جوانان و انتظار
مطلب زیر به نقش جوانان در انتظار ظهور حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف میپردازد. ارزش جوانی، توجه پیامبر اعظم به جوانان، جوان و انقلاب جهانی امام مهدی، رهبران جوان در صدر اسلام، و آسیبپذیری جوانان در آخرالزمان، مواردی است که در این مطلب به آن ها پرداخته شده است.
جوانان و انتظار
۱- ارزش جوانی
زندگی انسانها سه مرحله دارد: کودکی، جوانی و پیری. جوانی، مرحله قدرت و قوّت است که ناتوانی از دو سو آن را احاطه کرده است. بنابراین، بهار عمر انسان، جوانی است.
انسان در پیمودن راه زندگی و پستیها و بلندیهای آن، مانند کوهنوردی است که یک روز دامنه فراز را میپیماید تا خود را به مرتفعترین قله کوه برساند و روز دیگر از دامنه نشیب میگذرد تا به آخرین نقطه نزولی برسد. هنگام پیمودن دامنه فراز، هر روز که بر وی میگذرد، چشماندازش وسیعتر میشود و نقاط تماشایی را بیشتر میبیند. وقتی که به قله کوه قدم میگذارد، بر همه جا مسلط میشود و عالیترین منظرهها را میبیند. برعکس، هنگام پیمودن راه نشیب، هر روز که بر او میگذرد، چشم اندازش محدودتر میشود و نقاط تماشایی، یکی پس از دیگری از نظرش پنهان میشوند.
روزهای جوانی، رسیدن به بالاترین مرحله زندگی است. از دیدگاه جوان، منظرههای زیبا و چشماندازهای دلانگیز بسیار است. روح جوانان لبریز از آرزوها و سرشار از عشق و امید است. روزهای جوانی، دوران درخشندگی زندگی، شادمانی، قوت و قدرت نشاط و امید، کار و کوشش، شور و هیجان است.
۲- توجه پیامبر اعظم صلیاللهعلیهوآله به جوانان
پیشوای عالیقدر اسلام به لیاقت و کارآیی جوانان در امور جامعه اسلامی توجه داشت و در حکومت نوبنیاد خود، از نسل جوان استفاده میکرد.
مصعب بن عمیر یکی از اصحاب جوان پیامبر اسلام پیش از هجرت بود. او بسیار زیبا و عفیف، بلند همت و جوانمرد بود. پدر و مادرش به وی علاقه بسیاری داشتند و مورد تکریم و احترام مردم مکه بود. بهترین لباسها را میپوشید و به «طاووس حرم» معروف بود. او شیفته سخنان آسمانی پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآله و مجذوب گفتار نافذ حضرت شد و آیین اسلام را پذیرفت. پدر و مادرش خشمگین شدند و او را در خانه زندانی کردند، ولی این مجازات در وی اثری نگذاشت و در مسلمانی ثابتقدم ماند و پس از هجرت، در جنگ احد به شهادت رسید.
مصعب بن عمیر یک سال پیش از هجرت، به عنوان نخستین مبلّغ اسلام از سوی پیامبر مأموریت یافت به مدینه برود و مردم را برای هجرت آماده کند. مصعب، با حرارت و نیروی ایمان، با شور و هیجان جوانی و در کمال اخلاص، کار خود را آغاز کرد. او با گفتار آتشین در سخنرانی، آهنگ گرمش در تلاوت قرآن، اخلاق پسندیدهاش در معاشرت با مردم، افکارشان را زیر و رو کرد و آنان بیش از پیش به اسلام گرویدند.
همچنین گفتهاند پس از فتح مکه، پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآله و مسلمانان گرفتار جنگ حنین شدند. پیامبر از مکه خارج شد، ولی لازم بود در آن شرایط حساس، فرمانداری شایسته برای مکه برگزیند. پیشوای اسلام، از میان تمام مسلمانان، جوان بیست و یک سالهای به نام عتاب بن اسید را برای آن مقام برگزید و در برابر گلهمندی بعضی از بزرگان دستور داد که همه باید از او پیروی کنند. عتاب تا آخر عمر پیامبر، فرماندار مکه بود و مکه را به شایستگی اداره کرد.
نمونه دیگر آن است که پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآله در آخرین روزهای عمرش، فرماندهی لشکر اسلام را به اسامه بن زید سپرد. به طور کلی، چنین نمونههایی نشاندهنده توجه ویژه حضرت به جوانان شایسته است. همچنانکه در زندگی ائمه اطهار هم به موارد فراوانی از این دست میتوان اشاره کرد.
۳- جوان و انقلاب جهانی امام مهدی علیه السلام
بر اساس روایتهای اسلامی در تشکیل حکومت جهانی امام عصر علیه السلام، حضرت به نیروی فراوان و بانشاط جوان تکیه دارد و ایشان خود نیز هنگام ظهور، جوان هستند.
