به نقل از گزارشی در سایت اهل البیت؛ از روزى که سرزمین فدک با نام فاطمه علیهاالسلام ارتباط یافته ارزش اعتقادى بخود گرفته است. از آن روز دیگر فدک یک ماجراى تاریخى پایان یافته نیست. آنگاه که فدک به امر خاص خداوند به فاطمه علیهاالسلام اعطا شد، دوست و دشمن فاطمه علیهاالسلام معرفى شدند. از آن پس فدک چراغى شد که هرگز خاموش نشده و نخواهد شد، و غصب آن مسئله اى است عظیم که تا ابد کسى نمى تواند آن را کوچک تلقى کند.
فدک سند دائمى شیعه
در طول تاریخ، فدک بعنوان شاهدى محکم در دست شیعیان حضرت زهرا علیهاالسلام بوده و هست، که با پیمودن قرنها خود را به مسجد پیامبر صلى الله علیه و آله مى رسانند و نداى جانسوز و آهِ دلِ شکسته ى یادگار وحى را پاسخ مثبت مى دهند. فاطمه علیهاالسلام این مدرک قوى را به دست دوستان خود سپرده، تا در هر کجا و هر زمان نشان دهند که نسبت به مقام عصمت کبرى بى تفاوت نیستند.
«فدک» مجموعه وقایعى را تداعى مى کند که طى آن این سرزمین به فاطمه علیهاالسلام بخشیده شد، و سپس از آن حضرت به اجبار گرفته شد و در نتیجه حضرت براى دفاع از حق خود مراحلى را طى کردند.
نخستین سؤالى که مسئله ى «فدک» در ذهنها ایجاد مى کند آن است که چرا «غصب فدک» در میان غصبهایى که از حقوق اهل بیت علیهم السلام شده شاخص است و اهمیت آن در کدام نقطه نهفته است؟ چرا امیرالمؤمنین و حضرت زهرا علیهماالسلام این اندازه بر سر آن پافشارى کردند؟ چرا ائمه ى معصومین علیهم السلام در فرصتهاى مناسب آن را نزد مردم مطرح مى کردند و نام آن را زنده نگاه مى داشتند؟
براى بدست آوردن علت یا علل اصلى مسئله، مطالعه ى کامل و تحلیل همه جانبه ى تاریخ فدک از ابتداى فتح آن سرزمین تا پایان اقدامات غاصبین و نیز اقدامات امیرالمؤمنین و حضرت زهرا علیهماالسلام در مقابل آنان، بهترین راهگشا است و عمق فاجعه و ریشه هاى اصلى آن را روشن مى کند.
اهداف خطابه ى فدک
در سخنان صدیقه کبرى علیهاالسلام قبل از همه، شخص آن بزرگ بانوى جهان معرفى شده است، و در مرحله ى بعد دشمنان فاطمه علیهاالسلام شناسایى شده اند. این سند محکم بطور علنى بر همگان روشن ساخته که صاحب مقام «رِضى فاطِمَهَ رِضَى اللَّهِ» و آنکه غضب او غضب پروردگار است، بر چه کسانى غضب کرد و آنان چگونه نارضایتى او را فراهم آوردند و عکس العمل حضرت در برابر آنان چه بود.
خطبه ى فدکیه پرده هاى نفاق را کنار زد و چهره ها را معرفى کرد تا نسلهاى آینده به اشتباه نیفتند، و چراغ همیشه روشنى در پیش رو داشته باشند که راه سوء استفاده ى دزدان عقیده را مسدود نماید، و راه آل محمد علیهم السلام بخوبى شناخته شود.
مخاطبان حضرت زهرا
خطابه ى حضرت زهرا علیهاالسلام در پى غصب فدک که در مسجد پیامبر صلى الله علیه وآله ایراد فرمودند، مخاطبان متفاوتى در طول زمان داشته و دارد. بوضوح مى توان دریافت که اکثر حاضران در مسجد و پیروانشان- که در فکر و نقشه ى دیگرى بودند – هرگز عمق سخنان آنحضرت را درنیافتند و نمى توانستند بیابند، چرا که سخنانى سرچشمه گرفته از منبع وحى در حد فهم هر بى سر و پا نیست. فاطمه علیهاالسلام سیده ى زنان جهان، در عمر خود یکبار خطابه ایراد نموده و مخاطب او تمامى نسلهاى آینده اند.
