سلیمان عمرو ترکی را واضح هم گفتنه اند. اسلم یا سلیمان یا واضح غلام حارث سلمانی است. از نژاد ترک و اهل دیلم منطقه ای از شمال ایران (حدود قزوین تا گیلان) بوده است.
زمان پیوستن به اباعبدالله
وی از مدینه به مکه و از مکه تا کربلا همراه امام بود.
نحوه شهادت
در نبرد تن به تن پس از کشتن تعدادی از دشمنان دیگر بار خدمت امام برگشت (امام حسین (علیه السلام) و امام سجاد (علیه السلام)) و دیگران باره نبردی سنگین و شجاعانه کرد و پس از زخم فراوان عطشناک کرد و پس از زخم فراوان عطشناک و با بدن پاره پاره سر در آغوش امام به شهادت رسید. امام با این غلام به شیوه فرزندش علی اکبر عمل کرد و گونه بر گونه اش نهاد. سن: حدود ۴۵ سال
در زیارت نامه ها وی اشاره نشده است . اما در منابع معتبر و کتب تاریخ مانند: مناقب ج ۴ ص۱۰۴٫ لسان العرب ج ۱۱ ص ۴۴، اعیان الشیعه: ج ۱، ص ۶۱۲، ذخیره الدارین: ص ۲۶۶٫ ابصار العین:ص۱۴۴و۱۴۵٫ انصار الحسین:ص ۷۳و ۷۴ ویسله الدارین: ص ۴۲۸٫ فرسا الهیجاء: ج ۲ ص ۱۳۴و ۱۳۵ . الحدائق الوردیه: ص ۱۰۴ ناسخ التواریخ: ج ۲ ص۳۰۶٫ تنقیح المقال: ج ۱، ص ۱۲۵ به وی اشاره شده است.
البحر مهن طعنی و ضربی یصْطلی و الجوّ من سهمی و نبلی یمتلی
اذا حسامی فی یمینی ینجلی یتشق قلب الحاسد المبجّل (المبخّل)اطلاعات دیگر
۱- وی را غلام امام حسین (علیه السلام) غلام جناده بن حارث سلمانی و حتی غلام حرّ بن یزید ریاحی دانسته اند.
۲-رجز معروف “امیری حسین و نعم الامیر” را به وی نسبت داده اند که این رجز از آن عمرو بن جناده است.
۳- برخی مقاتل واضح را غیر از اسلم دانسته اند؛ ولی اسلم و واضح یکی هستند. نام او را سُلَیم هم نگاشته اند.
۴- برخی وی را از قبیله سلمان، تیره ای از قبیله مراد که شاخه ای از مذحج است، دانسته اند. ولی صاحب ابصارالعین وی را از نژاد ترک دانسته است.
۵- کاربرد واژه مخبل (بخل ورز و آزمند) در رجز کنایه ای است به عمر سعد که به امید ری و گرگان با امام می جنگید. پی در رجز اسلم به تلویح، عمر سعد را تحقیر می کند.
بازدیدها: 167