امام خامنه ای بارها در دیدار با گروههای مختلف جامعه، درباره عظمت حضرت فاطمه سلامالله علیها و نقش بسیار مهم ایشان در دوره کوتاه زندگی پربرکتشان اشاره کردهاند. این در حالی است که معظم له بارها فرمودهاند که زبان از تجلیل این بانوی بزرگوار قاصر است: «…من حقیقتاً، نه بهعنوان تعارف، نه بهعنوان یک حرف هزاران بار تکرار شده، واقعاً قاصرم؛ زبان قاصر است، دل قاصر است، ذهن قاصر است که بخواهد از این مقام بلند تعریف و تجلیل کند…». آنچه در این این صفحه میخوانید بخشی از بیانات ایشان درباره حضرت زهرا سلام الله علیها و همچنین الگو بودن ایشان برای همه اقشار جامعه است.
رضای او رضای خدا
این موجود انسانی، این دختر جوان، اینهمه فضیلت، اینهمه درخشندگی، اینهمه کبریا و عظمت؛ که کسی مثل پیغمبر وقتی فاطمه زهرا بر او وارد میشد، «قام الیها» ؛ نه فقط بلند میشد، بلکه بلند میشد و به سمت او میرفت. یک وقت یکی وارد اتاق میشود، شما به احترامش بلند میشوید؛ یک وقت کسی وارد اتاق میشود، شما با اشتیاق به طرفش میروید. اینها مگر شوخی است؟ این بحثِ پدر – فرزندی نیست. پیغمبر خدا اینجور از فاطمه زهرا تجلیل میکند؛ رضای او را رضای خود، رضای خود را رضای خدا؛ سخط او را سخط خود، سخط خود را سخط خدا اعلام میکند؛ اینها مقامات فاطمه زهرا است. آن زندگی با امیرالمؤمنین، آن تربیت آن فرزندان. خب، مگر میشود درباره این بزرگوار، امثال ما حرف بزنیم؟
کوهی از معرفت
ما این بزرگوار، حضرت فاطمه زهراسلام الله علیها را خواستهایم بهعنوان الگو میان خودمان مطرح کنیم. یک زن جوان، یک دختر جوان، که زندگیاش، زندگی معمولی؛ لباسش، لباس فقرا؛ کارش در خانه جمع و جور کردن بچهها و مدیریت خانه و کدبانویی این خانه کوچک و دستاس کردن است و آن کوه معرفت و دریای عظیم علم و دانش در وجود اوست. شما ببینید تعامل این زن و شوهر چگونه است و دو بزرگ خارج از ابعاد ذهن انسان، چگونه با هم حرف میزنند؛ چگونه زندگی میکنند؛ چگونه این زندگی الگو و نمونه تاریخ را اداره میکنند و چگونه هرکدام نقشی بهعهده میگیرند! اینها تصادفی نیست.
دختر کارگشای پیامبر
زندگی فاطمه زهرا سلام الله علیها از همه ابعاد، زندگیای همراه با کار و تلاش و تکامل و تعالی روحی یک انسان است. شوهر جوان او دائماً در جبهه و میدانهای جنگ است؛ اما در عین مشکلات محیط و زندگی، فاطمه زهرا سلامالله علیها، مثل کانونی برای مراجعات مردم و مسلمانان است. او دخترِ کارگشای پیغمبر است و در این شرایط، زندگی را با کمال سرافرازی به پیش میبرد: فرزندانی تربیت میکند مثل حسن و حسین و زینب؛ شوهری را نگهداری میکند مثل علی و رضایت پدری را جلب میکند مثل پیغمبر! راه فتوحات و غنایم که باز میشود، دختر پیغمبر ذرّهای از لذّتهای دنیا و تشریفات و تجمّلات و چیزهایی را که دل دختران جوان و زنها متوجّه آنهاست، بهخود راه نمیدهد. عبادت فاطمه زهرا، سلامالله علیها، یک عبادت نمونه است.
بندگی خدا
ارزش فاطمه زهرا سلام الله علیها به عبودیت و بندگی خداست. اگر بندگی خدا در فاطمه زهرا سلام الله علیها نبود، او صدیقه کبری نبود. صدّیق یعنی چه؟ صدّیق کسی است که آنچه را میاندیشد و میگوید، صادقانه در عمل آن را نشان دهد. هرچه این صدق بیشتر باشد، ارزش انسان بیشتر است؛ میشود صدّیق. این بزرگوار صدیقه کبری است؛ یعنی برترین زن صدیق. این صدیق بودن به بندگی خداست. اگر بندگی خدا نمیکرد، صدّیقه کبری نمیشد. اساس، بندگی خداست.
