ادعای ابان بن تغلب در محضر امام صادق علیه السلام
از ابان بن تغلب نقل است که گفت: من نزد امام صادق علیه السّلام بودم که مردى از اهالى یمن بر آن حضرت وارد شده و سلام کرد، آن حضرت جواب سلام وى را داده و فرمود: مرحبا اى سعد، آن مرد گفت: مادر مرا به این اسم نامیده، و کمتر کسى آن را مىداند! امام علیه السّلام فرمود: راست گفتى اى سعد المولى، مرد گفت: قربانت گردم! این لقب من است.
امام علیه السّلام فرمود: هیچ خیرى در لقب نیست، خداوند تبارک و تعالى در قرآن فرموده: «و یک دیگر را به لقبها مخوانید. بد نامى است نام کردن [مردم] به بدکردارى پس از ایمان آوردن [آنها]- حجرات: ۱۱».
کارت چیست اى سعد؟ گفت: قربانت گردم، ما خاندانى ستارهشناس و منجّم هستیم، و داناتر از ما در این علم در سرزمین یمن نیست.
امام علیه السّلام فرمود: میزان افزایش نور خورشید بر نور قمر چند درجه است؟ گفت:نمىدانم.فرمود: درست است. بگو چند درجه نور قمر بیشتر از نور مشترى است؟ گفت:نمىدانم. امام فرمود: راست گفتى.فرمود: میزان افزایش نور مشترى بر نور عطارد چند درجه است؟ گفت: نمىدانم.امام صادق علیه السّلام فرمود: راست گفتى.فرمود: میزان افزایش نور عطارد بر نور زهره چند درجه است؟ گفت: نمىدانم.
حضرت فرمود: راست گفتى.فرمود: نام ستارهاى که اگر طلوع کند شتر تحریک مىشود چیست؟ گفت: نمىدانم.امام صادق علیه السّلام فرمود: راست گفتى.فرمود: نام آن ستاره چیست که اگر طلوع کند؛ گاو تحریک مىشود؟ گفت: نمىدانم. امام فرمود: راست گفتى.فرمود: نام ستارهاى که اگر طلوع کند سگان تحریک شوند چیست؟ گفت: نمىدانم.امام علیه السّلام فرمود: در کلام نمىدانم راست گفتى. ستاره زحل میان ستارگان چه جایگاهى دارد؟گفت: ستارهاى نحس است.
فرمود: این حرف مگو، زیرا آن ستاره أمیر المؤمنین علیه السّلام است و آن ستاره اوصیاء علیهم السّلام مىباشد، و آن همان نجم ثاقبى است که خداوند در قرآن فرموده.مرد یمانى گفت: ثاقب یعنى چه؟
فرمود: محل طلوع آن در آسمان هفتم است، و آن ستارهاى است که پرتو نورش پس از گذشت از اینها به آسمان دنیا مىرسد، پس خداوند بدین خاطر نامش را ستاره درخشان نامیده است.سپس فرمود: اى برادر عرب، آیا نزد شما عالمى هست؟ گفت: آرى قربانت گردم،
در یمن گروهى هستند که علمشان مانند باقى مردم نیست.حضرت فرمود: از علم آنان چه مىدانى؟ گفت: عالم یمن مرغ را در سبقت پرواز باز مىدارد، و در آن واحد بقدر مسیر یکماه راکب سیر نماید و اثرى از او نماند.
امام علیه السّلام فرمود: پس بدرستى عالم مدینه از عالم یمن برتر است، یمانى گفت: از علم او به شما چه رسیده؟فرمود: بىشکّ علم عالم مدینه به آنجا ختم مىشود که وقوف بر اثر راکب مرکب نماند و بىآنکه مرغ را در سبقت پرواز باز دارد در آن واحد مسیر یک دور خورشید را مىداند، از دوازده برج مىگذرد و دوازده خشکى و دوازده دریا و دوازده عالم.یمانى گفت: فکر نمىکنم کسى این همه علم را بداند، و کنه آن را دریابد.راوى گفت: سپس یمانى برخاسته و خارج شد.
پایگاه اطلاع رسانی هیات رزمندگان اسلام
بازدیدها: 179