چطور از بلوغ زودرس بچه ها جلوگیری کنیم؟
هیات:«بلوغ» مرز عبور از کودکی به دوران جدید نوجوانی و جوانی است در واقع دختران و پسران در دوران بلوغ با مسائل جنسی و غرایز خود آشنا می شوند بنابراین دوران بلوغ دوران حساسی است که خانواده ها باید نسبت به فرزندانشان در نظر داشته باشند و به آنها کمک کرده تا به سلامت از این دوره بگذرند.
سالهاست که شاهد هستیم در کشور ما و خیلی دیگر کشورها که شبکه های ماهواره ای، فضاهای مجازی و بازی های اینترنتی در خانه ها فراوان شده سن بلوغ نیز کاهش یافته است یعنی اگر در گذشته سن بلوغ برای دختران 12 سال و پسران 14 سال بود، حال این سن پایین تر آمده است. اینجاست که وظیفه پدران و مادران برای تربیت جنسی فرزندانشان افزایش می یابد چرا که هیجان های این دوره بر نوجوانان باعث تنش ها و اضطراب های زیاد می شود و این هیجان ها گاه به لحاظ منفی باعث بروز خودارضایی و انحرافات دیگر جنسی ، مشکلات عصبی ـ روانی برای افراد می شود.
دکتر غلامعلی افروز روان شناس مطرح و بنام کشور که در گذشته نیز رییس سازمان نظام روان شناسی و مشاوره کشور بوده در این چند روز در حساب توییتری فضای مجازی خود نوشت که درصد قابل توجهی از دانش آموزان ۵ و۶ ابتدایی بلوغ جنسی را تجربه میکنند. حقوق عاطفی و آموزشی دبستانی ها را پاس بداریم، آقا پسرهای دبستانی حق دارند از معلمان مرد خوش اخلاق و صبور، هوشمند و خلاق برخوردار باشند. این مهم برای رشد پرصلابت شخصیت آنها فوق العاده است.
حال با این حساب شاهدیم که درصدی از جامعه سن بلوغشان به دوران کودکی رسیده است و اینجاست که هم خانواده ها و هم مدیران و مشاوران مراکز آموزشی و مدارس می بایست علل وعوامل این بلوغ زودرس را کشف کرده تا هم از آن جلوگیری کرده و هم اگر شاهد بلوغ جنسی زودرس بچه ها شدند بدانند چطور باید مهارت های مدیریت هیجانات جنسی را کسب کرده و به زبان ساده و کودک فهم به بچه ها منتقل کنند.
*علت بلوغ زودرس کودکان در این دوره چیست؟/ تک فرزندی و معایب بلوغ زودرس
از عوامل بلوغ زودرس بچه ها، ارتباط کودکان با افراد بزرگتر از خودشان است. تک فرزندها دائما با پدر و مادر خود در ارتباط اند. بلوغ زودرس آسیب هایی را به دنبال دارد. بلوغ عقلی، بلوغِ جنسی را کنترل می کند؛ اگر بلوغِ جنسی، زودتر از بلوغ عقلی اتفاق بیافتد، آسیب هایی را به دنبال دارد، از جمله باعث اختلالات جنسی خواهد شد.
در خانواده های چند فرزند، فرزندان در دوران کودکی با خواهران و برادران خود وقت می گذرانند. ولی در خانواده های تک فرزند کودک همواره به کارهای پدر و مادر نگاه می کند و رفتارهای بزرگترها را تقلید و پیروی می کند که این باعث بلوغ زودرس میشود. از این رو توصیه می شود که تک فرزندها وقت بیشتری با همسالانشان بگذرانند!
مصرف بیش از حد داروهای اشتهاآور حاوی زینک نیز از عوامل بلوغ زودرس در کودکان است. مادران ناآگاهانه به هم داروهای حاوی زینک توصیه می کنند؛ بدون اینکه از عواقب آن خبر داشته باشند. بلوغ زودرس نه تنها سبب اختلالات جنسی می شود، بلکه باعث توقف رشد قدی کودکان نیز خواهد شد.
*تماشای بیش از حد تلویزیون و بلوغ زودرس
طبق تحقیقات اخیر دانشمندان ایتالیایى؛ تماشای بیش از حد تلویزیون باعث بهم خوردن تعادل هورمون هاى بدن کودکان می شود و می تواند باعث بلوغ زودرس در کودکان بشود.
