گفت وگو با حجت الاسلام و المسلمين محمد لطفي نياسر،مديركل صدا و سيماي استان قم | الگويي براي تغيير زندگي

گفت وگو با حجت الاسلام و المسلمین محمد لطفی نیاسر | الگویی برای تغییر زندگی

خانه / مطالب و رویدادها / مصاحبه و گفتگو / گفت وگو با حجت الاسلام و المسلمین محمد لطفی نیاسر | الگویی برای تغییر زندگی

ماههای پایانی امسال مصادف با ایام پر برکت فاطمیه است و بعد هم در اسفندماه به ولادت آن حضرت ختم میشود. قطعا ایرانیهایی که دلشان مالامال از عشق اهلبیت علیهمالسلام است این روزهایشان را با برکت سیاهی عزای مادر امامت میگذرانند. بزرگان دینی ما بارها تأکید کردهاند که باید حضرت زهرا سلامالله علیها، تبدیل به الگوی برای تغییر در سبک زندگی ما قرار گیرد. با حجتالاسلام و المسلمین محمد لطفی نیاسر، مدیرکل صدا و سیمای استان قم در این خصوص گفتوگوی کوتاهی انجام دادیم. مهمان ما معتقد است که به برکت آن بانوی مکرم میتوان فصلی تازه را در سبک زندگی بهوجود آورد.

در این ایام چقدر مناسبت دارد تا ما خودمان را به سیره اهلبیت علیهم السلام بهویژه سبک زندگی حضرت فاطمه زهرا سلامالله علیها نزدیک کنیم؟

ما ایرانی‌ها سر سفره اهل‌بیت علیهم السلام بزرگ شده‌ایم و به این موضوع هم افتخار می‌کنیم. برای همین ما دهه فاطمیه را نباید تنها عزای فاطمی بدانیم. یعنی در این ایام مناسب است تا به فکر توسعه فرهنگ فاطمی در جامعه‌مان باشیم. همانگونه که شما به آن اشاره کردید، فرهنگ ایرانی ما در بسیاری از وجوه خود همراهی زیادی با دستورات اعتقادی اسلام دارد. مثلا ما در فرهنگمان داریم صله رحم را داریم و سر زدن به بزرگ‌ترها را داریم. در ضمن مثلا در فرهنگ ما جا افتاده که در مناسبت‌های مختلف قرآن بخوانیم، مثلا در لحظه تحویل سال یا به شکل روزانه و…. حالا اگر به سیره و سبک زندگی حضرت فاطمه زهرا سلام‌الله علیها نگاه کنید متوجه این تشابه‌ها می‌شوید. ایشان فرموده‌اند، من در این دنیا ۲ چشم‌روشنی دارم؛ یکی خواندن قرآن و دیگری دیدن روی پیامبر صلی‌الله علیه و آله و سلم. خوب، پس سبک زندگی ما ایرانی‌ها انطباق زیادی با سبک زندگی و فرمایشات حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها دارد.

اصولا فرهنگ فاطمی چه سرفصلهایی دارد و کدام آداب از زندگی آن حضرت را میتوانیم بهعنوان یک تغییر رفتار وارد زندگی خودمان کنیم؟

یکی از مسائلی که در سبک زندگی و سنت ایشان ذکر شده این است که حضرت فاطمه زهراسلام‌الله علیها در دیدار‌هایشان با زنان مدینه سعی می‌کردند حتما حدیثی از پیامبر اکرمصلی‌الله علیه و آله و سلم بخوانند و نسبت به این موضوع نیز حساسیت خاصی داشتند. حتی ایشان در جایی می‌فرمایند که احادیث پیامبر برابر است با حسن و حسین من! آن حضرت با این سخن نکته مهمی را به ما می‌آموزند که توجه بیشتری به احادیث نبی اکرمصلی‌الله علیه و آله و سلم داشته باشیم. وقتی به دیدار هم می‌رویم خوب است که ذکر و حدیثی از حضرت محمدصلی‌الله علیه و آله و سلم را بیاموزیم و در دورهمی‌هایمان نقل کنیم. سنت دیگر آن حضرت، ادای احترام به کوچک‌تر‌ها به موازات احترام به بزرگ‌ترهاست. همچنین یکی دیگر از سنت‌های حضرت فاطمه زهراسلام‌الله علیها توجه ویژه به مهمان است، ایشان اگر غذایی را در خانه آماده می‌کردند و نیازمندی به در خانه‌شان می‌رفت، همان غذای خود و خانواده‌شان را به‌عنوان صدقه به نیازمند می‌دادند. در همین ایام آخر سال که خیلی‌های خودشان را برای استقبال از نوروز و دید و بازدیدهای آن آماده می‌کنند برخی‌ها، وضع مالی چندان مناسبی ندارند. اگر به‌دنبال پیاده کردن سیره عملی ائمه اطهارعلیهم‌السلام در زندگیمان هستیم این روز‌ها بهترین فرصت برایمان فراهم شده است. باید یادمان باشد رضایت امامان و پیشوایان ما در این است که بتوانیم خودمان را به آنها نزدیک کنیم و این تنها با انجام دستورات آنها امکان‌پذیر است.

