روزنامه کیهان **
دیپلمات آمریکایی: انتظار بیجا داریم که ایران نتواند از خود دفاع کند
یک دیپلمات اسبق آمریکایی تأکید کرد در حالی که ایران در معرض تهدید قرار دارد نمیتوان توقع داشت که این کشور از خود دفاع نکند و موشکی نداشته باشد.
«چارلز ناس» (کاردار سفارت آمریکا در سالهای ۱۹۷۸ و ۱۹۷۹) با اشاره به سرمقاله اخیر روزنامه واشنگتن پست که آزمایشهای موشکی ایران را تخطئه کرده بود، نوشت: ایران یکی از تأثیرگذارترین کشورها در منطقه خاورمیانه است. البته شکی نیست که یک سری آزمایشها از تنوعی از موشکهای ایران، پرسشهایی را در مورد مقاصد و نیات حقیقی ایران از این تجربیات در ذهن ایجاد کرده است؛ اما نکته اینجاست که تاکنون هیچ فرد خارجی این آزمایشهای موشکی را مورد بررسی دقیق قرار نداده است و اصلاً مشخص نیست آیا موشکهای آزمایش شده از نوع بالستیک بوده است یا نه؟ و این مسئله خود جای بحث دارد.
وی میافزاید: هیئت سردبیری واشنگتن پست در سرمقاله مورد اشاره خود (۷ اوریل) در مورد ایران، از واقعیات سیاسی و نظامی منطقه غافل مانده است. ایران بیش از سه دهه است که در تحریم به سر میبرد و این تحریمها کار به روزکردن نیروهای مسلح ایران را فوقالعاده دشوار کرده است.
چارلز ناس تصریح کرد: حمله نظامی عراق به ایران و هشت سال جنگ هم به سهم خود همه توانمندیهای نظامی ایران را ضعیفتر از قبل کرد. در همان دوره زمانی عربستان سعودی و سایر کشورهای حاشیه خلیج (فارس) مدرنترین تسلیحات نظامی به ارزش میلیاردها دلار را خریداری کردند و خریدهای نظامی عربستان حتی از روسیه هم پیشی گرفت.
وی در پایان نوشت: نکته مهمتر آنکه عربستان ائتلافی متشکل از کشورهای مسلمان سنی مذهب علیه ایران تشکیل داده و این ائتلاف به نوبه خود تهدیدی بالقوه علیه ایران است. با این همه؛ بدیهی است که نباید از ایران انتظار داشت از خود دفاع نکند.
رادیو فردا: آمریکا قصد ندارد فشارهای تحریمی را کاهش دهد
شرکای اروپایی از سیاستهای تحریمی آمریکا علیه ایران پیروی میکنند و تحریمهای آمریکا همچنان ادامه دارد.
رادیو آمریکایی فردا در تحلیلی خاطر نشان کرد: بانکهای اروپایی همچنان به خاطر تحریمهای آمریکا از ایران پرهیز میکنند. تأکید جک لو وزیر خزانهداری بر اینکه «اعمال تحریمهای ایران در رابطه با حمایت از تروریسم، برنامه موشکی و نقض حقوق بشر ادامه خواهد یافت» نشانه عدم تغییر سیاستهای کنونی دولت آمریکا در جهت کاهش فشارهای اقتصادی و مالی علیه تهران، خارج از چارچوب توافق اتمی ۱۵ ماه ژوئیه سال گذشته است.
از سال ۲۰۰۸ تاکنون آمریکا معامله تجاری با دلار برای ایران را تحریم کرده و در نتیجه موسسات تجاری و مالی آمریکا حتی در صورت گشودن حسابهای اعتباری فراساحلی (خارج از حوزه قضایی آمریکا) قادر به انجام معامله تجاری دلاری و مبادلات مستقیم بانکی با ایران نیستند.
دولت آمریکا در روزهای پایانی ماه گذشته مسیحی، «انجام مذاکره» شرکت بوئینگ برای ورود به بازار خرید هواپیماهای مسافری ایران را مجاز اعلام داشت، در حالی که قانون منع مبادلات تجاری با دلار برای ایران همچنان برجا است.
