جوبر در آستانه آزادی/شکست زئیر احرار در حلب/تحلیل قوای داعش در عین العرب+نقشه و عکس

خانه / مطالب و رویدادها / جوبر در آستانه آزادی/شکست زئیر احرار در حلب/تحلیل قوای داعش در عین العرب+نقشه و عکس

جدیدترین تحولات میدانی سوریه از ادامه مقاومت کُردها در برابر «داعش» در عین العرب یا همان کوبانی، در ریف شمالی حلب، قرار گرفتن منطقه «جوبر» در دمشق در آستانه آزادی و ناکامی گروه‌های مسلح تروریستی در حلب حکایت دارد

در حالی‌که منابع میدانی کُرد سوری از منطقه «عین العرب» یا همان «کوبانی» در شمال حلب و در نزدیکی مرزهای ترکیه از کاهش شدت درگیری‌ها در ۲ محور شرقی و جنوبی این شهر پس از درگیری‌های شدید بین نیروهای کمیته‌های مردمی حمایت از کُردهای سوریه با عناصر تروریستی تکفیری «داعش» خبر می‌‌دهند که از غوطه شرقی دمشق نیز گزارش می‌رسد، شهر «جوبر» در دمشق در آستانه آزادسازی توسط ارتش سوریه است.

ریف حلب: تحلیل رفتن داعش در برابر کُردها

حدود یک ماه از حمله گروه تروریستی تکفیری داعش به عین العرب یا همان کوبانی می‌گذرد و در حالی‌که داعش تمام توان خود را به کار می‌برد تا نبرد تسلط بر این شهر را به سود خود به پایان برساند، اهالی این منطقه از هرگونه رشادتی برای مقابله با این گروه تکفیری فرو گذاری نمی‌کنند، به ویژه آنکه آنها مجهز به سلاح‌های پیشرفته نیستند و تنها سلاح‌هایی ساده و سبک در اختیار دارند که در قاموس جنگ تنها می‌تواند، پیشروی دشمن را به تاخیر بیاندازد، اما همین سلاح‌های ساده و نه حملات ائتلاف بین المللی موسوم به ضد داعش به رهبری آمریکا هم اکنون درحال به زانو درآوردن داعش است.

«آرین میرکان»، مادر کُردی که برای دفاع از فرزندان و شهرش در برابر داعش، دست به عملیات انتحاری زد

اقدام داعش به انتقال تجهیزات و استحکامات نظامی کمکی از رقه و حلب و همچنین اعزام تروریست‌هایی برای کمک به عناصر خود در این محور میدانی که چندان هم متبحر نشان نمی‌دهند، دلیلی بر تحلیل قوای داعش در برابر کردهاست.

اما نباید از نظر دور داشت که نبرد عین العرب برای داعش نبردی حیثیتی است و شکست در آن به معنای لطمه خوردن به وجهه این گروه تروریستی تکفیری است.

شرایط بحرانی داعش زمانی بیش از پیش آشکار می‌شود که توجه داشته باشیم، این گروه تروریستی تکفیری از روز جمعه که بر مربع امنیتی نیروهای کُرد این منطقه تسلط پیدا کرده، تاکنون نتوانسته پیشروی چشمگیری را محقق کند. همچنین در این مدت کُردها چندین حمله جدی داعش را دفع کرده‌اند.

اگرچه در این میان گفته شده است که داعش بر حدود ۴۰ درصد عین العرب به خصوص در مناطق شرقی و بخش‌هایی از مناطق جنوبی و غربی و همچنین مربع امنیتی شمال عین العرب تسلط دارد که تنها یک کیلومتر آن را از مرزهای ترکیه جدا می‌کند.

نقشه دمشق و ریف آن

دمشق: جوبر در آستانه آزادسازی/دوما هدف بعدی ارتش سوریه

منابع نظامی سوری درباره جدیدترین تحولات میدانی منطقه «جوبر» در غوطه شرقی دمشق گزارش دادند که این منطقه پس از ۶ ماه از آغاز عملیات‌های نظامی گسترده و جدی ارتش سوریه برای باز پس گیری و آزادسازی آن و پس از گذشت بیش از ۲ سال و نیم از تسلط گروه‌های مسلح تروریستی علیه آن، در آستانه آزادسازی قرار دارد.

تحرکات ارتش سوریه در غوطه شرقی ریف دمشق

این منابع تاکید می‌کنند که مواضع دفاعی گروه‌های مسلح مستقر در این شهر طی ساعات گذشته و هم زمان با ورود نیروهای ارتش سوریه به کوی‌های آن به سرعت و به شکل غافلگیر کننده‌ای درحال فروپاشی است و یگان‌های مهندسی ارتش سوریه درحال خنثی سازی مین‌ها و بمب‌های کار گذاشته شده، در بناها و ساختمان و نقاط مختلف کوی‌هایی هستند که ارتش سوریه بر آنها سیطره یافته‌اند و این بالطبع آزادسازی این شهر را تسریع و راه را بر ارتش سوریه جهت آغاز عملیات آزادسازی شهر «دوما» تسهیل خواهد کرد که باید آن را مقر و دژ گروه تروریستی «جیش الاسلام» به سرکردگی «زهران علوش» به شمار آورد، کسی که خود و گروه تروریستی‌اش مورد حمایت مستقیم عربستان سعودی و شخص شاهزاده بندر بن سلطان، رئیس سابق دستگاه اطلاعات رژیم سعودی است.

