آیا در سایر کشورها، نهاد مشابه شورای نگهبان وجود دارد؟

خانه / سر تیتر اخبار / آیا در سایر کشورها، نهاد مشابه شورای نگهبان وجود دارد؟

آیا در سایر کشورها، نهاد مشابه شورای نگهبان وجود دارد؟

در اکثر کشورهای دنیا به‌منظور اعمال نظارت بر انتخابات، مراجعی قانونی وجود دارند. «شورای نگهبان» در جمهوری اسلامی ایران، «دادگاه قانون اساسی» در ترکیه، «محکمه ‌النقد» در مصر، «شورای قانون اساسی» و «دیوان عالی عدالت» در فرانسه، «دادگاه قانون اساسی» در آلمان، «دیوان عالی» در آمریکا ، «مجلس عوام» در انگلستان و «دادگاه قانون اساسی» در روسیه. این نقش نظارتی را ایفا می‌کنند.

بنابراین مشابه شورای‌ نگهبان قانون اساسی ایران، در کشورهای دیگر هم، نهادهایی تحت عنوان شورا یا دادگاه وجود دارند. که وظیفه‌ آنها نظارت بر صحت انتخابات است. تنها تفاوتی که وجود دارد. آن است که در دیگر کشورها این نظارت در نهایت به دادگاه قانون اساسی، دادگاه عالی عدالت، شورای قانون اساسی، دیوان عالی کشور یا نهاد مشابه دیگری که واپسین تصمیم را گرفته. و در برابر این تصمیم به شخص یا نهادی پاسخ‌گو نیست. ختم می‌شود.

به‌عبارت‌دیگر، وجود نهاد نظارتی در دیگر کشورها مورد تردید نیست. تنها ماهیت این نهادها متفاوت است. که آن‌هم به ساختار سیاسی- حقوقی کشورها بستگی دارد. درواقع آنچه موجب ایجاد شبهه مبنی بر نبود نهاد نظارتی بر انتخابات می‌شود. صرفاً نشئت‌گرفته از ناآگاهی از حقوق اساسی و نظام انتخاباتی دیگر کشورهاست. وگرنه نظام انتخاباتی در غرب یک صافی ظریف دار. که جریان انتخابات را کنترل می‌کند. در بسیاری از کشورهای دموکراتیک جهان، نظارت بر صحت انتخابات در دادگاه قانون اساسی انجام می‌پذیرد. در این راستا می‌توان به کشورهای زیر اشاره کرد:

اتریش: در کشور اتریش دادگاه قانون اساسی که اعضای آن با پیشنهاد هیئت دولت و با حکم رئیس‌جمهور و دیگران به‌وسیله‌ مجلس ملی و شورای فدرال انتخاب می‌شوند، بر صحت انتخابات نظارت دارند.

آلمان: طبق قانون اساسی آلمان، رسیدگی به صحت انتخابات به‌ویژه از راه تصویب اعتبارنامه‌های نمایندگان، هم‌چنین سلب مصونیت و عزل آنها از سمت نمایندگی از اختیارات مجلس نمایندگان است.

هرگاه به تصمیم‌های مجلس یادشده در این موارد، یعنی تأیید یا رد اعتبارنامه‌ی نماینده یا نمایندگانی یا سلب مصونیت و عزل وی یا آنها اعتراضی وجود داشته باشد. رسیدگی به آن از اختیارات دادگاه قانون اساسی است. 

آمریکا: وظیفه دیوان عالی در آمریکا، نظارت بر مصوبات کنگره ایالات متحده آمریکا و مجالس قانون‌گذاری ایالت‌هاست. اگر این مصوبات مغایر با اصول قانون اساسی آمریکا شناخته شوند. از سوی دیوان عالی از درجه اعتبار ساقط می‌شوند.

به عبارت دیگر این دیوان، نقش دادگاه قانون اساسی را ایفا می‌کند. تا از نقض قانون اساسی به عنوان «منشور ملت» از سوی مقامات فدرال یا مقامات ایالتی جلوگیری به عمل آورد.

 

 

eheyat

Views: 0

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *