تاریخ شمسی ۷ شهریور ۱۳۶۶
تاریخ قمری ۴ محرم ۱۴۰۸
تاریخ میلادی ۲۹ اوت ۱۹۸۷
خلاصه روز:
- آغاز مجدد جنگ نفتکشها با حمله عراق به جزایر لاوان، فارسی، خارک، و کشتی الوند بعد از ۴۳ روز آرامش نسبی.
- تلاش مقامهای عراق برای توجیه آغاز حملات هوایی این کشور: تأکید صدام بر قطع شاهرگهای اقتصادی ایران؛ تأکید طارق عزیز در نامهای به دبیرکل بر پاسخ رد ایران به قطعنامه، مصاحبه نزار حمدون با واشنگتنپست.
- نامه دکتر ولایتی به دبیرکل سازمان ملل متحد و مصاحبه سخنگوی ستاد تبلیغات جنگ: مخالفت با تشنجآفرینی در خلیجفارس و تأکید بر دادن پاسخ به حملات عراق.
- انعکاس اخبار مربوط به از سرگیری حملات هوایی عراق در خلیجفارس در رادیو بی.بی.سی، خبرگزاری رویتر و روزنامه ال پائیس.
- برگزاری سمینار توجیهی اهداف اعزام”حماسهسازان عاشورا” در استادیوم آزادی تهران به کوشش پایگاه مقداد. سمینار یک روزه “لبیک یا امام” در یاسوج.
- مصاحبه مفصل حجتالاسلام والمسلمین هاشمی رفسنجانی با روزنامه تهران تایمز در مورد استراتژی ایران در جنگ؛ قطعنامه ۵۹۸ شورای امنیت؛ روابط ایران با امریکا، شوروی و کشورهای حاشیه جنوبی خلیجفارس.
- ورود ناو “میسوری” به دریای عرب. امریکا اجاره کرجی را بررسی میکند.
- نخستوزیر ژاپن اعلام کرد که این کشور آماده است برای اجرای مأموریت تأمین امنیت کشتیها در خلیجفارس، کمک مالی کند.
- تحلیل کارشناسان مؤسسه تحقیقات استراتژیک لندن از حضور، اهداف و عملکرد ناوگان قدرتهای بزرگ در خلیجفارس.
- مقاله “جیمز دیفنس” در مورد خریدهای تسلیحاتی عراق، ذخایر ارزی این کشور، نقش فرانسه و شوروی در تسلیح آن (عراق).(۱)
تاریخ شمسی ۷ شهریور ۱۳۶۵
تاریخ قمری ۲۳ ذیالحجه ۱۴۰۶
تاریخ میلادی ۲۹ اوت ۱۹۸۶
خلاصه روز:
- تعویق دوبارهی عملیات در منطقه حاجعمران به مدت ۲۴ ساعت به دلیل تأخیر نیروهای لشکر۱۰ و ناامنی جادهها؛ واگذاری مأموریت تیپ۲۱ به لشکر۱۰؛ آمادهباش نیروهای دشمن در منطقه حاجعمران؛ بمباران منطقه عملیاتی بهوسیله هواپیماهای دشمن؛ تحرک ضدانقلاب در محور عملیاتی حاجعمران؛ بر اثر کمین ضدانقلاب در مسیر کامیون حمل مهمات، چهار تن شهید شدند و بیش از ۹۰۰ گلوله کاتیوشا منهدم شد.
- ادامه مباحث عملیات دربندیخان، وضعیت یگانها از جهت آمادگی نیرو و شناسایی.
- طرح ابتکاری قرارگاه نوح برای به آتش کشیدن اسکله البکر همزمان با عملیات العمیه.
- امروز نیز جزیره فارسی را هواپیماهای دشمن بمباران کردند.
- شش کشتی تجاری در تنگه هرمز مورد بازرسی نیرویدریایی ارتش قرار گرفت.
- اعزام گروهی از خواهران استان همدان به مناطق جنگی جنوب جهت انجام دادن امور پشتیبانی.
