امام سجاد علیه السلام از سه خصلتی که تمام دستورهای دین در آن نهفته است را بیان فرموده اند.
عَنْ أَبِي مَالِكٍ قَالَ: قُلْتُ لِعَلِيِّ بْنِ الْحُسَيْنِ (ع) أَخْبِرْنِي بِجَمِيعِ شَرَائِعِ الدِّينِ قَالَ قَوْلُ الْحَقِّ وَ الْحُكْمُ بِالْعَدْلِ وَ الْوَفَاءُ بِالْعَهْدِ.
ابی مالک می گوید: به امام سجّاد عليه السلام عرض كردم: مرا از تمام دستورهاى دين آگاه كنيد. امام عليه السلام فرمودند: حقگويى، قضاوت عادلانه و وفاى به عهد.
الخصال، ج1، ص: 113.
- قول الحق (حقگویی): بیان حقیقت در هر شرایطی، حتی اگر به ضرر شخص باشد. اسلام بر صداقت و راستی تأکید ویژه دارد. و در قرآن کریم نیز بر گفتار درست و پرهیز از دروغ توصیه شده است (سوره احزاب، آیه 70).
- الحکم بالعدل (حکم کردن به عدالت): اجرای عدالت در همه امور، بهویژه در قضاوتها و روابط اجتماعی. قرآن کریم میفرماید: «إِنَّ اللَّهَ يَأْمُرُكُمْ أَنْ تُؤَدُّوا الْأَمَانَاتِ إِلَى أَهْلِهَا وَإِذَا حَكَمْتُمْ بَيْنَ النَّاسِ أَنْ تَحْكُمُوا بِالْعَدْلِ» (سوره نساء، آیه 58).
- الوفاء بالعهد (وفای به عهد): پایبندی به تعهدات و قولهایی که داده میشود. در اسلام، رعایت عهد و پیمان یکی از نشانههای مؤمنان شمرده شده است. (سوره اسراء، آیه 34).
این حدیث شریف، چکیدهای از دستورات اخلاقی و اجتماعی دین اسلام است. و نشان میدهد که اگر انسان در گفتار، قضاوت و وفاداری به تعهدات خود درستکار باشد. بخش عمدهای از دین را به جا آورده است.
امام سجاد(ع) و تاسیس هیات های عزاداری
بازدیدها: 0