توهین نشریه شارلی ابدو در قالب آزادی بیان نمیگنجد
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی هیات رزمندگان اسلام و نقل از خبرگزاری تسنیم، «عطا الله حنا» در سال ۱۹۶۵ میلادی در منطقه الرامه متولد شد و یونانی را در قدس خواند و تحصیلات خود را در یونان کامل کرد و توانست از دانشگاه تسالونیکی کارشناسی ارشد الهیات بگیرد. بعد از بازگشت به قدس شریف، در همان سال راهب کلیسای «القیامه» شد. به عنوان یک فعال، حنا مدیر و سخنگوی عربی اسقف گری شد و به تدریس در مدارس محلی مشغول شد و به سخنرانی درباره مسیحیت در دانشسرای معلمان در حیفا پرداخت. او از دانشکده الهیات شهر صوفیه بلغارستان دکترای افتخاری الهیات گرفت.
در اوایل سال ۲۰۱۰ میلادی، اسقف عطا الله حنا سندی را با هدف مخاطب قرار دادن غرب بویژه کلیساهای غرب برای دفاع از قدس و مسئله فلسطین مطرح کرد. این سند به زبانهای عربی و انگلیسی و فرانسوی و آلمانی است و پیام مسیحیان سرزمین مقدس به همه مسیحیان جهان مبنی بر لزوم اقدام برای پاسداری از مقدسات در فلسطین و به طور مشخص شهر قدس است که جایگاه دینی ویژهای در بین طوایف مسیحی سراسر جهان دارد. اسقف حنا در این سند از جامعه بینالمللی خواست تا در قبال ظلم و آوارگی و رنج و تبعیض نژادی شش دهه علیه ملت فلسطین موضعگیری کند.
او در این سند گفت: اشغالگری نظامی فلسطین گناهی درحق خداوند و بشریت است و تنها با صلح عادلانه و تحقق برابری بخشیده میشود.
اسقف حنا در دسامبر سال ۲۰۱۹ میلادی دچار مسمویت شد که ممکن است طراحی شده از سوی مسئولان رژیم اسرائیل بوده باشد.
خبرنگار بینالملل تسنیم با «عطا الله حنا» سراسقف کلیسای ارتدوکس در فلسطین اشغالی در خصوص اقدام موهن نشریه فرانسوی شارلی ابدو به پیامبر اکرم
صل الله علیه و آله وسلم مصاحبهای اختصاصی انجام داد.
وی در این گفتوگو در خصوص اقدام موهن نشریه فرانسوی گفت: مسیحیان شرقی و فلسطینیها به طور خاص این اهانتها را رد میکنند و نمیپذیرند و این اقدام، تعدی به دین اسلام و نمادها و مقدسات آن به شمار میرود.
وی افزود: پاسخ به اینگونه رفتارها باید از طریق گسترش گفتوگو و دیدارها و همگرایی ما و تاکید ما بر گرایشهای انسانی باشد. ما در زمینه امور اعتقادی با یکدیگر اختلاف نظر داریم اما همگی جزء یک خانواده بشری هستیم و همه آفریده خداوند هستیم و خداوند بین انسانها هیچ فرقی در خلقت خود نگذاشته است.
مشروع مصاحبه عطا الله حنا سراسقف کلیسای روم ارتدوکس در گفتوگو با خبرنگار گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم به شرح زیر است:
تسنیم: آیا معتقدید که اهانت به مقدسات اسلامی و از جمله جایگاه حضرت محمد صل الله علیه و آله وسلم از طرف مجله فرانسوی شارلی ابدو یا دیگر رسانه های غربی ممکن است به خشونت و نفرت افکنی و درگیری مذهبی بین گروهی از مسلمانان و مسیحیان منجر شود؟
عطا الله حنا: معتقدیم که اهانت به دین اسلام، اهانت به همه ما و اهانت به تمام بشریت و اهانت به مسلمانان و مسیحیان است. این مجله که به نظر میرسد لائیک باشد، نمادهای دینی را به استهزا میگیرد به گونهای که چندی پیش نیز نمادهای دین مسیحیت را به استهزا گرفت. به نظر میرسد که این مجله ادیان و حرمت آنها و نمادهای دینی همه ادیان را محترم نمیشمارد. اقدام روزنامه فرانسوی شارلی ابدو و دیگر رسانههای غربی یک اقدام غیرمسئولانه و غیرعاقلانه است که آن را رد و به طور کامل تقبیح و محکوم میکنیم. معتقدم که این رسانه صرفا نماینده خودشان و کسانی هستند که اقدام به چنین کار غیرمتمدنانه و غیرانسانی انجام دادند و باید همه ما آن را تقبیح و محکوم کنیم و فرهنگ گفتوگو و محبت و برادری را تحکیم ببخشیم و جلوی نفرت افکنی و درگیری مذهبی را بگیریم. مسیحیان و مسلمانان در پیوندهای انسانی برادر یکدیگر هستند. آنها در دفاع از مسائل عادلانه و به طور خاص دفاع از مسئله فلسطین با هم برادرند. فکر میکنم که رفتارهای غیرمسئولانه از این دست که از این مجله یا نظایر آن سرزد، نباید بر روابط برادرانه موجود بین ما تاثیر منفی بگذارد و به خواست خداوند این روابط برادرانه باقی خواهد ماند و ما این روابط را با همکاری، برادری، همگرایی و تعامل در راستای خدمت به بشریت و مسائل عادلانه و در صدر آن (مسئله) فلسطین و به طور خاص شهر قدس – که مورد اهتمام مستقیم ما مسیحیان و مسلمانان است- تقویت خواهیم کرد.