این گزارش میافزاید: از میان نرفتن این مانع نه تنها تاکنون واردات کالا از سوی ایران را با مشکلات بانکی گذشته همچنان دست به گریبان نگاه داشته، که در رابطه با افزایش سریعتر صادرات نفت خام ایران نیز تاثیر منفی خود را حفظ کرده است. ادامه مشکلات بیمه نفتکشهای حامل نفتخام ایران و افزایش قیمت بیمه در موارد ممکن، بسیاری از خریداران را از داخل شدن در بازار تازه گشوده شده باز داشته است و در مواردی حتی به لغو خرید و عودت محموله انجامیده است.
رادیو فردا افزود: بانکهای بزرگ جهان از سال ۲۰۰۸ تاکنون بیشتر به اتهام نقض تحریمهای اعلام و ابلاغ شده از سوی خزانهداری آمریکا، اعم از مصوبات قانونی شده کنگره و یا فرمانهای اجرایی رئیسجمهور، در حدود ۲۰۰ میلیارد دلار جریمه شدهاند. در وضعیت ادامه نگرانی بانکهای بزرگ جهان برای داخل شدن در هر نوع معامله با ایران، بازسازی مبادلات تجارت خارجی برای ایران بسیار دشوارتر خواهد بود.
حل مشکلات بانکی تجارت خارجی ایران تنها با دادن اجازه استفاده از خدمات «سوئیفت» ممکن نیست، چنانکه گشودن حسابهای اعتباری برای شرکتهای طرف معامله با ایران و پرداخت بهای خریدهای خارجی با استفاده از خدمات بانکی، به دلیل خودداری بانکهای بزرگ نسبت به گشودن حسابهای اعتباری، تا مدتی نامعلوم همچنان دشوار باقی خواهد ماند.
رادیو فردا میگوید: «اداره کنترل داراییهای خارجی» در وزارت خزانهداری آمریکا، تحریمهای اقتصادی و مالی علیه ایران را برپایه سیاست خارجی و ملاحظات امنیت ملی آن کشور به موقع اجرا گذاشته و شرکای اروپایی آمریکا نیز با پیروی از هدف مشترک بر آن گردن نهادهاند، در حالی که هدف اعلام نشده تحریمها در توجیه عادلانه بودن «ظلم بالسویه» و همسو با محروم ماندن شرکتهای آمریکایی، دور نگاه داشتن شرکتهای بزرگ اروپایی از بازار ایران را نیز تعقیب میکند و این سیاست با وجود پارهای گشایشهای صورت گرفته بعد از توافق اتمی، همچنان بیتغییر است.
۱۶۶ هزار صنعتگر ظرف ۲ سال بیکار شدند
حداقل ۱۶۶ هزار صنعتگر در ۲ سال فعالیت دولت یازدهم بیکار شدهاند.
به گزارش «فردا» دولت یازدهم از ابتدای کار تا امروز تحقق وعدههای بیپایان اقتصادیاش را با دیپلماسی خارجی گره زد و این مسئله هنوز هم با اجرایی شدن برجام ادامه دارد چرا که حتی لغو تحریمها و توافق هستهای نیز هنوز که هنوز است، نتوانسته رکود اقتصادی را اندکی کم کند و به تولید و صنعت و کسب و کار رونق ببخشد. این در حالی است که مردم هنوز امیدوارانه اخبار اقتصادی را رصد میکنند تا بر طبق وعدههای روحانی، چرخ سانتریفیوژها در کنار چرخ زندگی مردم بچرخد اما به نظر میرسد عملاً این روزها نه چرخ سانتریفیوژها میچرخد نه چرخ معیشت مردم! حالا آمارهای رسمی مرکز آمار، حاکی از این است که طی سالهای ۹۳ و ۹۴ حداقل ۱۶۶ هزار صنعتکار بیکار شدند.
در واقع دولت یازدهم با پایین آوردن ارزش پول و کاهش قدرت خرید مردم و در نتیجه رکود بازار توانسته نرخ تورم را پایین بیاورد چرا که از نشانههای رونق اقتصادی، رونق تولید و صنعت است که در حال حاضر وضعیت مساعدی ندارد. در واقع میتوان گفت بیماری تولید و صنعت کشور همچنان ادامهدار شده و وضعیت با ورشکستگی و تعطیلی کارخانههای تولید میرود بدتر و بدتر شود. این در حالی است که کاهش نرخ سود بانکی در سال ۹۴ هرگز نتوانسته سرمایههای مردم را به سمت بخش تولید هدایت کند و به نظر میرسد دولت یازدهم با چالش جدی در این مسیر مواجه است.
