انتخابات برای ملت ایران یک نعمت بزرگ و از دستاوردهای ارزشمند انقلاب اسلامی است.انتخابات بر اساس آموزه های دینی،هم یک حق و هم یک تکلیف برای تمامی واجدین شرایط می باشد.باتوجه به اینکه مجلس شورای اسلامی،از جایگاه ویژه ای در ساختار سیاسی جمهوری اسلامی برخوردار است و حضرت امام خمینی(رحمه الله علیه)،مجلس را در راَس امور می دانستند و مقام معظم رهبری نیز همین دیدگاه را دارند،مردم باید با دقت در تعیین ملاک های انتخاب و انطباق آن با مصادیق،تلاش کنند تا مجلس تراز انقلاب اسلامی را شکل دهند.
مجلس تراز انقلاب اسلامی،مجلسی خواهد بود که با درک درست از موقعیت انقلاب و نظام اسلامی،بتواند نقش مؤثری در پیشبرد انقلاب به سوی آرمان ها داشته و با کارآمدی در حل مشکلات مردم کشور و خنثی سازی توطئه ها و تهدیدات دشمنان ،به هنگام ایفای نقش نماید.
مجلس زمانی در تراز انقلاب اسلامی خواهد بود که تک تک نمایندگان منتخب مردم،از ویژگی هایی چون؛خداباوری،ولایت محوری،روحیه ی انقلابی و تفکر جهادی،تخصص و تعهد،بصیرت،روحیه ضداستکباری و شجاعت ایستادگی در برابر مستکبران عالم،مردمی بودن،اهل انصاف بودن،داشتن مرز بندی روشن با دشمنان و جریان فتنه،برخوردار از تقوی فردی و جمعی،عدالت محور بودن و دارای روحیه ی خدمت و مبارزه با فساد برخوردار باشند.به طور قطع اگر مردم با چنین ملاک هایی به انتخاب دست بزنند،مجلس تراز انقلاب اسلامی شکل خواهد گرفت.
مقدمه
انتخابات دهمین دوره مجلس شورای اسلامی روز جمعه هفتم اسفند ماه سال جاری به طور همزمان،با انتخابات پنجمین دوره مجلس خبرگان رهبری برگزار می شود.
انقلاب اسلامی برای ملت ایران دستاوردهای ارزشمند و راهبردی فراوانی داشت که از جمله این دستاوردها،انتخابات است.
انتخابات،یعنی بستری برای مشارکت عموم مردم در اداره کشور از طریق انتخاب مسئولین و کارگزاران نظام سیاسی.بنابراین ضروری است که مردم در پرتو بصیرت وهوشمندی،در انتخابات پیش رو،مجلس را شکل دهند که در تراز انقلاب
اسلامی باشند.در این نوشتار،به اجمال ویژگی های مجلس تراز انقلاب اسلامی بررسی می شود.
اهمیت وجایگاه مجلس در کلام امام خمینی و امام خامنه ای
حضرت امام خمینی (رحمه الله علیه)،مجلس را در راس امور می دانند و بر اساس چنین دیدگاهی نسبت به مجلس شورای اسلامی می فرمایند:«مجلس قوه مجتمع یک ملت است در یک گروه.تمام قوای یک ملت در گروه مجتمع است. و مجلس از همه مقاماتی که در یک کشوری هست بالاتر است.» ایشان در جای دیگری می فرمایند:«مرکز همه قانون ها و قدرت ها مجلس است.مجلس هدایت می کند همه را و باید بکند.»
رهبر فرزانه انقلاب اسلامی نیز همانند حضرت امام(رحمه الله علیه)،برای مجلس اهمیت بالایی قائل بوده،و در کلمات قصار از مجلس با عناوینی چون:«در رأس امور»،«محور اصلی تصمیم گیری کشور»،«مظهر وحدت ملی و یکپارچگی و اتفاق همه ی گروه ها و قومیتها و سلایق و عقاید»و«یکی از زیباترین جلوه های مردم سالاری در نظام جمهوری اسلامی» یاد می کنند.
کارکرد مجلس براساس قانون اساسی
برای مشخص شدن اهمیت و جایگاه مجلس در نظام جمهوری اسلامی،باید کارکرد و صلاحیت های مجلس براساس قانون اساسی را مورد توجه قرار داد.اگر ملت بخواهد مجلسی در تراز انقلاب اسلامی تشکیل بدهد،باید اهمیت، جایگاه و کارکرد های این مجلس را مورد توجه قرار دهد.مجلس شورای اسلامی ،یکی از قوای سه گانه در اداره امور کشور است و اهم اختیارات و صلاحیت ها ان به صورت فهرست وار عبارت است از:
۱ـ مجلس شورای اسلامی برای عموم مسائل کشور در حدود مقرر در قانون اساسی قانون وضع می کند.
۲ـ شرح و تفسیر قوانین عادی در صلاحیت مجلس است.
۳ـ مجلس حق تحقیق و تفحص در تمام امور کشور را دارد.
۴ـ عهدنامه،مقاوله نامه،قراردادها و موافقت نامههای بینالمللی باید به تصویب مجلس برسد.
۵ـ هرگونه تغییر و اصلاح جزئی در خطوط مرزی باید با تصویب مجلس باشد.
۶ـ هرگونه بر قراری حکومت نظامی باید با تصویب مجلس باشد.
۷ـ گرفتن و دادن وام خارجی یا کمک های بلاعوض باید با تصویب مجلس باشد.
۸ـ استخدام کارشناسان خارجی در موارد ضرورت باید باتصویب مجلس باشد.
۹ـ بناها و اموال دولتی که از نفایس ملی باشند قابل انتقال به غیر نیست مگر با تصویب مجلس.
۱۰ـ هر نماینده می تواند در همه مسائل کشور اظهار نظر کند و در برابر تمام ملت مسئول است.
۱۱ـ رئیس جمهور باید برای وزیران از مجلس رأی اعتماد بگیرد.
۱۲ـ رئیس جمهور و هر یک از وزراء ،موظفند برسوال نمایندگان در خصوص وظایفشان پاسخگو باشند.
۱۳ـ نمایندگان مجلس در مواردی که لازم باشد در چارچوب قانون می توانند هر یک از وزراء یا هیأت وزیران را استیضاح نمایند.
۱۴ـ نمایندگان مجلس حق استیضاح رئیس جمهور و رأی به عدم کفایت او را طبق شرایط مندرج در قانون اساسی دارند.
۱۵ـ مجلس صلاحیت رسیدگی به شکایات افراد از طرز کار مجلس،قوه قضائیه و قوه مجریه را دارد.
تأمل در موارد پانزده گانه مذکور،نشان می دهد که مجلس چه نقش مهمی در اداره کشور دارد.مجلس با چنین نقشی،می تواند سهم بالایی در پیشبرد انقلاب اسلامی و تحقق آرمان ها و اهداف اسلامی و انقلابی ملت ایران داشته باشد. به همین
اساس ضرورت دارد،مجلس دهم،مجلسی در تراز انقلاب اسلامی باشد.
مخالفان مجلس تراز انقلاب اسلامی
به طور قطع،همان طور که ملت خواهان مجلسی در تراز انقلاب اسلامی است، کسانی هستند که تلاش می کنند چنین مجلسی شکل نگیرد.کسانی که با انقلاب اسلامی و حرکت جمهوری اسلامی در مسیر انقلاب اسلامی مخالفند،اینان مخالفان اصلی تشکیل یک مجلس در تراز انقلاب اسلامی هستند.در رأس آنان باید مثلث آمریکا،انگلیس و رژیم صهونیستی را قرار داد.در کنار این مثلث جریان های ضد انقلابی و مخالفین نظام دینی و همچنین منحرفین از صراط مستقیم انقلاب اسلامی،مخالف تشکیل چنین مجلسی هستند.