تسنیم: موضع مسیحیان از جمله مسیحیان فلسطینی و دیگر مسیحیان در شرق و جوامع اسلامی در قبال اهانت به ساحت مقدس پیامبر اکرم صل الله علیه و آله وسلم از طرف مجله فرانسوی شارلی ابدو به بهانه اعمال آزادی اندیشه و بیان چیست؟
عطا الله حنا: مسیحیان شرق و به طور خاص مسیحیان فلسطین این اهانتها را نمی پذیرند و رد میکنند. این اقدام تعدی به دین اسلام و نمادها و مقدسات آن است. معتقدیم که این رفتارها را باید همه ما رد کنیم و همه مسیحیان و مسلمانان آن را تقبیح و محکوم کنند. به نمایندگی از کلیساهای مسیحی در فلسطین و مسیحیان فلسطینی میگویم که ما همبستگی و حمایت خود را از برادران مسلمان خود که با این اهانت روبر شدهاند، ابراز میداریم. کسی که به دین و عقاید و نمادها و مقدسات مسلمانان اهانت کند، به همه ما اهانت کرده است. موضع ما در قبال این مسئله روشن است. ما اهانت به ادیان را در چارچوب اعمال آزادی اندیشه و بیان نمیدانیم بلکه چنین کاری از طرف ما به طور کامل محکوم و مردود است. مسیحیان فلسطینی مخالفت خود را با این اهانتها و تعرض به دین اسلام اعلام میکنند.
تسنیم: به نظر شما، پاسخ مناسب روحانیون مسیحی و مسلمانان و نیز همه کسانی که در قبال اهانت به مقدسات اسلامی از طرف مجله شارلی ابدو، خشمگین هستند، چیست؟
عطا الله حنا: پاسخ به اینگونه رفتارها باید از طریق گسترش گفتوگو و دیدارها و همگرایی ما و تاکید ما بر گرایشهای انسانی باشد. ما در زمینه امور اعتقادی با یکدیگر اختلاف نظر داریم اما همگی جزء یک خانواده بشری هستیم و همه آفریده خداوند هستیم و خداوند بین انسانها هیچ فرقی در خلقت خود نگذاشته است. همانطور که مسلمانان را آفریده است، مسیحیان را آفریده است و همانطور که مسیحیان را آفریده است، دیگران را آفریده است. همچنین همه ما از یک خانواده انسانی واحد هستیم لذا همه این رفتارهای غیرمسئولانه و غیرمتمدنانه و غیرانسانی باید باعث تقویت وحدت، برادری، همگرایی، همکاری و تعامل ما در راستای خدمت به مسائل عادلانه ما و در صدر آن مسئله فلسطین و دفاع از قدس و مقدسات و اوقاف مسیحی و مسلمان آن شود.
تسنیم: همگان اتفاق نظر دارند که آزادی اندیشه و بیان نباید به حقوق و عقاید دیگران خدشه وارد کند، بنابراین آیا به نظر شما، آنچه از آن در غرب به “آزادی اندیشه و بیان” یاد میشود، نیاز به بازنگری ندارد تا این آزادی و بیان در چارچوب یک سری قوانین باشد که آزادی و اعتقادات دیگران را نقض نکرده و زیرپا نگذارد؟
عطا الله حنا: حقیقتا من پیشینه این مجله را نمیدانم اما بعد از پرس و جو روشن شد که این مجله فرانسوی یک مجله فکاهی است که به نمادهای دینی و اخلاقی و بشری احترام نمیگذارد و در نتیجه، این مجله به فرهنگ هرج و مرج و انحراف موجود در غرب اشاره میکند و یک سری ضوابط انسانی یا اخلاقی وجود ندارد. البته، ما موافق آزادی بیان هستیم اما این آزادی به هیچ وجه به معنای تعدی به ادیان یا نمادهای دینی نیست. بنابراین، آنچه مجله شارلی ابدو مرتکب شد، در قالب آزادی بیان جای نمیگیرد بلکه اهانت به هر انسان آزادهای در جهان است و ما قاطعانه این امر را رد کرده و این تعدی به ادیان را نمیپذیریم و خواهان ضوابط و قوانینی (در این زمینه) هستیم. البته ما موافق سرکوب فکری نیستیم و موافق آزادی بیان هستیم اما اینکه به یک دین اهانت شود، چنین کاری در چارچوب آزادی و آزادی اندیشه قرار نمیگیرد. معتقدم که باید یک سری قوانین نظم دهنده وجود داشته باشد. حقیقتا باید یک سری ضوابط باشد که چنین اهانتهایی که باعث جریحهدار شدن همه ما شد و به همه ما اعم از مسیحی و مسلمان اهانت کرد، تکرار نشود.
بازدیدها: 0