در حال حاضر هم آمارها نشان از وضعیت بد تولید و صنعت در ماههای اخیر دارند. گزارش مرکز آمار ایران حاکی است طی سالهای ۹۳ و ۹۴ حداقل ۱۶۶ هزار صنعتکار بیکار شدند. مرکز آمار ایران در گزارش جدید خود از نرخ بیکاری در سال ۹۴ شمار شاغلان در بخش صنعت را ۷ میلیون و ۱۴۷ هزار نفر اعلام کرده است که ۳۲/۵ درصد کل شاغلان کشور را شامل میشود. این در حالی است که شمار شاغلان در بخش صنعت کشور در سال ۹۲ بیش از ۷ میلیون و ۳۱۳ هزار نفر بوده که از کاهش ۱۶۶ هزار نفری خبر میدهد، به عبارتی خالص اشتغالزایی در بخش صنعت در دولت روحانی منفی ۱۶۶ هزار نفر بوده است.
به این ترتیب، با فرض اینکه طی ۲ سال گذشته بخش صنعت کشور اشتغال به کار جدیدی نداشته و افراد جدیدی در حوزه صنعت مشغول به کار نشده باشند، حداقل ۱۶۶ هزار نفر در حوزه صنعت طی ۲ سال گذشته بیکار شدهاند. البته به نظر میرسد، فرض عدم ورود شاغلان جدید به بخش صنعت در ۲ سال گذشته چندان صحیح نباشد که در این صورت آمار افراد بیکار شده در بخش صنعت به مراتب بیش از ۱۶۶ هزار نفر خواهد بود. براساس گزارش مرکز آمار ایران، شمار شاغلان در بخش صنعت در سال ۹۳ نیز ۷ میلیون و ۱۹۱ هزار نفر بوده است.
بیعملی دولت در مقابل گردش مالی نادرست ۵۰۰ هزار میلیاردی بانکها
معاون سازمان مدیریت و برنامهریزی میگوید گردش مالی نادرست ۵۰۰ هزار میلیارد تومانی در بانکها نگران کننده است و سودی که بانکها سالانه پرداخت میکنند هم ۴ برابر درآمد نفتی است.
به گزارش شرق، واعظ مهدوی در نشست زنان کارآفرین گفته است: قوانین مشوق واردات و مانع تولید است و ما بیشتر از آنکه به فکر جذب سرمایه خارجی باشیم، باید به فکر حل موانع استفاده بهینه از سرمایه داخلی باشیم. وی افزود: اولویت دیگر نمایندگان باید اصلاح سیستم بانکی کشور باشد. در حال حاضر ۸۶۰ هزار میلیارد تومان در حسابهای بلندمدت مردم قرار دارد و بیش از ۲۱۰ هزار میلیارد تومان بانکها سالانه به این پول سود پرداخت میکنند که چهار برابر درآمد فروش نفت است و تقریباً ۲۷۰ هزار میلیارد تومان هم گردش مالی وامهاست که در مجموع گردش نادرست ۵۰۰ هزار میلیارد تومانی را به وجود آورده است و حتی رئیس جمهور هم نسبت به این ارقام ابراز نگرانی کرده بود. معاون فرهنگی و اجتماعی سازمان مدیریت و برنامهریزی، مشکل دیگر کشور را ۱۲۰ هزار میلیارد تومان مالیاتی عنوان کرد که باید پرداخت شود اما پرداخت نمیشود.
یادآور میشود افزایش حجم نقدینگی از ۴۳۰ هزار میلیارد تومان به ۱۱۰۰ هزار میلیارد تومان در دولت یازدهم یکی از نگرانیهای مهمی است که از سوی صاحبنظران اقتصادی مورد هشدار قرار گرفته است.
شرق: تحریمها ادامه یافت معیشت مردم پس از برجام تغییر نکرد
یک روزنامه اصلاحطلب نسبت به عدم تغییر وضعیت اقتصاد و تداوم رکود در ۳ ماهه پس از برجام و تأثیر منفی آن بر انتخابات ریاست جمهوری سال ۹۶ ابراز نگرانی کرد.
شرق با اشاره به اجرای برجام خاطرنشان میکند: شرایط اقتصادی همچنان در وضعیت مطلوبی قرار ندارد و تغییر محسوسی در زندگی و معیشت مردم ایجاد نشده است… فشار تحریمها تا آخرینروزهای سال گذشته گلوی اقتصاد ایران را رها نکرد و محدودیتها عملاً تداوم یافت.