به همین اساس،هریک از این مجموعه ها در فضای انتخاباتی کشور،تلاش می کنند تامجلس شورای اسلامی،مجلسی در تراز انقلاب اسلامی نباشد.مجلس ششم،از نمونه مجلس هایی است،که در تراز انقلاب اسلامی نبود.بنابراین در فضای رقابت های ساسیی میان جریان ها،احزاب وگروه های سیاسی،باید دقت داشت که کدام از این مجموعه ها،در تلاش برای تشکیل مجلس درتراز انقلاب اسلامی بوده وکدام یک مجلسی متفاوت می خواهند.
کدام مجلس در تراز انقلاب اسلامی است؟
به طور کلی می توان گفت،مجلس با مختصات زیر در ترازانقلاب اسلامی خواهد بود:
۱ـ مجلسی که با درک درست از شرایط و موقعیت انقلاب اسلامی،بتواند نقش فعال و مؤثری در پیشبرد انقلاب اسلامی به سمت آرمان ها و اهدافش ایفا نماید.
۲ـ مجلسی که با شناخت صحیح از دشمنان انقلاب اسلامی و تهدیدات آنان علیه انقلاب،قدرت ایستادگی در برابر دشمن را داشته باشد.
۳ـ مجلسی که با درک درست از موقعیت جمهوری اسلامی در سه سطح ملی،منطقه ای و بین المللی،بتواند با کارآمدی بالا و اقدامات مناسب و به هنگام،حوزه قانون گذاری،اصلاح قوانین،نظارت ها و اعمال دیگر صلاحیتها بر اساس قانون
اساسی،پاسخی شایسته و بایسته به نیازهای انقلاب،نظام،کشور و مردم بدهد.
۴ـ مجلسی که بتواند با دوری از حاشیه ها و سر گرم شدن به مسائل بی ارزش،حافظ منافع ملی و عزت ایرانیان باشد.
بدیهی است که چنین مجلسی،هنگامی شکل خواهد گرفت که تک تک نمایندگان آن،دارای ویژگی های خاصی باشند.
ویژگی های نمایندگان مجلس تراز انقلاب اسلامی
۱ـ خدا باوری، دین داری و ولایتمداری در اعتقاد و رفتار.
۲ـ داشتن روحیه انقلابی،تذکرجهادی و راهبردی مبنی برنگاه آرمان گرایی واقع نگر.
۳ـ داشتن تخصص،تجربه و تعهد برای پیشبرد آرمان های انقلاب و حل مشکلات کشور.
۴ـ داشتن بصیرت نافذ و قدرت تشخیص نقشه ها و فتنه های دشمنان.
۵ـ داشتن روحیه استکبار ستیزی و شجاعت برای ایستادگی در برابر زیاده خواهی های مستکبرین و در رأس آنها آمریکا.
۶ـ از جنس مردم بودن،مردم باوربودن،مردم یاور بودن و داشتن روحیه خدمتگزاری.
۷ـ داشتن خط و مرزی روشن نسبت به انقلاب،امام،رهبری،دوستان و دشمنان انقلاب اسلامی.
۸ـ اهل انصاف بودن و برخوردار از اخلاق اسلامی و تقوای فردی و جمعی.
۹ـ عدالت محور بودن و داشتن روحیه و انگیزه مبارزه با فساد،تبعیض و بی عدالتی.
۱۰ـ وام دار نبودن به گروه ها و باندهای قدرت و ثروت.
به طور قطع مجلس برخوردار از چنین نمایندگانی،مجلس تراز انقلاب اسلامی خواهد بود.