هم زنان درس بگیرند، هم مردان
حالا میخواهیم از ایشان درس بگیریم؛ زنها هم درس بگیرند، مردها هم درس بگیرند؛ همه -عالم و جاهل- درس بگیرند. ببینیم درباره این بزرگوار در کلمات ائمّه ی معصومین، آنچه ذکر میشود از مدایح، چه چیزهایی است. در زیارت امام رضا علیهالسلام وقتی نوبت به حضرت زهرا میرسد برای صلوات -آن زیارتی که سر تا پا صلوات است- میگوید: اللهمَّ صَلِ عَلی فاطِمَهَ بِنتِ نَبیک؛ این یک خصوصیت. خب، این خصوصیت خیلی مهمّی است؛ البتّه قابل تأسّی نیست؛ همه دختر پیغمبر نمیشوند؛ امّا انتساب به پیغمبر به صورت دختر او، نشاندهنده رفعت مقام است. وَ زَوجَهِ وَلِیک، این هم دوّمی؛ البتّه این هم قابل دستگیری نیست و همه نمیتوانند زوجه ولی خدا بشوند؛ امّا رفعت مقام، رفعتشان و جاه و جلال این بزرگوار را نشان میدهد. وَام السِّبطَینِ الحَسَنِ وَ الحُسَینِ سَیدَی شَبابِ اَهلِ الجَنَّه؛ جنبه کاربردی این خصوصیت، بیشتر از آن دو صفت قبلی است؛ جنبه کاربردی تربیت سبطَین. سبطَینی که «سَیدَی شَبابِ اَهلِ الجَنَّه» هستند، مادرشان این بزرگوار است؛ دامان پاکیزه این مادر است که توانسته اینها را تربیت بکند. این آن چیزی است که میتواند برای ما بهعنوان الگو، بهعنوان اسوه مطرح بشود. بعد، «اَلطُّهرَهِ الطّاهِرَهِ المُطَهَّرَهِ التَّقیهِ النَّقیهِ الرَّضیهِ الزَّکیه» که همه اینها کاربردی است؛ طهارت، با سه بیان که البته این سه بیان «طهر»، «طاهر» و «مطهّر» تفاوتهایی از لحاظ معنا با هم دارند. البته هر سه تعبیر اشاره به طهارت و پاکیزگی است: طهارت روح، طهارت دل، طهارت مغز، طهارت دامان، طهارت سرتاسر زندگی. خب این کاربردی است، این برای ما درس است؛ باید سعی کنیم خودمان را پاکیزه کنیم، باید تطهیر کنیم خودمان را؛ بدون طهارت باطن نمیشود به مقامات رسید؛ به حریم ولایت این بزرگوارها هم نمیشود رسید؛ طهارت باطن لازم است. طهارت باطن، با تقوا است، با ورع است، با ملاحظه است.
شناخت حضرت فاطمه سلامالله علیها
عظمت فاطمه زهرا سلام اللَّه علیها، در سیره آن بزرگوار آشکار است. یک مسئله این است که ما چه شناختی از فاطمه زهرا سلام اللَّه علیها داریم؟ این یک حرف است. بالأخره دوستان اهلبیت علیهمّالسلام، در طول زمان، تا آنجا که توانستند سعی کردند به حقِّ دختر پیغمبر، فاطمه زهرا سلام اللَّه علیها معرفت پیدا کنند. چنین هم نیست که کسی خیال کند همانطور که در زمان ما، این بزرگوار اینقدر در دلها عزیز و در چشمها شیرین است، همیشه همینطور بوده است. امروز بحمداللَّه دورانِ اسلامی است، دورانِ حکومت قرآن است، دورانِ حکومت علوی و حکومت اهلبیت علیهمالسّلام است و آنچه در دلهاست، بر زبانها جاری میشود. قدیمیترین دانشگاه اسلامی در دنیای اسلام – مربوط به قرن سوم و چهارم – به نام فاطمه زهرا سلام اللَّه علیهاست. نام دانشگاه معروف «الازهر» در مصر از نام فاطمه زهرا سلام اللَّه علیها گرفته شده است. در گذشته بهنام فاطمه زهرا سلاماللَّهعلیها دانشگاه تأسیس میکردند. حتّی خلفای فاطمی که بر مصر حکومت میکردند، شیعه بودند. قرنهاست که شیعه سعی کرده به حقِّ این بزرگوار معرفت پیدا کند. این، یک مسئله است.
بازدیدها: 128