این روزنامه ادامه میدهد: نباید فراموش کرد براساس اطلاعات منتشره موثق، میانگین نرخ تورم در جهان به سرعت رو به کاهش بوده و تقریباً در همه مناطق صنعتی کشورهای پیشرفته زیر دو درصد و تا حدود زیادی ثابت مانده است. کاهش تورم جهانی از راه کالاهای وارداتی به اقتصاد ایران منتقل میشود و این یکی از دلایل پایین آمدن نسبی قیمتها در ایران نیز میتواند باشد، هر چند در جامعه لمس نمیشود. تورم ۱۲ تا ۱۳ درصدی ایران که رسماً ادعا شده، همچنان در رده بالاترین نرخهای تورم در جهان (کشورهای در حال توسعه) جای دارد و کاهش نرخ تورم در ایران با طعم بسیار تلخ رکود همه جانبه در اقتصاد کشور- همراه بوده و برای بخش بسیار بزرگی از مردم، که با بیکاری شدید دست به گریبانند، چندان محسوس نیست و براساس برآورد جامعه از هزینه سبد خانوار- حتی این درصد باور نمیشود. در زمینه نرخ رشد تولید ناخالص داخلی، همه شواهد از تداوم رکود خبر میدهد. بانک مرکزی از انتشار هر سه ماه یک بار آمار مربوط به نرخ رشد کشور خودداری میکند و تاکنون این شاخص را حتی برای فصل اول سال گذشته منتشر نکرده است. مرکز آمار ایران نرخ رشد را برای ۹ ماهه نخست سال ۱۳۹۴ هفت دهم درصد اعلام کرده و میافزاید نرخ رشد کشور در مدت زمان مورد نظر برای صنعت و خدمات منفی بود.
این روزنامه همچنین یادآور شد: بخشی از محافل و رسانههای کشور نرخ اعلام شده از سوی مرکز آمار را به دلایل گوناگون زیر سؤال بردهاند. با فرض پذیرش نرخ اعلام شده از سوی مرکز آمار در حالی که کشور همچنان در رکود دست و پا میزند برای یک کشور در حال توسعه با جمعیت جوان، نرخ هفت دهم درصدی رشد نشانه از نفس افتادن چرخ فعالیت اقتصادی است و به همین دلیل محافل کسب و کار ایران درباره وضعیت واقعی اقتصاد در سالی که گذشت، نظرمثبتی ندارند. رئیس اتاق بازرگانی تهران گفته «امروز آمارها تأیید میکنند اقتصاد ایران وارد سومین فصل از رشد منفی (صنعتی) و رکود عمیق شده و شاخص تولید صنعتی در پاییز ۹۴ در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، منفی بوده است. همچنین شاخص تولیدات صنعتی در ۹ ماهه سال گذشته نسبت به مدت مشابه سال ۹۳، منفی ۱۱ درصد محاسبه شده و رشد همه بخشهای صنعتی به جز صنایع دارویی، غذایی و آشامیدنی، منفی اعلام شده. با توجه به اینکه واردات کالاهای واسطهای از پاییز تاکنون روندی کاهنده داشته پیشبینی میشود رشد صنعتی در سه ماهه چهارم سال گذشته نیز منفی باشد. این شرایط نشان از استمرار و تعمیق رکود در بخش صنعت دارد.»
نویسنده تصریح کرد: اگرچه تحت تأثیر جدی پیامد تحریم و سقوط درآمدهای ارزی حاصل از نفت بود اما دستگاه سیاستگذاری اقتصادی دولت روحانی نیز که در آغاز با یک تیم کارکشته و کم و بیش مبتکر قدم به صحنه گذاشت، تا حدی از شرایط دشوار فعلی خسته شده است. در سال ۱۳۹۴ دولت یازدهم از پرداختن به اصلاحات در عرصههای گوناگون اقتصادی کشور به دلایل بیشمار خودداری کرده و بهتر بگوییم توان آن را نیافته و احتمالاً مجموعه گرفتاریها مجال را از او سلب کرد.
