حجت الاسلام پناهیان: دقت و قدرت روحی از آثار تقواست
به گزارش خبرنگار هیات رزمندگان اسلام، حجتالاسلام والمسلمین علیرضا پناهیان، استاد حوزه و دانشگاه و تولیت مدرسه علمیه دارالحکمه به مناسبت ماه مبارک رمضان در فاطمیه بزرگ تهران به سخنرانی پرداخته و گفت: ما با دو ویژگی خاص و مهم میتوانیم تقوا را بشناسیم. یکی قدرت و قوت روحی و دیگری دقت است.
وی با بیان اینکه ای کاش مردم تقوا را با قدرتمندی میشناختند، عنوان کرد: یعنی اگر میگفتند شخصی متقی است همه میفهمیدند که او یک شخص قدرتمند است. الان هر کس نام کشتیگیر معروفی را بشنود به این میرسد که او شخص قدرتمندی است. هر زمان خداوند میفرماید تقوا داشته باشید گویا که میفرماید قوی باشید.
این استاد حوزه علمیه با بیان اینکه قدرت مفهوم تقوا را فرا گرفته است، اظهار کرد:
انسان متقی انسانی لطیف، مهربان، رقیق القلب، باهوش و مقرب الهی است، اما همه آنها فروع همین قدرت است که وقتی به عقل و فهم وارد میشود به آینده نگری توجه خواهد داشت.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه انسان متقی دلسوز دیگران میشود، ابراز کرد: اگر ما خوبی داشته باشیم این خوبیها باید برآمده از قوت روح باشد و در غیر این صورت فضیلت نخواهد بود. قویتر از کسی که مالک نفس خود شود وجود ندارد، مهمترین قوت روحی مالکیت نفس است. دشمنترین دشمنان انسان نفس او است دشمن بیرونی همچون شیطان بسیار ضعیفتر از نفس انسان است.
وی با بیان اینکه شهوت یک انسان سالم را زمین نمیزند، عنوان کرد: تربیت درست باشد نباید انسان احساس آسیب دیدگی کند، قویترین دشمن ما نفس ما است. انسان اگر بر هوای نفس خود غلبه پیدا کند قدرتمند خواهد شد. وقتی ما خواستههای خود را پاسخ میدهیم یک آرامشی برای ما ایجاد میشود اما این آرامش و لذت که در اثر به دست آوردن دوست داشتنیها پدید میآید چند نوع است.
اگر این دوست داشتنیها کم ارزش باشند انسان پس از آن که آرامش پیدا میکند آسیبهایی را متحمل می شود، درباره بدن از نظر پزشکی می گویند با ورزش و ریاضت نگذارید جسم زیاد به راحتی دچار شود و بدن خود را در آستانه سختیهای همچون ورزش قرار بدهید تا قوی بشود. درباره جسم میگویند تا گرسنه نشدید غذا نخورید و برای خوشمزگی غذا نخورید و تا سیر نشدید دست از غذا بکشید این مثالهایی درباره وضعیت بدن است که ما را با وضعیت روحی آشنا میکند.
حجتالاسلام والمسلمین پناهیان با بیان اینکه ما از تقوای قبل از ایمان صحبت میکنیم، اظهار کرد: یعنی بدون ایمان هم میشود مقوله تقوا را فهمید و به سمت تقوا حرکت کرد و تا حد زیادی آن را به دست آورد. به این معنا که بیتقوایی همیشه ناشی از بیایمانی نیست بلکه تقوا مهارت میخواهد.
همچون ورزش که باید تمرین کنید تا یاد بگیرید، تقوا را هم باید تمرین کنید تا یاد بگیرید. یکی از اشتباهات رایج این است که فکر میکنند که تقوا کاملا به ایمان وابسته است و اگر کسی بیتقوایی میکند میگویند او ایمان ندارد در حالی که مهارت ندارد و تمرین نکرده است.
تولیت مدرسه علمیه دارالحکمه بیان کرد: نماز نخواندن بسیاری به خاطر بیایمانی نیست بلکه به خاطر عدم توانمندی برای انجام کاری است که برای روح انسان لازم است، این شخص تنبل است بیایمان نیست اما برای کار سخت تمرین ندارد و ما آن را حمل بر بیایمانی میکنیم. اما گاهی میبینیم که در برخی مواقع شخص بینماز به آن شخص با ایمان جلو زد و یک جاهایی در خط مقدم به شهادت رسید و نمازخوانی که هیچ نماز خود را ترک نکرده میترسد با خدا معامله کرده و جان بدهد.
