با استقرار “ببر” در منطقه حاشیه جنوبی شهر ادلب و انتقال صدها نفر نیروی نظامی تازه نفس از یگان ویژه تحت فرماندهی وی که از مجرب ترین و آموزش دیده ترین یگانهای نظامی موجود در سازمان رزم ارتش سوریه می باشند ، کار سازماندهی و تقویت مجدد یگانهای نظامی خارج شده از شهر ادلب آغاز شد و همزمان اقدامات لازم برای شناسایی مناطق تحت سیطره و مراکز استقرار تروریستهای تکفیری القاعده در داخل و حاشیه شهر ادلب صورت پذیرفت.
با گذشت تنها سه روز از حضور فرماندهی جدید و اعزام نیروهای نظامی تازه نفس ارتش سوریه به منطقه “اریحا” ، عملیات نظامی برای محاصره و بازپس گیری ادلب از تروریستها بطور رسمی و عملی آغاز گردید. به همین منظور ، مرحله نخست طرح عملیاتی ارتش سوریه شامل تشکیل یک “قوس در محور جنوبی شهر” و “تصرف سرپلهای مهم” شامل ارتفاعات و تپه های مشرف به بخشهای وسیع جنوب و شرق و شمال شهر ادلب در “مرحله اول” و قطع امداد تروریستها از محور شرق شهر (سرمین و سراقب) و هجوم گسترده زمینی با پشتیبانی یگان توپخانه و نیروی هوایی ارتش سوریه به محلات داخل شهر در “مرحله دوم عملیات بزرگ بازپس گیری ادلب” می باشد.
در عین حال دومین اولویت در عملیاتهای بازپس گیری مناطق برای ارتش سوریه قطع راههای امدادی و انتقال نیرو و تسلیحات گروههای تروریستی تکفیری می باشد. در این مرحله مهمترین هدف ارتش سوریه تصرف سه منطقه استراتژیک “معمل القروم” ، “قمیناس” و “المسطومه” در جنوب شرقی و جنوب شهر ادلب بود.
هدف از تصرف این مناطق رسیدن به دروازه های جنوبی شهر و زمینه سازی برای گسترش جغرافیای مناطق تحت سیطره ارتش و دولت سوریه به شهرهای اطراف آن همچون “سرمین و سراقب” در شرق ، “بنش و معره مصرین” در شمال شهر ادلب بوده که طی سالهای اخیر مرکز برنامه ریزی و تدارکات و فرماندهی و سازماندهی نیرو برای حملات تروریستی علیه شهر ادلب بوده اند.
در همین راستا، یگانهای نظامی مستقر در شهر “اریحا” واقع در جنوب شهرادلب ، تحت پوشش آتش شدید توپخانه ای و بمبارانهای متمرکز و پرحجم جنگنده بمب افکنهای نیروی هوایی ارتش سوریه در سه محور پیشروی های خود را به سمت ارتفاعات “تل المسطومه” ، “معمل (کارخانه) القروم” (در ۹ کیلومتری ادلب) و “منطقه قمیناس” (در فاصله ۵٫۵ کیلومتری ادلب) آغاز کرده و پس از سه روز نبرد نفس گیر و سنگین موفق به تصرف هر سه موقعیت شدند.
اهمیت این مناطق در اشراف ارتفاع و موقعیت حساس جغرافیایی آنها نهفته است. منطقه قمیناس واقع در ۵٫۵ کیلومتری جنوب شرق ادلب بدلیل قرار داشتن در نزدیکی شهر (فاصله ۵٫۵ کیلومتر) امکان اجرای آتش سنگین بر روی مواضع دفاعی ایجاد شده از سوی تروریستهای تکفیری القاعده در حاشیه جنوبی و شرقی و حتی شمال شرقی شهر ادلب را فراهم می آورد.
در عین حال ضمن اینکه به نیروهای ارتش مستقر در آن امکان تامین امنیت جاده و مواضع نبروهای نظامی ارتش سوریه مستقر در طول اتوبان ادلب – مسطومه – اریحا را فراهم می کند ، اجازه قطع مسیر امدادی – تسلیحاتی – نیرویی تروریستهای تکفیری در محور شرقی شهر ادلب (اتوبان سراقب – سرمین – ادلب) را نیز اعطا مینماید.
