? توحید مفضل
? در آفرینش انسان
?? اى مفضل ! از منافع گریه کودکان نیز آگاه باش . بدان که در مغز کودکان رطوبتى است که اگر در آن بماند بیماریها و نارساییهاى سخت و ناگوار به او رساند؛
? مانند نابینایى و جز آن . گریه آن رطوبت را از سر کودکان سرازیر و بیرون مى کند و بدین وسیله سلامتى تن و درستى دیده ایشان را فراهم مى آورد.
??? پدر و مادر از این راز آگاه نیستند و مانع آن مى شوند که کودک از گریه اش سود ببرد. اینان همواره در سختى مى افتند و مى کوشند که او را ساکت کنند و با فراهم کردن خواسته هایش از گریه بازش دارند، ولى نمى دانند که گریه کردن به سود اوست و سرانجام نیکى پیدا مى کند.
بدین ترتیب چه بسا که در اشیا، منافعى نهفته باشد که معتقدان به اهمال و بى تدبیرى در کار عالم از آن غافل اند و اگر مى دانستند، هیچ گاه نمى گفتند که فلان چیز بى ثمر است.
?زیرا آنان از اسباب و علل آگاه نیستند. براستى هرچه را که منکران نمى دانند عارفان مى بینند. چه بسیار است چیزهایى که دانش اندک آفریدگان از آن کوتاه و خالق آفرینش با دانش بى پایانش از آن آگاه است . قداستش عظیم و کلمه اش والاست .
?و اما آبى که از دهان کودکان سرازیر مى شود و خارج مى گردد، رطوبتى است که اگر در بدنهایشان بماند، آثار وخیمى بر جاى مى گذارد. چنانکه دانى گاه که رطوبت بدن چیره مى شود (و بر دیگر عناصر، غلبه مى کند) شخص ، دچار کودنى ، دیوانگى ، کم عقلى ، فلج و لقوه و جز آن مى گردد.
? خداوند جل و علا تدبیر چنان نمود که این رطوبت در دوران کودکى از دهانشان بیرون رود و در بزرگى از سلامت تن برخوردار گردند.
?? آیا نمى بینى که چگونه براى انسان اعضا، عقل و دیگر ویژگیها آفریده شد تا با نبود و یا ناقص بودن آنها دشوارى در کارش رخ ندهد و آفرینش او تمام و کامل باشد. چرا چنین شد؟ آیا این جز بیانگر خلقتى حکیمانه و عالمانه نیست ؟
⁉️مفضل مى گوید: عرض کردم : پس از چه روى برخى از مردم شمارى از این اعضا را ندارند و به خاطر آن در دشواریهایى که فرمودید مى افتند؟
?فرمود: این امر گاه براى آن است که شخص مبتلا، تاءدیب شود و نیز دیگران از آن ، درس عبرت بگیرند. چنانکه گاه پادشاهان مردم را به خاطر این اهداف تاءدیب مى کنند، بى شک این اعمال آنان ، گاه پسندیده و تدبیرى نیکوست .
?همچنین کسانى که دچار این بلاها مى شوند اگر (بى شکیب نباشند و) خداى را سپاس گویند و به درگاهش انابه کنند، پس از مرگ از پاداش عظیم و بسیار بهره مند مى گردند تا جایى که اگر پس از مرگ اختیار داشته باشند چنین مى خواهند که بار دیگر در بلاها درافتند و از پاداش و اجر الهى سود ببرند.
بازدیدها: 138