کتابها درباره فضایل حضرت فاطمه سلام الله علیها نوشته شده، اما باز هم بزرگان دینی ما درخصوص شخصیت حضرت زهرا سلام الله علیها میگویند که فضایل و مناقب این بانوی بزرگوار بسیار زیاد است و از فکر، عقل و درک ما خارج است. نام حضرت، فاطمه است و صدیقه، طاهره، زهرا و… جز القاب ایشان است که به مناسبتها و فضیلتهای متفاوت در وصفشان بیان شده است. در زیارت جامعه کبیره که شامل بیان صفاتی درباره اهلبیت علیهمالسلام است میخوانیم: «لا أُحْصِی ثَنَاءَکُمْ وَ لا أَبْلُغُ مِنَ الْمَدْحِ کُنْهَکُمْ وَ مِنَ الْوَصْفِ قَدْرَکُمْ وَ أَنْتُمْ نُورُ الْأَخْیَارِ وَ هُدَاهُ الْأَبْرَارِ وَ حُجَجُ الْجَبَّارِ بِکُمْ فَتَحَالله وَ بِکُمْ یَخْتِمُ [اللَّهُ ] وَ بِکُمْ یُنَزِّلُ الْغَیْثَ: نمیتوانم ثنای شما را شماره کنم و در امر مداح گفتن قدرت رسیدن به حقیقت شما را ندارم، و در مقام وصف کردن، توانایی بیان منزلت شما در من نیست، و حال آنکه شما نور خوبان و هادیان نیکان و حجّتهای خدای جبّارید، خدا با شما آغاز کرد، و با شما ختم میکند و به خاطر شما باران فرو میریزد.» اینجا با پاسخ به چند سؤال، ابعاد دیگری از شخصیت این بانوی بزرگوار اسلام را بیان کردهایم.
جایگاه ایشان در میان سایر زنان چگونه است؟
رسول خدا میفرماید: «أَفْضَلُ نِسَاءِالْجَنَّهِ أَرْبَعٌ: خَدِیجَهُ بِنْتُ خُوَیلِدٍ وَ فَاطِمَهُ بِنْتُ مُحَمَّد صلیالله علیه و آله و سلم وَ مَرْیمُ بِنْتُ عِمْرَانَ وَ آسِیهُ بِنْتُ مُزَاحِمٍ، إمْرَأَهُ فِرْعَوْن»: «برترین زنان اهل بهشت چهار نفرند: خدیجه دختر خویلد و فاطمه دختر محمد صلی الله علیه و آله و سلم و مریم دختر عمران و آسیه دختر مزاحم، همسر فرعون». از امام صادق علیهالسلام پرسیدند که حضرت مریم را سیده نساء مینامند و مادر شما را نیز به همین نام میخوانند، آیا آنها در یک مرتبه هستند؟ حضرت فرمودند؟ «مریم سرور زنان زمان خود بود اما فاطمه سرور همه بانوان جهان از نخستین و آخرین است».
نقش ایشان در دفاع از ولایت چیست؟
حضرت زهرا سلاماللهعلیها حقیقتا شهیده ولایت است. همچنان که در دفاع از ولایت و امامت مضروب شده و در میان در و دیوار فرزند خود را از دست دادند. حضرت بهدلیل رتبه والایشان تنها بانویی بودند که میتوانستد بهعنوان همسر امام علی علیهالسلام انتخاب شوند. حدیث دارد که اگر علی علیهالسلام نبود، همسری برای زهرا سلامالله علیها پیدا نمیشد؛ یعنی تنها کسی که لیاقت همسری حضرت زهرا سلامالله علیها را داشت المیرالمومنین علی علیهالسلام بود.
کدام آیات قرآن درشان ایشان نازل شدهاند؟
آیات متعددی از قرآن درشان حضرت صدیقه طاهره سلامالله علیها نازل شدهاند ازجمله سوره کوثر است. کوثر بهمعنای خیر کثیر و یا به معنای فرزندان زیاد است. بعد از آنکه دشمنان به پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم توهین میکردند و ایشان را نعوذبالله، محمد ابتر میخواندند، حضرت بسیار ناراحت و متاثر شدند؛ در این هنگام خداوند با نزول سوره کوثر وعده اعطای خیر کثیر را به حضرت دادند و مشخص شد دشمنان ایشان ابتر هستند. سوره مبارکه انسان نیز در شأن حضرت زهرا سلامالله علیها و البته امیرالمومنین علی علیهالسلام نازل شده است که: «وَ یطْعِمُونَ الطَّعامَ عَلی حُبِّهِ مِسْکیناً وَ یتیماً وَ أَسیراً».
ایشان دارای چه القابی هستند؟
نام حضرت، فاطمه است و صدیقه، طاهره، زهرا و… جز القاب ایشان است که به مناسبتها و فضیلتهای متفاوت در وصفشان بیان شده است. در این میان، لقب «محدثه» بزرگترین دلیل بر شأن حضرت است. امام خمینی رحمتاللهعلیه فرمودند: بعد از رحلت پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم، حضرت بسیار ناراحت بوده و گریه میکردند و خداوند برای تسکین حضرت، جبرییل را میفرستادند که برای ایشان سخنرانی کند و در ایام عزاداری حضرت جبرییل از تاریخ و سرنوشت فرزندان ایشان گفته و به نوعی تسکیندهنده حضرت بودند به همین دلیل به حضرت فاطمه زهرا سلاماللهعلیها محدثه میگویند یعنی کسی که برای او سخنرانی کرده و حدیث میگویند. (قول حق این است که حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها در رحم مادرش خدیجه سلام الله علیها که بود در فضایی که مادر داشت او را دلداری میداد و با او سخن میگفت و به همین دلیل در ادامه به او محدثه گفته شده است. در بیت الاحزان شیخ عباس قمی مفصل این قول آمده است) همچنین طبق روایتی از امام صادق علیهالسلام میخوانیم: «وَ أَمَّا الْمُحَدَّثُ فَهُوَ الَّذِی یَسْمَعُ کَلَامَ الْمَلَکِ وَ لَا یَرَی وَ لَا یَأْتِیهِ فِی الْمَنَام»: «محدث» کسی است که سخن فرشته را میشنود اما او را نمیبیند و در خوابش هم نمیآید. بر این اساس، حضرت بدین خاطر به این نام خوانده میشود که ملائکه با حضرت سخن گفتهاند، چنان که در روایات زیادی آمده است.
بازدیدها: 0