همچنین با توجه به نزدیکی آن به شهرهای “سراقب و سرمین” در شرق ادلب ، امکان گسترش جغرافیایی عملیات نظامی ارتش سوریه پس از بازپس گیری شهر ادلب و پاکسازی این دو شهر را که از مهمترین و قدیمی ترین مناطق تحت سیطره تکفیریها در استان ادلب می باشند را نیز در آینده ای نزدیک فراهم خواهد آورد.
خصوصا اینکه به گفته برخی منابع نزدیک به سرهنگ سهیل الحسن فرمانده ارشد ارتش سوریه در ادلب ، عملیات نظامی تحت فرمان وی “قطعا” محدود به بازپس گیری شهر ادلب نمانده و تکفیریهای ساکن شهرهایی (سراقب ، سرمین ، ارمناز ،معره المصرین) که در “جنایت حمله تروریستها به ادلب” و کشتارها و فجایع پس از آن ایفا نقش کرده اند باید با تبعات خیانت به وطن و همکاری با تروریسم علیه دولت و ملت سوریه روبرو شوند! و صد البته تروریستهای تکفیری که پیش از این طعم تلخ شکست و نابودی را در جنگ با وی و نیروهای تحت فرمانش دراستانهای حلب ، حماه و حمص چشیده اند ، خود به خوبی بر معنای این جمله “ببر ارتش سوریه” وقوف کامل دارند!
منطقه “تل المسطومه” در جنوب شهر ادلب و واقع در مسیر اتوبان ادلب – اریحا – لاذقیه نیز با توجه به موقعیت جغرافیایی خاص آن و اختلاف ارتفاع نسبت به مناطق همجوار دارای اهمیت استراتژیک نظامی و راهبردی برای ارتش سوریه می باشد به همین منظور بلافاصله پس از تصرف منطقه قمیناس ، یگانهای نظامی ارتش سوریه حملات گسترده ای را برای بازپس گیری تپه المسطومه طراحی و اجرا کردند که پس از نبردهای شدید منجر به آزاد سازی آن شد.
بلافاصله پس از پاکسازی و تثبیت موقعیت تپه مسطومه ، یگانهای زرهی و ادوات (خمپاره انداز) و توپخانه ای ارتش سوریه بر روی آن مستقر شده و خطوط دفاعی و پشتیبانی عناصر القاعده را زیر پوشش آتش قرار داده اند. در مقابل تروریستهای تکفیری القاعده و گروههای هم پیمان آن نیز با وقوف به اهمیت جایگاه این ارتفاعات ، سرسختی فراوانی را برای بازپس گیری آن از ارتش سوریه بکار بستند اما موفق به نیل به مقصود نشدند.
تثبیت موقعیت نظامی مناطق یاد شده موجب شد تا ارتش سوریه برای گسترش عرضی مناطق تحت سیطره خود در اطراف شهر اریحا که اکنون به بزرگترین مقر استقرار نیروهای دولتی ، نظامی ، امنیتی و ساکنین غیر نظامی آواره شهر ادلب تبدیل شده است نیز اقدام کند به همین دلیل رزمندگان ارتش و دفاع وطنی سوریه طی روزهای گذشته روستاهای “نحلیا ، کفرنجد و مقبله” واقع در شمال شهر اریحا نیز که در کنترل گروه تروریستی جبهه اسلامی (وابسته به اخوان المسلمین و القاعده) قرار داشت را بطور همزمان از دو محور مسطومه و اریحا هدف هجوم غافلگیرانه خود قرار داده و در نهایت موفق به تصرف آنها و تثبیت موقعیت نظامی آنها شده اند.
یک منبع میدانی در ارتش سوریه گفت که با استقرار یگانهای تازه نفس اعزامی از منطقه لاذقیه ، حماه و دمشق در مناطق آزاد شده ، بلافاصله عملیات نظامی برای توسعه مناطق تحت سیطره ارتش آغاز گردید. وی افزد رزمندگان ارتش و دفاع وطنی سوریه از ساعات ابتدایی صبح روز گذشته عملیات خود را بر سه منطقه “فیلون” ، کورین و بکفلون” متمرکز کرده اند. وی از نبردهای بسیار شدید میان ارتش سوریه با عناصر گروه تروریستی تکفیری بین المللی جبهه النصره (شعبه رسمی القاعده در سوریه) در فیلون و کورین خبرداده و بر قریب الوقوع بودن تصرف آنها تاکید کرد. در تحولی دیگر یک سخنگوی نیروی هوایی ارتش سوریه گفت که از زمان اشغال شهر ادلب تا آغاز عملیات باز پس گیری آن حداقل ۷۰۰ حمله هوایی به مراکز استقرار ، خطوط امدادی و پشتیبانی و دفاعی تروریستهای تکفیری صورت گرفته است که این خود گویای عزم راسخ نیروهای مسلح سوریه برای بازپس گیری ادلب می باشد. در این حملات صدها تروریست کشته و صدها نفر دیگر زخمی شده اند.
عملیات معکوس تروریستها
در پی توفیقات قابل توجه ارتش سوریه در باز پس گیری مناطق حساس حاشیه جنوبی ادلب همچون “تل المسطومه ، قمیناس ، المعامل القرمید ، نحلیا ، کفرنجد” و گسترش جغرافیایی پیشرویها به سمت مناطق “فیلون و بکفلون که عملا راه ارتش را برای ورود محلات جنوب شهر ادلب خواهند گشود و همچنین توسعه عرضی مناطق تحت سیطره در حاشیه شهر اریحا (روستاهای کفرنجد ، مقبله و نحلیا) ، گروههای تروریستی تکفیری حاضر در ائتلاف موسوم به “جیش الفتح” تحت فرماندهی گروه تروریستی القاعده (جبهه النصره) اقدام به راه اندازی ۳ عملیات جدید و همزمان با عنوان “معرکه النصر” و “یا خیل الله ارکبی (ای سواران خداجو بر مرکبهای خود سوار شوید!)” کرده اند.
نکته خنده دار اینکه در طول این عملیات وسیع تروریستها تاکنون نه تنها میدانی برای تاختن و سواری در مناطق تحت اجرای عملیات خود پیدا نکردند ، بلکه اسب هایشان نیز علی رغم شیهه های فراوان (تبلیغات رسانه ای فراوان ) بغیر از جفتک انداختن و جست و خیز (گلوله باران خمپاره ای و توپخانه ای از راه دور مواضع ارتش و دفاع وطنی سوریه! و شلیک از روی تپه های مشرف به شهر “جسرالشغور” به هر شی متحرکی! به امید سیطره بر این مناطق با اتش سنگین بدون درگیریهای تن به تن گسترده) خاصیتی از خود نشان نداده و انشالله قرار است تا پیش از حرکت ، سوار خود (القاعده ، گروههای هم پیمان آن و حامیانشان مانند ادوغان ، داوود اوغلو ، دیکتاتور قطر و شاه کهنسال و مبتلا به آلزایمر سعودی) را به سختی بر زمین گرم بکوبد!
اما در تحلیل تحرکات اخیر گروههای تکفیری از به راه اندازی این عملیات چند هدف عمده را دنبال میکنند :
۱ – تمرکز زدایی از توان نظامی و عملیاتی نیروهای ارتش سوریه که در حال اجرای عملیات بسیار وسیع و راهبردی “بازپس گیری شهر ادلب و پاکسازی برخی شهرهای تکفیری نشین اطراف آن از اشغال تروریستهای تکفیری القاعده (جبهه النصره در سوریه) و گروههای هم پیمان آن هستند.
۲ – بازپس گیری سرپلهای حساس و استراتژیک از دست داده شده در حاشیه جنوب ، جنوب شرق و جنوب غربی شهر ادلب که طی عملیات موفق یک هفته اخیر ارتش سوریه تصرف و تثبیت موقعیت گردیده بودند. (قمیناس ، منطقه معامل قرمید و …)
۳ – اشغال شهرهای اریحا و جسر الشغور و یا حداقل قطع جاده ارتباطی ادلب – لاذقیه که در حال حاضر تنها و اخرین مسیر امدادی – تسلیحاتی و تدارکاتی نیروهای حکومتی سوریه در استان ادلب می باشد. بدیهی است در صورتی که این مسیر مهم از سوی تروریستها در ناحیه جسر الشغور یا اریحا قطع شود ، هزاران نیروی نظامی ارتش و دفاع وطنی سوریه مستقر در شهرهای اریحا ، جسر الشغور و مناطق حاشیه جنوبی شهر ادلب که در حال اجرای عملیات بازپس گیری شهر ادلب هستند در محاصره خواهند افتاد.
در این عملیات که با مشارکت وسیع بیش از ۹ گروه تکفیری فعال در استانهای “حماه ، ادلب و لاذقیه” (جبهه النصره ، احرارالشام ، اجنادالشام ، الفرقه الاولی وابسته به ارتش آزاد ، صقور جبل الزاویه ، صقور الغاب ، جبهه الصمود ، جبهه الشام ، جبهه انصار الدین) به استعداد نیروی حداقل ۲۵ هزار تروریست با پشتیبانی دهها دستگاه تانک و نفربر زرهی ، صدها قبضه توپ و خمپاره انداز سنگین ، تحت “مدیریت مستقیم افسران سرویس اطلاعاتی ترکیه ، قطر و عربستان سعودی” در جریان است ، مواضع یگانهای وابسته به ارتش و دفاع وطنی سوریه در نوار حاشیه جنوب شرقی ، جنوب و جنوب غربی شهر ادلب و شهر “جسرالشغور” هدف حملات سنگین تکفیریها قرار گرفته است.
در محور حاشیه جنوب شرقی ادلب مناطق حاشیه شهر اریحا همچون مسطومه و منطقه تازه آزاد شده “معامل القروم” واقع در حاشیه جنوب شرقی شهر ادلب ابتدا هدف حملات شدید توپخانه ، موشکی و خمپاره ای تکفیریها قرار گرفته و سپس از محور شهرهای “سرمین و سراقب (شرق ادلب)” هدف هجوم زمینی قرار گرفتند. نکته دیگر اینکه پیش از آغاز حملات توپخانه و خمپاره ای ، سه دستگاه نفربر بمبگذاری شده به نزدیکی پاسگاههای ارتش سوریه منتقل و از راه دور منفجر شدند.
هدف تروریستها از هجوم به این منطقه ، تصرف کارخانه قروم و تهدید موقعیت یگانهای نظامی ارتش سوریه مستقر در منطقه استراتژیک قمیناس و همچنین دور کردن خطر همزمان حمله ارتش سوریه به شهرهای سرمین ، سراقب و ادلب از این منطقه می باشد.
بنا بر گزارشهای میدانی و ادعاهای تروریستها ، طی این حملات برخی از مناطق تحت سیطره ارتش و دفاع وطنی سوریه همچون “معمل البطاطا (کارخانه چیپس سازی) ، معمل المخلل ، “تل (تپه) اسفن” ، مشرف بر روی کارخانه قرمید و مناطق اطراف آن به اشغال آنها در آمده و لکن حملات شدید تکفیریهای القاعده و گروههای هم پیمان آن برای تصرف منطقه حساس “کارخانه القروم” با کمترین موفقیتی همراه نبوده و کلیه حملات آنها از سوی یگانهای نظامی مستقر در این منطقه بخوبی دفع شده است.
در نبردهای میان دو طرف دهها تکفیری با تابعیتهای سعودی و عربی و غیر عربی به هلاکت رسیده اند که برخی از آنها از فرماندهان ارشد القاعده در سوریه محسوب می شوند. در میان این کشته شده ها باید به “مبارک الرشیدی ملقب به ابوعزام الجزراوی اهل و ساکن عربستان سعودی” و از فرماندهان ارشد جبهه النصره در سوریه اشاره کرد که در حمله ناموفق زمینی به شهر جسر الشغور به همراه دهها نفر از تروریستهای تحت فرمانش به هلاکت رسیدند.
از نکات قابل توجه و حاشیه ای عملیات تروریستهای تکفیری القاعده در حاشیه ادلب ، صدور بیانیه شماره ۱ جیش الفتح (ائتلاف گروههای هم پیمان با القاعده) خطاب به مردم ساکن در جسر الشغور ، اریحا و سایر مناطق استان ادلب و حماه بود که طی آن شیعیان و علویهای ساکن را به “قتل و نابودی” و برادران اهل سنت ساکن در این مناطق را به همکاری با دولت و ارتش سوریه متهم و از آنها خواسته شده که تا دیر نشده است! توبه کرده و به آغوش تروریستهای تکفیری باز گردند! در غیر اینصورت آنها نیز به سرنوشت “نصیری ها” و “روافض” دچار خواهند شد. انتشار این بیانیه را باید اعتراف رسمی این گروههای تکفیری و حامیانشان به محبوبیت گسترده دولت و ارتش سوریه نزد مردم سوریه خصوصا ساکنین این مناطق دانست.
