انقلاب اسلامی ایران و آسیب های پیش رو | بخش اول
برای موفّقیت روزافزون و رسیدن به اهداف عالی، لازم است در هر کاری ، عوامل پیش برنده و موانع رشد را بررسی نموده تا اقدامات مقتضی صورت پذیرد. در این مجال می خواهیم به این پرسش پاسخ دهیم که « چه آسیب هایی انقلاب اسلامی را تهدید می کند ؟ ما چه وظایفی در قبال انقلاب و نیز توطئه های دشمنان انقلاب داریم؟»
وظیفه ی همه ی ما در قبال انقلاب
انقلاب اسلامی ایران، بزرگترین انقلاب ها در تمامی ادوار تاریخی میباشد. زیرا علاوه بر آنکه ماهیت یک رژیم را پس از 2500 سال حاکمیت مطلقه ی شاهنشاهی تغییر داد، موجب بارور شدن معنویت و دین در میان توده ی مردم شد. این انقلاب که به تأسیس نظام جمهوری اسلامی و به عبارتی حکومت اسلامی منجر شد، باعث وحشت و دلهره در میان سردمداران طاغوت در سر تا سر عالم شد تا جایی که نخستوزیر وقت رژیم اشغالگر قدس، این انقلاب و حکومت را (تعبیر به زلزلهای کرد که لرزه بر سلطهگران بینالمللی و صهیونیسم وارد ساخت و کاخ آمال شیطانی آنان را بر سرشان آوار نمود)[1]. بدیهی است انقلابی که چنین اثرات گسترده، بنیانی و ماندگار در پی داشته است، حسّاسیتهایی را هم متوجّه خود میسازد. عدّهای در صددند تا بتوانند پاسدار و تعمیق دهنده ی انقلاب و ارزش های آن باشند و عدّهای هم بدنبال این مسأله هستند که بتوانند راههای نفوذ در این انقلاب را بیابند و با ایجاد انحراف در آن از تأثیراتش در امان بمانند و یا آنکه اگر توانستند، زمینههای تضعیف و سقوط آن را فراهم سازند.
دسته ی اوّل؛ خودی ها و یاران انقلاب میباشند و دسته ی دوم؛ غیر خودی ها و دشمنان انقلاب. در دسته ی اوّل که خوشبختانه شامل اکثر آحاد ملّت ما میشوند یک گروه و صنف وظیفه ی سنگینتر و حسّاستری نسبت به دیگران دارند. این گروه همانا روحانیون و طلّاب عزیز میباشند چرا که این انقلاب و نظام به رهبری آنان و کمک مردم و صد البتّه عنایات الهی «جلّ اسمه» به پیروزی رسیده و ادامه هم دارد. با این حساب مشخّص است که وظیفه ی طلّاب و روحانیون، بسیار سنگین و حیاتی است. ما هم معتقدیم که همه ی دلسوزان به نظام و انقلاب و امام رضوان الله تعالی علیه بویژه طلّاب و روحانیون باید حسّاسیت بیشتری نسبت به حفظ و حراست نظام در برابر توطئههای دشمنان قسم خورده ی انقلاب و امام داشته باشند. امّا سؤال اینجاست که وظیفه ی ما واقعاً به چه صورت قابل اجرا است؟ در پاسخ به این پرسش باید بگوئیم که یک طلبه ی علاقهمند به نظام و امام در وهله ی امر باید آسیبهایی که متوجّه انقلاب و نظام میشود را بشناسد تا در مقابل این آسیبها از انقلاب پاسداری نماید. ابتدا باید دید منظور از آسیبشناسی چیست؟
آسیبشناسی یعنی شناسایی آن دسته از عوامل مهمّ و مؤثّری که به وجود آمدن و تداوم حیات آنها میتواند فرآیند تحقّق اهداف هر نظامی (سیستمی) را متوقّف و یا به صورت محسوس کُند نماید.[2]
آسیبشناسی انقلاب اسلامی ایران، به معنی بررسی واقع بینانه ی مشکلات، اشکالات، انحرافات، آفات، تحریفات و موانع رشد و کمال انقلاب اسلامی است. مراد از آسیب ها و آفات، اموری هستند که میتوانند دستیابی انقلاب اسلامی را به آرمان ها و اهداف خود، کُند یا ناممکن سازند.[3] در هر صورت مفروض ما هم این است که انقلاب، موجودی زنده است که در نقطهای متولّد و به سوی هدفی مطلوب در حال حرکت میباشد. این حرکت، شرایط و زمینههای مساعدی میخواهد و ممکن است موانع و آسیب هایی هم در راه آن ایجاد گردد.