در روزهایى که چندین حق یکباره زیر پا مى رفت و مردم هم به راحتى مى پذیرفتند، عصمت پروردگار بپاخاست تا طنین سخنانش قرنها را فرا گیرد و انسانهاى طالب حقیقت را در هر کجاى جهان راهنما باشد و روشنگریهاى او هرگز فراموش نشود.
در تاریخ اسلام خطابه ى «غدیر» مهمترین فراز است، و این «غدیر دوم» و مفسر خطابه ى غدیر است. آنگاه که دشمنان پیامبر صلى الله علیه وآله کاملاً خود را معرفى کرده بودند انطباق گفته هاى آنحضرت در غدیر بر آنان ضرورت داشت.
خطابه ى فدک محاکمه ى اجبارى غاصبین
از خصوصیات خطابه ى فدک این است که بصورت یک خطابه ى متصل نیست، بلکه بصورت تخاطب در حضور مردم بعنوان دادگاهى که قاضى آن خدا و مردم در زمانهاى طولانى هستند و خواهند بود ایراد شده است. این نوع خطابه همان بود که غاصبان از آن گریز داشتند و هرگز براى چنین محاکمه اى حاضر نمى شدند.
فاطمه زهرا علیهاالسلام با برنامه ى خود آنان را در این دادگاه حاضر ساخت و وادارشان کرد که سخن بگویند و ماهیت خود را افشا کنند، تا آنحضرت هم جوابهاى لازم را به آنان بگوید، و نتیجه ى نهایى آن عاید نسلهاى تاریخ شود. مسلمانان و غیر مسلمین فاطمه علیهاالسلام را بشناسند و دشمن او هم معرفى شده باشد. فرهنگ فاطمى از فرهنگ سقیفه اى بازشناخته شود، و معیارها براى آینده ى بلند مدت مسلمانان تبیین گردد، تا هر کسى با شناخت لازم داخل گروه مورد انتخاب خود شود.
گذشتن از فدک و بالاتر از فدک براى مثل على و فاطمه علیهماالسلام کار آسانى است چرا که آنان به دنیا و ما فیها پشت پا زده بودند، اما ناآگاه گذاردن مسلمانان جهان محال است. نادیده گرفتن ظلمهایى که بر فاطمه علیهاالسلام رفته بر آن دریاى رحمت الهى مشکل نیست، ولى به غاصب میدان دادن که خود را بر حق هم جلوه دهد امکان ندارد.
صدیقه طاهره علیهاالسلام به هر قیمتى خود را به مسجد رسانید، و براى اولین و آخرین بار در برابر مسلمین دادخواهى نمود، چرا که مى دانست اگر سکوت کند زمینه اى براى کارهاى بعدى خواهد بود و جرأت ظالم را بیشتر مى کند تا سینه سپر کند و هوسهاى بزرگ در سر بپروراند، و آنگاه هر کارى خواست انجام دهد.
فدک نداى هل من ناصر فاطمه
فدک در واقع میدان دفاع از حریم عصمت است و نداى بر حق فاطمه علیهاالسلام براى همیشه در گوش شیعه طنین انداز است. آنگاه که فاطمه ى مستوره در حجاب، براى اولین و آخرین بار در عمر خود، با تنى مجروح و آهى جانسوز از آن درِ نیم سوخته به مسجد آمد، شیعه خود را موظف مى داند او را یارى کند تا بنشیند و خطبه بخواند، چرا که این پهلوى شکسته و سینه ى مجروح و صورت کبود و بازوى وَرَم کرده طاقت ایستادن ندارد، و براى او پرده اى مى زنند تا در میان زنان با احتجاب سخن بگوید.
او آمده است تا براى ما خطابه ایراد کند و شیعیانش را در طول تاریخ سر بلند بدارد. شیعه بداند که روزى زهرایى داشته که با تن مجروح و قلب شکسته به مسجد آمده و در مقابل ظلم و نفاق افشاگرى کرده، تا چشم دشمنانش را تا ابد کور کند و سند زنده اى بدست حامیان خود دهد که تا قیامت دشمنان را سرافکنده نمایند.
مقاومت مستمر شیعه در مسئله ى فدک
از آنجا که در فدک سخن از عصمت زهرا علیهاالسلام و بى حرمتى نسبت به حق فاطمه علیهاالسلام و معرفى دشمنان و معاندین خاتون کبریاست، شیعه در طول تاریخ از کنار این مسئله به آسانى نگذشته است. مگر شیعه غیر از زهرا علیهاالسلام و خاندان او چه دارد؟ از این درى که چندى پیش سوخته و امروز فدکش غصب شده کجا برود؟ آیا دین شیعه اجازه مى دهد زهراى آزرده خاطر و مجروح بدن را با محسن شهیدش تنها بگذارد؟ آیا ولایت شیعه اجازه مى دهد على علیه السلام را در این همه مصیبت به حال خود رها کند؟ آیا مسئله اى از این لازم تر هست که سراغ آن برود؟
از اینجاست که شیعه ى فاطمه علیهاالسلام براى همیشه ى تاریخ مسئله ى فدک را زنده نگه مى دارد و این را وظیفه ى خود مى داند. اگر مسئله ى فدک امروز در حضور شیعه اتفاق مى افتاد، آنان به استناد مقام عصمت کبرى، بطور قطع و بدون توجه به هر سخن و دلیلى، کلام آنحضرت را بر روى چشم مى گذاردند و بدان یقین داشتند، و در مقابل امضاى پروردگار هر سخنى را یاوه مى دانستند.
آنچه بعنوان مسئله ى فدک مطرح است نه بر سر بخشوده ى پیامبر صلى الله علیه و آله است و نه ارث. گفتگو بر سر آنست که وقتى کلامى و عملى از معصوم صادر شود حجت تمام عیار است و کسى حق اعتراض بر او ندارد. اشکال بر سر بى توجهى و کوتاهى مردم در مقابل عصمت کبرى است و دفاع شیعه از حریم چنین مقام والایى است.
اینک ماییم که بعنوان طرفداران فدک باید بدانیم فاطمه علیهاالسلام در خطابه اش چه فرموده، و در قبال غاصبین فدک چه عکس العملهایى داشته، و نیز دشمنان او چه برخوردهایى داشته اند. اینجاست که بخوبى صف فاطمه علیهاالسلام را خواهیم شناخت و با تمسّک به ذیل عنایت او در روز قیامت در پیشگاهش سرافکنده نخواهیم بود.
مدافعان همیشه بیدار فدک
در زمینه ى مسئله ى فدک نوشته هاى بسیارى تدوین شده تا این چراغِ راه همیشه روشن باشد و راهیان نور به راحتى طى طریق کنند. کتابهایى که در این زمینه نوشته شده اکثراً در یکى از دو جهت و یا هر دو جهت بصورت ممزوج تدوین شده است:
۱٫ تاریخچه ى فدک.
۲٫ خطابه ى حضرت زهرا علیهاالسلام.
گذشته از کتبى که قسمتى از آنها مربوط به مسئله ى فدک است، تعداد کتابهاى مستقلى که در این زمینه تألیف شده و اطلاعات آن به دست ما رسیده بیش از ۲۳۰ کتاب است، و هنوز جاى گفتار بیشتر و تفسیر افزونتر درباره ى غصب فدک و خطابه ى حضرت وجود دارد.
مرحبا بر پروانگان بیت فاطمه علیهاالسلام که استقامت و دفاعشان از حریم خانه ى وحى چشم دشمنان را کور کرده و مهر ندامت بر پیشانى آنان زده است.
ارزش والاى زحماتى که علماى شیعه از سلمان و ابوذر و مقداد گرفته تا امروز در دفاع از فدک کشیده اند و مسئله را به بهترین صورت عرضه نموده اند در این کلام امام کاظم علیه السلام بیان شده که مى فرماید:
کسی که به دوست ما در مقابل دشمن ما کمک کند و او را تقویت نماید و تشجیع کند تا حق دلالت کننده بر فضیلت ما را به بهترین صورت، و باطلى که دشمنان ما بقصد پایمال کردن حق ما در نظر گرفته اند به بدترین صورت جلوه دهد، و در نتیجه ناآگاهان متوجه شوند و متعلمان بصیرت یابند و عالمان بینش بیشترى پیدا کنند، چنین کسى را خداوند در روز قیامت در بالاترین درجات بهشت قرار مى دهد…». [بحار الانوار: ج ۲ ص ۱۰ ح ۲۰٫]
بازدیدها: 0