جمهوریت یکی از عناصر مهم تشکیل دهنده نظام مقدس جمهوری اسلامی است که در جهت عینیت بخشیدن به آن، همه ساله، انتخابات متعدد و مهمی برگزار می گردد و مقام های عالی رتبه و منصب های مهمی به وسیله مردم، با واسطه یا بدون واسطه انتخاب می شوند. در هر انتخابات، افراد و گروه های مختلف با افکار و اهداف متفاوت می کوشند با ارائه شایستگی های خود، در رقابتی طاقت فرسا، آرای مردم را از آن خود کنند تا توفیق خدمت هر چه بیشتر به مردم و نظام اسلامی و رضایت خدا را به دست آورند.
به همین دلیل، از آغاز تا پایان تبلیغات و از پیروزی یا شکست تا پس از آن، افراد و گروه ها، نامزدها و هوادارانشان و پیروز شدگان و شکست خوردگان در انتخابات باید، در همه حال، اخلاق و آداب اسلامی را رعایت کنند و از انصاف و عدالت خارج نشوند که توفیق خدمت و رضایت خداوند جز از این طریق به دست نمی آید. بنابراین، تبیین انتخابات با تمامی مراحل و جنبه های آن از دیدگاه احادیث و آیات الهی امری بسیار ارزشمند و پسندیده است تا با عمل به آن الگویی مناسب در اختیار جهانیان و همه پویندگان راه حق قرار دهیم و راه و روش خود را از جویندگان زر و زور و قدرت جدا کنیم که «ما تشنگان خدمتیم، نه شیفتگان قدرت» و خداخواهیم، نه دنیاطلب و خودخواه.
پرهیز از وعده های پوشالی
برای برخی از نامزدهای مجلس، وعده های دروغین آفرینش گلستان به بهای حضور در بهارستان، راحت تر از نوشیدن یک لیوان آب است. البته باید با آوردن چوب انصاف به زمین قضاوت عنوان کرد که بسیاری از کاندیداهای مجلس، در اندیشه ساخت آینده ای بهتر برای شهر و کشور خود هستند و در ضمیر و باطن آنان، اندیشه خدمت رسانی به آحاد جامعه موج می زند اما این سخن اصلا به این معنا نیست که همه نامزدهای انتخابات اخیر، با چنین نگاه قابل ستایشی به میدان گزینش آمده اند.”اشتهار گرایی” و کسب قدرت از معبر صندلی های سبز مجلس، آنقدر وسوسه کننده هست که برخی از نامزدهای مجلس به گفتمان خودمانی “وعده های سرخرمن” روی بیاورند.شاید بتوان کم آگاه تلقی کردن مخاطب و دست کم گرفتن شعور عمومی شنونده را از جمله مهم ترین دلایل دادن این گونه وعده های غیر منطقی از سوی نامزدهای انتخابات برشمرد اما اگر گذری اجمالی بر احوالات مردم ایران و حضور هوشمندانه آنان در صحنه های حساس و تاریخ ساز انقلاب اسلامی داشته باشیم، به سهولت درمی یابیم که شاکله افکار ملت ایران به شمایل هوشمندی استوار است که به راحتی تفاوت وعده های دروغین و قول های راستین را از یکدیگر تمیز می دهد.وظیفه انسانی و شرعی نامزدهای انتخاباتی است که بر مبنای حقیقت و نه بر پایه مجاز، از کیسه وعده ها خرج کنند و اگر این چنین نکنند، قربانی اصلی این گزافه سرایی ها، خود کاندیداهایی هستند که مردم فهیم ایران، آنان را از دایره انتخاب شدن طرد می کنند.
توانایی تحقق وعده های انتخاباتی
نگاه به پشتوانه عملی هر وعده انتخاباتی که بر زبان رانده می شود از الزامات عقل اندیشی و مصلحت جویی است. متاسفانه در فضای انتخاباتی ادوار گذشته شاهد بیان گفته هایی از سوی نامزدها بودیم که به هیچ وجه در ظرف توان و قدرت یک نماینده مجلس نبود.رسم ناپسند وعده دادن های پرشمار و رنگارنگ باعث شده است که برخی از مردم مطابق با سخن سرایی های پرطمطراق کاندیداها، انتظار داشته باشند که با ورود فرد منتخبشان به صحن مجلس، به یکباره کلیه مشکلات عمرانی، بهداشتی و آموزشی شهرشان دگرگون شود.عدم توازن میان حجم وعده های زبانی با مصداق عملی و عینی شعارهای انتخاباتی، موجب می شود که افکار عمومی نسبت به نتایج و خروجی انتخابات دلسرد شود.وقتی حتی نیمی از گفته های کاندیداها در مقام عمل محقق نمی شود، بدیهی است که مردم در انتخابات بعدی، به بسیاری از کاندیداها نیز به دید یک “حراف فرصت طلب” نگاه کنند و به بیان ساده تر، در آن شرایط همه کاندیداها را با یک چوب می زنند.عدم توانایی کاندیداها در به منصه ظهور رساندن قول های انتخاباتی، خود به خود موجب کاهش اعتماد مردم به فرآیند پرافتخار انتخابات می شود .یعنی کاندیدی که باید به طور طبیعی و منطقی در پرشورتر شدن صندوق های رای، نقش مثبت و موثری ایفا کند، با سخنان غیر عملی و غیر کارشناسی خود، آب در آسیاب دشمن می ریزد.به بیان دیگر، هر فردی، اعم از یک شهروند معمولی یا یک نامزد انتخاباتی که بخواهد به دستاوردهای انتخابات آزاد ایران که ازسرمایه خون شهادت حاصل شده است، بی اعتمادی و نا امیدی را تزریق کند، در نتیجه به کل ایدئولوژی نظام خیانت کرده است.
تسلیم نشدن کاندیداها در مواجهه با اربابان ثروت
وقتی سخن از نمایندگی خلیفه الله به میان می آید، این واژه مقدس الزامات سنگینی را هم در پی دارد که یکی از عمده ترین آن ها، ارجح دانستن مصلحت عموم مردم بر منافع اقشار خاص است.پرواضح است که نباید از کاندیدی که سراپا وامدار الطاف گرو های وابسته به مکنت است و با دلگرمی و حمایت آنان به کرسی مجلس جلوس می کند، متوقع بود که در دوره نمایندگی اش، محنت توده را رنج خویش به حساب آورد.زمانی خانه پارلمان از پای بست ویران می شود که تعداد نمایندگان گروه های متمکن افزون تر از نمایندگان کارگران و پیشه وران باشد.تجربه چنین مجلس “کاپیتالیستی” در نظام لیبرال دموکراسی آمریکا و البته نتیجه فاجعه بار فعلی آن نیز مشهود و قابل عبرت است.وقتی سناتورها و منتخبان مجلس نمایندگان در ایالت متحده، خود در زمره اشراف محسوب شده و با رانت هم پیاله های خود نیز به جایگاه سیاسی نایل می شوند، واضح است که طبقات فقیر این کشور وقتی مشاهده می کنند که هیچ نماینده ای برای انعکاس دغدغه های آنان وجود ندارد، قیام گسترده “وال استریت” را برای اضمحلال کل نظام ترتیب دهند.در واقع، نتیجه و پیامدهای وصل شدن مطلق نمایندگان مردم به مثلث زور و زر و تزویر در جامعه آمریکا، می تواند برای بسیاری از ملل گوناگون نیز آموزنده و پندآفرین باشد.متاسفانه در خاک ایران اسلامی هم کم نیستند کاندیداهایی که در پشت پرده با اربابان ثروت متصل هستند و فرامین گردانندگان و سرمایه گذاران ستادهای انتخاباتی شان را مو به مو اجرا می کنند.”نمک گیر شدن” کاندیدای مجلس شورای اسلامی و راه یابی همان فرد به پارلمان، تاثیر منفی و مستقیم خود را بر روی سرنوشت مردم برجای می گذارد و حتی در یک بازه زمانی کوتاه مدت، هزینه جبران الطاف سرمایه داران، نه از جیب آن نماینده که از کیسه مردم تامین خواهد شد.حضرت امام خامنه ای، رهبر معظم انقلاب اسلامی، در همین راستا و در توصیف کاندیداهای اصلح عنوان کردند: مردم باید کسانی را انتخاب کنند که به کانون های ثروت و قدرت متصل نباشند؛ کسانی باشند که واقعا مردم اینها را بخواهند؛ بر طبق وجدانشان، بر طبق دینشان و بر طبق وظایف انقلابی شان عمل کنند.سخن صریح آن که باید هوشیار بود که اگر صدای دنده های ترک خورده فقرا، مجالی برای انعکاس در مجلس نمایندگان مردم نیابد، فریاد پابرهنگان از منفذی دیگر و به شکلی دیگر سر بر می آورد!
عدم تخریب و ترور شخصیت کاندیداهای دیگر
همچو روز روشن است که “ضعف شخصیتی” عمده دلیلی است که یک نامزد انتخاباتی، کاندیدای دیگر را به تیغ تحقیر و توهین می خواند.اثبات حقانیت وعده ها با خرد کردن کاندیدای دیگر حاصل نمی شود، بلکه کارنامه گذشته کاندیداها، معیار غیر قابل کتمانی است که مردم در گزینش خود به آن اتکا می کنند.حتی آیتالله العظمی زنجانی، یکی از مراجع عظام تقلید در خصوص حفظ اخلاق انتخاباتی، پا را فراتر از توصیه نهادند و تخریب کاندیدا را حرام اعلام کردند.”تخریب دیگران و غیبت کردن از آن ها در انتخابات شرعا حرام است. با بداخلاقی، تندی و خراب کردن دیگران کار درست نمیشود .کاندیداها اگر هنر دارند خود را عرضه کنند و از تخریب دیگران بپرهیزند زیرا تخریب دیگران و غیبت کردن حرام است.”در هر حال، جدای از نتایج انتخابات ۱۲ اسفند، باید عنوان کرد که پذیرفته شدن در صندوق های اخذ رای، همواره به معنای قبول شدن در آزمون اخلاق انتخاباتی نیست.چه بسا کاندیدی در پیشگاه مردم برای نمایندگی مجلس مقبول نیفتد اما اگر در پروسه انتخابات، کیسه بیت المال را صرف شانتاژ سیاسی نکرد و زبانش را جز به راستی نچرخاند، آنگاه به طور قطع در آزمون “اخلاق انتخاباتی” در پیشگاه خداوند و مردم سرافراز بیرون آمده است.
همچنین از دیدگاه امام خمینی(رحمت الله علیه) که نشأت گرفته ازاسلام ناب محمدی (صلی الله علیه و آله و سلم) است :” منشاء اختلافات هوای نفس است”
هوای نفس و عدم تزکیه انسانها سبب اختلاف و تفرقه در جوامع بشری است . امام راحل می فرماید :” همه ی اختلافاتی که در بشر است برای این است که تزکیه نشده است” نمی توان مجلسی داشت که عصاره فضائل ملت باشد و کشور را به سوی صلاح ببرد ولی مقدمات چنین انتخاباتی و تلاش انتخاباتی و تبلیغ چنین نمایندگانی در مراحل اولیه همراه با اختلاف و تهمت و افترا و آبروریزی دیگران باشد .
شرایط زمانی انتخابات که در پیش روی داریم با عنایت به شرایط جهانی از حساسیت ویژه ای برخوردار است. پس از فتنه ی ۸۸ و حرکت ننگین دشمنان انقلاب اسلامی در روز عاشورای آن سال و بیست و پنجم بهمن ۸۹ جهانیان چشم به انتخابات اسفند ۹۰ دوخته اند . چشمان آزادی خواهان و ملل بپا خواسته ی نشأت گرفته از بیداری اسلامی به امید نمایشی از قدرت اسلام و انتخاباتی پرشور و الهی و سرشار از صفا و چشمان دشمنان نظام برای مشاهده انتخاباتی کمرنگ با صحنه هایی از تفرقه و تشتت و اهانت و بی اخلاقی که به لطف خداوند و وجود رهبری الهی و شجاع و آگاه و بصیر این انتخابات شادی دوستان و غم و اندوه دشمنان را با احساس مسئولیت ملت و رعایت اخلاقی انتخاباتی بدنبال خواهد داشت .
این مقطع حساس و حیاتی بیداری مردم و حضور آزادانه آنان در صحنه انتخابات و سالم سازی شرایط و زمینه های لازم آن را واجب و ضروری می نماید و به همین دلیل چنان که حضرت امام خمینی تاکید مکرر دارند نقش آفرینی علمای دین و نیروهای متعهد و دستگاه های قانونی کشور در تمهید بسترهای لازم حائز اهمیت است. آنچه پیش روی دارید به همین موضوع مهم نظر دارد.
هیچ سابقه ندارد که در دنیا هر جا شما بگردید مردم به این شور و شعف بروند برای رای دادن . این قدر تبلیغات می کنند این روسای جمهور وقتی که می خواهند (انتخاب ) بشوند اینقدر خرج می کنند اینقدر تبلیغات می کنند از یک ماه دو ماه قبل پولهای گزاف خرج می کنند و تبلیغات زیاد راست و دروغ تا اینکه یک عده مردم را جمع کنند و رای بدهند. اینجا این مسائل نبود مساله اسلام بود. از آقایان کاندیداها و دوستان آنان انتظار دارم که اخلاق اسلامی ـ انسانی را در تبلیغ برای خود کاندیداهای خویش مراعات و از هرگونه انتقاد از طرف مقابل که موجب اختلاف و هتک حرمت باشد خودداری نمایند که برای پیشبرد مقصود ولو اسلامی باشد ارتکاب خلاف اخلاق و فرهنگ مطرود و از انگیزه های غیراسلامی است .
اینجانب بنا ندارم از کسی تایید نمایم چنانکه بنا ندارم کسی را رد کنم و از تمام احزاب و گروهها و افراد می خواهم از نسبت دادن کاندیدای خودبه من که از آن استفاده تایید و یا تعیین و یا رد شود بدهند. من بسیار مایل هستم که گروههای که متعهد و معتقد به جمهوری اسلامی و خدمتگزار به اسلام هستند در مبارزات انتخاباتی کمال آرامش را در تبلیغ کاندیداهاشان رعایت نمایند و نسبت به یکدیگر تفاهم و صمیمیت و اخوت اسلامی داشته باشند و از تفرقه و کدورت شدیدا احتراز کنند که تفرقه و تشتت دوستان را نگران و دشمنان را کامیاب می کند و موجب تبلیغات سو می شود.
به اطلاع هموطنان عزیز برسانید که عکس اینجانب دلیل بر تایید کسی نبوده چنانچه دلیل بر عدم تایید هم نمی باشد.
لازم است مطلبی را که گاهی شنیده می شود که برای تبلیغات انتخاباتی بعضی از کاندیداها خدای نخواسته بعضی دیگر را تضعیف یا توهین می کنند در رابطه با آن تذکر دهم که امروز این نحو مخالفتها خصوصا از چنین کاندیداهایی برای اسلام و جمهوری اسلامی فاجعه آمیز است . اگر فرضا کسی در دیگری مناقشه دارد ابراز آن و اظهار در بین مردم هیچ مجوزی ندارد و حیثت و آبروی مومن در اسلام از بالاترین و والاترین مقام برخوردار است و هتک مومن چه رسد به مومن عالم از بزرگترین گناهان است و موجب سلب عدالت است . امید است ان شاالله چنین مطلبی نباشد و اگر غفلتا اتفاق افتاده است تکرار نشود.
… باید مردم توجه کنند و خصوصا روحانیون، روحانیون مبارز تهران، مدرسین محترم قم، روحانیون مشهد، اصفهان همه جا توجه کنند که مساله مساله مشروطه نشود. مساله این نشود که یک دسته برای خاطر اینکه یک کاندیدایی دارند دیگران را بکوبند آن دسته هم برای همین کاندیدای خودشان این را بکوبند اگر همه برای خدا هست با هم تفاهم کنید. البته تبلیغ هیچ مانعی ندارد لکن مثل مشروطه نشود آن طور نشود که هر کدام دیگری را بکوبند و آنی که دشمن ما می خواهد خطوط مختلفه را در انتخابات عملی کند. شما همه می خواهید که اسلام در این مملکت تحقق پیدا کند. همه می خواهید که این جمهوری اسلامی ادامه پیدا بکند ادامه این به این است که شما در مواردی که می بینید که دارند شیاطین نقشه می کشند و توطئه می کنند تا شما را به جان هم بیندازند بنشینید با هم و تفاهم کنید و آنها را مایوس کنید. امروز دارند تهیه می بینند مخالفین شما مخالفین جمهوری اسلامی که برای انتخابات ایجاد نفاق کنند و این یک خطری است برای کشور ما.
اگر احتمال بدهیم که به واسطه تبلیغات انتخاباتی ما اسلام و جمهوری اسلامی در خطر است باید آنجور تبلیغاتی که خطرناک است دست از آن برداریم برای اینکه ضد اسلام است و گاهی با اسم اسلام یا با توهم اسلامی بودن یک اموری انجام می گیرد که برخلاف اسلام است . آن کسی که می خواهد در انتخابات شرکت کند و کاندید می شود، آن کسی که کاندید می کند کسی را، آن کسی که فعالیت انتخاباتی می کند، آن کسی که تبلیغ می کند برای خودش یا برای غیر این آزمایش اش همانجاست .
تویی که خودت را کاندید انتخابات کردی قدرت این را داری که برای کشورت درست خدمت بکنی و قدرت خودت را بالاتر از دیگران می دانی تویی که دیگری را کاندید می کنی دیگران که غیر از این هستند لایق نمی دانی این را لایق تر و احسن می دانی . تویی که فعالیت می کنی و تبلیغ می کنی برای انتخابات تبلیغ خودت را می کنی یا تبلیغ برای اسلام می کنی اگر… شما تبلیغ برای خودت می کنی که همان تبلیغ برای شیطان است . و اگر تبلیغ می کنی که بروی خدمت بکنی من چون می توانم خدمت بکنم چرا کنار باشم بروم خدمت بکنم این شخص چون لایق است چرا کنار باشد بیاید خدمت بکند اگر این طور باشد این برای خداست. و این گاهی وقت ها به خود آدم اشتباه می شود بسیاری از اوقات هست که انسان خودش در کارهای خودش اشتباه
می کند. یعنی انسان چون حب نفس دارد خودش را می خواهد و همه چیز را هم برای خودش می خواهد مگر اینکه به ریاضیات این طور نباشد. این چون حب نفس دارد بسیاری از امور که از خودش صادر می شود یا از کسانی که از خودش هستند اولاد خودش . برادر خودش عیال خودش اینها به نظرش خوب می آید و گاهی همین اگر صادر بشود از یک کس دیگری به نظرش بد می آید. این برای همین است که حب نفس اینجا پرده پوشیده است روی واقعیت و نمی تواند انسان تشخیص بدهد. باید انسان توجه کند به اینکه آیا من که می خواهم یک کسی را انتخاب کنم اگر این کس یک نفر دیگری از او بهتر بود لکن ارتباطی با من نداشت بلکه با من هم دلخوری داشت آیا او را کاندید می کردم اگر او را هم کاندید می کرد معلوم می شود که این برای خدا دارد کار می کند کار به خودش ندارد و اگر این طور نشد بداند که مساله مساله شیطانی است نه مساله خدایی . و این دقیق است و این از آن اموری است که بر انسان پوشیده می ماند.
مردم در سراسر کشور در انتخاب فرد مورد نظر خود آزادند و احدی حق تحمیل خود یا کاندیداهای گروه یا گروه ها را ندارد هیچ مقامی و حزبی و گروهی و شخصی حق ندارد به دیگران که مخالف نظرشان هستند توهین کنند یا خدای نخواسته افشاگری نمایند. گر چه همه حق تبلیغات صحیح برای خود یا کاندیدهای خود یا دیگران را دارند و هیچ کس نمی تواند جلوگیری از این حق نماید و البته لازم است تبلیغات موافق مقررات دولت باشد و احدی شرعا نمی تواند به کسی کورکورانه و بدون تحقیق رای بدهد و اگر در صلاحت شخص یا اشخاصی تمام افراد و گروه ها نظر موافق داشتند ولی تشخیص رای دهنده بر خلاف همه آنها بود، تبعیت از آنها صحیح نیست و نزد خداوند مسئولیت دارد و اگر گروه یا اشخاص صلاحیت فرد یا افرادی را تشخیص دادند و از این تایید برای رای دهنده اطمینان حاصل شد، می تواند به آنها رای دهد.
بازدیدها: 0