براساس گزارش منابع میدانی سوری حملات ارتش سوریه در جوبر از سه محور مانع «عرفه» در غرب، منطقه «المناشر» در جنوب شرقی و منطقه «طیبه» در شمال شرقی جوبر ادامه دارد و با توجه به صفوف فروپاشیده گروه‌های مسلح، نیروهای پیاده نظام ارتش سوریه موفق به ایجاد شکاف و پیشروی آرام و تدریجی در محور طیبه و از آنجا به سمت پل «زملکا» شدند.

اما گروه‌های مسلح مستقر در جوبر، مسئولیت شکست خود را متوجه گروه تروریستی «جیش الاسلام» و دیگر گروه‌های مسلحی کردند که از ارسال کمک و پشتیبانی از آنها ممانعت و به عمد نیروهای خود را به عمق غوطه، به ویژه دوما عقب کشیدند.

این موضوع موجب شده تا گروه‌های مسلح این منطقه نیز به پیچیدگی اوضاع حاکم بر جوبر اذعان کنند، به ویژه آنکه این منابع معارض تاکید می‌کنند که ارتش سوریه در حال پیاده کردن همان تاکتیکی در جوبر است که پیشتر آن را در شهرک استراتژیک ملیحه پیاده کرده بود و در تنگ کردن حلقه محاصره و ایجاد جنگ فرسایشی و تحلیل بردن قدرت و توانمندی گروه‌های مسلح نمود پیدا می‌‌کند و به گفته این منابع همین تاکتیک موجب شده تا از همین ابتدا تعدادی از گروه‌های مسلح عرصه جوبر را خالی کنند.

تقسیمات اداری در استان ریف دمشق، به مرکزیت «دوما»

آنچه تعجب این منابع معارض را برانگیخته عقب نشینی گروه‌های مسلح از جبهه الدخانیه و ادعای این گروه‌ها مبنی بر تحقق اهداف مورد نظر یعنی کاستن از فشارهای وارده بر جوبر و تامین نیازهای غذایی گروه‌های مسلح در منطقه غوطه است، در حالی‌که به باور این منابع این فشارها نه تنها کاهش نیافته، بلکه ارتش سوریه هر روز بیش از پیش بر فشار خود در منطقه جوبر می‌افزاید و آنچه این فشارها را برای گروه‌های مسلح این منطقه طاقت فرسا کرده، اختلافات دو گروه تروریستی «جبهه النصره» که به جوبر به عنوان دروازه ورود به پایتخت نگاه می‌کند و «جیش الاسلام» است که اهمیتی برای جوبر قائل نیست و تنها در اندیشه تحکیم مواضع خود در دوما است.

کشف یکی از بزرگ‌ترین تونل‌های گروه‌های مسلح تروریستی در جوبر

این اختلافات بدون تردید راه را برای آزادسازی جوبر توسط نیروهای ارتش سوریه هموارتر خواهد کرد، به همین منظور نیروهای ارتش سوریه در آخرین موفقیت‌های خود در این منطقه مسجد «غزوه بدر» را آزاد کردند که یکی از مهمترین مواضع دفاعی تروریست‌ها در جوبر شمرده می‌شد و طی روزهای اخیر نیز موفق شده بودند، میدان «زملکا» را به کنترل خود درآورند که گامی بسیار مهم در روند عملیات‌های ارتش سوریه برای آزادسازی جوبر به شمار می‌آید.

در حالی‌که حین پاکسازی زملکا نیروهای ارتش سوریه یکی از بزرگ‌ترین و خطرناک‌ترین تونل‌های مورد استفاده گروه‌های مسلح را که دو منطقه جوبر و زملکا را به یکدیگر ارتباط می‌داد و این گروه‌ها از آن برای ارتباط بین خود و نقل و انتقال سلاح و تجهیزات نظامی و کمک‌های امدادی از غوطه شرقی دمشق استفاده می‌کردند، کشف و منهدم کردند.

گوشه‌ای از نبردهای کمتر دیده شده در جوبر

به این ترتیب با آزادسازی منطقه الدخانیه و به تبع آن «عین ترما» زمینه برای آزاد سازی جوبر بیش از پیش فراهم می‌شود و در واقع باید گفت، جوبر هم اکنون بیش از هر زمان دیگری در دست ارتش سوریه است، چون آزادسازی مسجدغزوه بدر در جوبر به معنای باقی ماندن تنها چند نقطه در این منطقه تحت تصرف گروه‌های مسلح است.

آزادسازی جوبر دو نتیجه مهم را درپی دارد، کاهش بیش از پیش فشار گروه‌های مسلح بر پایتخت و فراهم شدن زمینه آغاز عملیات آزادسازی شهر «دوما»، مرکز ریف دمشق که به دنبال خود آزادسازی «عربین» و «حرستا» به عنوان اهداف بعدی ارتش سوریه را درپی خواهد داشت.

این درحالی است که درحال حاضر مناطق دوما وحرستا شاهد درگیری‌ها و اختلافات شدید گروه‌های مسلح از جمله گروه زهران علوش با دیگر گروه‌های تروریستی است.

استراحت یکی از سربازان ارتش سوریه/صحنه‌های کمتر دیده شده در جنگ سوریه

براین اساس می‌توان گفت که نبردهای غوطه شرقی دمشق رو به پایان است و با پایان یافتن آنها کمربند امنیتی پایتخت سوریه بیش از پیش محکم خواهد شد تا پس از آن نگاه ارتش سوریه بر سه منطقه متمرکز باشد: جبهه القلمون و جبهه قنیطره و جبهه درعا که در این بین جبهه درعا از اهمیت بیشتری برخوردار است.

حلب: اعلام نبرد ناکام «زئیر الاحرار» با هدف تسلط بر کارخانه‌های وزارت دفاع

اما در حلب در روزهای اخیر گروه‌های مسلح مستقر در این شهر اعلام کردند که نبردی تحت عنوان «زئیر الاحرار» را در محورهای ریف شرقی و ریف جنوبی حلب و با هدف تسلط بر کارخانه‌های وزارت دفاع سوریه که در این منطقه قرار دارند و از جمله مهمترین مواضع نظامی ارتش سوریه در ریف حلب به شمار می‌آید و کارخانه‌های ساخت تجهیزات نظامی و همچنین یک فرودگاه کوچک فرود بالگردها را در برمی‌گیرد، آغاز کرده‌اند.

کارخانه‌های وزارت دفاع سوریه در حلب

این درحالی است که این منطقه به دلیل نزدیکی به شهرک «السفیره» از جمله مهمترین مناطق حلب به شمار می‌آید، چون تنها گذرگاه ورود به حلب از طریق گذرگاه السلمیه – خناصر تلقی می‌شود.

با اعلام آغاز نبرد زئیر الاحرار گروه‌های مسلح روستاها و شهرک‌های العدنانیه، الزراعه الفوقانیه، الزراعه التحتانیه، صدعیا، ام جرن، باشکوی، البرزانیه و القاشوطه را تصرف کردند و به شدت با نیروهای ارتش سوریه درگیر شدند، اما یگان‌های ارتش سوریه خیلی زود ضمن باز پس گیری روستاها و شهرک‌های فوق الذکر و وارد آوردن خسارات سنگین به این گروه‌ها آنها را وادار به عقب نشینی کردند.

نمایی دیگر از کارخانه‌های وزارت دفاع سوریه در حلب

این درگیری‌ها پس از برقراری ماه‌ها آرامش در این محور رخ دادند و یگان‌های ارتش سوریه هم اکنون درحال تحکیم مواضع دفاعی خود در مناطق فوق الذکر هستند. اینکه چرا این منطقه بار دیگر به عرصه رویارویی‌ها تبدیل شد، را باید در حمله داعش به ریف شمالی حلب ملاحظه کرد که موجب تشدید اختلافات میان گروه‌های تروریستی و باز شدن اشتهای آنها برای آغاز مجدد برخی تحرکات را باز کرد، به گونه‌ای که جبهه النصره بار دیگر با هدف تصرف برخی مناطق اما به دور از مناطق مورد حمله داعش عناصر خود در شهر مرزی «اعزاز» را به حالت آماده باش درآورد و یا گروه تروریستی موسوم به «جنبش آزادگان شام» که کلید عملیات «زئیر احرار» را زد، به ویژه آنکه این گروه تروریستی در این اواخر متحمل شکست‌های بزرگ شده بود و طی یک انفجار بسیاری از سرکردگان خود را از دست داده بود، به این جهت سرکردگان جدید این گروه تلاش داشتند، بار دیگر این گروه را در عرصه میدانی سوریه مطرح کنند.

گروه تروریستی آزادگان شام به این جهت شهر السفیره، در شرق حلب را هدف حملات خود قرار داد که این شهر در درجه اول از جبهه‌های رویارویی نبرد به دور است و از سوی دیگر به این ترتیب تلاش کرد، با مشغول کردن ارتش سوریه به این نبرد، پیشروی آن به سمت ریف شمالی را متوقف و یا کُند کند.

کارخانه‌های وزارت دفاع سوریه در حلب

از جهتی این گروه حمله خود را با یورش به کارخانه سلاح‌های سنگین از جمله موشک‌های حرارتی آغاز کرد تا شاید با تصرف این کارخانه‌ها بار دیگر خود را در عرصه میدانی سوریه مطرح کند، به ویژه آنکه تسلط بر السفیره زمینه قطع راه‌های امداد و کمک رسانی ارتش سوریه به داخل شهر حلب از طریق بزرگراه خناصر می‌شود و این معادله حاکم بر شهر حلب را به سود این گروه تغییر می‌داد که تمام این اهداف با شکست مواجه شدند.

 

بازدیدها: 207

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *