الشَّیطنُ یَعِدُکُمُ الفَقرَ ویَأمُرُکُم بِالفَحشاءِ واللهُ یَعِدُکُم مَغفِرَهً مِنهُ وفَضلًا واللهُ وسِعٌ عَلیم (۲۶۸)
گزیده تفسیر
شیطان می کوشد با ترسانیدن از فقر، شما را از اصل انفاق بازدارد و در صورت عدم موفقیت، از انفاق مال خوب جلوگیری کند، چنانکه شما را به انجام کار زشت دستور می دهد. در مقابل، خدای سبحان با وعده مغفرت و فضل خویش، انسان را به انفاق از مال خوب تشویق میکند.
آری خداوند می داند به چه کسی وعده بدهد و نیز میتواند وعده خود را عملی کند، زیرا واسع است و توان هرگونه مغفرت و فضل را دارد. همچنین علیم است و ویژگی های انفاق را می داند.
تفسیر
مفردات
یعدکم: «وعد» در لغت برای تعهّد به امر خیر یا شرّ وضع شده است و تعبیر «وعده» برای اشاره به محکم بودن تعهّد است. در قرآن کریم نیز واژه «وعد» در
^ ۱ – ـ ر.ک: تسنیم، ج۱۰، ص۱۲۲ ذیل آیه ۱۹۸، «فضلاً».
۴۱۶
هر دو مورد به کار رفته است؛ مثلاً در آیه مورد بحث برای مغفرت و در آیه ﴿النّارُ وَعَدَهَا اللهُ الَّذینَ کَفَروا) ۱ برای عذاب استعمال شده است.
اهل عُرف کلمه «وعد» را در تعهّدات خیر و «وعید» را در پیمانهای شرّ به کار میبرند. بر پایه استعمال عرفی، تعبیر «وعده فقر» برای تهکّم و استهزاست؛ مانند کلمه «بشارت» که در لغت به معنای مطلق گزارشی است که در بَشَره و چهره شنونده اثر بگذارد؛ خواه او را شادان یا نگران کند؛ ولی در عرف برای خبرهای خوشحال کننده استعمال میشود. براساس کاربرد عرفی، بشارت مشرکان و کافران به عذاب دردناک، برای تهکّم و استهزاست: ﴿فَبَشِّرهُم بِعَذابٍ اَلیم) ۲
الفقر: «فقر»، ضعفی است که نیاز میآورد و در مقابل، «غنا» نیرویی است که احتیاج را برمیدارد ۳٫
برخی ریشه فقر را به معنای شکاف در عضو و غیر عضو میدانند. به استخوانهای پشت، فَقار گویند، زیرا بین آنها فاصله است. فقیر، کسی است که از خواری و ناداری، ستون فقرات و پشتش شکسته است ۴٫ از رخدادهای تلخ کمرشکن به «فاقره» یاد میشود: ﴿تَظُنُّ اَن یُفعَلَ بِها فاقِرَه) ۵
الفحشاء: مؤنّث «افحش» به معنای کار زشت و قبیح و از مصادیق بارز آن در این آیه، بخلورزی یا امساک از انفاق مال مرغوب است، چنانکه عرب
^ ۱ – ـ سوره حجّ، آیه ۷۲٫
^ ۲ – ـ سوره آل عمران، آیه ۲۱٫ ر.ک: تسنیم، ج۱۱، ص۴۱۵، ذیل آیه ۲۳۵٫
^ ۳ – ـ التحقیق، ج۹، ص۱۱۸، « ف ق ر».
^ ۴ – ـ معجم مقاییس اللغه، ج۴، ص۴۴۳، «ف ق ر».
^ ۵ – ـ سوره قیامت، آیه ۲۵٫
۴۱۷
هم بخیل را «فاحش» مینامد. سرّش آن است که سخا در قبایل عرب به عنوان یک فرهنگ اصیل پذیرفته شده است و بُخل که ضدّ این فضیلت اخلاقی است نزد آنان فحشا شمرده میشود. بخشی از مطالب راجع به فحشا در آیه ۱۶۹ همین سوره گذشت.
تذکّر: چون شیطان عدوّ مبین انسان است و عداوت او در دعوت و امر به معصیت پروردگار ظهور دارد، اراده معنای عام فحشا که هماره مورد وسوسه ابلیس است محذوری ندارد، زیرا هدایت خدا اقتضا دارد به هر مناسبتی از رهزنی ابلیس خبر دهد و آن را علاج فرماید.
