تاریخ شمسی ۲۰ تیر ۱۳۵۸
۷۷۴ ادامه تحرکات خشونتبار در خوزستان از جمله انفجار لولههای حمل نفت اهواز به پالایشگاه آبادان؛ حملات متعدد گروههای ناشناس به مراکز مختلف خرمشهر؛ درگیری پاسداران انقلاب با عناصر ضدانقلاب در جزیره مینو؛ درگیریهای یک قایق عراقی با کشتیهای ایران در اروندرود و بازتاب آن در رادیو کلن.
۷۷۵ محاکمه سه تن از قاچاقچیان اسلحه در اهواز و صدور حکم اعدام برای آنها و اجرای آن.
۷۷۶ آزادی ۳۵ تن از دستگیرشدگان حوادث اخیر خوزستان از زندان اهواز در پی فرمان امامخمینی.
۷۷۷ اجرای اقدامات امنیتی شدیدتر در خوزستان در پی انفجارات و حملات مسلحانه ضد انقلاب؛ مصاحبه مدنی با کیهان و تشریح حوادث اخیر خوزستان از جمله نقش “چهارشنه سیاه” در خرابکاریهای منطقه و قاچاق اسلحه از عراق؛ تظاهرات در حمایت از مدنی و آیتالله خلخالی در دزفول.
۷۷۸ مصاحبه حسن نزیه مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و بیان نتیجه تحقیقات انجام شده درباره انفجار لولههای نفت و گاز خوزستان، برنامه پاکسازی شرکت نفت و درخواست اعزام پاسداران بیشتر به خوزستان.
۷۷۹ تفسیر رادیو لندن، رادیو کلن و خبرگزاری فرانسه از حوادث خوزستان و تأثیر آن بر صادرات نفت ایران؛ اظهارات وزیر دفاع و فرمانده دژبان درباره مسائل خوزستان، نقش گروه چهارشنبه سیاه و شیخ شبیر در وقایع استان.
۷۸۰ اقدام سیاسی- تبلیغاتی گسترده حزب دمکرات کردستان ایران برای خنثی کردن افشاگریهای رادیو تلویزیون و مطبوعات از عملکرد این حزب در محاصره و خلع سلاح چند ایل و انحلال شورای انقلاب اشنویه؛ گزارش روزنامه اطلاعات از راهپیمایی گسترده در مهاباد، سنندج، بانه و مریوان در محکومیت رادیو تلویزیون و تثبیت مواضع حزب دمکرات
۷۸۱ تشکیل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی مریوان از اکراد مسلمان و معتقد به انقلاب اسلامی.
۷۸۲ اعتراض شدید به آزادی حماد شیبانی و ۴۲ تن از اعضای سازمان چریکهای فدایی خلق از زندان در نامهای به قلم محمدعلی مخلص خطاب به دادستان انقلاب اسلامی.
۷۸۳ مصاحبه مطبوعاتی آیتالله آذری قمی به دادستان دادگاه انقلاب اسلامی تهران و ارائه توضیحاتی درباره فرمان عفو عمومی امامخمینی و چگونگی اجرای آن، وضع زندانیان، برنامه آینده دادگاههای انقلاب.
۷۸۴ هشدار نشریه مردم (ارگان مرکزی حزب توده ایران) در مورد تلاشهای دولت موقت برای حفظ مستشاران آمریکایی در ایران و درخواست از دولت موقت جهت مشخص کردن سیاست نظامی خود.
۷۸۵ انتشار اعلامیه درجهداران نیروی هوایی در محکومیت اقدام همافران در دست زدن به تحصن و افشاگری علیه افسران و درجه داران و پاسخ همافران به اعلامیه درجهداران.
۷۸۶ نامه کاردار سفارت آمریکا در تهران به عباس امیرانتظام سفیر ایران در سوئد و دادن خبر ارسال نامه برای نمایندگان سفارت آمریکا در اسکاندیناوی جهت برقراری ارتباط بین آنها و امیرانتظام.
۷۸۷ گزارش سری آژانس اطلاعات دفاعی آمریکا و اعتراف به اینکه علیرغم وجود گروهها و سازمانهای مختلف درکشور، این آیتالله خمینی است که شکل و جهت جمهوری اسلامی را تعیین خواهد کرد.
۷۸۸ وزیر امور خارجه آمریکا طی نامهای به کاردار سفارت آن کشور در تهران با ذکر برخی مشکلات ایران، از وی درخواست کرد تا طرح خود را برای تهیه گزارشهای سیاسی به گروه ویژهای که به همین منظور تشکیل شده، ارائه نماید.
۷۸۹ گزارش رادیو مسکو از همکاری قاهره، تل آویو و افسران ساواک ایران برای خرابکاری در کردستان ایران.