*هم نشینی بچه ها با بزرگتر از خودشان
بچه هایی که با بزرگتر از خودشان همنشین می شوند، زودتر به سن عقلی می رسند. مثلا یک بچه 10 ساله که با یک بچه 14 ساله وقت می گذراند و دوستی می کند، ممکن است بچه 14 ساله راجع به مسائل جنسی با او طوری صحبت کند که 10 ساله نباید بشنود اما امروزه خیلی می بینیم که بچه ها بزرگتر از سن خودشان صحبت می کنند یا رفتار می کنند، خیلی از این حرف ها در مدرسه ها دست به دست می شود که نباید در این سنین اتفاق بیافتد و این همان نشانه های بلوغ زودرس جنسی است.
*آرایش کردن کودکان
آرایش کردن بچه ها علاوه بر اینکه باعث بیش فعالی، ناراحتی های پوستی، سلب اعتماد به نفس و غرور کاذب می شود، عاملی برای بلوغ زودرس هم هست این را باید مادرانی در نظر بگیرند که توجهی به نوع پوشش یا آرایش دختر و پسرشان ندارند یا خودشان آنها را به این سمت و سو سوق می دهند.
*نداشتن حریم شخصی والدین و فرزندان
بسیاری از کودکان کنجکاو هستند که چرا وقتی پدر و مادرشان در اتاق هستند در اتاق بسته است و این مشغله ذهنی آنها می شود. راهکاری که می توانید به کار گیرید این است که وقتی مادر در طول روز به همراه فرزندش در خانه است در ساعت هایی به بهانه های مختلف مثلا استراحت کردن، کتاب خواندن و…. به اتاق خوابشان برود و در را بیندد. حتی والدین برای صحبت درباره مسائل روزمره می توانند ساعتی را در اتاق خواب بگذرانند؛ وقتی کودک در می زند و وارد اتاق می شود می بیند که والدین در حال صحبت کردن هستند.
کودک از این طریق کنجکاویش درباره در بسته اتاق پدر ومادر از بین می رود و اگر کسی یا چیزی کنجکاوی او را برانگیخته باشد مشغله ذهنیش کمتر می شود. به هر حال به کودک خود آموزش دهید قبل از ورود به هر اتاقی در بزند. احیانا اگر کودکتان یک دفعه وارد اتاق شما شد وانمود کنید اتفاق خاصی نیفتاده و هول نشوید و کودک را دعوا نکنید در این صورت کودک نسبت به مسائل جنسی ترس و احساس گناه پیدا می کند و تا آخر عمر ممکن است همراهش باشد.
*حال چه نکاتی را برای سلامت جنسی فرزندان باید رعایت کرد؟
رعایت اصول اخلاقی جنسی در خانواده، نقش مهمی در سلامت جنسی کودکان دارد. علاوه بر پوشش مناسب، والدین باید از رفتارهای زیر در حضور فرزندان، پرهیز کنند : پرهیز از دیدن فیلم های نامناسب جنسی که در آن زنان و مردان با پوشش های نامناسب، عریان و نیمه عریان، روابط و رفتارهای زننده، رقص های تحریک آمیز، معاشقه و روابط جنسی را به نمایش می گذارند.
پرهیز والدین از شوخی های رکیک و زننده، ایماها، اشاره ها، کنایه های جنسی، لمس و در آغوش کشیدن هم دیگر که معنی جنسی بدهد .پرهیز از ناز و نوازش، بوسیدن در حضور فرزندان. برخی والدین فقط به پوشش دختران حساس اند و دختران را بیشتر از پسران می پوشانند و حساسیتی روی برهنگی پسران در سنین کودکی و حتی تا بلوغ ندارند که ممکن است باعث سرخوردگی جنسی دختران در بزرگسالی شود. رعایت پوشش مناسب در خانواده کمک شایانی به رشد طبیعی جنسی کودکان و پیشگیری از انحرافات اخلاقی در نوجوانی و جوانی خواهد داشت.
یکی از نکات دیگر جلوگیری از تعویض لباس در برابر بچه هایی است که نزدیک به سن بلوغ هستند. همچنین به بچه ها می بایست بیاموزید که از بوسیدن، بغل کردن، فشار دادن و لمس و نوازش غریبه ها یا حتی اقوام و فامیل جلوگیری کنند.
*والدین از سوالات جنسی کودکان نترسند
مطالعات نشان می دهد آموزش مناسب در سن مناسب نه تنها باعث تشویق رفتار پرخطر نشده، بلکه کودکانی که از نظر جنسی به درستی آموزش دیده اند حتی در نوجوانی و جوانی هم فعالیت جنسی را به مراتب دیرتر شروع کرده اند، اما همانگونه که هر سنی محتوای آموزشی خاص خودش را دارد، در آموزش جنسی نیز لازم نیست برخی موارد به شکل زودرس برای کودکان توضیح داده شود.
اطلاعاتی که درباره مسائل جنسی در اختیار کودک سه ساله قرار داده می شود، بسیار متفاوت با یک دختر ۱۳ ساله است. آگاهی ندادن و طفره رفتن از پاسخگویی به مسائل بلوغ و سوالات جنسی، به کنجکاویهای نوجوان تازه بالغ شده دامن می زند؛ بنابراین خانواده مهمترین موقعیتی است که باید اطلاعات لازم و کافی را به کودک یا نوجوان خود بدهد و آرام آرام به راهنمایی او بپردازد.اطلاعاتی که در اختیار یک نوجوان قرار می گیرد نباید کنجکاویهای او را تشدید کند.
هرچه سن کودک بالاتر می رود، اثرگذاری دنیای اطراف و به ویژه دوستان بیشتر می شود. البته پدر و مادر باید بتوانند به درستی و با عبارات قابل فهم به سوالات کودک پاسخ دهند و اگر کودک در این خصوص نگرانی هایی داشت و نتوانست سر صحبت را باز کند، لازم است خودشان آغاز کننده صحبت باشند. کودکان از سه تا شش سالگی متوجه تفاوت های جنسیتی خود با جنس مخالف می شوند و با الگوبرداری از بزرگترها بازی می کنند، یعنی در قالب دکتر و مریض، دکتر و پرستار، عروس و داماد، بابا و مامان و… به معاینه و کاوش بدن یکدیگر می پردازنند.
لازم است والدین دچار ترس و دلهره نشوند و کودک خودشان را تنبیه نکنند، زیرا انجام بازی های جنسی در این سن تا حدودی طبیعی بوده و بدون منظور و فقط از روی کنجکاوی و بدون هی چگونه احساس جنسی انجام می شود.
*چطور بفهمیم فرزندمان به بلوغ زودرس رسیده است؟
بطور کلی رسیدن به بلوغ در دخترهای زیر هشت سال و در پسرها زیر نه سال بلوغ زودرس محسوب می شود. البته این طور نیست که صرفا با دیدن یک نشانه فکر کنید که بچه شما بالغ شد است، چون فرایند رسیدن به بلوغ حدود چهار سال طول می کشد، ولی برای مثال اگر دختری در هفت سالگی نشانه های جسمانی مثل بزرگ شدن سینه ها و یا رویش مو را داشته باشد و یا در پسرها بزرگ شدن بیضه ها و آلت تناسلی رو شاهد باشیم، می توانیم تشخیص بلوغ زودرس رو بگذاریم. در این شرایط بهتر است به پزشک مراجعه کنید. عموما این بچه ها قدشان بلندتر از همسالانشان می شود.
الان شنیده ها حاکی از آن است که خیلی از والدین بچه هایشان را به پزشک غدد می برند تا این روند را با تزریق آمپول به تاخیر بیاندازند این والدین به نظر خود می خواهند فرزندشان دیر به بلوغ برسد، در حالیکه این یک کار اشتباه است و مشکلاتی برای تخمدان ها یا بیضه ها ایجاد می کند و بر عملکرد نرمال بچه اثر منفی می گذارد. در هر حال به طورکلی سن رسیدن به بلوغ به ژن و سن بلوغ والدین نیز مرتبط است ، البته در بچه های چاق و نواحی گرمسیری امکان زودتر شدن بلوغ و یا در خانواده هایی که مشکلات و اختلافات بیشتر است، بیشتر است.
خانواده ها باید این نکته را در نظر داشته باشند که بلوغ زودرس هیچ ایرادی ندارد بهتر است که اطلاعاتمان را نسبت به بلوغ بالاتر ببریم تا بچه ها کمتر دچار اضطراب بشوند . اگر مسائل جنسی متناسب با سن کودکان و بنا بر ارزشهای اجتماعی و حفظ خانواده به آنها آموزش داده شود موجب شکلگیری اطلاعات درست و صحیح در آنها میشود.
برخی از والدین گمان میکنند که نباید مسائل جنسی را به کودکان خود آموزش داد چراکه در این صورت کنترل آنها را از دست میدهند؛ در صورتی که دادن اطلاعات صحیح به کودکان و متناسب با سن آنها باعث میشود که اطلاعات غلط وارد سیستم آنها نشود و رو به رفتارهای پرخطری نیانجامد. آموزش مسائل جنسی به کودکان سبب شده تا بتوانند از خودشان محافظت کنند؛ بنابراین اطلاعات جنسی باید توسط والد، مشاوره همجنس، معلمان و یا بنابر توافق والدین توسط خواهر و برادر بزرگتر همجنس به کودک و نوجوان آموزش داده شود.
منبع: فارس
بازدیدها: 0