برخوردهای امام موسی کاظم (علیه السلام) با سایر مذاهب اسلامی
الف) معتزله:
از جمله مذاهب اسلامى كه در اواخر قرن اول هجرى پيدا شد و پس از آن هم سهم عمدهاى در درگيرىهاى فكرى جامعه اسلامى داشت، مذهب اعتزال بود، اصل اساسى اين مذهب، توجيه مسائل دين در سايه عقل بود، كه سپردن مقولههاى دينى به دست عقل، به طورى كه در توجيه و تحليل عقلى اين مقولهها راه افراط سپرده شود، نمىتوانست نتايج مطلوبى به بار آورد. از نمونههاى آن انواع و اقسام عقايدى است كه به وسيلۀ اين عقلگرايان دربارۀ توحيد مطرح مىشد. گاهى صفات متضاد بر خدا نسبت داده و گاه برخى از صفاتى كه به تصريح قرآن، خدا متّصف به آنها است از حضرت بارى سلب كردهاند. اين حركت براى شيعيان كه خود امام معصوم داشتند، قابل قبول نبود.
در فرهنگ شيعه، اصولگرايى، به معناى توجه به احاديث رسول خدا صلّى اللّه عليه و آله از اساسىترين اصول محسوب مىشد. در كنار آن، امامان خود در دفاع از حقانيت اسلام، توجيهات عقلى نيز ارائه مىدادند. در همين زمينه، شاگردانى هم تربيت شدند كه رسالت آنها دفاع عقلانى از دين و عقايد مذهب شيعه بود.
ب) اهل حدیث:
در برابر معتزله، گروههايى از اهل حديث بودند كه گرفتار احاديث جعلى فراوانى بوده و در مسألۀ توحيد، گرفتار شبهات و مشكلات بسيارى بودند.آنان كه از مشبّهه بوده و با تشبّث به ظواهر آيات و روايات مىكوشيدند براى خدا صفات انسانى و مادى بتراشند، امام موضع گرفته و خدا را از هر نوع تشبيه و صفت مادّى مبرّا مىساخت.
امام موسی کاظم (علیه السلام) در برابر این دو گروه و به طور کلی در مبحث توحید می فرمایند:« لا تتجاوز فى التّوحيد ما ذكره الله تعالى فى كتابه فتهلك؛در مسألۀ توحيد از آنچه خداى تبارك و تعالى در كتاب خود ذكر كرده پا فراتر نگذار كه هلاك مىشوى.» و یا می فرمایند:«إنّ الله أعلى و اجلّ من أن يبلغ كنه صفته، فصفوه بما وصف به نفسه و كفّوا عمّا سوى ذلك. [۲۲]خداوند بالاتر و بزرگتر از آن است كه كسى بتواند به حقيقت صفت او برسد؛ پس او را همانگونه كه خودش توصيف فرموده بشناسيد و از غير آن دست برداريد. و زمانى كه خودشان مىخواستند صفات خدا را بر شمرند، تنها از مضامين قرآن بهره مىگرفتند.
اخلاق و فضایل امام کاظم علیه السلام:
امام کاظم عليه السلام به دليل حلم و بردباري در برابر تجاوزکاران و فرونشاندن غيظ و خشم خويش به «کاظم» ملقب بود و به خاطر لياقت و شايستگی اش به «عبدصالح» معروف بود.
خريدن غلام و آزاد ساختن غلام يكى از برنامه هاى عبادتى امام علیه السلام بوده است به حدى كه در مدت عمر خود بيش از هزار نفر را خريدارى و در راه خدا و جلب رضايت و خشنودى او آزاد ساخته است.
يكى از مشخص ترين صفات بارز پيشواى هفتم ما سخاوت و بذل وجود و كرم اوست كه در راه خدا مبذول مى داشت.
بر اين اساس است كه سيره نويسان بي طرف اتفاق نظر دارند كه امام موسى بن جعفر علیه السلام يكى از چهره هاى معروف سخاوت و كرم عصر خود بود و امكانات مالى خود را كه محصول دست رنج خود او بود و از راه كشاورزى و زراعت عائدش مي شد در اختيار نيازمندان و بيچارگان واقعى اجتماع قرار مي داد. به ترتيبى بخشش ها و كرامت هاى آن بزرگوار در اعماق دل هاى مردم ريشه دوانده بود كه در مدينه به صورت ضرب المثلى شيوع داشت و مردم گاهى در گفتگوهاى خود به هم ديگر مي گفتند: «تعجب از كسى است كه كيسه بذل و بخشش موسى بن جعفر به او رسيده باشد ولى باز هم اظهار فقر و تنگدستى بنمايد»
امام موسی بن جعفر علیه السلام بسيار به سراغ فقرا مي رفت. شب ها در ظرفی پول و آرد و خرما مي ريخت و به وسايلی به فقرای مدينه مي رساند، در حالی که آن ها نمي دانستند از ناحيه چه کسی است.
اصحاب و شاگردان امام کاظم علیه السلام:
از اصحاب امام کاظم (علیه اسلام) می توان به افراد زیر اشاره کرد:
- يونس بن عبدالرحمان
- صفوان بن يحيى
- محمد بن ابى عمير
- عبدالله بن مغيره
- حسن بن محبوب
- احمد بن محمد بن ابى نصر بزنطى
- که این شش نفر از اصحاب اجماع هستند.
- علی بن یقطین
- محمد بن خلاد
- عبدالرحمن بجلي
- علي بن جعفر
- حسين بن علي بن فضال
- داود رقي
- موسي بن بکير
- اسماعيل بن مهران
گزیده ای از سخنان امام کاظم علیه السلام:
- الصبر على الوحده علامه قوه العقل،فمن عقل عن الله تبارك و تعالى اعتزل اهل الدنيا و الراغبين فيها و رغب فيما عند ربه و كان الله آنسه فى الوحشه و صاحبه فى الوحده، وغناه فى العيله و معزه فى غير عشيره.صبر بر تنهايى نشانه قوت عقل است و هر كه از طرف خداوند تبارك و تعالى تعقل كند از اهل دنيا و راغبين در آن كناره گرفته و بدآنچه نزد پرودرگارش است رغبت نموده،و خداوند در وحشت انيس اوست ودر تنهايى يار او، و توانگرى او در ندارى و عزت او در بى تيره و تبارى است.
- ان العاقل لايكذب و ان كان فيه هواه.همانا كه عاقل دروغ نمى گويد، گر چه طبق ميل و خواسته او باشد.
- قله المنطق حكم عظيم، فعليكم بالصمت، فانه دعه حسنه و قله وزر و خفه من الذنوب.[۲۶] كم گويى، حكمت بزرگى است، بر شما باد به خموشى كه شيوه اى نيكو وسبكبار و سبب تخفيف گناه است.
- ان الله حرم الجنه على كل فاحش قليل الحياء لايبالى ما قال و لا ما قيل له.همانا خداوند بهشت را بر هر هرزه گوى كم حيا كه باكى ندارد چه مى گويد و يا به او چه گويند حرام گردانيده است.
- اياك و الكبر، فانه لايدخل الجنه من كان فى قلبه مثقال حبه من كبر. از كبر و خودخواهى بپرهيز، كه هر كسى در دلش به اندازه دانه اى كبر باشد ، داخل بهشت نمى شود.
- من احب الدنيا ذهب خوف الاخره من قلبه و ما اوتى عبد علما فازداد للدنيا حبا الا ازداد من الله بعدا و ازداد الله عليه غضبا.هر كه دنيا را دوست بدارد، خوف آخرت از دلش برود، و به بنده اى دانشى ندهند كه به دنيا علاقه مندتر شود، مگر آن كه از خدا دورتر و مورد خشم او قرار گيرد.
پی نوشت ها:
- عيون اخبار الرضا،شیخ صدوق، ج 1 ص 12
- زندگانى حضرت امام موسى كاظم(ع)، ترجمه بحار الأنوار،علامه محمد باقر مجلسی ،ص 11
- زندگانى حضرت امام موسى كاظم(ع)، ترجمه بحار الأنوار،علامه محمد باقر مجلسی ،ص 11
- ترجمه الإرشاد ،ص:588
- الخرائج، ص 293؛ مسند الامام الكاظم ج 1، ص 390
- حيات فكرى و سياسى ائمه، جعفريان ،ص:380
- عيون اخبار الرضا ج 1، ص 31
- . فرق الشيعة، ص 79
- حيات فكرى و سياسى ائمه، جعفريان ،ص:385
- الارشاد، ص 280
- حيات فكرى و سياسى ائمه، جعفريان ،ص:397
- عيون اخبار الرضا ص 100
- سرّ السلسلة العلويه، ص 35؛ مسند الامام الكاظم ج 1، ص 127 به نقل از بخارى.
- الارشاد و نك: روضة الواعظين، ص 187
- مرحوم صدوق مىنويسد: فرداى آن روز در حالى كه در جايگاه رسول خدا بود در حال نماز او را دستگير كردند. عيون اخبار الرضا ج 1، ص 73
- مقاتل الطالبيين، ص 336
- مقاتل الطالبيين، ص 336
- تاريخ گزيده، ص 204
- كشف الغمه ج 2، ص 234
- حيات فكرى و سياسى ائمه، جعفريان ،ص:410
- التوحيد،شیخ صدوق، ص ٧۶
- الكافى،شیخ کلینی، ج ١، ص ١٠۵
- التوحيد،شیخ کلینی، ص ٧۶
- تحف العقول، ص 387.
- همان، ص 391.
- همان، ص 394.
- همان، ص 394.
- همان، ص 396.
- همان، ص 399.
منابع:
- حيات فكرى و سياسى ائمه، رسول جعفریان،انتشارات انصاریان، 1381
- زندگانى حضرت امام موسى كاظم(ع)، ترجمه بحار الأنوار، علامه محمدباقر مجلسی،ترجمه موسی خسروی،انتشارات اسلامیة
- الإرشاد في معرفة حجج الله على العباد،شیخ مفید،ترجمه محمدباقر ساعدى خراسانى، انتشارات اسلامية
- تحلیلی از زندگانی امام کاظم علیهالسلام،باقر شریف قرشی، ترجمه محمد رضا عطایی
منبع: سایت اهل البیت علیهم السلام
پایگاه اطلاع رسانی هیات رزمندگان اسلام
بازدیدها: 0