معنا و مفهوم وسوسه
در تبیین مفهوم وسوسه، راغب اصفهانی در مفردات آورده است که کلمه وسوسه به معنی خطور افکار زشت در دل است و اصل آن از وسواس است. علامه طباطبائی نیز معتقد است که وسواس به معنای دعوت کردن به امری به آهستگی و پنهانی است.(تفسیر المیزان/ج۸/ص ۴۰)
انواع وسواس در قرآن
وسوسه در قرآن اساساً بیرون رفتن از مرز اعتدال تلقی می گردد و به اشکال و انواع مختلف بروز می نماید. گاهی وسوسه در امور اعتقادی و گاه در اعمال انسان ها بروز پیدا می کند.
به این صورت که گاه می بینیم افرادی در نیت، وضو گرفتن، غسل، نماز؛ تعداد رکعات و ادای مخارج حروف در نماز و… تکرار و وسواس دارند.
گروهی در تمیز کردن و شستشو این بیماری را از خود بروز می دهند که این نکته در این ایام آخر سال متأسفانه در میان خانم های عزیز زیاد دیده می شود. در حقیقت در این نوع از وسواس علاوه بر اینکه یک بیماری را فرد به همراه دارد گناهی را در حال ارتکاب است و آن اسراف می باشد. اسراف و اسرافکار در بیان قرآن کریم جزو برادران شیطان هستند؛ … إِنَّ الْمُبَذِّرِینَ کَانُواْ إِخْوَانَ الشَّیَاطِینِ (اسراء، ۲۶ و ۲۷)
با بررسی آیات قرآن، به این نکته می توان پی برد که یک مسلمان واقعی هیچ وقت گرفتار بیماری وسواس نمی شود چرا که خداوند متعال در این باره در قرآن می فر ماید: «یرید الله بکم الیسر و لا یرید بکم العسر» (سوره بقره/ آیه ۱۸۵) یعنی: خداوند برای شما آسانی خواسته است نه سختی.
علل بروز وسواس از دیدگاه قرآن
در قرآن کریم از شیطان، نفس و مردم به عنوان سه عامل موثر در بروز وسوسه یاد شده است.
۱- شیطان
آیات متعددی در قرآن به نقش شیطان در ایجاد وسوسه در انسان ها اشاره کرده است. خداوند متعال در این رابطه می فرماید: «شیطان موجودی است که پیوسته در دل مردم وسوسه می کند» (سوره ناس/ آیه ۴ و ۵)، «از گام های شیطان پیروی نکنید» (سوره بقره/ آیه ۲۸ سوره بقره، آیه۶۸، سوره انعام، آیه ۱۴۲؛ سوره نور، آیه ۲۱)، «از زمینه های نفوذ شیطان در انسان، شک و تردید است» (سوره سبا، آیه۲۱)، «یوسف با دخالت شیطان، سختی ها و گرفتاری های زیادی کشید» و «بی شک شیطان ها به دوستان خویش وحی می کنند تا با شما به جدال برخیزند» (سوره انعام، آیه ۱۲۱)
۲- نفس
در حقیقت می توان گفت آن که درون انسان ها است و آنان را گمراه می کند، نفس اماره انسان است. گمراه شدن انسان از طریق ابلیس یا شیطان بیرونی ، از راه نفس اماره و شیطان درون است که مربوط به انسان است.
گاهی اوقات منشأ وسوسه، نفس انسان است. در این رابطه، خداوند متعال می فرماید: «و لقد خلقنا الانسان و تعلم ما توسوس به نفسه» یعنی: ما انسان را آفریدیم و وسوسه های نفس او را می دانیم.»
۳- مردم
سومین عامل برانگیزنده وسوسه که در قرآن به آن اشاره شده مردم است. کسی یا کسانی که با انسان برخورد می کنند و مثلاً با گفتارهای تردید آفرین و یا نوشته های وسوسه انگیز، یقین را از انسان ها دور نموده و در آن ها، کشش ها و گرایش های نامعقول و نامشروع پدید می آورند. در این رابطه، در قرآن آمده است: «الذی یوسوس فی صدور الناس من الجنه و الناس» (سوره ناس، آیه ۵ و ۶) به خداوند پناه می برم از شر آن که در سینه ها وسوسه می کند، چه از جنس جن و چه از جنس مردم.
کلام آخر
خلاصه کلام آنکه در این روزها که شیطان و نفس انسان و گروهی از مردم که از عوامل دمیدن وسوسه در بین انسان ها هستند، مراقب باشیم تا خدایی ناکرده جزو انسان های وسواسی و برادران شیطان نباشیم…
منابع:
نگرشی بر اختلال وسواس؛ سایت روانشناسی نگرش، ۱۲ دی ۱۳۹۵
برادران شیطان چه کسانی هستند؟؛ سایت آفتاب، ۵ آذر ۱۳۹۲
منبع : شمیم
بازدیدها: 185