تناسب آیات
سرّ اینکه بسیاری از مردم مال مرغوب و قیمتی را انفاق نمیکنند، هراس از فقر است. در این آیه، ریشه این خوف نابجا بیان شده و فرموده است که این شیطان است که شما را میترساند و وسوسه میکند که اگر مال خوب را انفاق کنید، نیازمند خواهید شد؛ ولی خداوندی که فقر و غنا به دست اوست، در برابر انفاق مال طیب، وعده فضل و مغفرت به شما میدهد ۱٫
٭ ٭ ٭
وعده و فرمان شیطان
شیطان میکوشد انسان را به بیماریهای گوناگون مبتلا کند و مسائل مالی از مناسبترین راههای شیطنت اوست. شیطان با ایجاد آرزوهای دور و دراز و با
^ ۱ – ـ ر.ک: المیزان، ج۲، ص۳۹۴٫
۴۱۸
وعده فقر، انسان را از نداری آینده میترساند. سپس انسانی را که به وسوسه او گوش فرا داده است، به بخلورزیدن و ترک انفاق فرمان میدهد تا او را از خطری واهی و خیالی که خود وسوسهگر آن است رهایی بخشد، با آنکه خود انسان بخیل است که روحی فقیر دارد و شیطان با امر به بخل، او را در فقر نگه میدارد: ﴿فَاِنَّما یَبخَلُ عَن نَفسِه) ۱
وعده و فرمان شیطان، مراحل عملی اسارت انسان است و قرآن کریم که میزانِ تشخیص وساوس شیطانی از الهامات الهی است، مراحل کاری شیطان را بیان میکند تا انسان فریب نخورد و خود را از فیض انفاق محروم نسازد و به عمل زشت بخل روی نیاورد.
تذکّر: سوء و فحشا در آیه ۱۶۹ و فحشا و منکر در آیه ۲۱ از سوره «بقره»، همگی مورد امر شیطاناند؛ اما فقر مورد تهدید و ایجاد وحشت و هراس است نه دستور.
وعده و وعید پوشالی
شیطان، گذشته از عداوت آشکار نسبت به انسان، چون بسیاری از معارف را نمیداند و از قضا و قدر اطلاع کامل ندارد و از محو و اثبات مستحضر نیست، نه به وعدههای او اعتمادی است و نه به وعیدهای وی اعتنایی. همانطور که خود شیطان در قیامت اقرار میکند که وعدههای من تخلّف شده است: ﴿اِنَّ اللهَ وَعَدَکُم وَعدَ الحَقِّ ووعَدتُکُم فَاَخلَفتُکُم) ۲ وعیدهای وی نیز تخلفپذیر است.
^ ۱ – ـ سوره محمّدصلی الله علیه و آله و سلم، آیه ۳۸٫
^ ۲ – ـ سورهابراهیم، آیه ۲۲٫
۴۱۹
غرض آنکه شیطان همانند ظالمان دیگر، غرورمدار و فریبمحور است و اصل حاکم در تعاهد و تعامل ستمگران نیرنگ است: ﴿بَل اِن یَعِدُ الظّلِمونَ بَعضُهُم بَعضًا اِلاّغُرورا) ۱ قبلاً اشاره شد که در درون وعید به فقر در صورت انفاق، وعده به غنا در صورت بخل و امساک، نهفته است، و با این تحلیل روشن شد که هم اَبره وعید و هم آستر وعده، هر دو پوشالی و هباء منثور است که در معاد هویدا میگردد.
بخل، مصداق فحشا
بخل، نوعی فحشاست: ﴿الشَّیطنُ یَعِدُکُمُ الفَقرَ ویَأمُرُکُم بِالفَحشاء﴾، زیرا افزون بر آنکه آثار سوء اجتماعی دارد، سبب ردّ فرمانهای خداوند درباره اموال میشود.
توضیح اینکه وعد فریبکارانه و وعید خائنانه شیطان درکاتی دارد که همه آنها مندرج تحت فحشای به معنای جامعاند، زیرا گاهی شیطان با تطمیع دست پیروان خود را به مال حرام باز میکند و اگر از آن ناامید شد دست آنها را در تأدیه مال واجب، مانند صدقه زکات میبندد و اگر از آن ناامید شد دست آنها را در انفاق از طیّب میبندد و به انتخاب خبیث میگشاید. تحلیل اقتصادی مغالطهآمیز شیطان در همه این درکات سوزان همانا وعید و تهدید فقر است و قرآن حکیم، حکیمانه این تحلیل غلط را افشا کرده است.
تبیین وعده الهی
خدای سبحان به انفاقکننده وعده مغفرت و تفضّل میدهد: ﴿واللهُ یَعِدُکُم
^ ۱ – ـ سوره فاطر، آیه ۴۰٫
۴۲۰
مَغفِرَهً مِنهُ وفَضلا﴾ تا بداند انفاقش نه تنها فقری در پی ندارد، بلکه دو پاداش هم دارد.
وعده خداوند تنها لفظی نیست، بلکه در پوشش الهام خیرات بر دل انفاقکننده نیز تحقّق مییابد، چنانکه وعده شیطان هم از نوع ایجاد وسوسه در نفس انسان است: ﴿اَلَّذی یُوَسوِسُ فی صُدورِ النّاس) ۱ پس الهامات خیر، وعده الهی است، زیرا:
۱٫ نیّت کار خیر، تصادفی پدید نمیآید، چون در نظام آفرینش هرگونه تصادفی محال است و هیچ موجودی بدون مبدأ فاعلی یافت نمیشود.
۲٫ خودِ انسان، نیّت خیر را پدید نمیآورد، زیرا او مبدأ قابلی و گیرنده است نه مبدأ فاعلی اصیل، و اگر مبدأ فاعلی محسوب گردد همانا مبدأ فاعلی قریب و مباشر است که به تسبیب مبدأ فاعلی اصیل اقدام میکند.
۳٫ نیّت خیر ریشه شیطانی هم ندارد، چون شیطان جز شرارت کاری ندارد.
نتیجه آنکه نیّتهای خیر تنها از ناحیه خدای رحمان است و هر خاطره خوبی که از قلب میگذرد، کلام الهی و تعلیم حق است که باید آن را شنید و بدان عمل کرد.
خدای سبحان در این آیه وعده فضل داده است، بدین معنا که به منفق بیش از مقدار انفاقش، اجر معنوی و برکات دنیایی میدهد؛ چنانکه اصل اعطای نعمت براساس تفضّل الهی است، وگرنه خود انسان چیزی ندارد تا استحقاق یابد و از خداوند طلبکار شود.
^ ۱ – ـ سوره ناس، آیه ۵٫
۴۲۱
خداوند به وعده مغفرت و تفضل خود عمل میکند، زیرا خُلف وعده، مخالف حکمت است و در وفاداری به عهد، کسی با وفاتر از خداوند نیست: ﴿ومَن اَوفی بِعَهدِهِ مِنَ الله) ۱ بر همین اساس گرچه در آیات گذشته پاداش انفاقکنندگان تضمین شد: ﴿لَهُم اَجرُهُم عِندَ رَبِّهِم) ۲ ولی در این آیه نیز وعده مغفرت و فضل الهی با قید ﴿مِنه﴾ آورده شد تا بفهماند که این وعده سخنِ خدای صادق: ﴿ومَن اَصدَقُ مِنَ اللهِ قیلا) ۳ ومالک گنجینههای آسمانها و زمین است: ﴿ولِلّهِ خَزآئِنُ السَّموتِ والاَرض) ۴ تا انسان با آسایش هر چه بیشتر انفاق کند.
راز تقابل «فقر» و «مغفرت» در آیه
عداوت شیطان با انسان به این است که جامعه بشری را از مغفرت الهی محروم دارد و سرانجام آنان را به دوزخ افکند. از طرفی آگاه است که خداوند سبحان وعده مغفرت داده است و میداند گناههای عادی گاهی با توبه و گاهی بدون توبه بخشوده میشود، لذا سعی خود را در وسوسه، اضلال، اغوا و مانند آن بیثمر میبیند و یا احتمال بیاثری آنها را خواهد داد، از این جهت میکوشد انسان را به گناه غیر قابل بخشش آلوده کند و آن شرک است: ﴿اِنَّ اللهَ لایَغفِرُ اَن یُشرَکَ بِه) ۵ و شرک درکاتی دارد که سعی ابلیس در ابتلای بشر به قعر آنهاست
^ ۱ – ـ سوره توبه، آیه ۱۱۱٫
^ ۲ – ـ سوره بقره، آیه ۲۶۲٫
^ ۳ – ـ سوره نساء، آیه ۱۲۲٫
^ ۴ – ـ سوره منافقون، آیه ۷٫
^ ۵ – ـ سوره نساء، آیه ۴۸٫
۴۲۲
که امید مغفرت در تنگنای آن راه ندارد. این انگیزه سوء در تمام دسائس و وساوس ابلیس مشهود است، زیرا هر گناهی میتواند مبدأ کلامی داشته باشد، چنان که مبدأ فقهی و حقوقی خواهد داشت.
آنچه این ضغن مستور شیطان را اثاره میکند همانا تقابل بین «مغفرت» و «فقر» است نه بین غنا و فقر؛ یعنی شیطان به فقر تهدید میکند و خداوند وعده مغفرت میدهد. فقری که ابلیس آن را وسوسه میکند ریشه کلامی دارد؛ یعنی رازقِ بشر خود اوست؛ فقر و غنای بشر به دست خود اوست؛ تباهی یا مباهات بشر فقط در اختیار خود اوست و مانند آن، که اینگونه از حیلهها زلزله کلامی چند ریشتری را در درون خود دارد. البته در پایان آیه مورد بحث سخن از فضل الهی هم مطرح است؛ لیکن عنصر محوری، تقابل بین فقر و مغفرت است که راز آن را برخی صحابه معرفت بازگو کردهاند ۱٫
راز تذییل آیه به دو اسم «واسع» و «علیم»
تهدید ابلیس به فقر، لازمی را به همراه دارد و آن اینکه با بخل و امساکْ غنا به دست میآید؛ یعنی انفاق عامل تهیدستی و امساک مایه توانگری است. تذییل آیه مورد بحث به دو اسم مبارک ﴿وسِعٌ عَلیم﴾ برای طرد این غائله فکری است و لازم آن این است که اولاً آگاهی درباره اینگونه معارف فقط در اختیار علیم محض یعنی خدای سبحان است. کسی که نه از خود باخبر است و نه از دیگری و نه از گذشته و نه از آینده مستحضر است، وعد و وعید او را ارجی نیست. ثانیاً عمل به وعده و وعید، در قلمرو قدرت خداوند واسع الفضل
^ ۱ – ـ ر.ک: رحمه من الرحمن، ج۱، ص۳۹۳، با تحقیق، تحریر و تکمیل تحلیلی.
۴۲۳
است نه دیگری؛ یعنی ابلیس توان انجام وعده و وعید را ندارد؛ امّا خداوند سبحان که وعده غفران و فضل داده است هم میتواند و هم میداند چقدر و به چه کس عطا کند: ﴿وکُلُّ شیءٍ عِندَهُ بِمِقدار) ۱
قرآن کریم وعده و فرمان شیطان را ذکر میکند؛ ولی تنها از وعده مغفرت و فضل الهی سخن میگوید، زیرا این بخش، مقام بیان رحمت الهی است.
خدای سبحان واسع است و توان هرگونه مغفرت و فضل را دارد، پس تنها او میتواند وعده دهد و به آن عمل کند. همچنین خدای سبحان میداند چه کسی بدون منّت و اذیّت و ریا و نیز از مال طیّب و مرغوب و برای کسب رضایت خدا و تثبیت نفس صدقه میدهد، تا او را مشمول مغفرت و فضل خود سازد: ﴿واللهُ وسِعٌ عَلیم﴾. این جمله انسان را ترغیب میکند تا انفاق کند و به وعدههای الهی امیدوار باشد و به القاهای شیطان که ناتوان و نادان است، گوش ندهد. کاربرد اسم ظاهر ﴿الله﴾ به جای ضمیر «هو» نیز برای اثرگذاری بیشتر در شنونده است، وگرنه آوردن ضمیر بس بود.
بحث روایی
۱٫ الهام ربّانی و وسوسه شیطانی
«و أمّا قوله ﴿الشَّیطنُ یَعِدُکُمُ الفَقرَ ویَأمُرُکُم بِالفَحشاء﴾، فإنّ الشیطان یقول: لاتنفق فإنّک تفتقر. ﴿واللهُ یَعِدُکُم مَغفِرَهً مِنهُ وفَضلا﴾ أی یغفر لکم إن أنفقتم لله، ﴿وفَضلا﴾ قال: یخلف علیکم» ۲
^ ۱ – ـ سوره رعد، آیه ۸٫
^ ۲ – ـ تفسیر القمی، ج۱، ص۹۲٫
۴۲۴
عن ابن مسعود، قال: قال رسول اللهصلی الله علیه و آله و سلم: «إنّ للشیطان لَمّه ۱ بابن آدم و للملک لَمّه؛ فأمّا لَمّه الشیطان فإیعاد بالشرّ و تکذیب بالحقّ، و أمّا لَمّه الملک فإیعاد بالخیر و تصدیق بالحقّ؛ فمن وجد ذلک فلیعلم أنّه من الله فلیحمد الله، و من وجد الاُخری فلیتعوّذ بالله من الشیطان. ثمّ قرء: ﴿الشَّیطنُ یَعِدُکُمُ الفَقرَ ویَأمُرُکُم بِالفَحشاء) ۲
عن أبی عبدالرحمان، قال: قلت لأبی عبدالله(علیهالسلام): إنّی ربّما حزنت فلا أعرف فی أهل و لا مال و لا ولد، و ربّما فرحت فلا أعرف فی أهل و لا مال و لا ولد؟ فقال: «إنّه لیس من أحد إلاّ و معه ملک و شیطان؛ فإذا کان فرحه کان من دنو الملک منه، فإذا کان حزنه کان من دنو الشیطان منه و ذلک قول الله تعالی: ﴿الشَّیطنُ یَعِدُکُمُ الفَقرَ ویَأمُرُکُم بِالفَحشاءِ واللهُ یَعِدُکُم مَغفِرَهً مِنهُ وفَضلًا واللهُ وسِعٌ عَلیم) ۳
اشاره: شادی به ظاهر بیجهت که گاه انسان در خود حس میکند و رغبت به انجام کار خیر و تصدیق مطالب حق را در درون خود مییابد، نوعی الهام الهی و نزدیکی فرشته به انسان است. در اینگونه حالات باید شاکر خدا بود. در مقابل، اندوه به ظاهر بیدلیل که موجب شرارت و تکذیب حق میشود، از وساوس شیطان و نفوذ او در دل انسان است که در آن حال باید به خدا پناه برد. این مضمون که مفاد آیه مورد بحث است با توضیح بیشتری در روایات فراوانی آمده است ۴٫
^ ۱ – ـ نفوذ.
^ ۲ – ـ ر.ک: مجمع البیان، ج۲ ـ ۱، ص۶۵۸؛ الدر المنثور، ج۲، ص۶۵٫
^ ۳ – ـ علل الشرایع، ج۱، ص۱۱۶ ـ ۱۱۵؛ تفسیر کنز الدقائق، ج۱، ص۶۵۲٫
^ ۴ – ـ ر.ک: تفسیر العیاشی، ج۱، ص۱۵۰٫
۴۲۵
۲٫ تجارت با صدقه
قال علی(علیهالسلام): «إذا أملقتم فتاجروا الله بالصدقه» ۱
اشاره: املاق به معنای تنگدستی است. هنگام رسیدن تهیدستی یا هراس از آسیب آن، بهترین درمان این پدیده تلخ، صدقه است، چون انفاق در راه خدا و به قصد قربت، تجارت سودآور است و نفع آن هم در دنیاست و هم در آخرت، زیرا مستفاد از آیه ﴿اِنَّ اللهَ یَجزِی المُتَصَدِّقین) ۲ معنای جامعی است که هر دو عالَم را دربرمیگیرد و نشان سودآوری چنین صدقهای آن است که امیرمؤمنان(علیهالسلام) فرمود: «مَن یُعطِ بالید القصیره یُعطَ بالید الطویله» ۳ که این حدیث نیز میتواند مستفاد از آیه ﴿مَن جاءَ بِالحَسَنَهِ فَلَهُ عَشرُ اَمثالِها) ۴ باشد.
برکات تجارت الهی در افزایش مال خلاصه نمیشود، بلکه صیانت ایمان نیز با صدقه تأمین میگردد، چنانکه امیرمؤمنان فرمود: «سُوسُوا (شوبوا) إیمانکم بالصدقه و حصّنوا أموالکم بالزکاه» ۵
از اینجا میتوان گفت که فضل مورد وعده خدا اختصاصی به دنیا ندارد، بلکه شامل پاداش معنوی آخرت نیز میشود، چنانکه اختصاصی به افزایش مال در دنیا ندارد، بلکه سایر برکات دنیایی را هم دربر میگیرد.
٭ ٭ ٭
^ ۱ – ـ نهج البلاغه، حکمت ۲۵۸٫
^ ۲ – ـ سوره یوسف، آیه ۸۸٫
^ ۳ – ـ نهج البلاغه، حکمت ۲۳۲٫
^ ۴ – ـ سوره انعام، آیه ۱۶۰٫
^ ۵ – ـ نهج البلاغه، حکمت ۱۴۶٫
۴۲۶
بازدیدها: 681