?کلیدهای زندگی؛
(جرعه ای از کتاب « مفاتیح الحیات » نوشتۀ عالم بزرگوار آیت الله جوادی آملی )
?یتیم نوازی?
?یتیمنوازی پیامبر (صلی الله علیه و آله)?
?عبدالله بن جعفر میگوید: به یاد دارم هنگامی که رسول خدا (صلی الله علیه و آله) بر مادرم وارد شد تا خبر شهادت پدرم را به وی بدهد در حالی که به او مینگریستم او بر سر من و برادرم دست میکشید و اشکها به گونهای از چشمانش جاری بود که ازمحاسنش میچکید. سپس گفت: خدایا! جعفر به پاداشی نیکو رسیده است. تو در میان فرزندانش جانشین او باش؛ نیکوتر از جانشینی تو در میان فرزندان هر یک از بندگانت. سپس فرمود:ای اسماء! آیا به تو بشارت ندهم؟ گفت: آری، پدر و مادرم فدایت. فرمود: خدای عزیز برای جعفر دو بال قرار داد تا با آنها، در بهشت پرواز کند.
?یتیمنوازی علی (علیه السلام)?
?امیرالمومنین (علیه السلام) شبی از کنار خانه زن تهیدستی گذشت که فرزندانی خردسال داشت و آنان از گرسنگی میگریستند و مادرشان آنان را سرگرم میکرد تا بخوابند. آن زن دیگی بر اجاق نهاده بود که در آن جز آب چیزی نبود، تا آنها بپندارند که در دیگ غذایی در حال پختن است.
?علی (علیه السلام) از حال آن زن باخبر شد و با قنبر به سوی خانه خود رفت و ظرف کوچکی خرما و کیسهای آرد و کمی روغن و برنج و نان برداشت و بر دوش کشید. قنبر از حضرت خواست تا وی آن را بر دوش گیرد. امام (علیه السلام) نپذیرفت. با رسیدن به خانه آن زن از او اجازه خواست و وارد شد، پس مقداری برنج و روغن در دیگ ریخت و پس از پختن آن، برای کودکان در ظرف غذا ریخت و به آنان فرمود: بخورید.
?پس از سیر شدن آنان، امام (علیه السلام) بر دست و پای خود گرد اتاق میگشت و بعبع (تقلید صدای حیوان) میکرد. کودکان با مشاهده این حالت، خندیدند. پس از خروج از خانه، قنبر پرسید: سرورم! امشب رفتاری شگفتآور از تو دیدم و راز برخی از آن را دانستم؛ ولی سبب گردش تو در خانه بر روی دست و پا و تقلید صدای بعبع حیوان را نفهمیدم! امام (علیه السلام) فرمود:ای قنبر! چون وارد خانه شدم، کودکان از شدت گرسنگی میگریستند. دوست میداشتم وقتی از نزد آنان خارج میشوم، آنها در حال سیری بخندند و دلیل دیگری نداشت.
?تربیت یتیم?
?امام علی (علیه السلام) فرمود: یتیم را همانند کودک خود به ادب وادار.
?سرپناه برای یتیم?
?از امام باقر (علیه السلام) روایت شده است که میفرمود: چهار چیز در هر کس باشد خداوند متعال برای او خانهای در بهشت بنا میکند: کسی که به یتیمی پناه دهد، به ضعیفی رحم کند، با پدر و مادرش مهربان باشد و با برده و زیردست خود مدارا کند.
بازدیدها: 0