*********************************
روزنامه جمهوری اسلامی **
* گروه ملی صنعتی فولاد خوزستان شامل ۶ کارخانه که پس از واگذاری به گروه «مه آفرید خسروی» و شکل گیری پرونده اختلاس سه هزار میلیاردی به حکم دادگاه بابت ادای دیون وی به بانک ملی ایران واگذار شد، متاسفانه به دلیل زیان دهی شدید فعلی این کارخانجات در آستانه تعطیلی کامل قرار گرفته و آینده شغلی ۳۵۰۰ نفر از کارکنان و کارگران این شرکت نامعلوم است. یک مقام مطلع در این شرکت به خبرنگار ما گفت: متاسفانه مدیر عامل این شرکت هم که فردی غیربومی و پروازی و ناآشنا به این صنعت است در ماه یکی دو بار به اهواز میآید و تاکنون حقوق اسفند ماه کارکنان این شرکت هم پرداخت نشده است. انتظار اینست که مسئولان صنعت کشور توجه ویژه به این موضوع کنند.
* یک سایت آمریکایی فاش کرد که عربستان سعودی تصمیم دارد طرح «ب» را در یمن اجرا کند. به گزارش «نسیم آنلاین»، سایت «گلوبالیست» تاکید کرد عربستان پس از شکست در حملات نظامی ۱۳ ماهه و ناتوانی در سیطره بر یمن، این طرح را که شامل تجزیه و تقسیم این کشور است، در دستور کار قرار داده. گلوبالیست تجزیه یمن را یکی از طرحهای جایگزین عربستان در این کشور دانسته و آن را طرح «ب» سعودی نامیده است. این سایت آمریکایی با اشاره به فعالیت القاعده در یمن هشدار داد، پس از پایان جنگ علیه یمن که مورد حمایت آمریکا است، «دولت تروریستی» و مستقل دیگری در یمن به وجود خواهد آمد.
* شبکه اجتماعی تلگرام در ادامه طرحهای منطقهای برای اعمال فشار بر جریان مقاومت و تعطیلی رسانههای این جریان، کانال رسمی شبکه المسیره یمن را مسدود کرد. به گزارش پایگاه خبری العهد، این اقدام که با اعمال فشارهای منطقهای انجام شده پس از آن صورت گرفت که اعلام شد تعداد اعضای کانال شبکه المسیره به بیش از ۶۵ هزار تن افزایش یافته است. به تازگی مدیران ماهواره نایل ست پخش شبکه المنار متعلق به حزبالله لبنان را قطع کردند و قبلاً نیز پخش شبکههای نزدیک به جریان مقاومت از ماهواره عرب ست متوقف شده بود. این اقدامات با فشارهای شورای همکاری خلیج فارس به ویژه عربستان انجام میشود که هم اکنون سرگرم جنگی خونین علیه مردم یمن است. شبکه المسیره یمن وابسته به جریان انصارالله است که اخبار میدانی و سیاسی این کشور را با محوریت دفاع از مقاومت پوشش داده و از جنایات ائتلاف عربی پرده بر میدارد. قبلاً نیز شبکه ماهوارهای المسیره با اعمال فشارهای آمریکا و عربستان از دو ماهواره «نایل ست» و «اروپا» حذف شده بود.
* درحالیکه زنان در عربستان حتی حق رانندگی ندارند، شرکت هواپیمایی ترکیه آمادگی خود را برای استخدام خلبانان زن عربستانی اعلام کرده است. به گزارش پایگاه خبری شبکه العالم، روزنامه عکاظ چاپ عربستان نوشت: شرکت هواپیمایی کشوری ترکیه درصدد استخدام فارغ التحصیلان زن رشته خلبانی عربستان است. عکاظ افزوده است: خلبانی نوع خاصی از هواپیماها مستلزم داشتن قدرت بدنی زیادی نیست و زنان میتوانند برخی از انواع هواپیماها را هدایت کنند. این روزنامه عربستانی به نقل از تِمِل کوتیل رئیس و مسوول اجرائی شرکت هواپیمایی ترکیه گزارش داد: ما به فارغ التحصیلان زن رشته خلبانی در عربستان که نتوانستهاند در کشور خود مشغول به کار شوند، فرصت همکاری با شرکت هواپیمائی ترکیه را میدهیم. وی گفت: جهان با کمبود خلبان مواجه است و شرکتهای هواپیمایی جهان تا سال ۱۴۰۰ به ۱۰۰ هزار خلبان نیاز خواهند داشت. به گفته کوتیل، هم اکنون تعداد زیادی از سرمایه گذاران عربستانی به صورت غیرعلنی در بخشهای گردشگری و عمرانی ترکیه فعالیت میکنند.
*********************************
روزنامه خراسان**
انتخاب نوشت :
طی روزهای اخیر، اخبار متنوعی در مورد تغییر برخی وزرای کابینه تدبیر و امید به گوش می رسد که بیش از بقیه، اخباری در مورد تغییر وزیر صنعت ، معدن و تجارت شنیده می شود.شنیده های خبرنگار ما حکایت از آن دارد که با توجه به افزایش انتقادات به وزیر صنعت، «علی اصغر مونسان» یکی از گزینه های اصلی وزارت صنعت و معدن است. وی در حال حاضر مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش است.
عصرایران نوشت :
صاحبان کسبوکار در سراسر جهان به زودی خواهند توانست از طریق شتاب (شبکه تبادل اطلاعات بین بانکی) واحد پولی ریال ایران را نیز بپذیرند. شرکت آمریکایی پیمنتوال Paymentwall در سایت رسمی خود اعلام کرده که اقدامات لازم برای هماهنگی و اتصال به شبکه شتاب را فراهم آورده است. در اطلاعیه این شرکت آمده است تا زمان اتمام پروسه یکپارچه شدن با شتاب، پیمنتوال پیش از هر چیز مطمئن خواهد شد که با آخرین قوانین وزارت خزانهداری آمریکا منافاتی ندارد.
افکار خبر مدعی شد :
عبدالمحمد زاهدی استاندار کردستان در اقدامی عجیب برای منتخب مردم بیجار درمجلس دهم حکم مشاوره صادر کرد. جالب اینجاست که استاندار کردستان بعد از انتصاب در این استان، در اولین اقدام حمدا… کریمی که فرماندار بیجار بود را برکنار اما حالا که منتخب مردم در مجلس شده او را به سمت مشاور منصوب کرد.
عصر ایران نوشت :
بخشایش اردستانی نماینده مجلس نهم گفت : احمدینژاد معتقد است، نباید اجازه دهیم که فضا به سمت دوقطبیشدن پیش برود؛ چراکه این مسئله خواست و هدف دولت روحانی است.وی با اشاره به دیدار نوروزی نمایندگان مجلس نهم با محمود احمدینژاد، اظهار داشت: این دیدار به پیشنهاد حجتالاسلام روحا… حسینیان و با حضور ۱۷ نفر از نمایندگان در دفتر ولنجک آقای احمدینژاد برگزار شد که بنده نیز در این دیدار نوروزی حضور داشتم.
جماران نوشت :
آیت ا… نورمفیدی نماینده ولی فقیه در استان گلستان با اشاره به انتشار چندی پیش مطلبی به نقل از دکتر هاشمی وزیر بهداشت و درمان مبنی بر کناره گیری از وزارت در پایان عمر دولت یازدهم خطاب به وی گفت: در تصمیم خود تجدید نظر کنید چون قاطبه ملت از عملکرد حوزه سلامت دولت تدبیر و امید رضایت دارند.
*********************************
روزنامه ایران**
استاندارد دوگانه در قضاوت عملکرد مطبوعات کشور
دیروز برجستهسازی خبری واحد و در قالب تیتری مشابه در شماری از روزنامههای کشور جلب توجه کرد. «جوان»، «کیهان»، «رسالت»، «وطن امروز»، «حمایت»، «سیاست روز»، سخنان رئیس کل بانک مرکزی در امریکا مبنی بر اینکه «ایران تقریباً هیچ چیزی از توافق هستهای به دست نیاورده» را مورد توجه قرار دادند و با تیترهایی همانند و اغلب با تیتر «تقریباً هیچ» آن را به تیتر یک خود تبدیل کردند. با لحاظ همسویی گرایش سیاسی این گروه از روزنامهها و با معیار اصول روزنامهنگاری، این رخداد طبیعی به نظر میرسد اما نکته اینجاست که شماری از گردانندگان این روزنامهها و فعالان سیاسی نزدیک به آنان، در موارد متعددی که روزنامههای ارگان طیف سیاسی رقیب یا مستقل، خبر واحدی را برجستهسازی کردهاند، آنان را به «تبانی» یا «اجرای فرمان اتاقهای فکر» و «دادن آدرس غلط به افکار عمومی» متهم کردهاند که اتهاماتی ناروا و آمیخته به پیشداوری است. هماهنگی دیروز این طیف از روزنامهها در گزینش خبر و حتی انتخاب کلمات مشابه برای تیتر یک، بار دیگر ضرورت پرهیز از «استاندارد دوگانه» در قضاوت پیرامون کارنامه نشریات کشور را پررنگتر از همیشه یادآور شد. اگر زدن تیترهای مشابه، اصلی حرفهای و پذیرفته شده است، این حق باید برای همه به رسمیت شناخته شود و اگر چنین تیترهایی، بخشی از سناریوی تشویش یا فریب افکار عمومی است، همگان باید از آن پرهیز کنند و ناگفته پیداست که اصول حرفهای روزنامهنگاری و مردم، نگرش نخست را تأیید میکنند. بنابراین، انتظار میرود فعالان مطبوعاتی و حامیان سیاسی آنها که خود نیز در چند روزنامه یک روز واحد، تیتر یکسان میزنند، با مشاهده تیر یکسان روزنامهها، آنان را آماج گلایه انواع اتهامات قرار ندهند.