امیرمؤمنان حضرت علی علیه السلام درباره یاوران امام مهدی علیه السلام میفرماید:
أَصحابُ الْمَهِدی شَبابٌ لاکُهُولَ فِیهِمْ اِلّا مِثلَ کُحْلِ الْعَیْنِ و الْمِلْحِ فِی الزّادِ وَ أقَلُّ الزّادِ الْمِلْحٌ.
یاران مهدی علیه السلام جوانند و پیر در آنها نیست مگر به قدر سرمه چشم یا به اندازه نمک در زاد و توشه سفر که نمک، کمترین وسیله سفر است.
بنابراین، یکی از ویژگیهای حکومت امام زمان علیه السلام، تکیه بر نیروی جوانان است. امام صادق علیه السلام در روایتی میفرماید:
بَیْنا شَبابُ الشِّیعَهِ عَلی ظُهُورِ سُطُوحِهِمِ نِیامٌ اِذا تَوافَوْا اِلی صاحِبِهِمْ فی لَیلَهٍ واحِدَهٍ عَلی غَیْرِ میعادٍ فَیَصْبَحُون بِمَکَّهَ.
جوانان شیعه در پشتبامهای خانه خویش در خوابند که بدون وعده قبلی، ناگهان به ندای صاحب خود در یک شب، پاسخ میدهند و صبح در مکه حضور مییابند.
۴- رهبر جوان
در روز ظهور و قیام جهانی امام مهدی علیه السلام، ظاهر امام و سن آن حضرت، جوان است. در برخی روایتها، کلمه «شابّ» یعنی جوان آمده است و در برخی دیگر، این واژهها به چشم میخورد:
«شابٌّ حَدَثٌ؛ جوانی نورس»؛
«بشرخ الشَّباب؛ بهترین مرحله جوانی»؛
«شابا مُوَفَّقا؛ جوانی کامل»؛
«شابٌ بعدَ کِبَرِ السِّنّ؛ جوان است با اینکه سنش زیاد است»؛
«شیخُ السِّنِّ شابُّ الْمَنْظَر؛ سنش زیاد و چهرهاش جوان است».
امام مهدی علیه السلام در همه مدت حکومت، جوان میماند. در روایت آمده است:
اَی فِی الصُّورَهِ، أَی صاحِبُ هذَا اَلْأَمرِ یُری دائِما أنَّهُ فی سِنِّ أَربَعِین وَلا یُؤَثِّرُ فیهِ الشَّیْبُ و لا یُغَیِّرُهُ.
در صورت و قیافه ظاهری چنین است؛ یعنی صاحب این امر، همیشه در چهل سالگی دیده میشود و پیری در او اثر نمیکند و قیافهاش را تغییر نمیدهد.
۵- آسیبپذیری جوانان در آخر زمان
روایتهایی درباره آخر زمان وجود دارد که سیمای جوانان را خوب ترسیم نمیکند و جوانان را آلوده به فسادهای آخر زمان و مبتلا به آن توصیف کردهاند. آشکار است که مقصود از این روایتها همه جوانان نیستند. در حقیقت، این روایتها، زنگ خطر و هشداری برای آسیبهایی است که جوانان را در آخر زمان تهدید میکند. بنابراین، چنانچه جوانی به گناهی آلوده شد، با توبه میتواند به صف یاوران امام مهدی علیه السلام درآید.
اگر سفر کنی از خویش در جوانی کن
که جای پای سبکرو، عصا نمیگیرد
امام علی علیه السلام درباره ارزش توبه جوان میفرماید:
ما مِنْ شَیءٍ أحَبُّ اِلَی اللّهِ مِنْ شابٍّ تائِبٍ.
هیچ چیزی نزد خدا دوستداشتنیتر از جوان توبهکننده نیست.
امام مهدی علیه السلام هم در دعایی که با «اَللّهُمَّ ارْزُقْنا تَوْفِیقَ الطّاعَهَ» آغاز میشود، از خداوند بزرگ میخواهد که: «وَ عَلَی الشَّبابِ بِالْانابَهِ وَ التَّوْبَه؛ خداوندا، جوانان را توفیق تضرع و توبه روزی بفرما».
جوانی که در اوج توفان غرایز، از هوسها دست میکشد و در برابر خالق و محبوب به عبادت برمیخیزد، بیشترین ارزش را دارد. چه بسیار نیکوست که روز تولد حضرت علیاکبر علیه السلام را «روز جوان» نامیدند؛ زیرا او بهترین الگو و اسوه برای جوانان در مسیر حق است. کسی که شبیهترین انسان در اخلاق و رفتار و منطق به رسولاللّه صلیاللهعلیهوآله بود، با جان و دل، امام زمانش را یاری کرد.
همانگونه که علی اکبر علیه السلام پشتیبان فرزند خاتم پیامبران بود، ما جوانان ایران زمین نیز باید پشتیبان خاتم امامان باشیم و به کارهایی که سبب نارضایتی حضرت ولی عصر علیه السلام میشود، دست نزنیم. تا روزی که جهان از نور حضرتش روشن شود و جوانان در سایهسار وجود نازنینش، شاهد دورانی باشند که هیچگاه سابقه نداشته است.
بازدیدها: 106