یافتن و داشتن اسوه و چهارچوب های فکری، کرداری و گفتاری در روابط خانوادگی برای هر انسانی توفیقی در جهت تکامل هر چه بهتر اوست. از سویی محک اخلاق انسان در خانواده است. پیامبر اکرم(صلی الله علیه وآله وسلم) سرمشق اعلا و بالاترین اسوه و نمونه برجسته ی اخلاق الهی است.
بنیاد خانواده در سنت و سیره نبوی از اعتباری ویژه و ارزشی بی نظیر برخوردار است. دیدگاه الهی پیشوای اسلام و تعابیر والای او درباره ی بنیاد خانواده بسی موجب شگفتی و شیفتگی است.
از منظر نبوی هیچ بنیانی در هستی با محوریت و ارجمندی بنیان خانواده در نزد پروردگار برابری نمی کند.
اینک در این تعابیر شکوهمند نیک بنگرید تا شگفتی شما با شیفتگی قرین گردد:
هیچ بنایی در اسلام پایه گذاری نشده است که در پیشگاه خدای پرعزت و جلال، محبوب تر و ارجمندتر از تشکیل خانواده باشد. (۱)
درهای آسمانی در چهار موضع از سر رحمت گشوده می شود: هنگام نزول باران، هنگام نگاه کردن فرزند به چهره ی پدر و مادر، هنگام گشوده شدن در کعبه، و هنگام ازدواج. (۲)
بر این اساس، ازدواج و تشکیل خانواده، پذیراشدن محبوبیت ها، رحمت ها و کرامت های ویژه ی الهی در عمل به نیکوترین سنت پیامبر(ص) و زیباترین سیره ی عملی آن حضرت در زندگانی است.
تأکید بر تشکیل خانواده در سیره نبوی
پیامبر اکرم(صلی الله علیه وآله وسلّم) همواره تاکید داشت که پیروانش در تأسی از ایشان تشکیل خانواده دهند و سیر وسلوک خانوادگی را طی کنند:
ازدواج و تشکیل خانواده سنت من است، پس هرکه به سنت من پشت کند، از من نیست. (۳)
هرکه دوست دارد که بر آیین من باشد، البته باید از سیره عملی من پیروی کند و در راه من گام زند، و از جمله سیره ها و سنت های من ازواج (و تشکیل خانواده) است. (۴)
سنت رسول خدا بیانگر این حقیقت است که سلوک و بندگی، رشد و کمال نه تنها با تشکیل خانوادگی منافاتی ندارد، بلکه تشکیل خانواده و سلوک خانوادگی مهمترین عامل یاری کننده ی آدمیان در سیر به سوی کمالات است.
پی نوشت:
- بحارالانوار، ج ۱۰۰ ص ۴۰۲۲۲٫
- مجلسی، بحارالانوار، ج ۱۰۰، ص ۲۲۱، ح ۲۶٫
- مجلسی، بحارالانوار، ج ۱۰۰، ص ۲۲۰، ح ۲۳ ؛ سبزواری، جامع الاخبار، ص ۱۰۱٫
- کلینی، الکافی، ج ۵، ص ۴۹۶، ح ۶؛ حرعاملی، وسائل الشیعه، ج ۲۰، ص ۱۰۷، ح ۲۵۱۵۹٫
انتهای مطلب/
بازدیدها: 80