استراتژی تدریجی اشغال عراق

خانه / تازه ها / استراتژی تدریجی اشغال عراق

از سوی ایالات متحده استراتژی تدریجی اشغال عراق/ از تاسیس پایگاه نظامی تا تشدید فرقه گرایی در عراق

تداوم فعالیت های داعش زمینه مساعدی را برای افزایش حضور نظامی آمریکا در عراق فراهم نموده است. با اینکه حدود سه سال از زمان خروج آخرین نیروهای آمریکایی از عراق سپری شده است، گویا مقامات آمریکایی میل به بازگشت مجدد به این کشور استراتژیک خاورمیانه را دارند.

چاک هگل وزیر دفاع پیشین آمریکا در جدیدترین اظهارات خویش صراحتا بر ضرورت حضور بخشی از نیروهای پیاده آمریکا در عراق جهت مقابله با داعش تاکید نموده است. وی جهت ممانعت از ایجاد حساسیت صرفا به بیان حضور نیروهای نیروهای غیر رزمی آمریکا در عراق بسنده کرده. به گفته ی هگل، این نیروها در امر جستجو، شناسایی عملیات و آموزش نیروهای عراقی فعال خواهند شد.

اظهاراتی مبنی بر حضور پررنگ تر نیروهای خارجی در عراق در حالی بر سر زبان ها افتاده که مقامات بلندپایه این کشور من جمله حیدرالعبادی نخست وزیر نسبت به آن واکنش نشان داده و خواستار حمایت مالی و تسلیحاتی و نه حضور فیزیکی قدرت ها خارجی شده است.

به نظر می رسد بیان اظهارات فوق از سوی هگل در راستای استراتژی تدریجی آمریکا مبنی برحضور پله پله در عراق می باشد، که در اولین گام به بهانه مقابله با داعش شماری از مستشاران این کشور با نیروهای هوایی آنها حضور یافته و اکنون می بایست بر تعداد نیروهای پیاده افزود.

وزیردفاع پیشین آمریکا در ادامه افزوده که برای مقابله با شبه نظامیان داعش نیاز به طرح های گوناگون می باشد و اعزام نیروهای آمریکایی از جمله موارد در دست بررسی می باشد. به گفته وی برای نابودی داعش دست کم پنج سال زمان لازم است و اگر لازم باشد بخشی از قوای نظامی آمریکا مجبور به حضور در عراق خواهند شد. هگل تاکید داشته که می بایست همه ی گزینه ها در این زمینه مد نظر قرار گیرند.

تاسیس پایگاه نظامی در عراق

حملات داعش به اقلیم کردستان عراق موجب واکنش ظاهری آمریکا در محکومیت حمله فوق گردید. مقابله هوایی با داعش فضایی برای ایجاد یک پایگاه نظامی در اربیل کردستان را برای نیروهای آمریکایی فراهم ساخت. پایگاه هوایی که احتمالا پس از سرنگونی داعش نیز همچنان در تصرف نیروهای آمریکایی بماند. خودمختاری کردستان عراق موجب عدم حرف شنوی این اقلیم از بغداد شده است. تلاش برای استقلال هرچه بیشتر اقلیم از عراق با حضور پایگاه آمریکایی ها در اربیل پایتخت اقلیم محقق خواهد شد.

موقعیت استراتژیک شهر اربیل بدلیل نزدیکی توامان با ایران، سوریه، ترکیه و عراق موقعیت منحصربفردی را از آن آمریکا خواهد ساخت. ضعف قدرت کردها موجب ناتوانی آنها جهت ممانعت از استفاده آمریکا از این پایگاه در راستای مقاصدش در آینده خواهد شد. پایگاه آمریکایی اینجرلیک در خاک ترکیه در چند صد کیلومتری اربیل واقع شده، اما بدلیل مخالفت ترک ها از استفاده از آن جهت حمله آمریکا به مواضع داعش، موجب تردید واشنگتن در کارآمد بودن این پایگاه برای آمریکا شده، لذا پایگاه اربیل می تواند نقص های اینجرلیک را جبران نماید.

تجزیه منطقه و تشدید فرقه گرایی

بی گمان ایالات متحده آمریکا نقشی بی بدیل در ایجاد تنش میان فرق اسلامی داشته است. فرقه گرایی و تشدید شکاف میان اهل سنت و شیعیان در راستای منافع آمریکا و رژیم صهیونیستی محسوب می شود. هیلاری کلینتون وزیرخارجه پیشین آمریکا در اظهارات سال 2011 خود در مجلس نمایندگان این کشور صراحتا بر نقش آمریکا در ایجاد گروه های افراطی همچون القاعده در پاکستان و افغانستان مهر تایید زد. حضور چشمگیر آمریکا در عراق در آینده نزدیک قطعا بر طبل اختلافات فی مابین بیش از گذشته خواهد کوبید. زمزمه هایی مبنی بر تسلیح گروه های سنی عراق برای دفاع از خود از سوی واشنگتن یا طرح هایی نظیر ایجاد اقلیمی سنی نشین به مانند آنچه که در اقلیم کردستان عراق وجود دارد، با حضور رسمی و نظامی آمریکا به سوی تحقق پیش رفته و موجب تجزیه عراق و تشدید شکاف های مذهبی در این کشور و سراسر خاورمیانه خواهد شد.

رژیم صهیونیستی را می توان بزرگترین برنده ایجاد شکاف مذهبی در خاورمیانه دانست. تشدید اختلاف های فرقه ای موجب به حاشیه راندن این رژیم به عنوان دشمن درجه یک کشورهای اسلامی خواهد شد.

تجزیه عراق در اثر حضور نیروهای آمریکا را می توان آغاز دومینویی دانست که در ادامه به سایر کشورهای خاورمیانه نیز سرایت خواهد کرد. ترسیم مرزهای خاورمیانه پس از فروپاشی امپراطوری عثمانی و بر مبنای طرح سایکس-پیکو توسط بریتانیا و فرانسه صورت پذیرفته است. مرزهای کشورهای جدید التاسیس بدون در نظر گرفتن هویت، فرهنگ، نژاد و دین ساکنین این کشورها صورت پذیرفته لذا همواره احتمال ایجاد بحران یا تمایلات تجزیه طلبان در کشورهای منطقه وجود داشته است.

جرج بوش پسر در دوران ریاست جمهوری اش مبادرت به ارائه دو طرح خاورمیانه جدید و خاورمیانه بزرگ جهت باصطلاح رفع معضلات خاورمیانه نمود. بر اساس طرح های فوق می بایست در ترسیم مرزهای کشورهای منطقه تجدید نظر صورت گرفته و کشورهایی جدید در این منطقه تاسیس گردند. حضور مجدد آمریکا در عراق می تواند به از سرگیری طرح های فوق در منطقه منجر گردد.

مهار جمهوری اسلامی ایران

تحولات یک دهه اخیر بر میزان نقش و نفوذ جمهوری اسلامی ایران در سطح منطقه به گونه ای چشمگیر افزوده است. سقوط صدام حسین و طالبان منطقه را دچار خلائی از قدرت ساخت که نهایتا منجر به قدرت گیری بیش از پیش جمهوری اسلامی در سطح منطقه شد. موفقیت محور مقاومت در فلسطین، لبنان و ایستادگی اسد در برابر معارضین، همسو با وقوع بیداری اسلامی که موجب سقوط برخی هم پیمانان آمریکا در منطقه شد بیش از هر زمانی جمهوری اسلامی را به یکی از قدرتمندرین کشورهای منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا تبدیل نمود.

آرمان های انقلابی ایران و تلاش برای تغییر نظم حاکم بر جامعه بین المللی بزرگترین بحران آمریکا در طول سه دهه گذشته محسوب می شود. قدرت گیری ایران در منطقه موجب نگرانی فزاینده واشنگتن شده است. حضور آمریکا در عراق می تواند موجب کاستن نفوذ ایران در منطقه و عراق شده و به مهار جمهوری اسلامی توسط ایالات متحده آمریکا کمک نماید.

Views: 37

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *