اسلام بن بست ندارد

خانه / علما وسخنرانان / اسلام بن بست ندارد

از آنجا که احکام اسلامى، تابع مصلحت و حکمت است، لذا با تغییر زمان یا مکان یا شرایط، ممکن است مصلحتِ امور نیز تغییر کند و حکم قبلى نسخ و حکم دیگرى جایگزین شود.

استاد محسن قرائتی در ادامه سلسله مباحث تفسیری خود با موضوع تفسیر قطره ای به تبیین و تفسیر آیه صدو هفت سوره بقره پرداخته است.

 مَا نَنْسَخْ مِنْ ءَایَهٍ أَوْ نُنْسِهَا نَأْتِ بِخَیْرٍ مِّنْهَآ أَوْ مِثْلِهَا أَلَمْ تَعْلَمْ أَنَّ اللَّهَ عَلَى‏ کُلِّ شَی‏ءٍ قَدِیْرٌ

هر (حکم یا) آیه‏ اى را که نسخ کنیم و یا (نزول آن را) به تأخیر اندازیم، بهتر از آن یا مثل آن را مى‏ آوریم، آیا نمى‏ دانى که خداوند بر هر چیزى قادر است؟

قبله مسلمانان ابتدا رو به بیت‏ المقدس بود، اما چون یهود آنرا دستاویز قرار داده و مى‏ گفتند شما مسلمانان دین مستقل ندارید و لذا رو به قبله ما مى‏ ایستید، بدستور خداوند قبله از بیت‏ المقدس به مکّه تغییر یافت.

 این بار یهودیان، ایراد دیگرى را مطرح کردند که اگر قبله اول درست بود پس چرا قبله را عوض کردید و اگر قبله دوم درست است پس اعمال قبلى شما همه باطل است.

 قرآن در پاسخ این ایرادها مى‏ فرماید ما هیچ حکمى را نسخ نمى ‏کنیم و یا آن را به تأخیر نمى‏ اندازیم مگر آنکه بهتر یا مثل آن را، جانشین آن مى‏ سازیم. تغییر قبله و همچنین تأخیر اعلام کعبه به عنوان قبله مسلمانان، دلایل و اهداف مختلفى دارد که شما از آن غافل هستید.

 از آنجا که احکام اسلامى، تابع مصلحت و حکمت است، لذا با تغییر زمان یا مکان یا شرایط، ممکن است مصلحتِ امور نیز تغییر کند و حکم قبلى نسخ و حکم دیگرى جایگزین شود. البته اصول احکام الهى ثابت و لاتغیّیر است ولى در جزییات و خصوصاً امور حکومتى چنین امرى قابل پذیرش است.

 این آیه نشان مى‏ دهد که اسلام بن بست ندارد چون یک دین جهانى و جاودانى است، در کنار احکام ثابت، مى‏ تواند به اقتضاى مصلحت اسلام، قوانین متغیر نیز داشته باشد.

منبع: حوزه

بازدیدها: 0

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *