۱٫ مرقد و مزار عقیله بنی هاشم زینب کبری علیهاالسلام:
یکی از زیارتگاههای بسیار مهم و مورد توجه همه مذاهب اسلامی در دمشق، مرقد و آرامگاه زینب کبری، دختر امیرمؤمنان علیه السلام است که همواره خیل مشتاقان و ارادتمندان آن بانوی فداکار و بزرگوار از سرزمینهای اسلامی به ویژه ایران، برای زیارت قبر او عازم این سرزمین هستند.
۲٫ مقام و مقبره حضرت رقیه علیهاالسلام:
از زیارتگاههایی که پس از مقبره حضرت زینب علیهاالسلام مورد توجه شیعه قرار دارد، مقبره و حرم «رقیه علیهاالسلام»، دختر معصوم و کودک خردسال امام حسین علیه السلام است.
۳٫ مسجد اموی دمشق:
مسجد اموی، از شاهکارهای درخشان تمدن و فرهنگ اسلامی است و پیشینه آن به دوران هزار و سیصد ساله اسلامی محدود نمیشود. بلکه ریشه و بنیانی دیرینه، به بلندای چهار هزار سال در تاریخ بشریت دارد و در حقیقت بیانگر سیر و تاریخچه تحول و دگرگونی ادیان و مذاهب است.
۴٫ مقام رأس الحسین علیه السلام:
هنگامی که کاروان اسرا و سرهای بریده شهدا را به سمت دمشق میبردند، سر مبارک امام حسین علیه السلام در پایان همه سرها و مقابل زنان و اهل بیت حرکت داده میشد. پس از ورود کاروان، یزید لعنه الله علیه، سر مبارک را طلبید، آن را در حالی که در تشتی از طلا بود در مقابل او گذاشتند، زنان در پشت آن نشسته، سکینه و فاطمه به آن مینگریستند و میگریستند. سپس مردم به داخل مسجد آمدند، یزید با چوب بر دندانهای مبارک میزد و میگفت: امروز در مقابل روز بدر!
ابوبرزه اسلمی به یزید میگفت: این چوب را از لبها بردار که پیامبر صلی الله علیه و آله را دیدم بر این لبها بوسه میزد. آنگاه به فرمان یزید سر مبارک را از مجلس بیرون برده و به همراه سایر سرهای شهدا، سه روز بر باب القصر آویزان کردند. پس از آن مدت، سر مبارک امام حسین علیه السلام را پایین آورده و در گوشه شمال شرقی مسجد در اتاقکی قرار دادند. این سر چند روز در این مکان قرار داشت. بعدها در آن جا به یادبود این حادثه غمانگیز بقعهای ساختند که به «رأس الحسین علیه السلام» مشهور شد.
این مکان در کنار محراب و مسجد «امام زین العابدین علیه السلام» در داخل اتاقی به ابعاد ۴×۳ متر قرار دارد و در جدار داخلی گنبد آن، اسامی ائمه نقش بسته است. در داخل شبستان مقام امام سجاد علیه السلام قابی از نقره و بسیار کوچک به اندازه سر یک انسان در داخل دیوار به یاد محل قراردادن سر مبارک حضرت جاسازی شده است. در سمت چپ این قاب نقرهای، شبستان و یا اتاقی که از آن یاد کردیم به وسیله دری آهنین جدا میشود. در سمت چپ آن ضریحی کوچک از نقره و به صورت مستطیل با ابعاد ۵/۱×۱ متر دیده میشود. داخل این ضریح، پایهای مستقر شده و بالای آن سنگی با پوشش قرمز رنگ که قرار داده شده است.
۵- قبرستان باب الصغیر:
قبرستان باب الصغیر، از قبرستانهای بسیار مهم و تاریخی دمشق است. این گورستان در نزدیکی «باب الصغیر»، واقع است که از دروازههای اصلی شهر قدیمی دمشق به شمار میرود. این مکان مدفن دهها نفر از امامزادگان، صحابه گرانقدر پیامبر خدا صلی الله علیه و آله، سرهای شهدای کربلا، علمای بزرگ اسلام و شیعه، سادات جلیلالقدر، مورخان و محدثان و صدها تن از بزرگان و رجال اسلامی است.
۶- قبر سکینه دختر امام حسین علیه السلام:
آمنه، ملقب به «سکینه» یکی از دختران حضرت امام حسین علیه السلام بود که در حادثه جانفزای کربلا حضور داشت. مادر وی «رباب بنت امرءالقیس بن عدی بن اوس بن جابر بن کعب بن علیم بن جناب» بوده است.
سکینه با عبدالله بن حسن علیه السلام یا حسن بن حسن علیه السلام ازدواج کرد، لیکن همسرش قبل از زناشویی با او در کربلا به شهادت رسید. او به همراه خواهرش فاطمه و عمهاش زینب و سایر اهل بیت امام حسین علیه السلام به اسارت درآمده و به دمشق وارد شد. او در سال ۱۱۷ هجری؛ یعنی در سن هفتاد و چند سالگی وفات یافت.
۷- قبر امکلثوم، دختر امام علی علیه السلام:
در کنار مرقد سکینه ـ دختر امام حسین علیه السلام ـ قبر امکلثوم، دختر امام علی علیه السلام است.
۸- قبر منسوب به فاطمه صغری دختر امام حسین علیه السلام:
فاطمه صغری ـ دختر امام حسین علیه السلام ـ از «اماسحاق ، بنت طلحه بن عبیدالله بن تَیمی» بوده است. وی در سیام هجری به دنیا آمد و در واقعه کربلا نیز سی سال سن داشته است. لذا میتوان گفت: فرزند ارشد امام حسین علیه السلام بوده است.
۹- قبر عبدالله بن جعفر الصادق علیه السلام:
قبر فرزند گرامی امام صادق علیه السلام، کمی بالاتر از قبر فاطمه صغری و در سمت چپ آن است که گنبدی کوچک به رنگ سبز دارد و داخل آن تابوتی چوبین با محفظهای فلزی دیده میشود.
۱۰- قبر عبدالله بن سجاد علیه السلام، قبر عبدالله بن امام زین العابدین علیه السلام:
معروف به عبدالله باهر ـ در کنار دیواره شرقی باب الصغیر، البته در بیرون از قبرستان و پس از درِ اصلی قرار دارد. این مزار دارای صحن و گنبد سبز و شبستان نسبتاً بزرگی است. اطراف مقبره و مرقد او که در ۱۳۳۰ هـ.ق بازسازی شده است. دیواری کشیدهاند که آن را از قبرستان جدا ساختهاند.
۱۱- مقابر صحابه پیامبر خدا صلی الله علیه و آله.
هیات رزمندگان اسلام
منبع: مدخل دمشق از دانشنامه اسلامی
بازدیدها: 0