این استاد حوزه علمیه با استناد به روایتی مبنی بر اینکه خودتان را به کارهای خوب عادت بدهید، ابراز کرد: تقوا را معنوی و مومنانه نبینید، برای تقوا ایمان لازم است و کمک میکند اما انسان متقی مومنتر از دیگران میشود، انسان متقی به خدا ایمان دارد، تقوا مهارت و تنظیم کننده شخصیت است.
ما تقاضاهای نفسانی و علاقههای خود را تامین کنیم ضعیف میشویم در بین علاقههای ما تفاوتهایی وجود دارد، بعضی علاقهها وقتی تامین میشود شدت نشاطی که برای شما پدید میآورد کم است. اما گاهی به برخی علاقهها یا دوست داشتنی ها برسید تازه حالت عاشقی به شما دست می دهد. در برخی علاقهها وقتی به آن میرسید عشق شما تبدیل به نفرت و پوچی میشود. امام صادق(ع) میفرمایند قلب انسان در سینه بال و پر میزند تا اینکه به خدا برسد وقتی به خدا رسید آرامش پیدا میکند. دقیقه ۲۷
وی بیان کرد: ساختار انسان به گونهای است که به هر محبتی برسد آرامش پیدا نمیکند تنها یک محبت به او آرامش میدهد، هر محبتی را ارضا کنید به همان میزان شما را ضعیف میکند تنها محبت خدا است که آن را ارضا کنید قوی میشوید. مثل جسم که هر غذایی آن را قوی نمیکند درباره روحم اینگونه است.
تولیت مدرسه علمیه دارالحکمه با بیان اینکه هر علاقهای شما را تامین نمیکند انرژی شما را میگیرد و به شما چیزی نمیدهد، گفت: هوای نفس علاقههایی است که شما را ضعیف میکند وقتی آن را ارضا نمیکنید قوی میشوید.
علاقهای که به شما قدرت میدهد را ارضا کنید تا قوی بشوید، اخلاص در جهت موجودی به نام پروردگار عالم با آن همه حضور برای انسان قدرت می آورد. هر زمان خواستیم از خداوند برای فرزندان خود سخن بگوییم از قدرت او سخن بگوییم. برخی علاقهها را باید ارضا کنیم که اذیت نشویم که خداوند برای آن در دین برنامه داده است.
روح ما که در جسم قرار گرفته باید یک تناسبی با آن داشته باشد جسم ابزاری برای روح است علامه مصباح یزدی در مباحث اخلاقی اولین تمرین را کم خوردن و کنترل غذا میدانست، این به علت شباهت و ارتباط بین جسم و روح است، هیچ کس عاجزتر از کسی نیست که نفس خود را رها و خود را نابود کرده است.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه وقتی قدرت انسان بالا برود شهوت او کم میشود، ابراز کرد: اگر علاقههای برتر را ارضا کنید نشاط شما بیشتر میشود. کسی که از قرائت قرآن لذت میبرد هنر نکرده که گناه نمیکند چرا که او از گناه حالت تهوع میگیرد.
حجتالاسلام والمسلمین پناهیان با بیان اینکه وقتی قدرت افزایش پیدا کند شهوتهای کوچک کاهش مییابد، خاطرنشان کرد: تقوا محکمترین شالوده و بنیاد قوی برای زندگی انسان است، کسی هوای هوای نفس او قوی باشد اراده او ضعیف میشود، چیزی که از ما میخواهند قدرت عزم است در مقابل هوای نفس عزم را ضعیف میکند.
امیرمومنان امام علی(ع) میفرمایند کسی که کنترل نفس خود را بر عهده بگیرد به نهایت قدرت میرسد، امام جواد(ع) میفرمایند شهوات ناشی از ضعف قلب است. ما تمایلات مختلفی داریم شهوات بخش ضعیف کننده است. اگر بر شهوات خود غلبه کنید در بدترین شرایط می توانید دوام بیاورید و بیشترین لذت را از زندگی ببرید.
بازدیدها: 0