- سخنان آقای نخستوزیر و رئیس مجلس در نمازجمعه این هفته تهران؛ آقای موسوی: «از اول، این تحلیل وجود داشت که اگر چیزی هم نداشتهباشیم، با تفنگ خالی و مشت در مقابل توطئهگران خواهیم ایستاد.» آقای هاشمی: «همه ما وظیفه داریم که در جبههها حضور داشته باشیم. مسئولان دستگاههای دولتی به کارکنان خود اجازه حضور در جبهه را بدهند.» موضعگیری تند آقای هاشمی علیه کشورهای منطقه: مگر شما شریک جنگ عراق نیستید؟ مگر پول، تبلیغات، رادیوها و خودتان در تأیید عراق متجاوز نیست؟ زدن کشتیها حق ماست. اگر ما بخواهیم با شما قاطع برخورد کنیم باید تنگه هرمز را ببندیم.»
- مصاحبه مطبوعاتی آقای هاشمی: تشریح وضعیت جنگ، شرایط ایران برای خاتمه جنگ، روابط ایران با کشورهای خلیجفارس، مواضع کشورهای بزرگ در جنگ، تکذیب خرید اسلحه از اسرائیل.
- وزیر سپاهپاسداران: عملیات بزرگ ما بهزودی آغاز میشود و تا سقوط صدام ادامه خواهد داشت. سپاه قویترین نیرویزمینی منطقه است. چندین لشکر زرهی و ۷۰% از واحدهای توپخانه با غنائم تجهیز شدهاست.
- وزیر نفت در پایان دیدار از شوروی و چین: «ما در هرکجا که سلاح پیدا کنیم از همانجا میخریم.» چین تولید نفت خود را کاهش خواهد داد. یک کارشناس فرانسوی: ایران به ارزی که شوروی [برای خرید گاز] پرداخت میکند بسیار احتیاج دارد و امیدوار است که مسکو از پشتیبانی عراق بکاهد.
- درخواست شورای امنیت سازمان ملل از دبیرکل برای از سرگیری فعالیتها بهمنظور خاتمه جنگ؛ نامه طارق عزیز به دبیرکل برای همکاری با این سازمان جهت پایان دادن به جنگ.
- پایان اجلاس دو روزه وزیران خارجه جنبش غیرمتعهدها؛ وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران: «نظر ایران این است که عراق در این کنفرانس بهعنوان متجاوز محکوم شود.» نخستوزیر هند: مساعی خود را برای پایان دادن به جنگ به کار خواهیم بست.
- به نوشته روزنامه تایمز، در صورت پیروزی ایران در حمله آتی، غرب شرط ایران مبنیبر سرنگونی صدام را خواهد پذیرفت. تحلیل مقامات عراقی از حمله ایران و امکان تصرف شمال بصره و نیز محاصره این شهر با قطع جاده بغداد – بصره. دخالت امریکا و شوروی در صورت پیروزی ایران؛ هیچ چیز برای امریکا بدتر از پیروزی ایران در جنگ نیست.
- گزارشی از حضور شمار بسیاری از مسئولان کشور و فرماندهان نظامی در مراسم حج امسال، با وجود نیاز به حضور آنها در جنگ.(۲)
تاریخ شمسی ۷ شهریور ۱۳۶۱
تاریخ قمری ۹ ذیالقعده ۱۴۰۲
تاریخ میلادی ۲۹ اوت ۱۹۸۲
خلاصه روز:
- عملیات مینگذاری نیروهای خودی در کانیسخت و انهدام ۲ خودرو ارتش عراق براثر برخورد با مین؛ مسمومیت نیروهای خودی براثر پرتاب یک گلولهی شیمیایی از طرف عراق در منطقهی عمومی خرمشهر؛ شهید یا زخمی شدن ۳۰ تن در گلولهباران امروز آبادان و اطراف آن.
- ادامهی درگیریها در مناطق شمالغرب: درگیری میان نیروهای کومهله و سپاه در جنوب صائیندژ، تیراندازی عناصر مسلح غیرقانونی در سنندج به نیروهای سپاه، پاکسازی روستای “کانیسیف” در جنوب غربی بانه.