اما بخش دوم عملیات نظامی تروریستهای تکفیری ، حمله به شهر جسر الشغور واقع در حاشیه غربی استان ادلب بوده است. فرماندهی این بخش از عملیات نیز بطور مشترک بر عهده اتاق عملیات مشترک گروههای جبهه النصره (القاعده در سوریه) و جبهه اسلامی (وابسته به القاعده و اخوان المسلمین) قرار دارد که طی آن ۱۰ تا ۱۵ هزار تروریست تکفیری از سه محور شمالی (مرزهای ترکیه) ، غربی (مناطق محدود تحت سیطره تروریستها در شمال استان لاذقیه) و جنوبی (سهل الغاب: دشتی وسیع میان استانهای ادلب و لاذقیه و شمال حماه) برای اشغال آن وارد عمل شده اند.
آغاز رسمی حملات پس از انتقال هزاران تروریست عضو گروههای مختلف به اطراف منطقه اجرای عملیات یعنی تپه های اطراف شهر جسرالشغور و با اجرای یک عملیات انتحاری با نفربر بمبگذاری شده صورت گرفت که اتفاقا!! یک تروریست تکفیری تبعه کشور عربی “کویت” با نام مستعار “ابومصعب کویتی”هدایت آن را بر عهده داشته است! عامل انتحاری نفر بر مملو از مواد منفجره را به نزدیکی پاسگاه ارتش سوریه در حاشیه جسر الشغور (بنام:حاجز السمان) منتقل کرده و منفجر کرد.
بلافاصله و بطور همزمان کلیه پاسگاهها و مراکز نظامی ارتش سوریه در حاشیه شهر جسر الشغور هدف حملات سنگین خمپاره ای و گلوله بارانهای شدید توپخانه ای قرار گرفتند. تا این لحظه تلاشهای جدی از سوی تروریستهای تکفیری برای حملات وسیع زمینی به این شهر صورت نپذیرفته است که این احتمالا با دو هدف صورت گرفته است:
اولا: امید به اینکه شهر جسرالشغور را از طریق اجرای آتش سنگین و گسترده توپخانه ای و ادوات و بدون نیاز با وارد شدن به جنگهای شدید تن به تن و نبرد شهری در کوچه ها و خیابانهای آن به اشغال خود در آورند.
دوما: ممکن است این حجم سنگین آتش توپخانه بخشی از برنامه عملیات فرماندهان تروریستها برای انهدام زیرساختهای نظامی و امنیتی شهر جسرالشغور و وارد آوردن حداکثر تلفات نظامی به سازمان رزم و تسلیحاتی رزمندگان ارتش و دفاع وطنی سوریه مدافع شهر جسرالشغور باشد. بدیهی است در عملیاتهای مشابه نیز تروریستها از این تاکتیک نهایت استفاده را برده اند.
اما در مقابل ارتش و دفاع وطنی سوریه با آمادگی کامل نیرویی و نظامی ، استقبال جانانه ای از تروریستهای کرده است. یگان توپخانه و ادوات و موشکی ارتش سوریه مستقر در اریحا ، جسر الشغور و لاذقیه طی ۲۴ ساعت اخیر با گلوله باران گسترده و شدید کلیه مواضع استقرار ، خطوط امدادی و تسلیحاتی و تدارکاتی تروریستها پذیرایی مفصلی از مهاجمین به شهر جسر الشغور بعمل آورده است!
به موازات آن نیروی هوایی ارتش سوریه نیز با اجرای دهها سورتی پرواز عملیات اقدام به بمباران هوایی مواضع و مسیرهای نقل و انتقال تسلیحات و مهمات و نیروهای مهاجم از مسیر لاذقیه و مرزهای ترکیه با سوریه کرده اند.
صفحات و سایتهای اطلاع رسانی این گروهها در فضای مجازی مملو از تصاویر فرماندهان و عناصر هلاک شده در نبردهای ۲۴ ساعت اخیر با ارتش سوریه در منطقه جسر الشغور شده و این موضوع در کنار عدم توفیق تروریستها در ورود به این شهر بخوبی گواه میزان موفقیت ارتش سوریه در دفع حملات مذکور تا این لحظه می باشد.
بازدیدها: 1