۷۹۰ سفر وزیر امور خارجه بلژیک به عراق و مذاکره درباره مسائل منطقه و روابط دو جانبه.
۷۹۱ گزارش خبرگزاری فرانسه از مذاکرات نخست وزیر فرانسه با مقامات عراقی در بغداد و اعلام تمایل فرانسه به ادامه همکاری نظامی دو کشور.
تاریخ شمسی ۲۰ تیر ۱۳۶۱
۲۴۵ سخنان فرمانده سپاه پاسداران در جمع فرماندهان قرارگاههای منطقه عملیاتی مبنیبر تأکید در سرعت برای آماده شدن برای اجرای عملیات با توجه به کوشش مستمر عراق برای ایجاد موانع در مسیر عملیات؛ تدابیر عراق برای جلوگیری از عملیات ایران: جاری ساختن آب در برابر مواضع جنوبی قرارگاه فتح.
۲۴۶ ادامهی گلولهباران شهرهای ویران شده ایران در غرب کشور و نیز شهرهای آبادان و خرمشهر که به شهادت دو تن و مجروح شدن ۱۱ تن در این دو شهر انجامید.
۲۴۷ اقدامات ضدانقلاب در غرب کشور: شلیک سه موشک “بازوکا” به مناطق مسکونی بانه؛ حمله به پایگاه نیروهای نظامی مریوان؛ کمین در مسیر نیروهای سپاه و شهید کردن پنج تن از آنان.
۲۴۸ سپاه پاسداران یک شبکه جاسوسی و بمبگذاری در منطقه باختران و جوانرود را کشف کرد. افراد این شبکه اعتراف کردهاند که در شهرهای سرپلذهاب، باختران و اراک بمب کار گذاشته بودند.
۲۴۹ گزارش یک بولتن داخلی سپاه پاسداران درباره آخرین وضعیت دو گروه معارض “رزگاری” و “حزب دمکرات کردستان”. حمله سازمان مجاهدین خلق به سه تن از افراد بسیج در آستانه اشرفیه که یک تن از آنان به شهادت رسید و دو تن دیگر مجروح شدند. دستگیری پنج تن از اعضای کمیته نظامی سازمان مجاهدین خلق در شیراز.
۲۵۰ بی.بی.سی.: هواپیماهای عراقی به جزیره خارک حمله کردند.
۲۵۱ روزنامه “الشرق الاوسط” از موافقت “حسنی مبارک” رئیسجمهور مصر با ارسال مقادیری اسلحه از کشورش به عراق، خبر داد. مبارک گفته است که مصر به طور دائم در صف حمایت از عراق خواهد بود.
۲۵۲ سخنان “میرحسین موسوی” نخستوزیر، درباره تأثیر حملهی اخیر اسرائیل به جنوب لبنان در روند جنگ تحمیلی، تصمیم جمهوری اسلامی برای تداوم عملیات، تشکیل کنفرانس سران غیرمتعهدها در بغداد، موضع ایران در برابر تلاشهای صلح کشورهای غیرمتعهد و شرایط ایران برای پایان دادن به جنگ.
۲۵۳ توضیحات نماینده دائم ایران در سازمان ملل درباره عقبنشینی عراق از مناطق اشغال شده، تلاش شورای امنیت در تصویب قطعنامه جدید برای پایان دادن به جنگ، شرایط ایران برای پایان دادن به جنگ، برگزاری کنفرانس سران غیرمتعهدها در بغداد و مطالبی درباره چگونگی تعیین مقدار غرامت جنگ و پرداخت آن به ایران.
۲۵۴ معاون فرهنگی و کنسولی وزارت امورخارجه اعلام کرده که به مناسبت روز جهانی قدس، هشت هیئت سیاسی تبلیغاتی به ۲۴ کشور مسلمان در آسیا و آفریقا عزیمت خواهند کرد تا مواضع استراتژیک ایران را در مورد برگزاری روز قدس و همچنین تصمیم ایران برای آزادسازی قدس را تشریح کنند.
۲۵۵ گزارش هفتهنامه “اکونومیست” از حمله مخالفان حکومت عراق به محل اقامت صدامحسین در الدجلیه.
۲۵۶ تظاهرات هزاران تن از عراقیهای مقیم تهران با شعار “سرنگونی حکومت صدام و برقراری نظام جمهوری اسلامی در عراق”. گزارش رادیو امریکا و رادیو اسرائیل از این تظاهرات: تظاهرکنندگان از کشورهای غیرمتعهد خواستند که از برگزاری اجلاس سران در بغداد خودداری کنند. هدف این تظاهرات تشویق نیروهای مسلح ایران به حمله به داخل خاک عراق است. راهپیمایی نیروهای عراقی مقیم سوریه در دمشق و حمایت آنها از ورود نیروهای ایرانی به خاک عراق. سخنرانی سفیر ایران در سوریه در جمع راهپیمایان: ایران با کلیه امکانات خود از ملت مسلمان عراق حمایت خواهدکرد.