- در اقدامات تروریستی سازمان مجاهدین خلق در تهران و مسجد سلیمان یک تن شهید و یک تن زخمی شد، یک عملیات ترور در تهران ناکام ماند و ۲ تروریست کشته شدند؛ در سقز، یکی از هواداران سازمان مجاهدین خلق با یک نارنجکانداز خود را تسلیم نیروهای سپاه کرد.
- دیدار نخستوزیر و اعضای هیئت دولت با امامخمینی به مناسبت اولین سالگرد شهادت محمدعلی رجایی و حجتالاسلام باهنر، تأکید امامخمینی بر ضرورت مردمی بودن و سادگی کارگزاران نظام و دوری از خوی اشرافیگری که رمز استقلال و ایستادگی مسئولان در برابر قدرتهای خارجی است و تجلیل از شهیدان رجایی و باهنر؛ سخنان نخستوزیر قبل از بیانات امام و تأکید بر مستضعفگرایی شهیدان باهنر و رجایی و تلاش دولت برای اسلامیتر شدن قوانین.
- سخنرانی رئیسجمهور در دیدار با مردم مشهد و تأکید بر ادامهی حملات ایران به خاک عراق ـ در صورت ادامهی حملات عراق به شهرهای ایران ـ و مقابله با تحرکات عراق در خلیج فارس.
- گفتوگوی اختصاصی روزنامهی اطلاعات با نخستوزیر: هدف عراق از اصرار به برگزاری کنفرانس سران غیرمتعهدها در این کشور، سوءاستفاده از وجههی بینالمللی این کنفرانس و پوشاندن جنایات دو سالهاش در حمله به ایران است.
- وزیر خارجه پس از بازگشت از نیجر در دیدار با رئیس مجلس به نقل از وزیر خارجه پاکستان خبر داد که جاسوس شوروی در ایران به انگلستان پناهنده شده است.
- سفیر جمهوری دموکراتیک خلق کرهی شمالی در دیدار با معاون سیاسی وزارت خارجه اعلام کرد کشورش با برگزاری گردهمایی فوقالعادهی وزیران خارجهی غیرمتعهدها در بغداد مخالف است.
- بررسی صادرات نفت ایران پس از حملات عراق در نشریهی “بررسی اقتصادی خاورمیانه” و ادعای کاهش صادرات نفت ایران پس از حملات اخیر عراق به خارک.
- گزارشهای خبرگزاری تانیوگ خبرگزاری رسمی یوگسلاوی و خبرگزاری رویتر درباره مکان اجلاس آینده سران غیرمتعهدها.
- مقالهی روزنامهی انگلیسی زبان “بغداد آبزرور” چاپ بغداد که در آن همکاری ایران با سوریه و لیبی تهدیدی علیه جهان عرب خوانده شده است؛ گزارش رویتر دراینباره.
- آغاز نشست وزیران خارجهی کشورهای عضو اتحادیهی عرب در فاس مراکش برای بررسی صورت جلسات کنفرانس سران و گزارش رادیو بی.بی.سی در اینباره.
- روحیهی عالی اسیران ایرانی در عراق، محدودیت امنیتی عراق برای خبرنگاران، تدابیر عراق برای حفظ امنیت کنفرانس غیرمتعهدها در بغداد و تأثیر کاهش صدور نفت بر اوضاع اقتصادی آن کشور از محورهای گزارش روزنامه جمهوری اسلامی به نقل از یک خبرنگار ترکیه است؛ گزارش خبرگزاری فرانسه به نقل از خبرنگارانی که از بصره بازدید کردهاند دربارهی اوضاع این شهر.
- ورود ۳۹ خودرو حامل تجهیزات نظامی از عربستان و پهلوگیری یک کشتی روسی حامل وسایل نظامی در بندر شعیبهی کویت.(۳)
تاریخ شمسی ۷ شهریور ۱۳۵۹
تاریخ قمری ۱۸ شوال ۱۴۰۰
تاریخ میلادی ۲۹ اوت ۱۹۸۰
خلاصه روز:
- حملات ارتش بعث عراق به شهر قصرشیرین و پاسگاههای تابع آن ازجمله: برج احمدی، یکهشان، پرویز و هدایت؛ درگیری در منطقه تنگهوان؛ برجای ماندن ۲ شهید و ۲ زخمی از نیروهای گروه ضربت سپاه قصر شیرین؛ تجاوز ۶ فروند هواپیمای جنگنده عراقی به فضای ایران ازطرف تپهی ۳۴۳ و مقابله پدافند هوایی خودی با آنها؛ استقرار ۴۶ دستگاه تانک عراقی در نوار مرزی نوسود.
