تربیت فرزند در سیره حضرت فاطمه (سلاماللهعلیها) به عنوان یک الگوی برجسته و جامع در تاریخ اسلام شناخته میشود. این تربیت شامل ابعاد مختلفی است که میتواند به والدین معاصر الهام بخشد.
ابعاد تربیتی سیره حضرت فاطمه (س)
فاطمه در سه محور الگو و معیار همگان می باشد. می توان گفت فاطمه در این سه مهم بدین خاطر موفقیت حاصل نمود. که در اندیشه و گفتار و رفتارش هماهنگ بوده. و هیچ گاه دوگانگی در اندیشه و گفتار و رفتار حضرتش مشاهده نمی توان نمود. فاطمه در اندیشه حق باور و در گفتار سخن دین بر لب، در رفتار خویش به طور کامل به باورهای دینی پای بند می باشد.
وی راهنمایی های دین را در گفتار و رفتار بارور نموده. که این گونه زندگی خود و فرزندانش الگوی دیگران قرار گرفته است. به دیگر سخن موفقیت فاطمه در این سه فرآیند بدین سبب است که فاطمه دین را در ساختار وجودی خویش تبلور ساخته است. و انسانی است که خاستگاه تمام شؤون زندگی اش را دین شکل می دهد.
هنگامی که مادر شایسته ترین انسان در بین زنان، بلکه در بین انسان ها باشد. مادر انسانی باشد که آشنایی کامل با تمام اصول تربیتی دارد. و در فضایل انسانی برتر از همگان حتی پیامبران الوالعزم است. آنگاه تربیت یافته دامن فاطمه چگونه خواهند بود؟!
کودکی که از جسم و جان فاطمه باشد، کودکی که پاره تن فاطمه باشد، کودکی از سینۀفاطمه شیر نوشد. و در دامن فاطمه تربیت یابد؛ چون حسن و حسین، زینب و ام کلثوم خواهند شد. فرزندان فاطمه چه پسر و چه دختر از هر جهت بر همگان الگو می باشند. فرزندان فاطمه شاخص های زندگی در تمام عرصه های پرفراز و نشیب زندگی یک انسان می باشند.
تربیت عاطفی و محبتآمیز:
حضرت فاطمه (س) به ایجاد ارتباط عاطفی قوی با فرزندانش اهمیت میداد. او با محبت و مهربانی، فضایی امن و آرام برای رشد عاطفی آنان فراهم میکرد و در سختیها نیز محبت مادری را از فرزندان دریغ نمیکرد.
.آموزش عملی و الگو بودن:
ایشان خود به عنوان یک الگو در رفتار و گفتار عمل میکرد. برای مثال، او فرزندانش را به عبادت و کارهای نیک تشویق مینمود و خود نیز در این امور پیشگام بود.
. این روش باعث میشد تا فرزندانش ارزشهای اخلاقی و دینی را از طریق عمل بیاموزند.
توجه به رشد علمی:
حضرت فاطمه (س) به آموزش علم و دانش نیز توجه ویژهای داشت. او فرزندانش را به یادگیری تشویق میکرد. و برای مثال، امام حسن (ع) را به مسجد میفرستاد تا از پیامبر (ص) علم بیاموزد.
.رعایت عدالت و مساوات:
ایشان بر رعایت عدالت میان فرزندان تأکید داشت و سعی میکرد. تا همه آنها را به یک اندازه مورد محبت و توجه قرار دهد.
.نظارت بر رفتار و رفتوآمد:
حضرت فاطمه (س) مراقب رفتارهای فرزندانش بود و تلاش میکرد. تا آنها در محیطی سالم و مثبت پرورش یابند. او همچنین به تغذیه روحی و جسمی آنها اهمیت میداد.
نتیجهگیری
تربیت فرزند در سیره حضرت فاطمه (س) نه تنها بر اصول اخلاقی و دینی تأکید دارد بلکه بر اهمیت محبت، آموزش عملی، عدالت، و نظارت بر رفتار نیز اشاره دارد. این روشهای تربیتی میتواند به عنوان یک الگوی عملی برای والدین امروز مورد استفاده قرار گیرد. تا بتوانند فرزندانی شایسته و متعهد به ارزشهای انسانی تربیت کنند. به گفته امام خمینی (قدس سره)، “تربیت فرزند از همۀ شغلها بالاتر است” زیرا یک فرزند خوب میتواند تأثیر عمیقی بر جامعه بگذارد.
بازدیدها: 0