بمناسبت سالروز آزادسازی خرمشهر| سوم خرداد در قاب خاطرات
به نقل از سایت جام جم؛ سوم خرداد 1361 ازجمله روزهای مهم تاریخ ایران است که در میان صفحات کتاب خاطرات بسیاری از چهرههای برجسته انقلاب، جایگاه ویژهای را به خود اختصاص داده است. علاوه بر این، برخی فرماندهان حاضر در عملیات بیتالمقدس ـ که به فتح خرمشهر منتهی شد ـ نیز در گفتوگوهای رسانهای، درباره چگونگی رقم خوردن این حماسه ماندگار اظهارنظر کردهاند.
به عنوان نمونه، شهید صیاد شیرازی فرمانده وقت نیروی زمینی ارتش درباره چگونگی فتح خرمشهر میگوید: «ما در دو مرحله برای آزادسازی خرمشهر تلاش کردیم؛ یک مرحلهاش موقع عبور از کنار خرمشهر بود که آمدیم حمله کنیم، دیدیم تلفات سنگین خواهیم داد. وضعیت را بررسی کردیم و عکس هوایی گرفتیم، دیدیم دشمن هرگونه مانعی که ممکن است را ـ اعم از سیم خاردار، کانال و مینگذاری ـ به کار گرفته و ما اگر بخواهیم رزمندگان را از شمال خرمشهر وارد شهر کنیم، تلفات سنگینی خواهیم داد. از خیرش گذشتیم و از کنار خرمشهر عبور کردیم. پس از 23 روز نبرد، حدود 5000 کیلومترمربع از خاکمان آزاد شده بود. مردم از پشت جبهه… تماس میگرفتند که پس خرمشهر چی شد! همه منتظر آزادسازی خرمشهر بودند و نمیدانستند چه بر ما میگذرد… ما به فرماندهان فشار آوردیم که به شلمچه بیایند و خط دشمن را قطع کنند. دوباره دو شب پشت سر هم حمله کردیم. تلفات سنگینی به دشمن وارد کردیم، ولی برای قطع کردن خط دشمن موفق نشدیم و تلفاتی هم دادیم… بعد از 48 ساعت طرح عملیاتی بین شلمچه، پلنو و جزیره امالرساس آماده شد. عملیات انجام شد… ساعت 10 شب عملیات شروع شده بود و حالا 5/4 صبح بود. هر کار کردیم دو محور را بگیریم، نشد. همین طور در تلاش بودیم… داشتیم به صبح میرسیدیم. به صبح هم که میرسیدیم، اوضاع ما به هم میریخت و دیگر هیچ کار نمیتوانستیم بکنیم. آنهایی هم که رفته بودند، باید برمیگشتند. نمیدانم چه شد که یکدفعه خوابم برد. 20 دقیقه بیشتر نخوابیده بودم که از خواب پریدم. دیدم این بیسیمها و گوشیها و دهنیها همینطوری رها و همه افراد هم خسته و فرسوده بودند. سر و صدای شدیدی از توی بیسیم میآمد. دیدم صدای تکبیر میآید. پرسیدم چه خبر است. گفتند ما آن محور را شکافتیم. یعنی حدودا ساعت 5 و 30 دقیقه بود که محور شکافته شد. آن چیزی که منتظرش بودیم… [برای جمعآوری اسرای عراقی] یک بالگرد فرستادیم. ای کاش صدای آن خلبان ضبط میشد. او از آن بالا فریاد میزد که تا عمق پل خرمشهر تا چشم کار میکند عراقیها در خیابانها و کوچهها همه دستهایشان بالاست!»
سردار جعفری فرمانده سپاه نیز درباره خاطرات خود از این روز تاریخی اظهارمیدارد: «وقتی حوالی ساعت 11 صبح روز دوشنبه، سوم خردادماه 1361، عراقیها در مقابل بچههای قرارگاه نصر در شلمچه و خین کم آوردند، نیروهای قرارگاه فتح، تیپ 14 امام حسین علیه السلام و 8 نجفاشرف به خرمشهر وارد شدند و با بلندگوهایی که روی خودروها سوار کرده بودند از نیروهای عراقی محاصره شده در خرمشهر خواستند خودشان را تسلیم کنند. از آن لحظه به بعد دسته دسته سربازان، درجهداران، افسران و حتی ژنرالهای عراقی دستهای خودشان را به علامت تسلیم بالا بردند و به اسارت نیروهای ما درآمدند. این مقدمهای شد برای آزادی کامل خرمشهر که بعد از ظهر همان روز از طریق گوینده صدای جمهوری اسلامی ایران به دنیا مخابره شد.»
سردار سرلشکر رحیم صفوی، فرمانده پیشین سپاه هم درباره عامل اصلی این پیروزی یادآور شد: «نخستین عامل را من فرماندهی حضرت امام میدانم. هم اداره جبهه داخلی و صحنه بینالمللی جنگ به عنوان فرمانده کل قوا و هم نفوذی که حضرت امام در دلهای مردم داشت به عنوان رهبر انقلاب اسلامی. اگر حضور امام نبود که صدها هزار بلکه بیش از یک میلیون نفر بسیجی اعزام نمیشدند.»
پایگاه اطلاع رسانی هیات رزمندگان اسلام
بازدیدها: 284