- ادامه درگیری و حوادث مربوط به گروههای مسلح معارض با نظام در مناطق مختلف کردنشین؛ درگیری یک ستون نظامی اعزامی به کامیاران با مهاجمان مسلح ضدانقلاب در نزدیکی گردنه مروارید؛ حمله مهاجمان مسلح غیرقانونی به خودرو حامل پاسداران قروه؛ تسلیمشدن ۱۳ نفر از افراد وابسته به سازمان پیشمرگان مسلمان کرد شاخهی جوانرود.
- ادامهی درگیریهای پراکنده در منطقه مهاباد و اطراف آن درپی کشتهشدن رهبر نظامی حزب دمکرات کردستان؛ گزارش ناآرامی از مناطق سردشت و نقده.
- مطرحبودن موضوع گروگانهای امریکایی در میان مسئولان و رسانههای ایران و امریکا و نیز در خارج از ایران بهعنوان یک بحران پیش رو که باید هرچه زودتر درباره آن اقدام کرد.
- حملهی شدید خطیبان جمعه سراسر کشور ازجمله قم و تهران به امریکا بهدنبال تحرکات نظامی اخیر این کشور در خلیجفارس و دریای عمان.
- سخنان لئونید برژنف، دبیرکل کمیته مرکزی حزب کمونیست و صدر هیئت رئیسه شورای عالی اتحاد شوروی، درباره مسائل جهانی ازجمله توطئههای ابرقدرت امریکا در مورد ایران (محاصره اقتصادی ایران، بهرهبرداری از اوضاع جهان بهمنظور متشنجساختن اوضاع جهان و تشدید مسابقه تسلیحاتی، رفتوآمد ناوهای دریایی امریکا در نزدیکی ایران)؛ گزارش مرزبانی زابل درخصوص تجاوز دو فروند جت جنگی به خاک ایران و سپس عزیمت آنها به خاک افغانستان.
- بیان آخرین وضعیت نتایج دادگاههای انگلستان درخصوص اتهامات دانشجویان ایرانی که سه هفته پیش دربرابر سفارت امریکا در لندن تظاهرات کرده بودند ـ توسط کاردار سفارت ایران در لندن.
- فشار مجامع حقوقی، سیاسی و تبلیغاتی به ایران در وضعیتی که کشور هرروز با توطئهها و بحرانهای متعدد نظامی ـ امنیتی روبهروست؛ درخواست سازمان عفو بینالملل از نخستوزیر ایران برای پایاندادن به اعدام و زندانیکردن افراد بهخاطر باورها و اصالتشان؛ بیانیه نمایندگان جامعهی بهائیت فرانسه در پاریس و انجمن روحانیت ملی بهائیان به رئیسجمهور و نخستوزیر ایران برای آزادی ۹ تن از اعضای این جامعه همزمان با انتشار نامه حقوق بشر سازمان عفو بینالمللی.
- بازتاب تحرکات نظامی امریکا و شوروی در اقیانوس هند و خلیجفارس، موافقت امریکا با فروش تجهیزات جدید نظامی به عربستان سعودی، گسترش روابط عراق و مراکش و میانجیگری رهبر لیبی میان دو کشور عراق و سوریه در رسانههای جهان.
- کشتهشدن ۳ تن از اعضای جمعیت اخوانالمسلمین در شهر حلب سوریه و دستگیری ۳ تن دیگر از آنان در حملات نیروهای امنیتی سوریه به مخفیگاههای گروه اخوانالمسلمین با پایانیافتن مهلت دولت سوریه به اعضای این گروه برای تسلیمشدن و دریافت عفو.(۴)
منابع :
- کتاب: اسکورت نفت کشها
- کتاب: در تدارک عملیات سرنوشت ساز
- کتاب: عملیات مسلم بن عقیل
- کتاب: تصمیم صدام به جنگ علیه ایران
بازدیدها: 21