شورای نگهبان به استناد اصل ۹۹قانون اساسی،امر نظارت بر انتخابات را برعهده دارد؛این نظارت با توجه به تغییر اصل۹۹از سوی شورای نگهبان که طبق اصل ۹۸قانون اساسی تنها مرجع رسمی تفسیر اصول قانون اساسی می باشد،از نوع نظارت استصوابی می باشد.نظارت استصوابی به نظارتی گفته می شود که ناظر در فرایند تمامی فعالیت ها حضور داشته باشد و باید اقدامات انجام شده را تایید یا رد نماید.نظارت شورای نگهبان از دیدگاه امامین انقلاب اسلامی ،نظارتاستصوابی است.حضرت امام خامنه ای در این خصوص می فرمایند:«نظارت شورای نگهبان در انتخابات،استصوابی و مؤثر است و این نظارت بخشی از همان حق الناس است و باید آن را رعایت و حفظ کرد».در طول سال های گذشته و در آستانه هر انتخاباتی،برخی از گروه ها و افراد فاقد صلاحیت،برای اینکه بتوانند وارد عرصه رقابت و انتخابات شوند،شورای نگهبان را مانع سر راه دیده،بر همین اساس با استطلاعی اعلام کردند نظارت شوراینگهبان،به تخریب این شورا پرداخته اند.اکنون و در آستانه انتخابات هفتم اسفند ماه،جریان فتنه و افراد همسو،فشار های سنگینی را برای شورای نگهبان تدارک دیده اند و قصد دارند با منفعل ساختن شورای نگهبان،راه ورود به ساختار قدرت را برای خود و هم فکرانشان،در حالی کهفاقد صلاحیت های لازم هستند،هموار سازند.
مقدمه
برخی از گروه های سیاسی درآستانه هر انتخاباتی،نظارت شورای نگهبان بر انتخابات را،به چالش کشیده و از این طریق،علیه شورای نگهبان فضا سازی می کنند.
بررسی ها نشان می دهد در طول ۳۶سال گذشته،شورای نگهبان یکی از نهادهایی بوده که بیشترین تخریب ها از سوی برخی جریان های سیاسی علیه آن انجام گرفته است .
با توجه به اینکه تخریب کنندگان،نظارت استصوابی شورای نگهبان را زیر سوال میبرند و قائل به چنین نظارتی نیستند،در این نوشتار کوتاه،ضمن تبیین نظارت این شورا،هدف تخریب کنندگان مورد بررسی قرار میگیرد.
نظارت شورای نگهبان،استصوابی یا استطلاعی؟
در اصل۹۹ قانون اساسی جمهوری اسلامی آمده است«شورای نگهبان نظارت برانتخابات مجلس خبرگان رهبری،ریاست جمهوری،مجلس شورای اسلامی و مراجعه به آراء عمومی و همه پرسی را بر عهده دارد.»
در طول سال های گذشته،یکی از بحث های مطرح در فضای سیاسی جامعه و در رسانه ها،خصوصا در آستانه هر انتخاباتی،نوع نظارت شورای نگهبان بوده واین بحث همچنان ادامه دارد.کسانی که به شورای نگهبان حمله می کنند و آن را تخریب می نمایند،می گویند نظارت شورای نگهبان که در اصل ۹۹آمده،نظارت استطلاعی می باشد .این جریان ها و افراد،نظارت استصوابی را،مخالف حقوق مردم و مغایر با اصل آزادی انتخابات معرفی می کنند.بنابراین قبل از پرداختن به نقطه هدف در زیر سوال بردن نظارت استصوابی شورای نگهبان،تبیین نوع نظارت این شورا ضروری است. نظارت برهر امری،برای انجام درست و صحیح آن کار ویافعالیت،یک اصل پذیرفته شده است. این نظارت بر دو نوع است:
۱-نظارت استطلاعی:به نظارتی گفته می شود که ناظر فقط از چگونگی انجام کار مجری آگاهی می یابد و بدون تأیید یا رد آن کار،اطلاعات بدست آورده را،به مقام یا دستگاه دیگری گزارش می کند.
۲-نظارت استصوابی:به نظارتی گفته می شود که ناظر در فرآیند فعالیت ها حضور داشته و باید اقدامات انجام شده را تأیید یا رد نماید. بنابراین درنظارت استصوابی،نظارت همراه با حق دخالت و تصمیم گیری است.نظارت شورای نگهبان براساس نظارت استصوابی،برتمامی مراحل انتخابات نظارت و اعمال نظر می کند.در چارچوب این نوع نظارت،صلاحیت کاندیدا برای ورود به عرصه رقابت ها،باید از سوی شورای نگهبان احراز گردد و شورای نگهبان بانظارت بر فرایند
رأی گیری و شمارش آراء،انتخابات را از نظر صحت انجام تأیید یا به دلیل تخلفات تأثیر گذار بر نتیجه انتخابات باطل نماید.
به دلایل زیر نظارت شورای نگهبان نظارت استصوابی است:
الف:دراصل ۹۸قانون آمده است:«تفسیر قانون اساسی به عهده شورای نگهبان است که با تصویب سه چهارم آنان انجام می شود». زمانی که بر سر نوع نظارت شورای نگهبان در کشور میان احزاب و گروه های ساسی اختلاف نظر پدید آمده شورای نگهبان با استناد به اصل۹۸،این نظارت را استصوابی تفسیرنمود.
ب-نظار استصوابی شورای نگهبان از پشتوانه قوی عقلی برخوردار است.مگر می توان کارها و مسئولیت های مهم و حساس را ،به افراد بدون احراز صلاحیت های آن برای تصدی این مسئولیت ها سپرد؟
ج- به لحاظ حقوقی،هرگام یک عبارت وکلمه به صورت عام وبدون قید مطرح شود آن عبارت با کلمه مطلق وبه لحاظ معنایی فراگیر می باشد. بر این اساس نظارت شورای نگهبان که بدون قید استطلاعی، استصوابی آمده،در بردارنده آن معنایی فراگیر،یعنی نظارت و اعمال نظر می باشد.
د-اگر نظارت شورای نگهبان صرفا استطلاعی باشد اولا یک نظارت بی خاصیت خواهد بود و ثانیا در قانون هم مشخص نشده که شورای نگهبان باید نتایج حاصل از نظارت خود را برای اعمال نظر یا تصمیم گیری به کدام مقام دستگاه منتقل نماید.
نظارت شورای نگهبان در دیدگاه امامین انقلاب اسلامی
از نظر حضرت امام خمینی(رحمه الله علیه ) و مقام معظم رهبری،نظارت شورای نگهبان،نظارت استصوابی است به اختصاربه برخی از عبارتهای امامین انقلاب اسلامی در این خصوص اشاره می شود:
۱-حضرت امام خمینی:
حضرت امام خمینی(رحمه الله علیه ) برای شورای نگهبان رسالت سنگینی را در نظام جمهوری اسلامی در راستای صیانت از نظام جمهوری اسلامی و جلوگیری از انحراف آن با ورود به عناصر ناصالح به ساختار قدرت قائل بودند.در زمان حضرت امام (رحمه الله علیه )،جو سازی سنگینی علیه نظارت استصوابی شورای نگهبان به دلیل ابطال چند حوزه انتخابیه از سوی این شورا صورت گرفت.حضرت امام (رحمه الله علیه )درحمایت از شورای نگهبان در مقابل این جو سازی ها و اعتراضات تند معترضین به ابطال انتخابات فرمودند:«چنانچه مشاهده می شود پس از انتخابات مرحله اول از دوره دوم مجلس شورای اسلامی، افرادی که نظریه شورای نگهبان در ابطال یا تایید بعضی از حوزه های موافق با میلشان نبوده است دست به شایعه افکنی زده و اعضای محترم شورای نگهبان (أیدهم الله تعالی)را که حافظ مصالح اسلام و مسلمین هستند،تضعیف و یا خدایی ناکرده توهین می نمایند و به پخش اعلامیه و خطابه در مطبوعات و محافل دست زده اند… من به این آقایان هشدار می دهم تضعیف و توهین به فقهای شورای نگهبان امری خطرناک برای کشور واسلام است .همیشه انحرافات به تدریج در یک رژیم وارد می شود و در آخر رژیمی را بی قوا می نماید .لازم است همه به طور أکید به مصالح اسلام و مسلمین توجه کنیم و به قوانین هرچند مخالف نظر و سلیقه شخصی مان باشد احترام بگذاریم… به شورای نگهبان تذکر می دهم که در کار خود استوار باشید و با قاطعیت و دقت عمل فرمایید و به خدای متعال اتکا کنید.»
