معرفی کتاب«درسهایی از مکتب امام صادق علیه السلام»
«درسهایی از مکتب امام صادق علیه السلام»
نویسنده: سیدمحمدتقی حکیم
ناشر: دفتر نشرفرهنگ اسلامی، چاپ اول ۱۳۹۴
۲۸۴صفحه، ۲۳۰۰۰تومان
****
ایام فترت بین دوران بنیامیه و بنیعباس بهترین زمان ممکن برای نامآوران و رهبران شیعه بود که به فراخور ظرفیت زمان و درک مردمان، گوشهای از تعالیم نورانی و لدنی خود را در ظرف حاضر بریزند. دو حکومت جور که مشغول دعای اللهم اشغل ظالمین والظالمین شدند فرصت گرانبهایی را در اختیار حضرت صادق علیه اسلام قرار دادند که ضمن رهایی از فشار حاکمیت وقت و تربیت شاگرد و عوام الناس بپردازند.
امام جعفر صادق علیه اسلام (۱۷ربیع الاول۸۳ هـ .ق ـ۲۵شوال۱۴۸هـ .ق) به گواه تاریخ و اسناد غیرقابل تردید، در امر برپایی کرسی تدریس و تربیت شاگرد سختیهای فراوان متحمل شدند و تعدادشان را تا چهار هزار نفر شمرده اند که در بین محصلین مکتب جعفری،صاحبان مکاتب و بزرگان اهل سنت همچون ابوحنیفه،سفیان ثوری و…دیده میشوند.
اگر به قال الصادقها دسترسی نداشتیم، همین اشارهای که رفت برای درک عظمت ایشان کافی بود اما به لطف خداوند متعال احادیث و گفتارهای گرانبهایی از حضرتش در اختیار ما قرار گرفته و مبلغین مذهب اسلام و سایر اندیشمندان جهان را به غور در اندیشهی آن امام همام دعوت کرده است. یکی از آن مبلغین صاحب نام مرحوم سیدمحمدتقی حکیم محسوب میشود، مردی صاحب نام و پرآوازه در بین علمای شیعه که محضر بزرگانی همچون سیدابوالقاسم خویی،محمدرضا مظفر و سیدمحسن حکیم و… را درک نموده و مسئولیتهای خطیری را به عنوان ریاست دانشکدهی فقه نجف و عضویت در شورای دایره المعارف فقه اسلامی و مجامع علمی فراوان دیگر در کارنامه علمی و عملی خویش میبینند. مشارالیه تحلیفات گسترده و کم نظیری از خود باقی گذاشته و نام خود را به واسطهی این مجاهدتهای علمی در تاریخ شیعه ماندگار کرده است.
کتاب حاضر «درس هایی از مکتب امام صادق علیه اسلام » که توسط دفتر نشر فرهنگ اسلامی با ویراستی جدید روانهی بازار شده است، نمونه ای از آثار ارزنده این فقیه نستوه است. خود ایشان درباره کتاب چنین نوشتهاند: «کوشیدم و از پای ننشستم تا این کتاب را به سبک حاضر درآوردم، به برادران دینی خویش عرضه داشتم در پی حشمت و جاه نبوده و درصدد جلب مادیات برنیامدهام». ابتداً به توصیف ظاهر امام پرداخته: «قدی متوسط، صورتی درخشان، مویی سیاه و مجعد، بینی کشیده،دو طرف پیشانی بیمو ،به گونهی او خالی سیاه و بر بدن وی خالهای قرمز،مردی خوش لباس و خوش منظر بود. خانهای نظیف،اساسی پاک، ظاهری چون باطن آراسته و زندگی مرتبی داشت».
با این توصیفات دقیق از سیمای امام، میتوان دریافت نویسنده کوشیده است که تا حد ممکن چیزی از امام صادق علیه اسلام مغفول نماند و ایشان را بیش از پیش به نسل حاضر که در طلب و جست و جوی رهبران عالی مقام و الگوهای تمام و کمال هستند، معرفی کند. با این حال مولف کتاب بیش از هر چیز به روی سخنان گرانقدر امام علیه اسلام متمرکز شده و به شکلی دقیق ترجمه کرده و هم موجر به تفسیر آنها پرداخته است. ترجمه برگرداندن سخن از زبانی به زبان دیگر است به اینجا بسنده نکرده و گره از مفهومها در متن نیز برداشته و اعماق بیکران سخنان حضرت را تحلیل و بررسی نموده است. شاید ترجمه کار چندان دشوار جلوه نکند، اما تفسیر آثار چنین بزرگانی نه ساده که بسیار دشوار نیز هست. مگر غیر از این است که تفاسیر قرآنی که روزانه به کار هرکس شاید بیاید، نیاز به دود چراغ خوردنها و بیداریهای مفرط برای نگاشتن دارد. او در ترجمه و تفسیر از ترجمهی ناصواب و تفسیر اعوجاجی و غلط پرهیز نموده و خود را ملزم و متعهد به امانتداری از قال الصادقها کرده است، اما هنر او در جای دیگر نیز نمایان میشود. ترجمه را شاید هرکسی انجام دهد، تفسیر را نیز شاید دیگران برعهده گرفتهاند اما قلم روان و قابل فهم برای عموم، از هنر بیبدیل نویسنده حکایت دارد. چه بسا کتبی که خوب ترجمه و تفسیر شده اند اما مغلق و مبهم و مشکل هستند و به واسطهی بیهنری نویسنده از استفادهی عموم مردم محروم شدهاند.
محمد تقی حکیم نگاهش دائما بین امام صادق علیه اسلام و مردم در دوران است تا امام را خوب بشناسد و خوب هم بتواند به مردم بشناساند تا حق مطلب ادا شود.
کتاب حاضر حاوی موضوعات مختلف و فراوان است. بیش از ۱۸۰ عنوان و به تبع آن ۱۸۰ حدیث که همهی عناوین و بابها، مهم و حیاتی هستند. مزیت مومن چیست؟ عقل کامل چیست؟ عالم و عابد کیست؟ سخن در خصوص گرانی و تعاون وهدیه وتجارت ومنافق و…
خلاصه سخن اینکه مطالعه کتاب حاضر فرصتی است مغتنم برای علاقهمندان به مکتب محمدی و مذهب جعفری؛ خصوصا مبلغین دین شریف و طلاب عزیز که خواندن چنین اثری می تواند کمک حالشان باشد تا در امر خطیری که به عهدهشان قرار گرفته موفقتر از گذشته باشند.
پایگاه اطلاع رسانی هیات رزمندگان اسلام
بازدیدها: 260