گلایه از امتیازدهی پیاپی «اوباما» به ایران
«یواس نیوز» نوشت: «ما شاهد رویکرد عجیبی در سیاست خارجه امریکا هستیم که سابقه نداشته است. «اوباما» به سختی در تلاش است تا از توافق هستهای مورد علاقهاش با ایران حفاظت کند و برای آن در حال دادن امتیازات پیاپی به ایران است تا مطمئن شود ایران از توافق کنار نمیرود.» به گزارش «انتخاب»، این نشریه امریکایی افزوده است: «با وجود آنکه تصور میشد شروط توافق در بیانیه نهایی سال گذشته مشخص شده، اما این توافق کمتر به قراردادی محکم شبیه بوده و بیشتر مانند نمایشی با یک خط سیر داستانی است: تهران امتیازات بیشتری میخواهد، دولت امریکا واکنشی را پیشنهاد میکند، ناظران ایران در کنگره و جاهای دیگر اظهار نگرانی میکنند و مقامات امریکا پیشنهاد بینابینی مطرح میکنند تا بتواند بدون ایجاد اعتراضات گسترده در واشنگتن، تهران را راضی نگه دارد.»
انتقاد از انتشار «خلاف قانون» گزارش «برجام» به مجلس
معاون پارلمانی وزارت امور خارجه از ارسال گزارش این وزارتخانه درباره اجرای برجام در ۲۶ فروردین ماه به کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس خبر داد. حسن قشقاوی در گفتوگو با «خانه ملت»، ضمن تأکید بر اینکه «وزارت خارجه تاکنون قصوری در مورد زمانبندی مد نظر مجلس شورای اسلامی نداشته»، گفت: براساس قانون «برجام»، وزارت خارجه موظف است هر ۳ ماه به کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی گزارش ارائه دهد و ۲۶ فروردین وزیر خارجه، گزارش نظارتی سه ماهه نخست اجرای برجام را به مجلس ارسال کرده است. دیروز همزمان با اعلام این خبر یکی از خبرگزاریهای منتقد دولت اقدام به انتشار متن کامل این گزارش کرد که با واکنش نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی روبهرو شد. حسین سبحانینیا این اقدام را خلاف قانون و غیراخلاقی خواند و به ایرنا گفت: «به دلیل آن که هنوز این گزارش در کمیسیون مطرح نشده و جلسهای در این راستا تشکیل نشده است، نباید خبر و جزئیات آن به بیرون از کمیسیون درز میکرد.» وی افزود: «احتمالاً و با کمال تأسف، تصویری از گزارش تهیه شده و در اختیار یک رسانه قرار گرفته است. آنها چنین حقی نداشتند که گزارش را به بیرون ببرند.»
*********************************
روزنامه وطن امروز **
قطعنامه یونسکو خشم نتانیاهو را برانگیخت
مسجدالاقصی فقط محل عبادت مسلمانان است
قطعنامه اخیر یونسکو درباره مسجدالاقصی مبنی بر اینکه این مکان مقدس صرفا محل عبادت مسلمانان است، نخست وزیر رژیم صهیونیستی را بشدت عصبانی کرده است. بنیامین نتانیاهو، روز شنبه گفت تصویب این قطعنامه، «تصمیم نامعقول دیگری از سوی سازمان ملل است. یونسکو ارتباط تاریخی منحصر به فرد یهودیت به کوه معبد (حرم قدس شریف) را نادیده میگیرد.» در قطعنامه شاخه فرهنگی سازمان ملل(یونسکو) اسرائیل به عنوان «قدرتی اشغالگر» معرفی شده و در آن برای مسجدالاقصی و دیوار براق از اصطلاح عربی آنها استفاده شده است. در متن این قطعنامه، تلآویو به «حفر گورهای جعلی یهودی» در گورستان مسلمانان و ادامه ایجاد تغییراتی در «بسیاری از بقایای اسلامی و بیزانسی» در اماکن اشغالی که یهودیان برای عبادت استفاده میکنند متهم شده است. قطعنامه یونسکو همچنین از اقدام اسرائیل در ایجاد «محدودیت دسترسی» به اماکن مذهبی برای مسلمانان و محاصره باریکه غزه بشدت انتقاد کرده است.
