چرا حضرت خدیجه «ام المومنین» لقب گرفت؟
هیات: حجتالاسلام سیدعبدالفتاح نواب، نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت در کنگره بینالمللی ام المومنین حضرت خدیجه سلام الله علیها بانوی اول اسلام که به صورت مجازی برگزار شد، به بیان کمالات آن حضرت پرداخت و گفت: این بانو، درجات کمال را در سرزمین جاهلیت طی کرده بود. ایشان در آن دوره ظلمانی فرزانگی داشت و این فرزانگی موجب کسب الطاف الهی شد.
وی عنوان کرد: یکی از آوردههای اسلام «سلام» است. در دوران جاهلیت وقتی که افراد به هم میرسیدند با کلماتی مثل صبح به خیر و عصر به خیر با هم مواجه میشدند که پیامبر این را به سلام علیکم تبدیل کردند. سلام تحیت و درود بهشتیان است.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت ادامه داد: در مورد سلام خدای بزرگ به پیامبر سفارش کردهاند وقتی مومنان پیش شما میآیند (وَإِذَا جَاۤءَکَ ٱلَّذِینَ یُؤۡمِنُونَ بِـَٔایَـٰتِنَا فَقُلۡ سَلَـٰمٌ عَلَیۡکُمۡۖ کَتَبَ رَبُّکُمۡ عَلَىٰ نَفۡسِهِ ٱلرَّحۡمَةَ …)[ اﻷنعام 54] با آنها با واژه سلام علیکم برخورد کن و به آنها بگو خداوند رحمت را بر خودش نگاشته که با شما با ترحم و رحمت برخورد کند. زیارت نامهها هم معمولاً سه بخش دارد که با سلام شروع میشود و با بیان ویژگیهای شخصیتی فردی که او را زیارت میکنیم ادامه پیدا میکند و بخش نهایی هم دعا و هم درخواست است. سیره پیامبر هم اینطور بود که وقتی برای زیارت اموات میرفتند با سلام برخورد میکردند.
وی با اشاره به اینکه گاهی سلام، سلام بنده به بنده است، زمانی سلام پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم بر بنده مومن است که به دستور خداوند صورت گرفته و گاهی مرتبهای است که سلام خدا بر بنده است، گفت: مرتبهای که در آن خداوند بر بنده سلام میفرستد نیازمند فرزانگی خاصی است که حضرت خدیجه سلام الله علیها به این جایگاه رسیده بود.
حجتالاسلام والمسلمین نواب ادامه داد: پیامبر به حضرت خدیجه سلام الله علیها فرمود که جبرئیل به من پیام داده که سلام خدا را به خدیجه سلام الله علیها برسانم. وقتی پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم این مسئله را به خدیجه سلام الله علیها گفتند، پاسخ داد: الله السلام و منه السلام و علی جبرئیل السلام.
وی در تشریح این مسئله که چرا حضرت خدیجه سلام الله علیها به این مقام رسید؟ گفت: بخشی از نشانه فرزانگی ایشان، ریشه خانوادگی دارد، زیرا او از اولاد اسماعیل علیه السلام و نوادگان عبد مناف بود و از خانواده ایشان در آن سرزمین به سیادت و بزرگی یاد میشد. حضرت خدیجه سلام الله علیها نیز مانند پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم از مرام مشرکان پیروی نمیکرد و از آزار مشرکان بتپرست بینصیب نبود. در حالی که تمامی ملاک علم، عبادت، صبر، شکیبایی، تربیت اولاد و … را این بانو دارا بود.
نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت با بیان اینکه در اخبار شیعه و اهل سنت حضرت خدیجه سلام الله علیها هم ثروت زیاد و هم دانش و فهم ویژهای داشت و وقتی پیامبر را شناخت خودش از یتیم عبدالله خواستگاری کرد، یادآور شد: آن بانوی اسلام، در شب اول ازدواج صندوقچه اسنادش را به پیامبر تقدیم کرد. حضرت رسول صلی الله علیه و آله و سلم هم در مورد حضرت خدیجه سلام الله علیها کم نگذاشتند، گاهی گوسفندی ذبح میکردند و برای دوستان خدیجه سلام الله علیها میفرستادند، طوری که سایر بانوان گلایه کردند که خدا بهتر از خدیجه سلام الله علیها به شما داده که پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم فرمودند: خدا بهتر از خدیجه سلام الله علیها به من نداده است. او زمانی به من ایمان آورد که همه از من دور میشدند؛ ولی ایشان تمام اموالش را در اختیار من گذاشت. او با یتیم عبدالله (محمد امین) و اوج فشارهای مشرکان ازدواج کرد و ام المومنین شد؛ نه اینکه با پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم ازدواج کند و ام المومنین شود.
وی ادامه داد: در ایامی که پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم در شعب ابوطالب حضور داشتند، این اموال خدیجه سلام الله علیها بود که توانست تحریمها و محاصره را بی اثرکند؛ بنابراین وقتی انسان فرزانگی داشته باشد خداوند هم نزول عنایت و لطفش را شامل او میکند؛ از اینرو نسل پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم فقط از حضرت خدیجه کبری ادامه پیدا کرد. زیرا حضرت خدیجه سلام الله علیها مال کثیر را به پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم داد و خداوند کوثر را به ایشان عنایت کرد.
حجتالاسلام والمسلمین نواب تصریح کرد: از دیگر عنایتهای خداوند به حضرت خدیجه سلام الله علیها این است که در تاریخ فقط خداوند به خدیجه سلام الله علیها سلام رسانده است. آن حضرت اولین کسی بود که به امامت حضرت علی علیه السلام اقرار کردهاند. پیام زندگی حضرت خدیجه سلام الله علیها این است که به هیچ وجه در دفاع از امام و حق نباید کوتاهی کرد. او همه مال و توانش را داد و خداوند هم از این بنده خوبش به نیکی قدردانی و کوثر را به او عنایت کرد.
منبع:فارس
بازدیدها: 0