این آسیبها چه بسا موجب کندی حرکت انقلاب میشود و اگر دلسوزان و حامیان انقلاب این مانع و آسیب را معالجه نکنند و جلوی آن را نگیرند این آسیب مانند یک غدّه ی سرطانی پیشرفت میکند و تمامی بدنه ی نظام و انقلاب را از بین برده و متلاشی میکند. با این حساب باید در این مورد راه کار و تدبیری اندیشید. همان طوری که گفته شد ابتدا باید آسیبها را شناخت و بعد راه جلوگیری از آن را آموخت.
آسیبهای موجود در انقلاب اسلامی
الف: آسیبشناسی فرهنگی ====== آندُلُسیزه کردن جامعه
در تحوّلات اجتماعی پس از نقش محوری خواص، نخبگان، اندیشمندان و نیز حاکمان، نقش تودهها و حمایت و پشتیبانی ملّی آنان تأثیرگذار و در صف اوّل این حرکت، حضور مؤثّر نسل جوان جامعه چشمگیر است. با این توضیح باید گفت آنچه در آندلس (اسپانیای فعلی) در سده ی 15 میلادی به وقوع پیوست، نمونه ی تلخ و غم باری است که میتواند بهترین گواه اهمّیت نسل جوان باشد؛ چرا که روزگاری که اسلام با سپاهی اندک اما متشکّل از سربازان جوان و فداکار، اسپانیا را فتح کرد، آنچه ذهن معاندان بسط فرهنگ اسلامی را به خود مشغول ساخت، از پای در آوردن بازوهای این نظام تازه شکل گرفته بود و به این منظور نوک پیکان تهاجم آنان به سوی جوانان سرزمین آندلس قرار گرفت. مهم ترین ابعاد طرح دشمنان در این خصوص عبارت بودند از:
- اعزام مبلّغان مسیحی در اجتماعات و بین مردم به منظور تشکیک در دین اسلام.
- ایجاد 4 دانشگاه بزرگ در پایتخت آندلس با اساتید مسیحی، که برای تحصیل رایگان جوانان مسلمان تأسیس شده بود.
- تأسیس پارک برای جوانان مسیحی و رها کردن عدّهای دختر تعلیم داده شده که این امر موجب شد جوانان مسلمان در اوقات فراغت خود که تا قبل از آن با تمرین تیراندازی و سوارکاری و مباحث علمی پر میکردند، اکنون با دختران مسیحی سرگرم شوند.
- تأسیس کلوپ های مجلّل مجّانی برای جوانان مسلمان با پذیرایی زنان و دختران.
- خرید باغ های انگور پایتخت و تبدیل آن به شراب و در اختیار گذاشتن آن برای جوانان مسلمان دانشجو.[4]
این برنامهها همراه با سایر اقدامات اقتصادی و تجاری و با وجود ضعف حکومت مرکزی اسلامی، توانست قبح گناه را در نظر جوانان مسلمان بشکند و آنان را گرفتار مسائل ضدّ اخلاقی و ضدّ دینی کند. نتیجه ی این تلاش ها آن بود که از اسپانیای مسلمان یک طبل تو خالی ساخته شد که عاقبت با هجوم ارتش صلیبی، کنگرههای عمارت آن فرو ریخت. در جوامع امروزی، به ویژه در جوامعی مانند جامعه ی جوان ایران، پروژه ی آندلسی کردن و تخریب فرهنگی در قالبهای پیچیده و پر زرق و برق و گمراه کننده انجام میشود که ذکر همه ی این موارد از حوصله ی بحث خارج است. جان کلام آنکه یکی از مهمترین آسیبهایی که متوجّه نظام ماست، بحث آسیبهای فرهنگی است که یک نمونه ی آن را در قالب بحث آندلسیزه کردن خدمتتان عرض کردیم. آسیبهای فرهنگی دیگر را فقط به اختصار نام میبریم:
- عدم پویایی ایدئولوژی و ناتوانی در پاسخگویی به نیازها و شرائط جدید؛
- اختلاف بین حوزه و دانشگاه؛
- اختلاف روحانیون با هم؛
- عدم تهذیب و دنیاگرایی مسئولین و روحانیون؛
- غفلت از محرومین جامعه؛
- گسست فرهنگی بین نسل انقلاب با نسلهای بعدی؛
- تقویت کانونهای فکری همخوان با دشمن و … .