اعتصاب کارگران نفت کویت
هزاران نفر از کارگران صنعت نفت کویت در اعتراض به طرح دولت برای کاهش دستمزدهایشان از روز یکشنبه اعتصابی «بیپایان» را آغاز کردهاند. سیف القحطانی، رئیس اتحادیه کارگران نفت کویت ضمن اعلام این خبر گفت: «این اعتصاب بیپایان تا برآورده شدن خواستههای کارگران ادامه خواهد داشت». به گفته القحطانی، تولید در برخی سایتهای نفتی کویت متوقف شده است. این اعتصاب همزمان با نشست نفتی کشورهای عضو و غیرعضو اوپک در دوحه قطر آغاز شده است.
زلزله عظیم در اکوادور
در زمینلرزه ۷/۸ ریشتری در شمال غرب اکوادور دستکم ۷۷ نفر جان باختهاند و بیش از ۵۸۸ نفر زخمی شدند. این زمینلرزه، شنبه به وقوع پیوست و مناطق نزدیک به کانون زلزله دچار «خسارت قابل توجهی» شدند. مرکز هشدار سونامی اقیانوس آرام از احتمال شکلگیری موجهای سونامی خطرناک در برخی مناطق ساحلی خبر داده است. دولت اکوادور نیز از مردم خواست مناطق ساحلی شمال غرب این کشور را ترک کنند و به زمینهای مرتفعتر بروند. رئیسجمهور اکوادور وضعیت فوقالعاده اعلام کرده است.
۴۰ نفر قربانی زلزله ژاپن
در حالی که شمار قربانیان ۲ زلزله شدید در جنوب ژاپن طی ۳ روز گذشته به بیش از ۴۰ نفر رسیده است، پیشبینی وقوع توفانهای تازه خطر رانش زمین را افزایش داده است. یوشی هید سوگا، دبیر کابینه ژاپن در یک نشست مطبوعاتی گفت: در مناطق مختلفی مردم زنده به گور شدهاند. زلزله صبح روز شنبه ۷ ریشتر قدرت داشت و چون بسیاری از منازل مسکونی و ساختمانهای شهر کوماموتو در جنوب ژاپن به خاطر زلزله ۲/۶ ریشتری شامگاه پنجشنبه آسیب دیده بودند، ویرانی این شهر را فراگرفت.
کابینه رژیم صهیونیستی در جولان
کابینه رژیم صهیونیستی برای نخستینبار جلسه خود را در جولان اشغالی برگزار کرد. هدف بنیامین نتانیاهو از تشکیل جلسه کابینه در جولان اشغالی، رساندن این پیام است که خروج این رژیم اشغالگر از جولان برای همیشه منتفی است. رسانههای صهیونیستی نیز اعلام کردند بنیامین نتانیاهو نگران فشار جامعه جهانی به اسرائیل برای خروج از جولان در صورت حصول توافق در مذاکرات سوریه در ژنو است. رژیم صهیونیستی از سال ۱۹۶۷ بخشی از بلندیهای جولان سوریه را اشغال کرده است.
طرح «بی» سعودی درباره یمن
یک سایت آمریکایی فاش کرد عربستان سعودی تصمیم دارد طرح «بی» را در یمن اجرا کند. سایت گلولبالیست تأکید کرد عربستان پس از شکست در حملات نظامی ۱۳ ماهه و ناتوانی در سیطره بر یمن، این طرح را که شامل تجزیه و تقسیم این کشور است، در دستور کار قرار داده. این سایت آمریکایی با اشاره به فعالیت القاعده در یمن هشدار داد، پس از پایان جنگ علیه یمن که مورد حمایت آمریکاست، «دولت تروریستی» و مستقل دیگری در یمن به وجود خواهد آمد.
بازدیدها: 2