نگاهی به القاب رضاشاه پهلوی و دلایل نام گذاری آنها
غلامرضا در طول زندگیش به القاب مختلفی خوانده شد. او در جوانی به نام ناحیهای که از آن برخاسته بود «رضا سوادکوهی». با ورود به نظامیگری به دلیل استفاده از مسلسل ماکسیم به «رضا ماکسیم». بعدها به «رضاخان» و «رضا میرپنج» و «رضا قلدر». پس از فائق آمدن بر قیام جنگل «رضاخان امیرپنجه مازندرانی». پس از کودتای سوم اسفند ۱۲۹۹ «سردار سپه». بعد از رسیدن به پادشاهی و گزیدن نام خانوادگی پهلوی به «رضاشاه پهلوی» و پنج سال بعد از مرگش «رضاشاه کبیر» خوانده شد.
رضا سوادکوهی
به جهت انتساب به محل تولد در سواد کوه مازندران
رضا پالانی
به جهت انتساب به ایل پالانی یا پهلونی
رضا ماکسیم
رضا از سال ۱۳۲۱ ق / ۱۲۸۲ شمسی در جنگهای مختلفی که قزاقها بر ضد شورشها و قیامهای داخلی انجام میدادند شرکت کرد. در سال ۱۲۹۰ شمسی / ۱۳۳۰ ق در جنگ بر علیه سالارالدوله برادر محمد علی شاه که با ورود محمدعلی خلع شده به ایران به خیال گرفتن سلطنت افتاده بود شرکت کرد. چندی بعد تحت فرماندهی جعفر قلی خان بختیاری به مبارزه با رحیم خان چلبیانلو رفت.
در سال ۱۲۹۰ شمسی که سالارالدوله میخواست حکومت تهران را ساقط و برادرش محمدعلی شاه را دوباره به سلطنت برساند. در لشکر فرمانفرما در جنگ شرکت کرد. و به درجۀ نایب یکمی ارتقاء یافت.
وقتی اسلحه جدیدی که به آن شصت تیر یا ماکسیم می گفتند برای قزاقها رسید. رضا به فرماندهی این واحد انتخاب شد. و از آن به بعد به او «رضا ماکسیم» می گفتند. در این زمان ،رضا سی و چهار سال داشت. و به درجه ستوانی که به آن نایب می گفتند نائل شده بود. و مدتی در مشهد جزو قزاقهای نگهبان بانک استقراضی قرارداشت.
رضا میرپنج
میرپنج یا میرپنجه یا امیرپنجه در قشون دورهٔ قاجاریه، مرتبه یا رتبهای بود. که در زمان ناصرالدین شاه قاجار ابداع گردید. و بالاتر از سرتیپ و پایینتر از امیرتومان قرار داشت. پیش از آن در دورهٔ محمد شاه قاجار چنین رتبهای وجود نداشت. و بالاتر از سرتیپ، امیرتومان قرار داشت. هر کدام از مرتبههای شمشیربندان دورهٔ قاجار دارای سه درجه بودند. در آغاز برای میرپنج نیز سه درجه تعریف گردید. ولی بعدها میرپنج بهعنوان سرتیپ اول (رتبهٔ سرتیپی از نوع درجهٔ اول) به کار رفت.
بر حسب تشکیلات، ۵ تیپ که عبارت از ۱۰ فوج (هنگ) و تقریباً معادل ۵۰۰۰ تن سرباز بوده است. تحت فرمان میرپنج قرار میگرفت.
سردار سپه
رضاخان که به پیشنهاد ژنرال ادموند آیرون ساید، فرمانده نیروهای بریتانیا در شمال ایران، به فرماندهی قزاقها و ریاست آتریاد تهران منصوب شده بود. از سوی وی مأمور کودتا شد. و با پولی که انگلیسیها در اختیار وی قرار داده بودند. حدود دو هزار سرباز را آماده حمله به تهران کرد. در سوم اسفند سال ۱۲۹۹ با همراهی سیدضیاءالدین طباطبایی که وی نیز از حامیان سرسخت انگلیس بود. رضاخان در جایگاه رهبری کودتا، تهران را به اشغال خود درآورد. احمدشاه آخرین پادشاه سلسله قاجار، ناچار کودتاکنندگان را به رسمیت شناخت. و طباطبایی را به نخستوزیری منصوب کرد. و به رضاخان لقب سردارسپه داد.
بازدیدها: 0