۲-حضرت امام خامنه ای (مدظله العالی)
مقام معظم رهبری طی ۲۶سال گذشته بارها وبارها از شورای نگهبان در برابر همهمهها وتخریب ها دفاع نموده و از نظارت استصوابی شورای نگهبان به عنوان یک امر قانونی و با پشتوانه منطقی،عقلی و شرعی یاد کرده اند. معظم له در این خصوص می فرمایند:«نظارت شورای نگهبان در انتخابات،استصوابی و مؤثر است و این نظارت بخشی از همان حق الناس است و باید آن را رعایت و حفظ کرد.» ایشان در خصوص احراز صلاحیت ها برای ورود افراد به عرصه رقابت ها می فرمایند:«شورای نگهبان مراقبت می کند که اگر به علت برخی کوتاهی ها،افراد بی صلاحیت به عنوان نامزد وارد عرصه ی انتخابات شدند،جلویش را بگیرد و این حق قانونی،منطقی و عقلی شورا است.
طراحی ویژه برای تخریب شورای نگهبان در انتخابات۹۴
شواهد وقرائن بسیاری وجود دارد که نشان می دهد،جریان های افراطی وفتنهگر،طراحی ویژه ای را برای تخریب شورای نگهبان در انتخابات اسفند۹۴انجام داده و در حال اجرای آن می باشند. به عنوان مثال،تعداد قابل توجهی از عناصر فعال در فتنه سال۸۸،با علم به اینکه در صلاحیت رد خواهندشد،نسبت به ثبت نام در انتخابات مجلس خبرگان یا مجلس شورای اسلامی اقدام نموده،قصد دارند در پی رد صلاحیتشان به صورت گسترده عیله شورای نگهبان فضاسازی نمایند.ثبت نام بیش از ۷۰۰نفر برای پنجمین دوره مجلس خبرگان رهبری،در دوران پس از فتنه و باتوجه به فضای سیاسی کشور در شرایط کنونی،یک امرعادی نیست.یکی از اهداف نهضت ثبت نام که از سوی یک جریان خاص سیاسی برای انتخابات ۹۴مطرح شده و دنبال می گردد،هدفی جز فضاسازی عیله شورای نگهبان و مظلوم نمایی برای خود و مدعی حقوق مردم شدن ندارد.
نقطه هدف در زیر سؤال بردن نظارت استصوابی
بررسی ها نشان می دهد،در پشت صحنه تمامی تخریبکنندگان نظارت استصوابی شورای نگهبان،کسانی قرار دارند که به نظام ولایی و اسلامی اعتقاد راسخ نداشته،باتوجه به رویکردهای قدرتگرایانه و منفعتطلبانه خود،نظارت استصوابی شورای نگهبان را،مانع مهمی بر سر راه تحقق اهداف جریانی،باندی و فردی خود میدانند.این افراد تلاش میکنند با تخریب و تضعیف شورای نگهبان،این شورا را در موضوع احراز صلاحیتها منفعل ساخته،تا راه را برای ورود به ساختار قدرت،در حالی که طبق قانون فاقد صلاحیت های لازم میباشند،هموار سازند. بنابراین نقطه هدف در زیر سؤال بردن نظارت استصوابی شورای نگهبان،فروریختن سد نظارتی این شورا از سر راه قدرت طلبان ناصالح و قدرتگرا است.
بازدیدها: 459