اعضای اهل البیت(علیهم السلام) چه کسانی است؟

خانه / مطالب و رویدادها / اعضای اهل البیت(علیهم السلام) چه کسانی است؟

اهل بیت پیامبر گرامی اسلام (صلی الله علیه و اله و سلم) در اصطلاح به پنج تن آل عبا؛ یعنی حضرت محمد ، علی، فاطمه، حسن و حسین (علیهم السلام) گفته می شود.

اهل بیت، اصطلاحی قرآنی، حدیثی و کلامی، به معنای خانواده ی پیامبر گرامی اسلام (صلی الله علیه و اله و سلم) است. این اصطلاح در این معنا تنها یک بار در قرآن کریم در آیه ی تطهیر؛ یعنی آیه ی ۳۳ سوره ی احزاب به کار رفته است. «انما یرید الله لیذهب عنکم الرجس اهل البیت و یطهرکم تطهیرا»؛ «همانا خدا می خواهد آلودگی را از شما خاندان پیامبر بزداید و شما را پاک و پاکیزه گرداند».

متکلمان، محدثان و مفسران قرآن مجید، اصطلاح «اهل البیت» را که در قرآن مجید به کار رفته به مفهوم خاص به کار برده اند.

اما در این باره که این مفهوم خاص شامل چه کسانی می شود، میان مفسران، محدثان و متکلمان اختلاف نظر وجود دارد:

  1. برخی از مفسران اهل سنت اعتقاد دارند که به قرینه ی جمله های قبل و بعد که درباره ی همسران پیامبر اسلام (صلی الله علیه و اله و سلم) است، این آیه تنها شامل همسران پیامبر (صلی الله علیه و اله و سلم) می شود. اینان در تأیید این نظر، به روایتی از ابن عباس که عکرمه، مقاتل، ابن جبیر و ابن سائب آن را نقل کرده اند، استناد جسته اند و می نویسند: عکرمه در بازار فریاد می زد که اهل بیت پیامبر (صلی الله علیه و اله و سلم) فقط همسران او هستند و من با هر کس که منکر این مسئله است، مباهله می کنم.[۱]

برخی از مفسران اهل سنت و همه ی مفسران شیعه این نظر را مورد نقد قرار داده و گفته اند: اگر منظور از اهل بیت در این آیه همسران پیامبر (صلی الله علیه و اله و سلم) بود، مناسب بود که مانند عبارات قبل و بعد که خطاب به آنان به صورت جمع مؤنث است، در این آیه هم خداوند می فرمود: «انما یرید الله لیذهب عنکن الرجس اهل البیت و یطهرکن تطهیراً» در حالی که چنین نیست و خطاب در این آیه به صورت جمع مذکر (عنکم و یطهرکم) است و این نشان می دهد که دید گاه این گروه صحیح نیست.

اما استناد آنان به روایت نیز مورد تردید قرار گرفته است. از جمله ابوحیان غرناطی – که خود از اهل سنت است – می گوید: انتساب روایت به ابن عباس درست نیست. ابن کثیر نیز گفته است که اگر منظور از این روایت، آن باشد که شأن نزول آیه ی تطهیر، زنان پیامبرند، این سخن صحیح است، اما اگر منظور این است که مراد و مصداق آیه زنان پیامبر (صلی الله علیه و اله و سلم) باشند و نه دیگران این سخن صحت ندارد، زیرا روایات فراوانی این نظر را رد می کند[۲].

untitled-5

البته، همان طور که اشاره کردیم سخن ابن کثیر – در این که شأن نزول آیه ی تطهیر زنان پیامبرند -، هم صحیح نیست؛زیرا که اولاً: این نظر مخالف سیاق آیات است.  ثانیاً: مخالف روایاتی است که خود به آنها اذعان نموده است.

  1. گروه دیگری از مفسران اهل سنت، معتقدند که منظور از اهل بیت در آیه، همسران پیامبر (صلی الله علیه و اله و سلم) و نیز علی، فاطمه، حسن و حسین (علیه السلام) هستند.[۳]گفتنی است که طرفداران این نظریه برای تأیید دیدگاه خود، به هیچ روایتی استناد نکرده اند.
  2. بعضی از مفسران می گویند: ظاهراً آیه عام است و شامل همه ی خاندان پیامبر (صلی الله علیه و اله و سلم) اعم از همسران و فرزندشان، نزدیکان، حتی غلامان و کنیزان پیامبر (صلی الله علیه و اله و سلم) می گردد. ثعلبی می گوید: آیه ی تطهیر همه ی بنی هاشم یا مؤمنان بنی هاشم را نیز در بر می گیرد.[۴]این نظریه نیز مبتنی بر هیچ روایتی نیست.
  3. گروهی از مفسران اشاره کردند که شاید منظور از اهل بیت کسانی باشند که صدقه بر آنان حرام است. این نظریه بر حدیثی از زید بن ارقم مستند است که از او پرسیده شد، اهل بیت پیامبر (صلی الله علیه و اله و سلم) چه کسانی هستند. آیا زنان پیامبر (صلی الله علیه و اله و سلم) نیز جزو آنان به شمار می روند؟ زید گفت: زنان نیز جزو اهل بیت اند، اما اهل بیت پیامبر (صلی الله علیه و اله و سلم) کسانی هستند که صدقه بر آنان حرام است؛ یعنی آل علی (علیه السلام)، آل عقیل، آل جعفر و آل عباس.[۵]به گفته ابوالفتوح رازی، این نظر، قولی شاذ و نادر است و مستندی ندارد.
  4. همه ی مفسران شیعه و بسیاری از مفسران اهل سنت – به استناد شواهد و قراین و روایات فراوانی از پیامبر اکرم (صلی الله علیه و اله و سلم)- حضرت علی، امام حسن، امام حسین، امام سجاد و دیگر امامان (علیه السلام) و نیز ام سلمه، عایشه، ابوسعید خدری، ابن عباس و دیگر اصحاب، اعتقاد راسخ دارند که آیه ی تطهیر در شأن اصحاب کساء؛یعنی حضرت محمد (صلی الله علیه و اله و سلم)، علی ، فاطمه، حسن و حسین (علیه السلام) نازل شده است و منظور از اهل بیت آنانند.

تنها پرسشی که به ذهن می آید، این است که چگونه در میان بحث از وظایف همسران پیامبر (صلی الله علیه و اله و سلم) مطلبی گفته شده است که شامل همسران پیامبر نیست.

در پاسخ به این پرسش جواب های متعددی وجود دارد. از جمله ی آنها پاسخ هایی است که به آنها اشاره می شود. الف: طبرسی می گوید: این تنها مورد نیست که در قرآن آیاتی در کنار هم قرار دارند که از موضوعات مختلفی سخن می گویند. قرآن آکنده از این گونه موارد است. هم چنین در کلام فصحای عرب و اشعار آنان نیز نمونه های فراوانی از این دست دیده می شود[۶].

ب: علامه طباطبایی (رحمه الله علیه)؛ پاسخ دیگری بر این افزوده، و نوشته است: هیچ دلیلی در دست نیست که عبارت «انما یرید الله لیذهب عنکم الرجس اهل البیت و یطهرکم تطهیراً» همراه این آیات نازل شده باشد، بلکه از روایات به خوبی استفاده می شود که این بخش جداگانه نازل گردیده، و به امر پیامبر (صلی الله علیه و اله و سلم) یا هنگام گردآوری آیات قرآن پس از رحلت آن حضرت در کنار این آیات قرار داده شده است[۷].

ج: در تفسیر نمونه چنین آمده است: پاسخ سومی که می توان از پرسش فوق داد، این است که قرآن می خواهد به همسران پیامبر (صلی الله علیه و اله و سلم) بگوید: شما در میان خانواده ای قرار دارید که گروهی از آنان معصوم اند، کسی که در زیر سایه ی درخت عصمت و در کانون معصومان قرار گرفته، سزاوار است که بیش از دیگران مراقب خود باشد و فراموش نکند که انتساب او به خانواده ای که پنج معصوم پاک در آن است، مسئولیت های سنگینی برای او ایجاد می کند، و خدا و خلق خدا انتظارات فراوانی از او دارند.[۸]

اما روایاتی که در مورد شأن نزول و مراد از آیه ی تطهیر نقل شده بسیار زیاد است و به چند دسته تقسیم می شود:

الف: روایاتی که به صراحت شأن نزول و مراد از آیه ی تطهیر و اصطلاح اهل بیت را پنج تن آل عبا دانسته اند.[۹]

ب: روایات تأیید کننده ی حدیث کساء: روایاتی که از ابوسعید خدری و انس بن مالک، ابن عباس، ابوالحمراء و ابوبرزه وارد شده است که پس از ماجرای کساء و نزول آیه ی تطهیر، پیامبر گرامی اسلام(صلی الله علیه و اله و سلم) مدت یک ماه، یا ۴۰ روز، یا ۶ تا ۹ ماه به طور مداوم هنگام نماز صبح ، یا در وقت نمازهای پنج گانه به در خانه علی و فاطمه (علیه السلام) می رفت و می فرمود: «السلام علیکم اهل البیت و رحمه الله و برکاته، الصلاه یرحمکم الله» سپس آیه ی تطهیر را قرائت می فرمود.[۱۰]

در شرح احقاق الحق[۱۱] بیش از هفتاد منبع معروف اهل سنت در این باره گردآوری شده، و منابع شیعی در این زمینه بیش از این است.[۱۲]

پس این مطلب از نظر روایات قطعی است که منظور از اهل بیت در آیه ی شریفه (احزاب، ۳۳) پیامبر، علی، فاطمه، حسن و حسین (علیه السلام) می باشند.

لفظ اهل بیت(علیهم السلام) در روایات بر بقیه ی امامان؛ یعنی از امام علی بن الحسین(امام سجاد) تا امام زمان (عجل الله تعالی فرجه الشریف) نیز اطلاق شده است.

در روایات زیادی از پیامبر اکرم (صلی الله علیه و اله و سلم) آمده است، منظور از اهل بیت در این احادیث، عترت و ذریه ی آن حضرت که دوازده امام معصوم (علیه السلام) باشند هست .[۱۳]

رسول گرامی اسلام(صلی الله علیه و اله و سلم) در حدیث مشهور« ثقلین»که در منابع حدیثی شیعه و اهل سنت به طور متواتر نقل شده است فرمودند:

«انی تارک فیکم الثقلین کتاب الله و عترتی اهل بیتی ما ان تمسکتم بهما لن تضلوا بعدی ابداً فانهما لن یفترقا حتی یردا علی الحوض»؛[۱۴]یعنی:”من در میان شما دو گوهر گرانبها باقی می گذارم. یکی کتاب خداوند و دیگری عترت و اهل بیت من که اگر به این دو تمسک نمایید و بپیوندید هرگز گمراه نخواهید شد و این دو از هم جدا نمی شوند تا در قیامت بر من در حوض کوثر وارد شوند.”

و یا این که در حدیث  مشهور سفینه فرمودند:

«انما مثل اهل بیتی فیکم کسفینه نوح من رکبها نجا و من تخلف عنها غرق».[۱۵] همانا مثل اهل بیتم در میان شما، مانند کشتی نوح است که هر کس سوارش شود نجات یابد و هر کس از آن تخلف کند، غرق می گردد.

برای آگاهی بیشتر رجوع کنید به نمایه های:

علت محدود کردن اهل بیت به چند نفر، سؤال ۲۴۳؛ اهل بیت ‏علیهم السلام و آیه‏ى ۲۳ شورى (آیه‏ى مودت)،سؤال ۱۶۰٫


[۱] طبری، جامع البیان فی تفسیر القرآن، ج۲۲، ص ۷٫

[۲] ابن کثیر، تفسیر القرآن العظیم، ج۵، ص۴۵۲ – ۴۵۳٫

[۳] فخرالرازی، تفسیر کبیر،ج ۲۵، ص۲۰۹؛ بیضاوی، انوار التنزیل و اسرار التأویل، ج ۴، ص۱۶۳، ابوحیان، البحر المحیط فی التفسیر، ج۷، ص۲۳۲٫

[۴] قرطبی، الجامع لاحکام القرآن،ج ۱۴، ص۱۸۳؛ آلوسی، روح المعانی، ج۲۲، ص۱۴٫

[۵] ابوحیان، البحر المحیط فی التفسیر ، ج۷، ص ۲۳۱ – ۲۳۲٫

[۶] طبرسی، مجمع البیان،ج ۷، ص۵۶۰٫

[۷] علامه طبا طبائی، المیزان، ج۱۶، ص۳۱۲٫

[۸] تفسیر نمونه، ج ۱۷، ص ۲۹۵٫

[۹] طبری، جامع البیان فی تفسیر القرآن، ج ۲۲، ص ۶-۷ ؛ قرطبی، الجامع لاحکام القرآن، ج۱۴، ص۱۸۳؛ حاکم، المستدرک، ج۲، ص۴۱۶، ۳۱۴۶؛ بخاری، التاریخ، ج۲، ص۶۹ – ۷۰ ؛ ترمذی،السنن، ج۵، ص۶۶۳٫

[۱۰] طبری،جامع البیان فی تفسیرالقرآن، ج۲۲، ص ۵-۶؛ بخاری، الکنی، ص ۲۵-۲۶، احمد بن حنبل،مسند، ج۳، ص۲۵۹؛ حسکانی، شواهد التنزیل، ج۲، ص۱۱-۱۵؛ سیوطی، درالمنثور، ج۶، ص۶۰۶-۶۰۷٫

[۱۱] مرعشی، شرح الحقاق الحق، ج۲،۵۰۲–۵۴۷، ج۹، ص ۲-۹۱٫

[۱۲] در بخش هایی از این مقاله، کتاب شناخت نامه اهل بیت، به قلم علی رفیعی علامرودشتی ، ص ۳۰۱ تا ۳۰۸، مورد استفاده قرار گرفته است، برای آگاهی بیشتر به همان کتاب مراجعه شود.

[۱۳]  بحارالأنوار ج، ۳۶،ص ۳۳۶، ح۱۹۹

[۱۴] ترمذی، صحیح ، ج ۲، ص ۳۸۰ ؛احمد بن حنبل، مسند، ج ۳، ص ۱۷٫

[۱۵] حاکم، مستدرک الصحیحین، ج ۲، ص ۴۳۲؛ فیروزآبادی، فضائل الخمسه، ج ۲، ص ۶۵٫

منبع:اسلام کوئست

بازدیدها: 147

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *