همراهان محمد چگونه اند؟
همراه محمد (ص) باید شبیه او باشد. شبیه او که برای مردم مدینه از پدر مهربان تر بود. و برای مشرکان ،مکه از صاعقه بی امان تر
شبیه او که در حق خود از تلافی و انتقام به سادگی چشم میپوشید. و در حق مظلوم همچون دریایی طوفانی می خروشید.
همراه محمد باید مثل خود او، آمیزه ای از رحم و خشم و مهر و قهر باشد. مثل آب که گاه سیراب میکند. و گاه سیلاب میشود. مثل آتش که گرم میکند. و میسوزاند مثل خاک که می رویاند و می میراند. پای هرکدام که بلنگد پای این همراهی هم خواهد لنگید.
دو بال پرواز
حضرت محمد الله(ص) پیامبر خدا است. و یارانش نمونه هایی بی نظیر از یک امت مقتدر و مهربان اند. آنان که در میدان نبرد، استوار و شکست ناپذیرند. و در میان ،خود با مهر و عطوفت زندگی میکنند.
الگویی روشن از جامعه ای ولایی و موفق را به نمایش میگذارند. این آیه شریفه هویت امت اسلامی را در دو واژه خلاصه میکند. صلابت در برابر دشمن و مهربانی در میان خود.
برای درک این دو ویژگی صحنه ای از تاریخ صدر اسلام را تصور
کنید. یاران پیامبر در جنگ خیبر قلعه های مستحکم یهودیان
را در هم می شکنند. علی که پرچمدار سپاه است با قدرت و صلابت، دروازه ی قلعه را از جا میکند. اما همین علی ، همیشه دست مهربانش بر سریتیمان است.
این همان ترکیب زیبای صلابت و رأفت است. که امت اسلامی را متمایز میکند.
یا به روزهای سخت شعب ابی طالب فکر کنید. جایی که مسلمانان در محاصره ی شدید اقتصادی قرار داشتند. در آن دوران، پیامبر اکرم صلى الله عليه وآله وسلم با وجود تمام سختیها، دلداری و محبتش را از کسی دریغ نمی کرد. آنان که از غذای اندک خود به دیگران می بخشیدند. نمونه ای از رُحَمَاءُ بَيْنَهُمْ» بودند.
زیست اسلامی یعنی چه؟ معنای چگونگی زندگی اجتماعی
اسلامی چیست؟ این را در قرآن و در نهج البلاغه و در روایات میشود پیدا کرد. در این الگو، لِيَقُومَ النَّاسُ بِالْقِسْطِ وجود دارد.یعنی «عدالت».
در این الگو أَشِدَّاءُ عَلَى الْكُفَّار وجود دارد. یعنی مرزبندی با دشمن».
در این الگو رُحَمَاءُ بَيْنَهُمْ وجود دارد. یعنی مهربانی مؤمنین و مردم با یکدیگر»؛ اینها خطوط اصلی است.
ما از هر کدام از اینها که غفلت کرده باشیم و غفلت بکنیم و زمین بماند. نقصی در الگوی زیست اسلامی به وجود میآید.
این ویژگی ها نه تنها در میدان جنگ بلکه در زندگی روزمره ی مسلمانان نیز باید جاری باشد.
تصور کنید در جامعه ای زندگی می کنید که افراد در برابر تهدیدهای دشمنان خارجی همچون سدی مستحکم عمل میکنند. و در مسائل داخلی، اختلافات خود را با گفتگو و محبت حل میکنند. چنین جامعه ای، الگویی است که آیه ی شریفه توصیف میکند.
امروز نیز این آیه، چراغ راهی برای امت اسلامی است. در برابر دشمنانی که با توطئه ها و تحریم ها به دنبال شکستن عزت مسلمانان اند باید صلابت نشان دهیم. در میان خود نیز با مهربانی، کمک به نیازمندان و رعایت انصاف، پایه های جامعه ای قوی و متحد را بنا کنیم.
اگر این دو ویژگی در میان ما نهادینه شود. هیچ دشمنی نمیتواند بر ما غلبه کند. و هیچ اختلافی نمیتواند ما را از هم جدا سازد.
برای عمل به این آیه در زندگی میتوانیم
به جای بی تفاوتی نسبت به دشمنی با حق، آگاهی خود را افزایش دهیم. و اقدامات عملی برای ایستادگی در برابر دشمنان داشته باشیم.
با همه مسلمانان عالم به دنبال تقویت روحیه ی رحمت و محبت باشیم. و در هنگام ،اختلاف به جای تفرقه بر همدلی تمرکز کنیم.
بازدیدها: 0