ب: آسیبشناسی سیاسی، اجتماعی ======= بالکانیزه کردن جامعه و کشور
یکی از آسیبهایی که در ابعاد سیاسی و اجتماعی، انقلاب اسلامی و نظام برآمده از آن را مورد تهدید قرار میدهد، تهدید وحدت ملّی و تمامیت ارضی است که از آن به بالکانیزه شدن یاد شده است. منظور از بالکانیزه شدن، اجرای طرح تجزیه ی قومی و سرزمینی اعمال شده در اروپای مرکزی و منطقه ی بالکان است که در مورد کشورهایی که دارای قومیتهای مختلف هستند، اعمال میشود. در اینجا این واژه علاوه بر حوزه ی تمامیت ارضی، در مورد تهدیدات و چالشهایی که متوجّه وحدت و همدلی فرزندان ایران اسلامی است بکار گرفته شده است. بیشک یکی از آسیبهای جدّی و جبران ناپذیر جوامع انقلابی و نهضت ها، عامل تفرقه و اختلاف در جمع وفاداران انقلاب و نظام برآمده از آن است. عامل شکست نهضت مشروطیت و نهضت ملّی نفت، چیزی جز تفرقه، دو دستگی و نفوذ عناصر بیگانه و فرصتطلب در میان وفاداران به نهضت نبود. سیاست «تفرقه بیانداز و حکومت کن» به عنوان یکی از شگردهای مؤثّر دشمن در ناکام ساختن نهضتها، در حافظه ی تاریخی این ملّت وجود دارد. این نکته از آموختههای مهمّ امام راحل قدّس سرّه الشّریف در تاریخ این مرز و بوم است و به همین جهت مبارزه با این سیاست، در اولویت دستور کار ایشان قرار داشت.
غیر از سیاست ایجاد تفرقه از سوی استکبار که به عنوان یک آسیب سیاسی بسیار مهم تلقّی میشود برخی دیگر از آسیبهای سیاسی و اجتماعی که انقلاب ما را مورد تهدید قرار میدهند از این قرارند:[5]
- تضعیف ولایت فقیه.
- ترویج جدایی دین از سیاست.
- اختلاف بین مسئولین.
- عدول از اصل نه شرقی و نه غربی.
- نفی صدور انقلاب اسلامی.
- تضعیف ارگانها و نهادهای قانونی کشور.
- روی کار آمدن عناصر فرصتطلب و مخالف انقلاب. و … .
پاورقی ها:
[1] . ویژگیهای انقلاب اسلامی در آیینه ی مقام معظّم رهبری – مؤسّسه فرهنگی قدر ولایت – ص 5. [2] . مدلی بر آسیبشناسی انقلاب اسلامی – حسن بنیانیان – آسیبشناسی انقلاب اسلامی «مجموعه مقالات» ص 128. [3] . آسیبشناسی انقلاب اسلامی از دیدگاه امام خمینی رحمه الله – «مجموعه مقالات» علی ذوعلم – دفتر نمایندگی رهبری در دانشگاه شریف، ص 25. [4] . ده گفتار پیرامون انقلاب اسلامی – دکتر محمّدرضا مجیدی – دفتر نشر معارف – چاپ اوّل – 1382 – تهران – صص 120 – 118. [5] . همان، ص 122.برگرفته از سایت راسخون-بخش پرسش و پاسخ
پایگاه اطّلاع رسانی هیات رزمندگان اسلام
بازدیدها: 0