، شیخ حر عاملی ، ج ۱۰ص ۳۳۱
۲۵٫بحارالانوار ، علامه مجلسی ، ج ۴۴ ص ۲۳۵
- منتخب کامل الزیارات ، ابن قولویه ، ص ۲۷۸
- وسائل الشیعه ، شیخ حر عاملی ، ج ۱۰ص ۳۲۴
پایگاه اطلاع رسانی هیات رزمندگان اسلام
بازدیدها: 154