۲۵۷ وزارت امورخارجه عراق با انتشار اطلاعیهای خواستار استقرار نیروهای پاسدار صلح در مرزهای خود با ایرانشد. دولت عراق در نامهای به دبیر کل سازمان ملل از کوششهای وی جهت برقراری صلح، تشکر کرد.
۲۵۸ معاون اول نخستوزیر عراق و سفیر فرانسه در بغداد درباره روابط دو کشور و افزایش فعالیت شرکتهای فرانسوی در عراق گفتوگو کردند.
۲۵۹ نخستوزیر ترکیه به هنگام بدرقه شاهزاده “حسن” ولیعهد اردن: در مورد بحران لبنان و جنگ ایران و عراق تبادل نظرهای مفیدی با ولیعهد اردن انجام شد.
۲۶۰ نشست اضطراری وزیران نفت کشورهای عضو “اوپک” پس از دو روز بحث، بدون دستیابی به نتیجهای خاتمه یافت. واشنگتن پست: اوپک نتوانست در مورد چگونگی مقابله با تخطی برخی از اعضاء تصمیم بگیرد. غرضی وزیر نفت ایران: به دست نیاوردن نتیجه، به معنای شکست نیست.
۲۶۱ گردهمآیی سلطنتطلبها در پاریس به نقل از رادیو “صدای آزاد ایران”: آنان تصمیماتی درباره سیاستهای مبارزاتی و سازماندهی مبارزات اتخاذ کردند.
۲۶۲ یادداشتهای فخرالدین حجازی از سفر به سوریه ـ که امروز به چاپ رسیده است ـ درباره ملاقات هیئت ایرانی با حافظ اسد، سخنان حافظ اسد درباره برخی حوادث پشت پرده روزهای آغازین جنگ، مواضع کشورهای عربی و موضع حافظ اسد دراینباره و…
تاریخ شمسی ۲۰ تیر ۱۳۶۴
۲۷۳ از ساعت ۲:۴۵ بامداد عملیات “قدس۳” در محور عمومی دهلران – طیب در غرب رودخانهی میمه با هدف نفوذ به مواضع دشمن برای انهدام نیروهایش و تجهیزات آنها بهوسیلهی رزمندگان لشکر۱۹ فجر سپاه انجام شد. در این عملیات در مرحلهی رفت، از نظر میزان موفقیت و سهولتکار بیش از حد انتظار و در مرحلهی بازگشت برعکس بود [ضمیمه دارد].
۲۷۴ امروز دشمن با حمله به یک پست استراقسمع خودی روی تپهی ۴۰۲ در منطقهی سومار، آن را تصرف کرد.
۲۷۵ مرکز تجمع نیروهای ارتش جمهوری اسلامی ایران که جهت اجرای یک عملیات در منطقهی سیدکان بهسر میبرند، در نوار مرزی کلاشین – اشنویه هدف حملهی هوایی عراق قرار گرفت.
۲۷۶ پس از قطعی شدن عملیات فاو، اقداماتی که تاکنون صورت گرفته، حاکی از عدم پیشرفت است، بهنحوی که فاو را از جایگاه یک عملیات اصلی خارج کرده و به نظر میآید که گویا عملیاتهای محدود محور اصلی کار قرارگاههای سپاه است. این مسئله در جلسهی امروز فرماندهان سپاه بررسی شد و بر ضرورت توجه جدی به آن، تأکید گردید.
۲۷۷ در جلسهی امروز قرارگاه خاتم موضوع استفادهی عراق از تجربیات عملیات بدر و خیبر جهت مقابله با نیروهای خودی در منطقهی فاو، بررسی شد. “فدوی” مسئول اطلاعات عملیات قرارگاه نوح، دربارهی فعالیتهای مهندسی عراق که بر مبنای استفاده از آن تجربیات انجام میشود، گزارشی داد.
۲۷۸ در ادامهی خط انفجار در اماکن عمومی بهوسیلهی عوامل عراق، امروز بمبی در یک اتوبوس مسافربری – که از تبریز عازم خوی بود – منفجر شد و دستکم ۱۲ شهید و ۲۲ مجروح بر جا گذاشت.
۲۷۹ امروز در دو رستوران کویت انفجارهایی روی داد که روزنامهی فرانسوی “لوکوتیدین دوپاری” تلفات آن را ۱۱ کشته و ۸۹ مجروح اعلام کرده و این انفجارها را بر اساس “یک استراتژی که از تهران هدایت و رهبری میشود”، دانسته است. تلویزیون فرانسه نیز آن را به افراطیون ایران نسبت داده، در حالیکه یک فرد ناشناس در تماس با دفتر خبرگزاری فرانسه، با پذیرفتن مسئولیت این انفجار، خود را منسوب به “بریگادهای عرب” خوانده است. گزارش شده که از جملهی کشتگان این انفجارها، چند افسر عالیرتبهی وزارت کشور کویت و چند کودک و یک زن بودهاند.
۲۸۰ به گزارش یک روزنامهی تونسی، سازمان امنیت تونس عدهای از هواداران عراقی را که در یک شبکهی جاسوسی برای دولت بعثی عراق فعالیت میکردهاند، دستگیر کرده است. همچنین نشریهی انگلیسی “فارین ریپورت” از دستگیری ۱۳ عراقی در بحرین خبر داد که در حال منفجر کردن بمب و برجا گذاشتن نشانهای مبنیبر دخالت ایران، بودهاند. آنها اعتراف کردهاند که انفجار دو بمب در بحرین همزمان با سفر “سعودالفیصل” (وزیر خارجهی عربستان) به ایران نیز کار عراق بوده است.
۲۸۱ “سعودالفیصل” در پایان مذاکرات دو روزهی شورای همکاری خلیجفارس گفت مطمئن است جنگ پنجساله بین ایران و عراق بهزودی پایان خواهد یافت. رادیو بی.بی.سی. این اظهارات را بسیار خوشبینانه توصیف کرد.
۲۸۲ گزارش خبرگزاری فرانسه دربارهی جنگ نفتکشها (که از اوایل ۱۹۸۴ آغاز شده) و بررسی آمار و ارقام آن و نیز تبعات و سودها و زیانهایش.
۲۸۳ سخنان یکی از مسئولان وزارت نیرو در بررسی علل کمبود برق و کثرت خاموشیهای روزانه با اشاره به مواردی چون جنگ و آثار آن بهویژه جنگ شهرها؛ رفتن کارشناسان و متخصصان شوروی از نیروگاهها؛ تعویق اجرای عملیات پیمانکار فرانسوی در نیروگاه تبریز؛ رفتن کارشناسان آلمانی از نیروگاه نکا؛ تقسیم ناعادلانهی بودجه و سیاستهای نادرست ارزی؛ نباریدن برف و باران کافی؛ و مهمتر از همه، فرار و کنارهگیری نیروهای انسانی متخصص از وزارت نیرو.
ضمیمه گزارش شماره۲۷۳: گزارش عملیات “قدس۳” و تشریح حرکت خودی و دشمن در دو مرحله رفت و برگشت بهصورت جداگانه. بررسی نقاط ضعف و قوت خودی و دشمن.
تاریخ شمسی ۲۰ تیر ۱۳۶۵
۲۵ آیتالله موسویاردبیلی در نمازجمعه تهران، برادر محسن رضایی در نمازجمعه رشت و سرهنگ صیاد شیرازی در یزد بر سرنوشتساز بودن عملیات در سال جاری تأکید کردند؛ بازتاب این اظهارات از رادیو اسرائیل.
۲۶ بمباران پل مواصلاتی جادهی مهران – دهلران؛ پرواز شناسایی هواپیماهای عراقی بر فراز نیروگاه اتمی بوشهر.
۲۷ حملهی هواپیماهای عراقی به کشتی ۸۸ هزار تنی مالت و حریق وسیع آن.
۲۸ گزارش معاونت اطلاعات و عملیات نیرویزمینی سپاه از وضعیت کلی و نقاط ضعف نیروهای خودی در منطقه شمالغرب کشور، همچنین نقاط قوت دشمن پس از استراتژی دفاع متحرک و نتیجهگیری از وضعیت موجود.
۲۹ گزارش یک نشریه معارض عراقی از فراخوان متولدان ۳۳ تا ۴۴ ساله از جمله معلمان و دبیران این کشور برای اعزام به جبهه و گماردن معلمهای زن به جای آنها.
۳۰ دعوت کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل از افراد آگاه برای بررسی نقض حقوق بشر در عراق.
۳۱ آغاز بهکار کنفرانس “خلیجفارس و جهان عرب” با شرکت بیش از صد هیئت از کشورهای حاشیه خلیجفارس، اروپا و امریکا در دانشگاه اکستر انگلستان و سخنرانی فرد هالیدی در حمایت از عراق.
۳۲ توجیهات ترکیه در مورد تقویت آشیانههای سلاحهای هستهای امریکا در خاک ترکیه؛ تناقض گفتههای وزارتخارجه ترکیه با گزارش وزارت دفاع امریکا دربارهی پایگاههای امریکا در ترکیه.
۳۳ امضای چند یادداشت تفاهم اقتصادی در سفر هیئت اقتصادی و بازرگانی سوریه به تهران.
۳۴ گزارش آسوشیتدپرس از اقدامات سوریه و فرانسه جهت آزادی گروگانهای فرانسوی در لبنان.
بازدیدها: 1