این سبک زندگی میتواند شکلی اجتماعیتر هم بهخود بگیرد؟

بله. مثلا در زمینه حمایت از ولایت و جایگاه والای آن، ببینید که بی‌بی فاطمه زهراسلام‌الله علیها حتی در شدید‌ترین حالت‌های بیماریشان هم دست از این کار نمی‌کشند. پس چطور می‌شود که ما در خوشی‌هایمان یادمان می‌رود که این مملکت صاحبی هم دارد و باید برای او دعا کنیم! یا نخستین مشکل در زندگیمان پیش می‌آید همه‌‌چیز را فراموش می‌کنیم. اگر زن و مرد ما در تمام حوزه‌های فردی و یا اجتماعی سبک زندگی آن حضرت را به‌عنوان الگو برای خودشان تعریف کنند مطمئن باشید بسیاری از مشکلاتی که الان در جامعه ما دیده می‌شود از بین می‌رود. مسئولان ما نگاه کنند که رفتار آن حضرت با مردم چگونه بوده و‌‌ همان را مبنای کارشان قرار دهند. این اتفاق سربلندی مملکت ما و روسیاهی آنهایی را که نمی‌خواهند عظمت اسلام را ببنید در پی خواهد داشت.

شاید در شناخت مردم نسبت به حضرت فاطمه زهراسلامالله علیها کمی کوتاهی شده باشد، مردم از چه راهها و روشهایی میتوانند نسبت به سبک زندگی آن حضرت شناخت بیشتری بهدست آورند؟

طی سال‌های اخیر کتاب‌های خوبی به بازار آمده است. ما الان چندین دانشنامه داریم که توضیحات کاملی درباره سیره و سبک زندگی حضرت فاطمه زهراسلام‌الله علیها ارائه می‌دهد. به‌نظرم آخرین دانشنامه نیز در این خصوص مربوط به آیت‌الله ری‌شهری باشد که مقام معظم رهبری نیز از چاپ آن ابراز خوشنودی کردند. خوب، این دانشنامه‌ها برای کسانی که می‌خواهند تحقیقات و مطالعات بیشتر و عمیق‌تری داشته باشند مناسب است. اما یک پیشنهاد دیگر، کتابی ساده، روشن، دقیق و کم حجم به نام «فرهنگ حضرت فاطمهسلام‌الله علیها» به قلم مرحوم دشتی است. ما حتی می‌توانیم این کتاب که حاوی احادیث حضرت فاطمه و ترجمه روان آن است را به دیگران هدیه بدهیم. از سوی دیگر، رسانه‌های دیداری، شنیداری و مکتوب نیز باید تلاش جدی بکند تا تعریفی صحیح و روشن از سیره و سبک زندگی حضرت فاطمه زهراسلام‌الله علیها به مردم ارائه شود.

نقش هیأتهای مذهبی را که در این ایام رونق بیشتری میگیرند را در تبیین سبک زندگی آن حضرت چگونه ارزیابی میکنید؟

هیأت‌های عزاداری ما می‌توانند یکی از مبانی و پایه‌های افزایش شناخت نسبت به ائمه معصومین علیهم‌السلام و بی‌بی فاطمه زهراسلام‌الله علیها باشند. عزاداری بخش مهم و جدایی ناپذیر ما در این هیأت‌هاست و باید هم این اتفاق در روزهای شهادت معصومین ما رخ بدهد. اما این خوب نیست که ما در یک هیأت جمع شویم و پس از اتمام جلسه درباره سبک زندگی و سیره عملی آن حضرات چیزی یاد نگیریم. اینجا مسئولیت خطبای ما به‌عنوان کسانی که مسائل اسلامی را در هیأت‌ها مطرح می‌کنند پررنگ‌تر است. باید کاری کنیم که همراه با شور عزا، شعور و معرفتمان نیز ارتقا یابد. این شعور کمک می‌کند تا زندگیمان نزدیک‌تر به خواسته‌های حضرت حجت ابن الحسن الله تعالی فرجه الشریف شود.

پایگاه اطلاع رسانی هیأت رزمندگان اسلام

 

بازدیدها: 490

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *